jaki odkurzacz wybrać??? - 2013
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
- barbapuppa
- Robot Master
A dywany/wykładziny tudzież inne takie masz?
Jeśli chodzi o sprzątanie w rogach/kątach, to w żadnym przypadku nie będzie 100%.
Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli chodzi o sprzątanie wzdłuż ścian to Neato nie sprząta do samej ściany, pozostawia pasek wzdłuż nieodkurzony.
Pamiętam, że ktoś modyfikował doklejając z boku coś "futrzastego".
Jeśli chodzi o sprzątanie w rogach/kątach, to w żadnym przypadku nie będzie 100%.
Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli chodzi o sprzątanie wzdłuż ścian to Neato nie sprząta do samej ściany, pozostawia pasek wzdłuż nieodkurzony.
Pamiętam, że ktoś modyfikował doklejając z boku coś "futrzastego".
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Jak nie masz dywanów/wykładzin to Neato XV-11/XV-12/XV-14/XV-15 z trzepaczką. Jak masz jakieś dywany to Roomba 620, Neato XV-25 (ze szczotką włosianą) lub Navibot SR8895. Wszystkie oprócz Neato będą dobrze wygarnywały kurz z wzdłuż ścian. Do kątów te ze szczotkami bocznymi (Roomba, Navibot) dotrą na pewno lepiej jak Neato - względnie możesz rozważyć Vorwerka (czyli "Neato" ze szczotką boczną). Najlepiej z kątami poradzą sobie jednak Navibot CornerClean (nie ma na polskim rynku; pozostaje ebay) i LG Hom-Bot 3.0 (nie ma na polskim rynku; pozostaje ebay), których kwadratowy kształt i/lub dłuższe szczotki (na wysięgnikach) docierają do samych kątów. Jednak ich cena to już grubo ponad "rozsądną" (>2000zł). W cenie 1000-1500zł pozostają więc Roomba 620 (także 630 i 650), Neato XV-25 i Navibot SR8895.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Dlaczego Roomba?galleonum pisze:@sondejm
- 2 koty, sierść 3-5 cm długości
- mieszkanie ma 60m2, wszystkie drzwi się przesuwają, plan w załączeniu
- budżet - chcę kupić najlepiej nadający się odkurzacz w rozsądnej cenie, celowałbym w coś nowego, choć sensowny używany też byłby ok
Co do głośnej pracy odkurzacza, to nie jest to większy problem, w założeniu ma on sprzątać wtedy kiedy jestem w pracy.
@GRZECH, sondejm
A który odkurzacz Waszym zdaniem najlepiej czyści miejsca przy ścianach, kąty inne dziwne miejsca?
@pawel2m
Dlaczego uważasz, że Romba jest lepsza? Możesz to jakoś obiektywnie uzasadnić?
Dlatego że w tej chwili najtańsze używki na rynku to Roomba, za 500 masz 2-3 letni odkurzacz z nową baterią, tanie nie dla tego że najgorsza ale nasycenie duże, nie będzie problemu ze zbyciem gdyby nie spełnił oczekiwań. Ja nie szukam innego sprzętu gdyż ten mnie satysfakcjonuje a raczej jakość sprzątania.
Jeśli chcesz wyślę na testy R560 PET z dwiema latarniami, Ty poniesiesz koszt przesyłki zwrotnej, a co do ceny się dogadamy. Tydzień testów gratis, kolejne dni 10zł doba

