jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Materiały z jakich jest wykonany Carneo są na pewno słabszej jakości.
Użytkownicy skarżą się też, że wplątuje się w kable, no i wiesza na progach.
Również tzw. usuwanie bakterii dzięki lampie UV włóż między bajki.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

pako01 pisze:Proszę o podpowiedz i upewnienie, czy w tym przypadku lepszym rozwiązaniem nie jest carneo?
Dołóż parę złotych i kup Neato.

Carneo... rozeznawałem robota przed zakupem Neato, gdyż z oczywistych względów Roomba nie spełnia moich oczekiwań. Dzwoniłem do Wrocławia, dosyłali mi instrukcje... a jednak tego modelu nie wybrałem.
Sam musisz wybrać.
Tak jak napisał kolega, chyba już dokonałeś wyboru i jesteś bardziej na TAK. Ale nie spiesz się z końcowym wyborem, wypożycz i oceń sam.
Nie jest wykluczone że Carneo spełni Twoje oczekiwania... :-)
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
luna.vulpo

roomba 780 czy navibot s?

Post autor: luna.vulpo »

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna odkurzacza robota. Jednak decyzję odwlekałem. Teraz zebrałem się i stwierdziłem, że kiedyś trzeba się zdecydować. No ale teraz jest taki wybór... Mimo to po dłuższych poszukiwaniach zawęziłem go do wyboru:

Roomba 780 czy NaviBot S (SR8980)?

Kryteria jakie mnie interesują to: dokładność, samodzielność, ilość/łatwość pracy przy czyszczeniu, a jakby np. był całkowity koszt utrzymania (CKU) na przestrzeni 5 lat to już w ogóle super.

Podam to co mi się udało zgromadzić na temat ww. robotów:

Dokładność punktowa (parkiet): 780 → 96% | SR8980 → 96%
Dokładność punktowa (dywan): 780 → 93% | SR8980 → 91%
Dokładność powierzchniowa: 780 → 94% | SR8980 → 93%
Cena: oba po około 2000zł.

więc cenowo i jakościowo są zbliżone do siebie. Natomiast nie wiem jak z wracaniem do bazy i kosztami części tj. same ceny to gdzieś wyszukałem ale nie wiem co ile się wymienia takie szczotki czy te "śmigiełka" ile razy ładowań bateria wytrzyma itp.

no i co ważniejsze kłopotliwość czyszczenia. Mam tu na myśli jakieś sprytne narzędzia do usuwania włosów z wałków (czytałem tu na forum, że jest tego sporo, znaczy tych włosów :D, nie narzędzi), czyszczenia pojemników itp.

W samsungu bajerancki jest ten pojemnik 2L ale czy jest tak naprawdę potrzebny?

Planuje by robot obskoczył całe mieszkanie w każdy dzień roboczy przynajmniej raz. Mieszkanie to ok. 70 m^2 średnio zagracone. ;>

Podsumowując: tu moje pytania do praktyków:
co wziąć jeszcze pod uwagę? i ostatecznie co wybrać? :D

----
A i te procenty to zebrałem z tych testów:
http://agdlab.pl/testy/irobot-roomba-76 ... ektywnosci
http://agdlab.pl/testy/samsung-navibot- ... ektywnosci

wprawdzie mam zastrzeżenia co do tego, czy te testy odpowiadają prawdziwej sytuacji i jaka jest ich dokładność (chodzi mi o błąd statystyczny), ale wydaje mi się, że do wstępnego porównania się nadają.

