jaki odkurzacz wybrać??? - 2012
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
- barbapuppa
- Robot Master
roomby z serii 7xx mają inny troszkę pojemnik, a przynajmniej przycisk zwalniający kosz i dlatego do nich nie będzie pasować
do każdego z serii 5xx i 625 pasuje bez problemu
pytanie co potrzebujesz, czy latarnie, ściany, potrzebujesz harmonogramu....?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Szczotki chyba też inne, jedna gumowa i jedna włosiana na przemian z piórami gumowymi w wersji PET?
Nie do końca jestem pewien tego co piszę ale widziałem kilka modeli 5xx (żaden PET) i nie widziałem takiej szczotki. To jest związane z kolorem głowicy czyszczącej, są czerwone i ...
Tutaj masz poniżej 1600, lecz niewiele.
Nie do końca jestem pewien tego co piszę ale widziałem kilka modeli 5xx (żaden PET) i nie widziałem takiej szczotki. To jest związane z kolorem głowicy czyszczącej, są czerwone i ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

- barbapuppa
- Robot Master
sondejm szczotki są normalne, żadne gumowo włosiane, komplet zielonych
na dowód zajrzyj na stronę iRobota i obróć wirtualnie Roombę 564 564PET
na dowód zajrzyj na stronę iRobota i obróć wirtualnie Roombę 564 564PET
AeroVac 1 pasuje do wszystkich modeli z serii 500 i 600miszakai pisze:Aha, widzę, ze ten zbiornik kosztuje ok. 100 pln. Czyli jaką Roombę byście polecali do tego zbiornika i czy do niektórych modeli może być niemożliwe jego założenie?
Np tu znalazłam:
Pojemnik AeroVac pasuje do modeli iRobot Roomba 521; 531; 560; 563; 564; 580; 581; i 625 pro.
Czy tak jest faktycznie; ok, zawęża się wybór, to dobrze:)
Czyli np. do 780 już nie?
Wobec tego który z powyższych modeli byłby tańszy a tak samo efektywny z pojemnikiem AeroVac?
Roomby z serii 700 standardowo są wyposażone w AeroVac 2 (nowy, ponoć jeszcze "lepszy", z filtrami HEPA)
Jeśli chcesz do 1500zł to chyba 521, 531 i 560. Ważne: żaden z tych nie obsługuje wirtualnych latarni, czyt. automatyki sekwencyjnego odkurzania pokoi jeden po drugim. Z tą funkcją są tylko modele 581, 625 i 780.
[ Dodano: 2012-07-04, 22:19 ]
barb, a skąd wiesz że koleżanka wie co to w ogóle jest, to z co wymieniałaś? może pierwszy raz się dopiero styka z tematem i trzeba troszku poinformować dokładniejbarbapuppa pisze:roomby z serii 7xx mają inny troszkę pojemnik, a przynajmniej przycisk zwalniający kosz i dlatego do nich nie będzie pasować

