jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

roomby z serii 7xx mają inny troszkę pojemnik, a przynajmniej przycisk zwalniający kosz i dlatego do nich nie będzie pasować
do każdego z serii 5xx i 625 pasuje bez problemu
pytanie co potrzebujesz, czy latarnie, ściany, potrzebujesz harmonogramu....?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Szczotki chyba też inne, jedna gumowa i jedna włosiana na przemian z piórami gumowymi w wersji PET?
Nie do końca jestem pewien tego co piszę ale widziałem kilka modeli 5xx (żaden PET) i nie widziałem takiej szczotki. To jest związane z kolorem głowicy czyszczącej, są czerwone i ...

Tutaj masz poniżej 1600, lecz niewiele.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

sondejm szczotki są normalne, żadne gumowo włosiane, komplet zielonych
na dowód zajrzyj na stronę iRobota i obróć wirtualnie Roombę 564 564PET
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

miszakai pisze:Aha, widzę, ze ten zbiornik kosztuje ok. 100 pln. Czyli jaką Roombę byście polecali do tego zbiornika i czy do niektórych modeli może być niemożliwe jego założenie?
Np tu znalazłam:
Pojemnik AeroVac pasuje do modeli iRobot Roomba 521; 531; 560; 563; 564; 580; 581; i 625 pro.
Czy tak jest faktycznie; ok, zawęża się wybór, to dobrze:)
Czyli np. do 780 już nie?
Wobec tego który z powyższych modeli byłby tańszy a tak samo efektywny z pojemnikiem AeroVac?
AeroVac 1 pasuje do wszystkich modeli z serii 500 i 600
Roomby z serii 700 standardowo są wyposażone w AeroVac 2 (nowy, ponoć jeszcze "lepszy", z filtrami HEPA)

Jeśli chcesz do 1500zł to chyba 521, 531 i 560. Ważne: żaden z tych nie obsługuje wirtualnych latarni, czyt. automatyki sekwencyjnego odkurzania pokoi jeden po drugim. Z tą funkcją są tylko modele 581, 625 i 780.

[ Dodano: 2012-07-04, 22:19 ]
barbapuppa pisze:roomby z serii 7xx mają inny troszkę pojemnik, a przynajmniej przycisk zwalniający kosz i dlatego do nich nie będzie pasować
do każdego z serii 5xx i 625 pasuje bez problemu
pytanie co potrzebujesz, czy latarnie, ściany, potrzebujesz harmonogramu....?
barb, a skąd wiesz że koleżanka wie co to w ogóle jest, to z co wymieniałaś? może pierwszy raz się dopiero styka z tematem i trzeba troszku poinformować dokładniej ;-)

[ Dodano: 2012-07-04, 22:21 ]
sondejm pisze:Szczotki chyba też inne, jedna gumowa i jedna włosiana na przemian z piórami gumowymi w wersji PET?
Nie do końca jestem pewien tego co piszę ale widziałem kilka modeli 5xx (żaden PET) i nie widziałem takiej szczotki. To jest związane z kolorem głowicy czyszczącej, są czerwone i ...

Tutaj masz poniżej 1600, lecz niewiele.
informacja mająca swe źródło na forum robotreviews: to jest szczotka instalowana w pierwszych modelach serii 500, która z niewiadomych przyczyn została później wycofana i zastąpiona "jednofunkcyjną" (samo włosie) - od kilku lat niedostępna
Roomba 780
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

glanz kobiety odznaczają się wrodzoną inteligencją, skoro trafiamy na jakąś stronę, to zwykle staramy się z niej maksymalnie skorzystać do tego co nam potrzeba, zakładam, że koleżanka zdążyła już co nieco poczytać i zapoznać się z podstawowymi informacjami
mówiąc wprost: potrafimy czytać mapy, ale i zapytać o drogę w przypadku konieczności

miszakai rozważasz zakup nowej czy bierzesz pod uwagę też używkę?
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

barb, nie chciałem Cię w żaden sposób urazić broń boże, ale czasem mam wrażenie że nowo przychodzące osoby traktujemy tu zbyt bardzo jak "swoich"

a co do tego: czy wszystkie kobiety takie naprawdę są? w dzisiejszym świecie stereotypy się zacierają, ludzie zagonieni bywają to i nad takimi rzeczami się często nie zastanawiają..
Roomba 780
debe

Post autor: debe »