---
Jeżeli nie trafiłem z tematem w wątek to proszę adminów/moderatorów o przeniesienie to odpowiedniego działu.
ramzes78

Post autor: ramzes78 »

Każdy będzie Ci doradzał pewnie co innego :mrgreen: , sam niedawno miałem taki dylemat.
Najmniej wad znalazłem w Roombie i taki nabyłem.
Dobrze jest przetestować przed zakupem i samemu się przekonać co jak działa.
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Podpisuję się pod tym co napisał Ramzes. Tylko sprawdzenie na własnej "skórze" pokaże nam co będzie dla nas najlepsze.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 22:57 przez piokrza, łącznie zmieniany 2 razy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

My Ci możemy doradzać co naszym zdaniem byłoby lepsze, każdy na podstawie własnych doświadczeń i tego co mamy w domu.
Toczyły się już takie dyskusje na forum wielokrotnie.
U mnie np. nie sprawdził się Neato, który u Grzecha śmiga doskonale.
Jeśli więc masz możliwość pożyczenia np. od kogoś znajomego czy też wypożyczenia przez sklep, to ja podobnie jak chłopcy doradzałabym osobisty test.
Jeśli nie masz takich możliwości lub nie chcesz, to wyrazimy nasze osobiste zdanie w tym temacie podając argumenty, ale pamiętaj, że decyzji za Ciebie nie podejmiemy, a i za konsekwencje wyboru odpowiedzialności nie weźmiemy.
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
luna.vulpo

Post autor: luna.vulpo »

Dzięki za tak szybką reakcję. Odpowiem zbiorczo:

Niestety nie znam nikogo, kto by miał robota, więc opcja z wypożyczaniem od znajomych odpada. Zastanawiam się nad wypożyczalnią. Ale zanim się tam udam to chciałbym się nieco dowiedzieć od nieco od kogoś, kto dłużej używa. Cenie sobie po prostu subiektywne opinie. :D
I tak:
- jak szybko się taki pojemnik w samym robocie napełnia tj. raz dziennie trzeba go opróżniać czy to raczej rzadziej. Jak jest u was? (przy jakim metrażu)
- jak często trzeba wymieniać te szczotki i śmigiełka? raz na rok? częściej/rzadziej? przy jakim intensywnym sprzątaniu?
- jak wygląda spawa z czyszczeniem tych szczotek? jest jakieś może narzędzie do tego? i jak często? chodzi mi o to czy nie zamienię sprzątania mieszkania na sprzątanie szczotek. :D

wydaje mi się, że tych spraw co napisałem nie da się stwierdzić nawet po 24h wypożyczeniu. A tak może mnie nakierujecie na co zwracać uwagę podczas takich testów, bo w końcu jednemu coś przeszkadza a dla drugiego to drobnostka za to co innego go denerwuje itd., więc jak będę wiedział na co zwracać uwagę to na taki test z wypożyczeniem będzie bardziej efektywny.

Dlatego poprosiłbym o wasze opinie z użytkowania.

A i czy wiecie może czym się różni: SR8980 od SR8981? oraz same roboty z serii 7xx poza dodatkami?
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

OK. Samsunga nie miałam okazji jeszcze testować osobiści (choć nastąpi to już wkrótce, wtedy będę mogła coś powiedzieć), więc skupię się na Roombie.
Jeśli chcesz poznać moją szczegółową opowieść o Roombie, to zajrzyj do testowni.
luna.vulpo pisze: - jak szybko się taki pojemnik w samym robocie napełnia tj. raz dziennie trzeba go opróżniać czy to raczej rzadziej. Jak jest u was? (przy jakim metrażu)
Pytanie konkretne, ale odpowiedź wbrew pozorom trudna.
Wszystko zależy jak często sprzątasz (codziennie, 2x w tygodniu, 1x w tygodniu) i jak bardzo się brudzi, czy masz zwierzaka, długowłosych członków rodziny, dzieci, czy chodzi się w butach?
Ja przy regularnym sprzątaniu co 2 dzień (150m2) opróżniam generalnie raz na tydzień.
Okazjonalnie jak się świeci kosz.

