jaki odkurzacz wybrać??? - 2013
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Rajani, ja ma w domu dwie długowłose istotki i zaglądam na wałek co miesiąc i to wystarcza.
pikorza ma racje, udręką dla Ciebie będzie czyszczenie szczotek roomby jeżeli włosy się będą nawijać, a zapewne tak będzie.
O niezawodności... hmm. Ja mam swojego 1,5 roku i jedyne co to wymieniłem 3x filtr powietrza. Więcej przy nim nic nie robie poza wyrzucaniem pojemnika z kurzem ~1x tydzień.
pikorza ma racje, udręką dla Ciebie będzie czyszczenie szczotek roomby jeżeli włosy się będą nawijać, a zapewne tak będzie.
O niezawodności... hmm. Ja mam swojego 1,5 roku i jedyne co to wymieniłem 3x filtr powietrza. Więcej przy nim nic nie robie poza wyrzucaniem pojemnika z kurzem ~1x tydzień.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Na razie zawęziłam wybór do 2 robotów Roomba 581 (780 jednak trochę za dużo kosztuje) i Neato XV 15.
Póki co czytam wszystkie dostępne informacje, widziałam kilka filmików porównawczych ale niespecjalnie pomogły ponieważ np. biegłość w poruszaniu się po dywanach mnie nie interesuje
a porównywarek z kocim żwirkiem i kłakami w roli głównej raczej nie robią. Bardzo przydatne były zdjęcia Ramzesa.
Muszę doczytać jeszcze o tych filtrach Hepa - powiem wprost - wolałabym takie które można wyprać czy wyczyścić a nie wymieniać. Nie zakładam, że będzie to jedyny odkurzacz w domu (zwłaszcza, ze schody tez trzeba odkurzać) - nie muszę mieć antyalergicznych bajerów i nie chcę martwić się o to kiedy wymienić filtr. Robot ma sprzątać kłaki i żwirek a ja chcę wracać do czystego mieszkania:) Takie są moje priorytety
Muszę dokładnie sprawdzić co jest w jednym i drugim, najchętniej bym obydwa zobaczyła na żywo - mam nadzieję, że w Szczecinie jest to możliwe i podejmę ostateczną decyzję. Plus jest taki, że nie muszę mieć tego odkurzacza w ciągu tygodnia dlatego wole na spokojnie wszystko sprawdzić.
Póki co czytam wszystkie dostępne informacje, widziałam kilka filmików porównawczych ale niespecjalnie pomogły ponieważ np. biegłość w poruszaniu się po dywanach mnie nie interesuje

Muszę doczytać jeszcze o tych filtrach Hepa - powiem wprost - wolałabym takie które można wyprać czy wyczyścić a nie wymieniać. Nie zakładam, że będzie to jedyny odkurzacz w domu (zwłaszcza, ze schody tez trzeba odkurzać) - nie muszę mieć antyalergicznych bajerów i nie chcę martwić się o to kiedy wymienić filtr. Robot ma sprzątać kłaki i żwirek a ja chcę wracać do czystego mieszkania:) Takie są moje priorytety

Muszę dokładnie sprawdzić co jest w jednym i drugim, najchętniej bym obydwa zobaczyła na żywo - mam nadzieję, że w Szczecinie jest to możliwe i podejmę ostateczną decyzję. Plus jest taki, że nie muszę mieć tego odkurzacza w ciągu tygodnia dlatego wole na spokojnie wszystko sprawdzić.
Neato w wersjach XV-1X nie ma filtrów HEPA. Typowe filtry "piorę" i służą mi dalej.Rajani pisze:Muszę doczytać jeszcze o tych filtrach Hepa - powiem wprost - wolałabym takie które można wyprać czy wyczyścić a nie wymieniać.
Filtr HEPA posiadają wersje XV-2X jak również mają szczotkę z włosia - tak jak roomba - na które nawijają się włosy i trzeba często czyścić.
Do wersji XV-1X pasują filtry HEPA, które można swobodnie zakupić.
NEATO - zwróć uwagę jakią wersję oprogramowania (firmware) posiada robot.
---
GRZECH
GRZECH
Wersję oprogramowania najlepiej sprawdza się w menu (na wyświetlaczu).Rajani pisze: Jak sprawdzić to oprogramowanie? będę kupowała tylko odkurzacz nowy - na co uważać?
Jeżeli będziesz kupować nowy to nie wiem czy będziesz mieć wpływ na wybór wersji oprogramowania