[ Dodano: 2012-07-04, 22:21 ]
informacja mająca swe źródło na forum robotreviews: to jest szczotka instalowana w pierwszych modelach serii 500, która z niewiadomych przyczyn została później wycofana i zastąpiona "jednofunkcyjną" (samo włosie) - od kilku lat niedostępnasondejm pisze:Szczotki chyba też inne, jedna gumowa i jedna włosiana na przemian z piórami gumowymi w wersji PET?
Roomba 780
- barbapuppa
- Robot Master
glanz kobiety odznaczają się wrodzoną inteligencją, skoro trafiamy na jakąś stronę, to zwykle staramy się z niej maksymalnie skorzystać do tego co nam potrzeba, zakładam, że koleżanka zdążyła już co nieco poczytać i zapoznać się z podstawowymi informacjami
mówiąc wprost: potrafimy czytać mapy, ale i zapytać o drogę w przypadku konieczności
miszakai rozważasz zakup nowej czy bierzesz pod uwagę też używkę?
mówiąc wprost: potrafimy czytać mapy, ale i zapytać o drogę w przypadku konieczności
miszakai rozważasz zakup nowej czy bierzesz pod uwagę też używkę?
barb, nie chciałem Cię w żaden sposób urazić broń boże, ale czasem mam wrażenie że nowo przychodzące osoby traktujemy tu zbyt bardzo jak "swoich"
a co do tego: czy wszystkie kobiety takie naprawdę są? w dzisiejszym świecie stereotypy się zacierają, ludzie zagonieni bywają to i nad takimi rzeczami się często nie zastanawiają..
a co do tego: czy wszystkie kobiety takie naprawdę są? w dzisiejszym świecie stereotypy się zacierają, ludzie zagonieni bywają to i nad takimi rzeczami się często nie zastanawiają..
Roomba 780
Witajcie to mój pierwszy post na forum za to z tego co czytam kolejny pt "co robić jakiego robota - pomocy plizzzz"
Od kilku dni żywo interesuje mnie temat i robota. dzięki Wam wiem to, że musi być to Roomba :D
Ale zupełnie nie wiem jak dobrać odkurzacz do swoich potrzeb
czytam o zmianie koszy i szczotek (gdzieś nawet o sensorach) i robię oczy.
1. do niedawna uważałam, że taki robot to kit na resorach (po czytaniu Was wycofuje się z tego twierdzenia)
2. czarna magia modeli powoduje, że jak dochodzą akcesoria to ginę jak dziecko we mgle.
czego oczekuje od robota?
1. duża jasna powierzchnia, kafle no i parkiet
2. pies (bokser więc sierść krótka) -
3. olbrzymie ilości piachu
4. jak to ktoś napisał na forum bujne fryzury domowników
5. co jakiś czas "rozrzucony" dywanik
6. codziennie odkurzam manualnie także Roomba będzie miała pracujący żywot.
Z tym musi sobie robot poradzić
co mnie zastanawia
1. latarnie. Czy mocno upierdliwe jest przenoszenie odkurzacza z pomieszczenia do pomieszczenia (jeśli tak to oczywiście latarnie mile widziane)
2. sprzątanie jak nie ma domowników czy często z tego korzystacie czy jednak wolicie kontrolować robota
3. na jednym cyklu ile Roomba jest w stanie odkurzyć metrów (nie ukrywam, że najpierw miał to być robot do lekkich robót ale z dnia na dzień dojrzewam do puszczenia go na głębokie wody czyli do salonu)
to o czym myślałam dla siebie to 564PET czy to jest wybór ok czy jednak polecicie coś innego?
wielkie dzięki

Od kilku dni żywo interesuje mnie temat i robota. dzięki Wam wiem to, że musi być to Roomba :D
Ale zupełnie nie wiem jak dobrać odkurzacz do swoich potrzeb