Witajcie to mój pierwszy post na forum za to z tego co czytam kolejny pt "co robić jakiego robota - pomocy plizzzz" :roll:
Od kilku dni żywo interesuje mnie temat i robota. dzięki Wam wiem to, że musi być to Roomba :D
Ale zupełnie nie wiem jak dobrać odkurzacz do swoich potrzeb :-/ czytam o zmianie koszy i szczotek (gdzieś nawet o sensorach) i robię oczy.
1. do niedawna uważałam, że taki robot to kit na resorach (po czytaniu Was wycofuje się z tego twierdzenia)
2. czarna magia modeli powoduje, że jak dochodzą akcesoria to ginę jak dziecko we mgle.
czego oczekuje od robota?
1. duża jasna powierzchnia, kafle no i parkiet
2. pies (bokser więc sierść krótka) -
3. olbrzymie ilości piachu
4. jak to ktoś napisał na forum bujne fryzury domowników
5. co jakiś czas "rozrzucony" dywanik
6. codziennie odkurzam manualnie także Roomba będzie miała pracujący żywot.
Z tym musi sobie robot poradzić

co mnie zastanawia
1. latarnie. Czy mocno upierdliwe jest przenoszenie odkurzacza z pomieszczenia do pomieszczenia (jeśli tak to oczywiście latarnie mile widziane)
2. sprzątanie jak nie ma domowników czy często z tego korzystacie czy jednak wolicie kontrolować robota
3. na jednym cyklu ile Roomba jest w stanie odkurzyć metrów (nie ukrywam, że najpierw miał to być robot do lekkich robót ale z dnia na dzień dojrzewam do puszczenia go na głębokie wody czyli do salonu)

to o czym myślałam dla siebie to 564PET czy to jest wybór ok czy jednak polecicie coś innego?

wielkie dzięki
szukam idealnego.........irobota :D
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

debe pisze: co mnie zastanawia
1. latarnie. Czy mocno upierdliwe jest przenoszenie odkurzacza z pomieszczenia do pomieszczenia (jeśli tak to oczywiście latarnie mile widziane)
2. sprzątanie jak nie ma domowników czy często z tego korzystacie czy jednak wolicie kontrolować robota
3. na jednym cyklu ile Roomba jest w stanie odkurzyć metrów (nie ukrywam, że najpierw miał to być robot do lekkich robót ale z dnia na dzień dojrzewam do puszczenia go na głębokie wody czyli do salonu)

to o czym myślałam dla siebie to 564PET czy to jest wybór ok czy jednak polecicie coś innego?

wielkie dzięki
witaj na forum debe

1. nie jest upierdliwe, ale musisz być na miejscu i kontrolować jego pracę (co do latarni, to dopiero są od modelu 581 w górę,gdybyś chciała to można dokupić kosz AeroVac serii 1 i wtedy masz wersję PET)
2. ja zapuszczam jak jestem (z różnych względów, ale głównie przez korzystanie z monitoringu), ale dużo osób ma ustawiony harmonogram i odkurzacz pracuje podczas ich nieobecności
3. z metrami to trudno powiedzieć, czasowo to do 2 godzin na pełnej baterii zależnie od stopnia zabrudzenia i wielkości pomieszczenia
wydaje mi się, że przeciętny cykl sprzątania może trwać około 40-45 minut
debe

barbapuppa pisze:
witaj na forum debe

1. nie jest upierdliwe, ale musisz być na miejscu i kontrolować jego pracę (co do latarni, to dopiero są od modelu 581 w górę,gdybyś chciała to można dokupić kosz AeroVac serii 1 i wtedy masz wersję PET)
2. ja zapuszczam jak jestem (z różnych względów, ale głównie przez korzystanie z monitoringu), ale dużo osób ma ustawiony harmonogram i odkurzacz pracuje podczas ich nieobecności
3. z metrami to trudno powiedzieć, czasowo to do 2 godzin na pełnej baterii zależnie od stopnia zabrudzenia i wielkości pomieszczenia
wydaje mi się, że przeciętny cykl sprzątania może trwać około 40-45 minut
witaj barbapuppa
dziękuje za szybką odpowiedź, dziś spędziłam upojna noc z Roombą na Waszym Forum.
Mam zbliżone parametry mieszkalne do Twoich Barbapuppa i teraz rozważam opcje R 581 (założyłam mniej na robota ale.....czytając Twoje testy i porównania różnych robotów powoli zaczyna mi coś świtać)

rozumiem, że R 581 z piachem radzi sobie dobrze - w moim ogrodzie czasowy brak trawy. Także w domu piaskownica
i robot Polska koszt takiego robota 1999zł + kosz za ok 130zł
po takim zakupie rozumiem, ze nie będę już sięgać po odkurzacz manualny codziennie.