Wyższe wersje posiadają różnego rodzaju poprawki (można poczytać trochę na forum).
Generalnie najnowsza wersja 3.1 - 3.2 (bodajże w PRO) robot dłużej sprząta, bardziej skupia się na narożach i w sumie na krócej starcza mu baterii. Jednak to żaden problem, gdyż robot wie gdzie musi jeszcze dokończyć po podładowaniu.
Zastanów się ewentualnie nad Vorwerk'iem VR-100. Ma dodatkowo boczną szczotkę jak w Roombach - o ile ją potrzebujesz. Ale też by trzeba było podmienić główny wałek z włosia na silikonowe trzepaki - jeżeli zechcesz.
I jeszcze jedno: dostać jak najwięcej w gratisie: filtry, szczotki

---
GRZECH
GRZECH
Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.
Postanowiłam i ja sprawić sobie robota. Interesują mnie (chyba) nowe, bo ostatnio bardzo mało używek na allegro i boję się, że bez znajomości tematu raczej rozsądnie nie wybiorę.
Warunki mieszkaniowe są następujące:
2 poziomy.
Pierwszy z nich to całkiem otwarta przestrzeń - salon, kuchnia, przedpokój. Ciemne deski na podłodze, jeden mały, cienki chodniczek(dywanik). Naprzeciwko dwie niewielkie sypialnie, oddzielone progami o wysokości ok. 1 cm. Po bokach WC i łazienka, niewielkie progi, deski i terakota. Całość ca. 60 m2
Na górze antresola, jedno pomieszczenie, 25m2 z "dziurą" na schody na środku. Otwór klatki schodowej, całkowicie ażurowy, zabezpieczony tylko małym progiem z deski ok. 1,5 cm grubości.
Chciałabym żeby robot sprzątał codziennie salono-kuchnię-przedpokój i oba pomieszczenia sanitarne (45m2) Dwa razy w tygodniu sypialnie, raz w tygodniu górę.
W domu dwie osoby dorosłe i jeden makabrycznie kudlący się sierściuch, długowłosy. Używam żwirku typu silikon - dość spore twarde grudki, których pełno w WC i w przedpokoju.
Wstępnie wybrałabym: Roombę 581, Samsunga 8895 lub Neato XV-15.
Czy potrzebuję latarni? Czy 581, jeśli Roomba, to wciąż dobry wybór? Na 780 mnie nie stać, a z serii 600 też musiałabym decydować się na wyższy, że względu na harmonogram.
Czy robot nie spadnie mi z antresoli?
Jeśli Neato, ze względu na kudłacza, czy potrafi wjechać pod niskie łózko (prześwit ok. 11,5 cm)?
Postanowiłam i ja sprawić sobie robota. Interesują mnie (chyba) nowe, bo ostatnio bardzo mało używek na allegro i boję się, że bez znajomości tematu raczej rozsądnie nie wybiorę.
Warunki mieszkaniowe są następujące:
2 poziomy.
Pierwszy z nich to całkiem otwarta przestrzeń - salon, kuchnia, przedpokój. Ciemne deski na podłodze, jeden mały, cienki chodniczek(dywanik). Naprzeciwko dwie niewielkie sypialnie, oddzielone progami o wysokości ok. 1 cm. Po bokach WC i łazienka, niewielkie progi, deski i terakota. Całość ca. 60 m2
Na górze antresola, jedno pomieszczenie, 25m2 z "dziurą" na schody na środku. Otwór klatki schodowej, całkowicie ażurowy, zabezpieczony tylko małym progiem z deski ok. 1,5 cm grubości.
Chciałabym żeby robot sprzątał codziennie salono-kuchnię-przedpokój i oba pomieszczenia sanitarne (45m2) Dwa razy w tygodniu sypialnie, raz w tygodniu górę.
W domu dwie osoby dorosłe i jeden makabrycznie kudlący się sierściuch, długowłosy. Używam żwirku typu silikon - dość spore twarde grudki, których pełno w WC i w przedpokoju.
Wstępnie wybrałabym: Roombę 581, Samsunga 8895 lub Neato XV-15.
Czy potrzebuję latarni? Czy 581, jeśli Roomba, to wciąż dobry wybór? Na 780 mnie nie stać, a z serii 600 też musiałabym decydować się na wyższy, że względu na harmonogram.