Mogę wystawić aukcję kup teraz, zwrot do 2 tygodni.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Sondejm dobrze napisał. Dobrze sprząta, mnóstwo możliwych modyfikacji, budowa modułowa, ceny częsci zamiennych bardzo przystępne.
O Roombie wiadomo praktycznie wszystko.
O Roombie wiadomo praktycznie wszystko.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Widziałem aukcje gdzie za 400 szła, ale zależy jaki stan wózka i bateria, trzeba ją traktować jak model 500 wyposażony troszkę lepiej, nie posiadający jednak rączki do przenoszenia, 1000 bym nie dał bo za 1100 masz nówkę R620 w sklepie. Z doświadczenia wiem że poprzedni właściciel jako punkt wyjścia bierze cenę 4500zł, a jak ma sprzedać 2 letni odkurzacz za 15% ceny (jaką zapłacił) to niech leży dalej w szafie.
Daj fotki wycenimy, sprawdź jak długo jeździ na jednym ładowaniu do wyczerpania baterii.
tutaj podgląd
Daj fotki wycenimy, sprawdź jak długo jeździ na jednym ładowaniu do wyczerpania baterii.
tutaj podgląd

- barbapuppa
- Robot Master
Najczęściej można spotkać ją za około 700-800zl, niektórzy nawet solą więcej, ale raczej nie ma wtedy chętnych. Kiedy nie było serii 6xx, a tylko 5xx była dostępna, to często była wystawiana w cenach 1000-1200zł Choć zdarzały się i 2-letnie po 2 tysiaki, czyli niewiele mniej niż wówczas nowa 581.
Tak jak pisze Sondejm trzeba się dowiedzieć czy będziesz musiał w nią zainwestować dodatkowo, jeśli tak to wtedy trzeba się mocno zastanowić nad opłacalnością takiego zakupu.
Tak jak pisze Sondejm trzeba się dowiedzieć czy będziesz musiał w nią zainwestować dodatkowo, jeśli tak to wtedy trzeba się mocno zastanowić nad opłacalnością takiego zakupu.
Pisałam już pod koniec grudnia - wtedy mi zakup nie wyszedł, ale teraz już przymierzam się na poważnie 
Poniżej moje warunki:
Budżet 1500-2000 (wiadomo im mniej tym lepiej
)
Rzuty pięter poniżej.
Do sprzątanie głowinie dołu = otwarta przestrzeń bez drzwi ok. 43m2. Same płytki (wiadomo, że nie są idealnie równo położone). Na tym leży jeden mały dywan (nie zależy mi na jego super odkurzeniu = starczy jak 1 x w tyg. przejadę normalnym odkurzaczem, ale dobrze aby okruchy zebrało z niego).
Zwierząt brak. Problemem są niosący się od wejścia po całym domu piach + okruchy (
Ma dla mnie znaczenie dostępność i dobry serwis / długa gwarancja. I tu mam pytania.
1. Czy opłaca się przedłużać gwarancję na 5 lat?
2. Kto realizuje gwarancję - czy jest tak, że jakiś serwis może odmówić realizacji naprawy gwarancyjnej? Gdzie to sprawdzić?
Tu od razu pytanie - gdzie najlepiej kupić? Jestem otwarta na oferty
PARTER:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233 ... 1dde1.html
I dodatkowo okazyjnie (bo trzeba będzie tam zanieść) sprzątanie góry (poddasze użytkowe = skosy). I teraz to chyba tylko wsadzić do danego pomieszczenia, zamknąć drzwi i zostawić? (w ciągu dnia nikt nie urzęduje na górze)
PODDASZE:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c98 ... 8def3.html
Widziałam na żywo Neato XV-15, ale na wykładzinach i dywanach, których u mnie w ogóle nie ma i mam jedną wątpliwość - zostawiał przy brzegach ok. 1 cm + narożniki nie posprzątane. U mnie w kuchni zabudowa w U i kąty proste, a najwięcej okruchów właśnie tuż przy meblach.
Z drugiej strony Neato posprzątałby mi "otwarty" dół podczas kąpania i usypiania dzieci i na wieczór miałabym już czyściutko
A boję się, że Roomba będzie mi 3 h jeździć i czy ona sobie poradzi z taką otwartą przestrzenią na tej powierzchni.
Czy moje obawy są uzasadnione?
Więc się, że tam mi zostawi i zaraz mi się to pokula i rozniesie po domu.
Latarnie nie są mi potrzebne - ale min. 1 ściana na pewno. Olałam też hepa.
Będę bardzo wdzięczna na pomoc i poradę