ile czasu R 581 sprząta Twój 60m salon?? (mam 50m salon i drugie tyle to kuchnia pokój łazienka wiatrołap, korytarz) góra drugie 100 m i 4 pomieszczenia (ze względu na górę opłacają mi się latarnie nie muszę wtedy latać po schodach i sprawdzać)
czy głośność pracy jest zbliżona do odkurzaczy manualnych czy jest cichszy?

Czy uważasz, że R581 bez kosza da radę z takim wyzwaniem czy odrazu kupując odkurzacz dorzucić kosz??

na allegro wiedziałam kilka modeli "po pokazowych" (czy to nie jest tak jak z autem co ma "mały przebieg i jeździła nim kobieta raz w tygodniu do kościoła")

:roll:
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

debe pisze:czy głośność pracy jest zbliżona do odkurzaczy manualnych czy jest cichszy?
Roomba jest cichsza - słychać ją w pokoju, w którym pracuje ale nie w całym mieszkaniu, czy domu. Jeśli chcesz mieć jeszcze ciszej - zamykasz drzwi do sprzątanego pomieszczenia i zapominasz o urządzeniu.
debe pisze: Czy uważasz, że R581 bez kosza da radę z takim wyzwaniem czy odrazu kupując odkurzacz dorzucić kosz??
Domyślam się, że pytasz o aerovac. Powiem tak: koszt niewielki a skutek sprzątania zdecydowanie lepszy (mniej włosów nawiniętych na szczotkę, czyściej na dywanach i podłogach gładkich - ja bym się nie zastanawiał tylko brał, zwłaszcza przy zwierzakach.
debe pisze: na allegro wiedziałam kilka modeli "po pokazowych" (czy to nie jest tak jak z autem co ma "mały przebieg i jeździła nim kobieta raz w tygodniu do kościoła")
:roll:
Właściwie już sobie odpowiedziałaś :) To tak jak z okazjami na samochody. Można oczywiście upolować okazję - czyli faktycznie urządzenie z pokazu albo częściej z zachodu - po zwrocie. Więcej jest jednak urządzeń wycofanych z serwisu i naprawianych. Każdej aukcji trzeba się przyjrzeć i czytać ze zrozumieniem co piszą + dokładnie pooglądać zdjęcia i wyciągnąć własne wnioski. Jeśli nie ma zdjęć sprzedawanego egzemplarza - ja bym trzymał się z daleka.
Na forum jest wątek poświęcony allegro i tamtejszym ofertom - możesz wrzucać linki i prosić o wsparcie forumowiczów w ocenie oferty.
Obrazek
debe

ZibiD pisze:
Roomba jest cichsza - słychać ją w pokoju, w którym pracuje ale nie w całym mieszkaniu, czy domu. Jeśli chcesz mieć jeszcze ciszej - zamykasz drzwi do sprzątanego pomieszczenia i zapominasz o urządzeniu.
to cudowna wiadomość........
ZibiD pisze:

Domyślam się, że pytasz o aerovac. Powiem tak: koszt niewielki a skutek sprzątania zdecydowanie lepszy (mniej włosów nawiniętych na szczotkę, czyściej na dywanach i podłogach gładkich - ja bym się nie zastanawiał tylko brał, zwłaszcza przy zwierzakach.
tak chodzi o aerovac - jeśli to ma istotnie wpłynąć na porządki to faktycznie nie warto czekać
ZibiD pisze:

Właściwie już sobie odpowiedziałaś :) To tak jak z okazjami na samochody. Można oczywiście upolować okazję - czyli faktycznie urządzenie z pokazu albo częściej z zachodu - po zwrocie. Więcej jest jednak urządzeń wycofanych z serwisu i naprawianych. Każdej aukcji trzeba się przyjrzeć i czytać ze zrozumieniem co piszą + dokładnie pooglądać zdjęcia i wyciągnąć własne wnioski. Jeśli nie ma zdjęć sprzedawanego egzemplarza - ja bym trzymał się z daleka.
Na forum jest wątek poświęcony allegro i tamtejszym ofertom - możesz wrzucać linki i prosić o wsparcie forumowiczów w ocenie oferty.
no to nie pozostaje mi nic innego jak SZUKAĆ okazji aby jak najszybciej cieszyć się zakupem.