1. do niedawna uważałam, że taki robot to kit na resorach (po czytaniu Was wycofuje się z tego twierdzenia)
2. czarna magia modeli powoduje, że jak dochodzą akcesoria to ginę jak dziecko we mgle.
czego oczekuje od robota?
1. duża jasna powierzchnia, kafle no i parkiet
2. pies (bokser więc sierść krótka) -
3. olbrzymie ilości piachu
4. jak to ktoś napisał na forum bujne fryzury domowników
5. co jakiś czas "rozrzucony" dywanik
6. codziennie odkurzam manualnie także Roomba będzie miała pracujący żywot.
Z tym musi sobie robot poradzić
co mnie zastanawia
1. latarnie. Czy mocno upierdliwe jest przenoszenie odkurzacza z pomieszczenia do pomieszczenia (jeśli tak to oczywiście latarnie mile widziane)
2. sprzątanie jak nie ma domowników czy często z tego korzystacie czy jednak wolicie kontrolować robota
3. na jednym cyklu ile Roomba jest w stanie odkurzyć metrów (nie ukrywam, że najpierw miał to być robot do lekkich robót ale z dnia na dzień dojrzewam do puszczenia go na głębokie wody czyli do salonu)
to o czym myślałam dla siebie to 564PET czy to jest wybór ok czy jednak polecicie coś innego?
wielkie dzięki
szukam idealnego.........irobota :D
- barbapuppa
- Robot Master
witaj na forum debedebe pisze: co mnie zastanawia
wielkie dzięki
1. nie jest upierdliwe, ale musisz być na miejscu i kontrolować jego pracę (co do latarni, to dopiero są od modelu 581 w górę,gdybyś chciała to można dokupić kosz AeroVac serii 1 i wtedy masz wersję PET)
2. ja zapuszczam jak jestem (z różnych względów, ale głównie przez korzystanie z monitoringu), ale dużo osób ma ustawiony harmonogram i odkurzacz pracuje podczas ich nieobecności
3. z metrami to trudno powiedzieć, czasowo to do 2 godzin na pełnej baterii zależnie od stopnia zabrudzenia i wielkości pomieszczenia
wydaje mi się, że przeciętny cykl sprzątania może trwać około 40-45 minut
witaj barbapuppabarbapuppa pisze:
witaj na forum debe
1. nie jest upierdliwe, ale musisz być na miejscu i kontrolować jego pracę (co do latarni, to dopiero są od modelu 581 w górę,gdybyś chciała to można dokupić kosz AeroVac serii 1 i wtedy masz wersję PET)
2. ja zapuszczam jak jestem (z różnych względów, ale głównie przez korzystanie z monitoringu), ale dużo osób ma ustawiony harmonogram i odkurzacz pracuje podczas ich nieobecności
3. z metrami to trudno powiedzieć, czasowo to do 2 godzin na pełnej baterii zależnie od stopnia zabrudzenia i wielkości pomieszczenia
wydaje mi się, że przeciętny cykl sprzątania może trwać około 40-45 minut
dziękuje za szybką odpowiedź, dziś spędziłam upojna noc z Roombą na Waszym Forum.
Mam zbliżone parametry mieszkalne do Twoich Barbapuppa i teraz rozważam opcje R 581 (założyłam mniej na robota ale.....czytając Twoje testy i porównania różnych robotów powoli zaczyna mi coś świtać)
rozumiem, że R 581 z piachem radzi sobie dobrze - w moim ogrodzie czasowy brak trawy. Także w domu piaskownica
i robot Polska koszt takiego robota 1999zł + kosz za ok 130zł
po takim zakupie rozumiem, ze nie będę już sięgać po odkurzacz manualny codziennie.
ile czasu R 581 sprząta Twój 60m salon?? (mam 50m salon i drugie tyle to kuchnia pokój łazienka wiatrołap, korytarz) góra drugie 100 m i 4 pomieszczenia (ze względu na górę opłacają mi się latarnie nie muszę wtedy latać po schodach i sprawdzać)
czy głośność pracy jest zbliżona do odkurzaczy manualnych czy jest cichszy?
Czy uważasz, że R581 bez kosza da radę z takim wyzwaniem czy odrazu kupując odkurzacz dorzucić kosz??
na allegro wiedziałam kilka modeli "po pokazowych" (czy to nie jest tak jak z autem co ma "mały przebieg i jeździła nim kobieta raz w tygodniu do kościoła")

Roomba jest cichsza - słychać ją w pokoju, w którym pracuje ale nie w całym mieszkaniu, czy domu. Jeśli chcesz mieć jeszcze ciszej - zamykasz drzwi do sprzątanego pomieszczenia i zapominasz o urządzeniu.debe pisze:czy głośność pracy jest zbliżona do odkurzaczy manualnych czy jest cichszy?
Domyślam się, że pytasz o aerovac. Powiem tak: koszt niewielki a skutek sprzątania zdecydowanie lepszy (mniej włosów nawiniętych na szczotkę, czyściej na dywanach i podłogach gładkich - ja bym się nie zastanawiał tylko brał, zwłaszcza przy zwierzakach.debe pisze: Czy uważasz, że R581 bez kosza da radę z takim wyzwaniem czy odrazu kupując odkurzacz dorzucić kosz??
Właściwie już sobie odpowiedziałaśdebe pisze: na allegro wiedziałam kilka modeli "po pokazowych" (czy to nie jest tak jak z autem co ma "mały przebieg i jeździła nim kobieta raz w tygodniu do kościoła")

Na forum jest wątek poświęcony allegro i tamtejszym ofertom - możesz wrzucać linki i prosić o wsparcie forumowiczów w ocenie oferty.

