Awaria zderzaka (dziewięć bipnięć) - co robić?
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Awaria zderzaka (dziewięć bipnięć) - co robić?
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i liczę na Waszą pomoc.
Sytuacja jest taka:
Roomba 530, od dwóch lat w moich rękach, dotychczas bez zarzutu.
Obecnie po uruchomieniu wykonuje najpierw poprawnie spiralne ruchy, potem staje, próbuje się cofać we wszystkich kierunkach, po kilku sekundach zapala się czerwona dioda "troubleshooting" + 9 sygnałów. W instrukcji napisano "paprochy blokują zderzak, uderzyć w zderzak kilkanaście razy aż paprochy wylecą i będzie dobrze". Jednak trzepanie nie pomaga, rozkręciłem zderzak i odgiąłem sprężyny odpychające oraz wydmuchałem cały kurz. Dało to efekt na 20 minut i sytuacja wróciła do punktu wyjścia.
Macie jakiś pomysł co z tym robić? Widziałem po zdjęciu osłony te sensory od zderzaka ale są przyzwoicie zabezpieczone w gumowej osłonie i nie chce ryzykować dalszej rozbiórki... .
Doradztwo fachowe jest mile widziane. Z góry dziękuję !!!
Sytuacja jest taka:
Roomba 530, od dwóch lat w moich rękach, dotychczas bez zarzutu.
Obecnie po uruchomieniu wykonuje najpierw poprawnie spiralne ruchy, potem staje, próbuje się cofać we wszystkich kierunkach, po kilku sekundach zapala się czerwona dioda "troubleshooting" + 9 sygnałów. W instrukcji napisano "paprochy blokują zderzak, uderzyć w zderzak kilkanaście razy aż paprochy wylecą i będzie dobrze". Jednak trzepanie nie pomaga, rozkręciłem zderzak i odgiąłem sprężyny odpychające oraz wydmuchałem cały kurz. Dało to efekt na 20 minut i sytuacja wróciła do punktu wyjścia.
Macie jakiś pomysł co z tym robić? Widziałem po zdjęciu osłony te sensory od zderzaka ale są przyzwoicie zabezpieczone w gumowej osłonie i nie chce ryzykować dalszej rozbiórki... .
Doradztwo fachowe jest mile widziane. Z góry dziękuję !!!
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Witaj, przyślij nam do naprawy albo próbuj naprawić sam jeśli czujesz się na siłach (rozebranie całej Roomby do zera i przelutowanie nadajników. Ok 2-3 godziny roboty.
Paweł
Paweł
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 9:40 przez pawel2m, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
- pawel2m
- Kontakt:
Wymieniamy zawsze emittery. Czyli te przy których nie ma wiązki. Sztuk dwie. Nie ma to nic wspólnego z aparatem i świeceniem, ponieważ są zabudowane w małej obudowie czujnika zderzeniowego i nie dostępne na zewnątrz dla aparatu.
Co do aparatu to można jedynie zobaczyć czy świecą czujniki miękkiego dojeżdzania. A te się nie psują raczej.
Co do aparatu to można jedynie zobaczyć czy świecą czujniki miękkiego dojeżdzania. A te się nie psują raczej.
- pawel2m
- Kontakt:
Transmitterów się nie wymienia. Nigdy się nie zepsuły jeszcze nikomu. Wymiana ich to już czysta nadgorliwość, równie dobrze można by jeszcze kable wymienićMystic pisze:W praktyce zawsze wymienia sie komletami.

Wystarczy wymienić oba emittery z lewej i prawej strony.
Co ciekawe zawsze padają tylko emittery - dziwne ale prawdziwe. Service manual mówi że felerna partia emitterów była instalowana do 03-08-2009 i chyba jest to prawda bo nie widziałem żeby padły komukolwiek w nowszych roombach.