mrower pisze:Witam,
jestem zupełnie nowy na tym forum. Od niedawna też zastanawiam się nad wyborem odkurzacza automatycznego, ale nie mam w tej kwestii żadnej wiedzy, nigdy nic takiego nie testowałem.
Otóż mieszkam na 57m^2, mam dwa koty. W lazience, przedpokoju - terakota, w kuchni linoleum, w trzech pokojach parkiet w tym w jednym z pokoi dość cienki ok 1cm dywan. Progi pomiędzy pomieszczeniami ok 2-3mm. W pokojach są meble na nóżkach. Wolna przestrzeń pod szafkami, to ok 4-5cm. Jestem astmatykiem. Czy moglibyście coś polecić coś, co nie zrujnuje mojego portfela?

Hej, progi nie są żadna przeskodą, 2-3 mm to tak jakby ich nie było. Roomba przelatuje spokojnie przez 1,7cm, większych nie sprawdzałem.
Jeżeli chcesz by Roomba sprzątała pokój za pokojem, to odkurzacz
musi obsługiwać wirtualne latarnie. Jeżeli zaś uważasz ze będziesz zamykał odkurzacz w pokojach na czas sprzątania (a poźniej przenosił między pokojami) to nie ma takiej potrzeby.
Najbardziej optymalnym zakupem jest znalezienie jakiejś używanej Roomby, 560,580 w granicach 400-500 z latarniami . Do tego zakupisz nowy akumulator za 150 zamiennik lub 230 oryginał i pojemnik na kurz Aerovac (120)- raczej potrzebny przy zwierzętach.
W zalezności od stanu i koloru wózka jezdnego można go wymienić na szary i w zasadzie mamy zupełnie nowy odkurzacz( który kosztuje z tym wyposażeniem 1700 zł). Oczywiście temat wymiany wózka nie jest przesądzony, zwłaszcza że 560 mają często małe przebiegi (widać po zużyciu bieżnika).
Jeśli nie zależy ci na latarniach i tygodniowym programowaniu, wystarczy jak kupisz nową 620 (1119zł), szary wózek i pojemnik Pet jest juz w komplecie.