to cudowna wiadomość........ZibiD pisze:
Roomba jest cichsza - słychać ją w pokoju, w którym pracuje ale nie w całym mieszkaniu, czy domu. Jeśli chcesz mieć jeszcze ciszej - zamykasz drzwi do sprzątanego pomieszczenia i zapominasz o urządzeniu.
tak chodzi o aerovac - jeśli to ma istotnie wpłynąć na porządki to faktycznie nie warto czekaćZibiD pisze:
Domyślam się, że pytasz o aerovac. Powiem tak: koszt niewielki a skutek sprzątania zdecydowanie lepszy (mniej włosów nawiniętych na szczotkę, czyściej na dywanach i podłogach gładkich - ja bym się nie zastanawiał tylko brał, zwłaszcza przy zwierzakach.
no to nie pozostaje mi nic innego jak SZUKAĆ okazji aby jak najszybciej cieszyć się zakupem.ZibiD pisze:
Właściwie już sobie odpowiedziałaśTo tak jak z okazjami na samochody. Można oczywiście upolować okazję - czyli faktycznie urządzenie z pokazu albo częściej z zachodu - po zwrocie. Więcej jest jednak urządzeń wycofanych z serwisu i naprawianych. Każdej aukcji trzeba się przyjrzeć i czytać ze zrozumieniem co piszą + dokładnie pooglądać zdjęcia i wyciągnąć własne wnioski. Jeśli nie ma zdjęć sprzedawanego egzemplarza - ja bym trzymał się z daleka.
Na forum jest wątek poświęcony allegro i tamtejszym ofertom - możesz wrzucać linki i prosić o wsparcie forumowiczów w ocenie oferty.
bardzo dziękuje za pomoc
tutaj masz z aerovacem ponizej 1900debe pisze:rozumiem, że R 581 z piachem radzi sobie dobrze - w moim ogrodzie czasowy brak trawy. Także w domu piaskownica
i robot Polska koszt takiego robota 1999zł + kosz za ok 130zł
Odnośnie Aerovaca złóż zapytanie za ile i czy jest (trzeba kupić osobno) ostatnio były pomimo że w ofercie brak.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