Poniżej moje warunki:
Budżet 1500-2000 (wiadomo im mniej tym lepiej

Rzuty pięter poniżej.
Do sprzątanie głowinie dołu = otwarta przestrzeń bez drzwi ok. 43m2. Same płytki (wiadomo, że nie są idealnie równo położone). Na tym leży jeden mały dywan (nie zależy mi na jego super odkurzeniu = starczy jak 1 x w tyg. przejadę normalnym odkurzaczem, ale dobrze aby okruchy zebrało z niego).
Zwierząt brak. Problemem są niosący się od wejścia po całym domu piach + okruchy (
Ma dla mnie znaczenie dostępność i dobry serwis / długa gwarancja. I tu mam pytania.
1. Czy opłaca się przedłużać gwarancję na 5 lat?
2. Kto realizuje gwarancję - czy jest tak, że jakiś serwis może odmówić realizacji naprawy gwarancyjnej? Gdzie to sprawdzić?
Tu od razu pytanie - gdzie najlepiej kupić? Jestem otwarta na oferty

PARTER:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233 ... 1dde1.html
I dodatkowo okazyjnie (bo trzeba będzie tam zanieść) sprzątanie góry (poddasze użytkowe = skosy). I teraz to chyba tylko wsadzić do danego pomieszczenia, zamknąć drzwi i zostawić? (w ciągu dnia nikt nie urzęduje na górze)
PODDASZE:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c98 ... 8def3.html
Widziałam na żywo Neato XV-15, ale na wykładzinach i dywanach, których u mnie w ogóle nie ma i mam jedną wątpliwość - zostawiał przy brzegach ok. 1 cm + narożniki nie posprzątane. U mnie w kuchni zabudowa w U i kąty proste, a najwięcej okruchów właśnie tuż przy meblach.
Z drugiej strony Neato posprzątałby mi "otwarty" dół podczas kąpania i usypiania dzieci i na wieczór miałabym już czyściutko

Czy moje obawy są uzasadnione?
Więc się, że tam mi zostawi i zaraz mi się to pokula i rozniesie po domu.
Latarnie nie są mi potrzebne - ale min. 1 ściana na pewno. Olałam też hepa.
Będę bardzo wdzięczna na pomoc i poradę

- barbapuppa
- Robot Master
Neato - u mnie zostawiał 1cm od ściany nieposprzątany i hałasował podobnie jak Roomba
Roomba - będzie się szwędać 3 godziny, dlatego większość osób zapuszcza taki odkurzacz i wychodzi, przy Roombie będziesz miała na pewno lepiej odkurzony dywan.
Jeśli chcesz używać czegoś bezszelestnego podczas snu dzieci, to zastanów się nad Mintem obecnie zwanym Braavą, tylko on nie odkurza, a przeciera (na sucho i mokro).
Jeśli chodzi o 5-letnią gwarancję... Producent daje 2 lata pozostałe 3 są albo dodatkowym ubezpieczeniem (tego nie polecam), albo są dodatkową gwarancją Sprzedawcy, oczywiście nie możesz liczyć na wymianę baterii na gwarancji, bo tego nie obejmuje.
Dobrze rozważ plusy i minusy każdego odkurzacza i zastanów się na jaki kompromis jesteś w stanie pójść.
Na tej powierzchni spokojnie da radę i jeden i drugi.
Roomba serii 7xx obskoczy oba piętra na jednym ładowaniu, ale używając dzień na dole, dzień na górze obskoczy to każda nawet najprostsza z serii 6xx.
Neato sprząta około 90 minut, potem się ładuje i wraca do miejsca z którego zjechał do bazy, by kontynuować sprzątanie.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz, ale pamiętaj wybór zawsze należy do Ciebie
Roomba - będzie się szwędać 3 godziny, dlatego większość osób zapuszcza taki odkurzacz i wychodzi, przy Roombie będziesz miała na pewno lepiej odkurzony dywan.
Jeśli chcesz używać czegoś bezszelestnego podczas snu dzieci, to zastanów się nad Mintem obecnie zwanym Braavą, tylko on nie odkurza, a przeciera (na sucho i mokro).
Jeśli chodzi o 5-letnią gwarancję... Producent daje 2 lata pozostałe 3 są albo dodatkowym ubezpieczeniem (tego nie polecam), albo są dodatkową gwarancją Sprzedawcy, oczywiście nie możesz liczyć na wymianę baterii na gwarancji, bo tego nie obejmuje.
Dobrze rozważ plusy i minusy każdego odkurzacza i zastanów się na jaki kompromis jesteś w stanie pójść.
Na tej powierzchni spokojnie da radę i jeden i drugi.
Roomba serii 7xx obskoczy oba piętra na jednym ładowaniu, ale używając dzień na dole, dzień na górze obskoczy to każda nawet najprostsza z serii 6xx.
Neato sprząta około 90 minut, potem się ładuje i wraca do miejsca z którego zjechał do bazy, by kontynuować sprzątanie.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz, ale pamiętaj wybór zawsze należy do Ciebie