Czy robot nie spadnie mi z antresoli?
Jeśli Neato, ze względu na kudłacza, czy potrafi wjechać pod niskie łózko (prześwit ok. 11,5 cm)?
Każdy rozpatrywany robot powinien dać radę. Na tak małej powierzchni (45m2) Roomba powinna skutecznie sprzątać bez latarni. Chyba że chcesz odkurzać jednocześnie także te dwie sypialnie - 60m2 podzielone na 3 da 2 latarnie ustawione w progach do dwóch sypialni. Model 581 ma jednak stary moduł szczotek i chyba też pojemnik...nie wiem jak będzie z wpadaniem sierści do przekładni. Neato w najwyższym miejscu ma 10.5cm, Roomba 9.2cm, a Navibot 9.3cm wysokości. Żaden z powyższych nie spadnie ze schodów o ile będziesz utrzymywać w czystości czujniki zapobiegające upadkowi. Neato ma tą zaletę że włosy i kłaki sierści nie wkręcają się tak łatwo w szczotki, z kolei Roomba ma czujnik brudu - przydatne przy skupionych zabrudzeniach (rozsypany żwirek), ale najcichszy ze wszystkich modeli jest Navibot. Wybór należy do Ciebie.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- barbapuppa
- Robot Master
Jeśli chodzi o Roombę:
581 ma "zielony" moduł i w standardzie nie ma pojemnika AeroVac
Przy zwierzaku polecałabym jednak AeroVac (kiedyś był dedykowany model 564PET, czyli odkurzacz z dodatkowym koszem AeroVac)
Można dokupić co podwyższa koszty lub kupić coś z serii 6xx z takim pojemnikiem w standardzie (tyle, że nie będzie wtedy obsługi latarni, ale za to będzie szary moduł).
Czy latarnie są potrzebne, rzecz gustu, jedni chwalą sprzątanie z, inni bez.
Przy codziennym sprzątaniu nie odczujesz różnicy, chyba że planujesz jakieś konkretne miejsca bardziej intensywnie odkurzać.
Aby obniżyć koszty zakupu, możesz zrezygnować z harmonogramu i np. wychodząc z domu zapuszczać robota (można to nawet zrobić palcem u nogi, nie trzeba się schylać
)
581 ma "zielony" moduł i w standardzie nie ma pojemnika AeroVac
Przy zwierzaku polecałabym jednak AeroVac (kiedyś był dedykowany model 564PET, czyli odkurzacz z dodatkowym koszem AeroVac)
Można dokupić co podwyższa koszty lub kupić coś z serii 6xx z takim pojemnikiem w standardzie (tyle, że nie będzie wtedy obsługi latarni, ale za to będzie szary moduł).
Czy latarnie są potrzebne, rzecz gustu, jedni chwalą sprzątanie z, inni bez.
Przy codziennym sprzątaniu nie odczujesz różnicy, chyba że planujesz jakieś konkretne miejsca bardziej intensywnie odkurzać.
Aby obniżyć koszty zakupu, możesz zrezygnować z harmonogramu i np. wychodząc z domu zapuszczać robota (można to nawet zrobić palcem u nogi, nie trzeba się schylać

-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Każdego robota którego posiadałem można było tak włączaćbarbapuppa pisze:(można to nawet zrobić palcem u nogi, nie trzeba się schylać)

Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- barbapuppa
- Robot Master
Parasol z rączką też dobrze się sprawdza, a tak poważnie to wystarczy pilot, ale nie odbiegajmy od tematu.
- barbapuppa
- Robot Master
Poczytaj trochę w testowni. Zobacz jakie są wady, zalety poszczególnych modeli, co pasuje do Twoich warunków mieszkaniowych.
Żaden model nie jest idealny i trzeba dobrać indywidualnie do tego co się ma. Kwestia pójścia na kompromis w pewnych kwestiach.
Żaden model nie jest idealny i trzeba dobrać indywidualnie do tego co się ma. Kwestia pójścia na kompromis w pewnych kwestiach.