- barbapuppa
- Robot Master
debe na większość pytań odpowiedzieli koledzy
jeśli chodzi o powierzchnię sprzątania i czas, to na nowej baterii powinien dać radę spokojnie 4 pokoje na piętrze, niestety potem ładowarka i kolejny cykl sprzątania po naładowaniu lub kolejnego dnia
tylko Roomba 7xx da radę obskoczyć większą powierzchnię (tylko czy z lepszym skutkiem? na pewno więcej razy się powiesi i będzie krzyczała o pomoc)
co do powierzchni na parterze, to posprząta około 3/4 powierzchni zanim bateria nie padnie, tak było na początku u mnie przy nowej /mam zwykle dosyć zapiaszczony dywanik w korytarzu, gdzie musi poświęcić sporo czasu i dodatkowo go dopieścić/
wraz z upływem czasu będzie trochę gorzej, bo bateria będzie słabsza, teraz moja oblatuje ledwie salon i korytarz, ale ponieważ bateria jeszcze żyje, to póki co zwlekam z zakupem nowej
jeśli chodzi o powierzchnię sprzątania i czas, to na nowej baterii powinien dać radę spokojnie 4 pokoje na piętrze, niestety potem ładowarka i kolejny cykl sprzątania po naładowaniu lub kolejnego dnia
tylko Roomba 7xx da radę obskoczyć większą powierzchnię (tylko czy z lepszym skutkiem? na pewno więcej razy się powiesi i będzie krzyczała o pomoc)
co do powierzchni na parterze, to posprząta około 3/4 powierzchni zanim bateria nie padnie, tak było na początku u mnie przy nowej /mam zwykle dosyć zapiaszczony dywanik w korytarzu, gdzie musi poświęcić sporo czasu i dodatkowo go dopieścić/
wraz z upływem czasu będzie trochę gorzej, bo bateria będzie słabsza, teraz moja oblatuje ledwie salon i korytarz, ale ponieważ bateria jeszcze żyje, to póki co zwlekam z zakupem nowej
Chyba nie bede pierwsza i ostatnia osoba, ktora czyta, czyta i im wiecej...tym mam wrazenie ze mniej wiem.
Zastanawiam sie nad zakupem robota i chcialabym Was poprosic o rade odnosnie modelu - mozecie cos doradzic, abym wiedziala w czym najlepiej wybrac
?
To co moze byc wazne to:
- sprzatanie dotyczy parteru i pietra
- mam 7 kotow i normalnie sprzatamy dom w sobote a w srode robimy pobiezne odkurzanie, teraz mamy dwa odkurzacze i lecimy nimi; w sobote zajmuje nam to (kazdemu) po dwie godziny, a jak jedno z nas sprzata to cztery, przyznam ze mam dosyc i chce sobie ulatwic zycie; odkurzac moglabym na okraglo bo non stop jest siersc
- parter to okolo 85m2, pietro to okolo 65m2
- brak dywanow, panele i kafelki na parterze i pietrze, listwy laczeniowe pomiedzy pomieszczeniami sa na wysokosci ok 5mm
- uzywalabym raczej bedac w domu bo mimo wszystko mam obawe jak zareaguja koty i mam jednego nerkowca wiec wolalabym miec pewnosc ze robot nie wjedzie mi w jakiegos siuska ktorego maniek nieopatrznie zostawi, tak wiec raczej na zasadzie jestem w domu i zalaczam
- w miare mozliwosci mysle o modelach, ktore nie sa zbyt glosne
- budzet to max 2500-3000, ale jak sa jakies modele dobre a tansze to wolalabym nie przeplacac
zastanawiam sie jaki robot bylby najlepszy gdybym chciala go uzywac powiedzmy 3 razy w tygodniu, a moze i czesciej jak da rade
i z zalozeniem ze naprawde sporo siersci przy 7 kotach jest
gdybyscie potrzebowali jeszcze informacji to dajcie znac i dopisze, dziekuje za rady
dzisiaj nie ma meza i sprzatalam 4h
a jak skonczylam i futra zaczely sie gonic po domu i widzialam jak siersc fruwa to myslalam ze zaraz zabije sie rura do odkurzacza
dojrzalam do decyzji o zakupie robota, a maz bedzie musial
Zastanawiam sie nad zakupem robota i chcialabym Was poprosic o rade odnosnie modelu - mozecie cos doradzic, abym wiedziala w czym najlepiej wybrac

To co moze byc wazne to:
- sprzatanie dotyczy parteru i pietra
- mam 7 kotow i normalnie sprzatamy dom w sobote a w srode robimy pobiezne odkurzanie, teraz mamy dwa odkurzacze i lecimy nimi; w sobote zajmuje nam to (kazdemu) po dwie godziny, a jak jedno z nas sprzata to cztery, przyznam ze mam dosyc i chce sobie ulatwic zycie; odkurzac moglabym na okraglo bo non stop jest siersc
- parter to okolo 85m2, pietro to okolo 65m2
- brak dywanow, panele i kafelki na parterze i pietrze, listwy laczeniowe pomiedzy pomieszczeniami sa na wysokosci ok 5mm
- uzywalabym raczej bedac w domu bo mimo wszystko mam obawe jak zareaguja koty i mam jednego nerkowca wiec wolalabym miec pewnosc ze robot nie wjedzie mi w jakiegos siuska ktorego maniek nieopatrznie zostawi, tak wiec raczej na zasadzie jestem w domu i zalaczam
- w miare mozliwosci mysle o modelach, ktore nie sa zbyt glosne
- budzet to max 2500-3000, ale jak sa jakies modele dobre a tansze to wolalabym nie przeplacac

zastanawiam sie jaki robot bylby najlepszy gdybym chciala go uzywac powiedzmy 3 razy w tygodniu, a moze i czesciej jak da rade

gdybyscie potrzebowali jeszcze informacji to dajcie znac i dopisze, dziekuje za rady

dzisiaj nie ma meza i sprzatalam 4h

dojrzalam do decyzji o zakupie robota, a maz bedzie musial