1h pracy to wystarcza na sprzątnięcie 30m^2, szkoda że nie ma kosza AV1.
Szczotka pet to taka gumowo -włosiana a druga gumowa hałaśliwa skręcona w drugim kierunku,
Pet z nazwy zazwyczaj posiada w zestawie AV1 dodatkowo i chyba ścianę.
tutaj znalazłem z góry napis PET SERIES i akcesoria
Szczotka pet to taka gumowo -włosiana a druga gumowa hałaśliwa skręcona w drugim kierunku,

Pet z nazwy zazwyczaj posiada w zestawie AV1 dodatkowo i chyba ścianę.
tutaj znalazłem z góry napis PET SERIES i akcesoria

- barbapuppa
- Robot Master
Tak naprawdę nie różnią się niczym. Szczotki były dokładnie takie same jak w innych modelach. Jedyna różnica polegała na dodatkowym koszu AeroVac pierwszej generacji (bardzo przydatnym w przypadku sierściuchów) i wyposażeniu.
Masz chyba na myśli ściany, a nie latarnie, bo 564 nie współpracuje z latarniami.
Tak naprawdę z każdego odkurzacza serii 5xx można zrobić wersję PET - wystarczy zmienić kosz.
Seria 6xx ma to w standardzie.
Sondejm na zdjęciu pokazuje archiwalną wersję PET, wtedy wszystkie Roomby miały taką skręconą szczotkę. Potem były z modułem zielonym, jak na zdjęciu galleonum.
W zestawie oryginalnym PET otrzymywałeś poza Roombą z akumulatorem:
- Stację dokującą
- Zasilacz
- Ściany wirtualne 2szt.
- Dodatkowy pojemnik AeroVac (seria 1)
- Dodatkowa szczotka boczna
- Dodatkowy Filtr AeroVac
- Dodatkowy Filtr zwykły
- Dodatkowy zestaw szczotek (gumowa i włosiana)
- Narzędzia do czyszczenia szczotek (okrągłe i płaskie)
[ Dodano: 2013-07-23, 05:13 ]
Zwróć uwagę, że na obudowie prezentowanego na zdjęciu odkurzacza masz wersję 625
Wskazywałoby to na wersję PRO, ewentualnie składaka, skoro obsługuje latarnie i ma pilota (czego w klasycznym modelu 564 PET na pewno nie było).
Masz chyba na myśli ściany, a nie latarnie, bo 564 nie współpracuje z latarniami.
Tak naprawdę z każdego odkurzacza serii 5xx można zrobić wersję PET - wystarczy zmienić kosz.
Seria 6xx ma to w standardzie.
Sondejm na zdjęciu pokazuje archiwalną wersję PET, wtedy wszystkie Roomby miały taką skręconą szczotkę. Potem były z modułem zielonym, jak na zdjęciu galleonum.
W zestawie oryginalnym PET otrzymywałeś poza Roombą z akumulatorem:
- Stację dokującą
- Zasilacz
- Ściany wirtualne 2szt.
- Dodatkowy pojemnik AeroVac (seria 1)
- Dodatkowa szczotka boczna
- Dodatkowy Filtr AeroVac
- Dodatkowy Filtr zwykły
- Dodatkowy zestaw szczotek (gumowa i włosiana)
- Narzędzia do czyszczenia szczotek (okrągłe i płaskie)
[ Dodano: 2013-07-23, 05:13 ]
