jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Shinneko

Post autor: Shinneko »

pawel2m pisze:
Shinneko pisze:2. Czy Kupując 780 + centrum otrzymałbym 790 w innym kolorze?
nie
czym jeszcze różnią się te modele?
ramzes78

Post autor: ramzes78 »

Tak jak już pisaliśmy w tym wątku- poza lakierem i elementami o których była mowa- niczym.
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
Rajani

Post autor: Rajani »

Witam.
Również potrzebuje pomocy przy wyborze odkurzacza robota. Przeglądnęłam chyba wszystkie opisy i z uwagi na specyficzną sytuację (zaraz wyjaśnię ;-) ) nie potrafię wybrać. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Warunki
- ok 90 m2 podłogi
- mieszkanie 2 poziomowe
- tylko panele (żadnych dywanów itd)
- brak progów
- mieszkanie niezagracone (dużo w pełni wolnych powierzchni, brak luźnych kabli itd)
- 2 koty długowłose koszmarnie kłaczące wyjaśnię: po 2 dniach bez odkurzania po mieszkaniu przetaczają się dziesiątki takich kulek stworzonych z kłaków tak jak na westernach po pustyni toczą się wyschnięte roślinki - i niestety nie przesadzam z tymi dziesiątkami :roll:
- odkurzanie min. raz dziennie

Odkurzacz potrzebny jest mi do zbierania ogromnej ilości kłaków i w przypadku dolnego poziomu mieszkania do zbierania wynoszonego z kuwety żwirku (lekki, drobny, drewniany żwirek) za kuwetę wynoszone są niewielkie elementy - takie jak widać na małym palcu na wstawionym poniżej zdjęciu.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 22:22 przez Rajani, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Poprosimy jakiś szkic poziomów, ile "izb", gdzie ma wjeżdżać?

Neato jest pretendentem :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Rajani

Ze szkicem będzie ciężko:
dolny poziom to sypialnia - z wysokim łóżkiem (każdy robot bez problemu tam się dostanie), zabudowana szafą i kilkoma szafkami do samej ziemi. z sypialni wychodzi sie do przedpokoju w przedpokoju mieści się łazienka (robot nie musi tam wjeżdżać) i otwarty salon z kuchnią, gdzie wszędzie da się wjechać.

Góra - ok 40 m pokój telewizyjny i mniejszy pokój nazwijmy go użytkowym - połączone szerokim wejściem - brak drzwi.

Ogólnie góra jest bezproblemowa - ponieważ to praktycznie w pełni otwarta przestrzeń ale mi zależy przede wszystkim na dolnym poziomie :)
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Paint i odręcznie naszkicuj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Rajani

Nie pamiętam kiedy ostatnio bawiłam się paintem :) ale się udalo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Z odkurzaczami szczotkowymi może być masakra...już sobie wyobrażam wiecznie po nawijane włosami szczotki, zapchane tą sierścią... Jak nie masz dywanów to rozpatrzyłbym Neato XV-11.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
ramzes78

Nie ma takiego koszmaru z włosami- mam taki sam komplet kotów :mrgreen: . Włosy są w pojemniku nie na szczotce. Za to włochata szczota doskonale zbiera żwirek z kafli i paneli.
A jak się coś z kudłów wkręci to jeden ruch pierścieniem i po sprawie. Też się bałem że będzie dużo roboty z odkłaczaniem.
Nie wiem tylko jak Roomby na takiej powierzchni by dały sobie radę- ja mam mniej metrów do sprzątnięcia.
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

Rajani a jaki budżet przewidujesz by wydać na robota?
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Rajani

Dzięki za podpowiedzi
Nie więcej niż 2000 (chociaż wolałabym mniej)