bardzo dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

debe pisze:rozumiem, że R 581 z piachem radzi sobie dobrze - w moim ogrodzie czasowy brak trawy. Także w domu piaskownica
i robot Polska koszt takiego robota 1999zł + kosz za ok 130zł
tutaj masz z aerovacem ponizej 1900

Odnośnie Aerovaca złóż zapytanie za ile i czy jest (trzeba kupić osobno) ostatnio były pomimo że w ofercie brak.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

debe na większość pytań odpowiedzieli koledzy
jeśli chodzi o powierzchnię sprzątania i czas, to na nowej baterii powinien dać radę spokojnie 4 pokoje na piętrze, niestety potem ładowarka i kolejny cykl sprzątania po naładowaniu lub kolejnego dnia
tylko Roomba 7xx da radę obskoczyć większą powierzchnię (tylko czy z lepszym skutkiem? na pewno więcej razy się powiesi i będzie krzyczała o pomoc)
co do powierzchni na parterze, to posprząta około 3/4 powierzchni zanim bateria nie padnie, tak było na początku u mnie przy nowej /mam zwykle dosyć zapiaszczony dywanik w korytarzu, gdzie musi poświęcić sporo czasu i dodatkowo go dopieścić/
wraz z upływem czasu będzie trochę gorzej, bo bateria będzie słabsza, teraz moja oblatuje ledwie salon i korytarz, ale ponieważ bateria jeszcze żyje, to póki co zwlekam z zakupem nowej
Dimmus

Post autor: Dimmus »

Chyba nie bede pierwsza i ostatnia osoba, ktora czyta, czyta i im wiecej...tym mam wrazenie ze mniej wiem.

Zastanawiam sie nad zakupem robota i chcialabym Was poprosic o rade odnosnie modelu - mozecie cos doradzic, abym wiedziala w czym najlepiej wybrac :roll: ?

To co moze byc wazne to:
- sprzatanie dotyczy parteru i pietra
- mam 7 kotow i normalnie sprzatamy dom w sobote a w srode robimy pobiezne odkurzanie, teraz mamy dwa odkurzacze i lecimy nimi; w sobote zajmuje nam to (kazdemu) po dwie godziny, a jak jedno z nas sprzata to cztery, przyznam ze mam dosyc i chce sobie ulatwic zycie; odkurzac moglabym na okraglo bo non stop jest siersc
- parter to okolo 85m2, pietro to okolo 65m2
- brak dywanow, panele i kafelki na parterze i pietrze, listwy laczeniowe pomiedzy pomieszczeniami sa na wysokosci ok 5mm
- uzywalabym raczej bedac w domu bo mimo wszystko mam obawe jak zareaguja koty i mam jednego nerkowca wiec wolalabym miec pewnosc ze robot nie wjedzie mi w jakiegos siuska ktorego maniek nieopatrznie zostawi, tak wiec raczej na zasadzie jestem w domu i zalaczam
- w miare mozliwosci mysle o modelach, ktore nie sa zbyt glosne
- budzet to max 2500-3000, ale jak sa jakies modele dobre a tansze to wolalabym nie przeplacac ;-)

zastanawiam sie jaki robot bylby najlepszy gdybym chciala go uzywac powiedzmy 3 razy w tygodniu, a moze i czesciej jak da rade 8-) i z zalozeniem ze naprawde sporo siersci przy 7 kotach jest

gdybyscie potrzebowali jeszcze informacji to dajcie znac i dopisze, dziekuje za rady :-)

dzisiaj nie ma meza i sprzatalam 4h :evil: a jak skonczylam i futra zaczely sie gonic po domu i widzialam jak siersc fruwa to myslalam ze zaraz zabije sie rura do odkurzacza
dojrzalam do decyzji o zakupie robota, a maz bedzie musial :mrgreen:
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

Przy tylu kotach w domu, żaden odkurzacz nie da rady tak do końca. Jak nie chcesz siedzieć cały dzień czyszcząc szczotkę roomby z sierści, kup Neato. Odejdzie ci też problem z latarniami, lub przenoszeniem odkurzacza.
Zablokowany