Zwróć uwagę, że na obudowie prezentowanego na zdjęciu odkurzacza masz wersję 625
Wskazywałoby to na wersję PRO, ewentualnie składaka, skoro obsługuje latarnie i ma pilota (czego w klasycznym modelu 564 PET na pewno nie było).
Dzięki za info.
Jakieś polecane miejsca sprzedaży, gdzie są otwarci na negocjacje? Co wato brać w gratisie - na pewno filtry - coś jeszcze?
Czy to nieposprzątane 1 cm przez Neato nie powoduje, że zraz się niesie i znowu jest brudno?
Górę planuję sprzątać góra 1 x w tyg., abo w ogóle. Dywan nie jest priorytetem- on jest w sumie góra jeszcze rok - a teraz i tak schowany.
A jak z omijaniem / przesuwaniem drobnych przedmiotów- np. obecnie resoraki, klocki lego duplo. wiadomo, że trzeba zbierać . chować zabawki, ale jak coś się zapodzieje to jak reagują Neato i Roomba?
Robot przecierający to nie to. Jak mi się odkurzający sprawdzi to w przyszłości może myjący do podłóg kupię.
Jakieś polecane miejsca sprzedaży, gdzie są otwarci na negocjacje? Co wato brać w gratisie - na pewno filtry - coś jeszcze?
Czy to nieposprzątane 1 cm przez Neato nie powoduje, że zraz się niesie i znowu jest brudno?
Górę planuję sprzątać góra 1 x w tyg., abo w ogóle. Dywan nie jest priorytetem- on jest w sumie góra jeszcze rok - a teraz i tak schowany.
A jak z omijaniem / przesuwaniem drobnych przedmiotów- np. obecnie resoraki, klocki lego duplo. wiadomo, że trzeba zbierać . chować zabawki, ale jak coś się zapodzieje to jak reagują Neato i Roomba?
Robot przecierający to nie to. Jak mi się odkurzający sprawdzi to w przyszłości może myjący do podłóg kupię.
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Zadne resoraki nie mogą się walać po ziemi. Muszą być usunięte. Inaczej zblokują szczotki lub roomba bedzie je pchać przed sobą.
[ Dodano: 2013-07-23, 16:32 ]
Tak Roomba Twojego znajomego warta jest 300 zl. I tak musisz dokupić do niej nowy aku.
[ Dodano: 2013-07-23, 16:33 ]
[ Dodano: 2013-07-23, 16:32 ]
galleonum pisze:@ barbapuppa, sondejm - na jednym ładowaniu pracuje tak 55-65 minut, w zestawie 2 latarnie i pilot, fotka spodu roomby poniżej
na marginesie, to czym różnią się szczotki w modelu PET
z góry dzięki za pomoc!
Tak Roomba Twojego znajomego warta jest 300 zl. I tak musisz dokupić do niej nowy aku.
[ Dodano: 2013-07-23, 16:33 ]
iRobot się nie sprawdza.... odkurzający ok, ale myjący słabo...ida9 pisze: Robot przecierający to nie to. Jak mi się odkurzający sprawdzi to w przyszłości może myjący do podłóg kupię.
------------------------------------------------------