luna.vulpo pisze:- jak często trzeba wymieniać te szczotki i śmigiełka? raz na rok? częściej/rzadziej? przy jakim intensywnym sprzątaniu?
Ja mam 581 już dobre 2 lata i jeszcze nie wymieniłam miotełki, przy 780, która jest znacznie młodsza będę musiała teraz, bo zauważyłam pęknięcie jednego "wąsa" i trochę gorzej jest osadzona, choć wygląda identycznie jak w 581, ale zaobserowałam, że w 780 gromadzi się pod nią więcej włosów po sprzątaniu niż ma to miejsce w 581 (być może akurat taki wyjątkowy egzemplarz się trafił). W każdym razie naprawdę różnie bywa.
Za to szczotki w 581 po 1,5 roku poszły (szczególnie gumowa trzepaczka), a w 780 mają się dobrze (szary moduł ze szczotkami)
luna.vulpo pisze:- jak wygląda spawa z czyszczeniem tych szczotek? jest jakieś może narzędzie do tego? i jak często? chodzi mi o to czy nie zamienię sprzątania mieszkania na sprzątanie szczotek. :D
No cóż, gumowa wiele nie wymaga, nieco włosów nakręconych (jeśli masz psa lub długowłosych), które ściągasz, szczególnie na końcówce trzeba bardziej podłubać i ewentualnie pod wodę, gdy zakurzona.
Szczotka włosiana zwykle ma więcej nakręcone. Jest w zestawie takie plaskie narzędzie z nożykiem, którym możesz naciąć wzdłuż włosy oraz okrągłe narzędzie, którym je potem ściągasz. Używam jeszcze takiego szpikulca-śrubokręta (nie wiem jak się nazywa, wcześniej wykałaczki) do trudniejszych miejsc.
Zajmuje mi to z wyrzuceniem kosza, wydmuchaniem, przetarciem maksymalnie 10 minut.
luna.vulpo pisze:A i czy wiecie może czym się różni: ....... same roboty z serii 7xx poza dodatkami?
Głównie możliwością współpracy z latarniami. W obecnej ofercie 780 to jedyny model, który z nimi współpracuje.
Shinneko

Post autor: Shinneko »

Witam
Jestem nowy na forum i tak się zastanawiam jak wygląda porównanie roomby professional (najdroższa) z np. 790 (najnowsza).

Widziałem pokaz i zastanawiam się dlaczego tak naprawdę pokazują jak pracuje professional sprzedając inny model. No i oczywiście jaka jest realna cena poszczególnych modeli, bo nie ma cennika i ostateczna cena zależy od negocjacji z przedstawicielem firmy.

A może chcielibyście pochwalić się jak przebiegały wasze negocjacje?
ramzes78

Post autor: ramzes78 »

Wersje Pro to "normalny" model+ walizka klamotów ( dodatkowe szczotki itp). W jakości sprzątania różnicy nie znajdziesz.
Co do cen- zerknij np na Allegro na nowe modele ( nie używki )
Pozdrawiam
RAMzes

-->Roomba 581<--
Shinneko

no dobra a czym różni się wersja 790 od 780?
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Chwileczkę seria 7xx, a 625 to zupełnie inna bajka. Przede wszystkim w czasie sprzątania, choć nie tylko.
Nie rozumiem po co kupować starą wersję za droższe pieniążki. Nawet rączki do przenoszenia nie ma.

[ Dodano: 2013-05-21, 17:17 ]
Shinneko a dokładnie różni się walizką akcesorii i kolorem
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

Shinneko pisze:no dobra a czym różni się wersja 790 od 780?
790 to 780 w innym kolorze z dodatkową latarnia i centrum bezprzewodowego sterowania a to za jedyne 1000 zł więcej.

Witamy w krainie absurdów.

780 + dodatkowa latartnia +100 zł + centrum ok 150 zł z poprzedniego modelu.

625 professional juz męczą się z wyprzedawaniem resztek bo chcą wprowadzić 790 jako pro teraz.

Ktoś musi te 625 kupić, mimo iż są warte 1500 zł .
Shinneko

Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy to ładne centrum sterowania jest dostępne oddzielnie i czy będzie działała z modelem 780.

2. Czy Kupując 780 + centrum otrzymałbym 790 w innym kolorze?

3. Czy różnią się oprogramowaniem?
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

1. Czy to ładne centrum sterowania jest dostępne oddzielnie i czy będzie działała z modelem 780.

nie / tak

2. Czy Kupując 780 + centrum otrzymałbym 790 w innym kolorze?

nie

3. Czy różnią się oprogramowaniem?

nie
Zablokowany