Ramzes jakie masz koty? chodzi mi szczególnie o typ sierści - jeśli chodzi o moje to sprawa wygląda tak: http://s3.postimage.org/6g9rk07u2/rufff.jpg tylko że to starsze zdjęcie i obecnie na kocie jest stanowczo więcej sierści. Po domu latają kłaki takiej długości jak na ogonie na tym zdjęciu i jest ich bardzo dużo - czy mogą one zablokować szczotki?
ramzes78

Szylkretową Maine Coon - ogon wielkości kota :) i Syberyjczyka również mocno kudłatego.
Przy codziennym sprzątaniu przez roombę zapewniam - już nic nie lata :)
Też miałem dość- używam żwirku drewnianego cats best - fantastyczny ale wynosi się na tych kosmatych łapach koszmarnie, teraz mam spokój - jest czysto.
Szczotki sprzątam dokładniej raz na dwa czy trzy odkurzania, a raz dziennie wywalam z pojemnika i zbieram ręką to co się na końcówkach szczotek zgromadzi i na miotełce.
Jak już kupisz z nową wersją wózka (szary) nie powinnaś mieć już żadnych problemów, choć mój zielony jak na razie też nie jest zawodny.
No i kosz AeroVac - to przy sierściuchach podstawa.
Ale o zawijanie powodujące zablokowanie po sprzątaniu się nie martw.
Jak będziesz chciała mogę specjalnie zrobić fotki wałka po codziennym sprzątaniu.
Co do ceny- fajną (nową) Roombę można już złapać za 1300- 1500 zł. Używki taniej.
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

A jednak...codziennie czyści szczotki :->

Co do posiadanych kotów, to...ja bym wolał już Neato XV-11, bo z obsługą Roomby będzie CODZIENNIE udręka. Ale jeśli już ma być szczotkowy, to NaviBot SR88XX i Neato na pewno lepiej się czyści po pracy - wyciąganie włosów z okolic końców wałka sprawdzone osobiście. ;-) Przy Roombie się nadłubiesz...ale co kto lubi :-P
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Rajani

No właśnie ja mam 2 maine coony i też używam cats best - nawet przy wersji nature gold nosi się niemiłosiernie.

Czyli Roomba 581 , NaviBot SR88XX lub Neato XV-11 - sprawdziłam ceny i wszystkie są podobne jak na złość.

Jeśli chodzi o codzienne czyszczenie szczotek to raczej przy 2 maine coonach sie bez tego nie obejdzie - szczotkę odkurzacza normalnego podczas 1 sprzątania czyszczę z 15 razy.

To jeszcze dodatkowe pytanie, awaryjność i hmmm żywotność tych robotów. który bedzie najbardziej niezawodny?
ramzes78

Ok,
Więc zgodnie z wcześniejszym info:
Fotki:
1. Twórcy wielkiego bałaganu Obrazek
2. Szczotki po 3 dniach pracy- na włosiu praktycznie czysto, widać trochę włosa przy rolkach- to do oczyszczenia Obrazek
3. Urobek z jednego dnia sprzątania domu po milusińskich :) Obrazek

Jak potrzebujesz więcej info daj znać.
1. Sierściuchy
2. Szczota
3. Urobek :)

[ Dodano: 2013-05-29, 13:03 ]
Szczotka oczyszcza się w trakcie sprzątania - kudły idą do pojemnika, ewentualne zawijaki usuwa się później. Po pierwszym sprzątaniu chaty mimo że odkurzałem normalnie było co czyścić- jest szok że może tyle jeszcze automat poznajdować.
Później przy regularnym jest jak u mnie na fotach.
Awaryjność- jak wszystkiego co nas otacza :) Roomba jest modułowa- praktycznie każdy element można dokupić bezproblemowo i w rozsądnej cenie. Jak kupisz nową nie używkę masz jeszcze gwarancję.
Teściom kupiłem używanego robota za niecałe 400 zł- lata jak mój nowy i sprząta po goldenie. :). Muszą jedynie zmienić baterię, bo stara trzyma krótko.
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
Zablokowany