Przeszukałem wątki na forum..... porozkręcałem moją roombę .... i niestety... dalej bez rezultatu.
Stąd mój post.
Roomba 580 dziś przestała działać normalnie - tzn. zaczęło w niej coś rytmicznie stukać (co koło 1,5 - 2 s.). Zajrzałem pod nią i okazało się, że szczotki się nie kręcą.
Zrobiłem chyba wszystko, co było na forum. wyjąłem "koty", następnie rozkręciłem roombę....
wyjąłem moduł od szczotek, wyczyściłem bo była masakra, zajrzałem przez tą małą dziurkę do silnika.... tam jest czysto.
rozkręciłem nawet "biegi" - tam czysto i nasmarowane.
pomóżcie - co mogę jeszcze zrobić, jak sprawdzić, czy metodą domową można jeszcze ruszyć moje zwierzątko? roomba bo wyczyszczeniu wszystkiego działa... ale szczotki dalej nie chodzą... i cyklicznie stuka co jakieś 2 sekundy. wydaje mi się, że to stuka silnik od szczotek wraz z tą ruchomą obudową.
[ Dodano: 2013-02-18, 22:11 ]
I jeszcze jedno....
Odkręciłem silnik od roomby (silnik od szczotek) i dokręciłem jeszcze raz. tym razem nie stuka tak głośno.... ale wciąż stuka.... (przy okazji zmieniłem lekko układ położenia linki łączącej silnik z obudową). Jak właściwie powinien być ułożony ten drucik względem wałka przy silniku?
zajrzałem jej w tyłek

czyli nie kręcą się szybko (tak jak zawsze), tylko kręcą się co jakieś dwie sekundy o jakieś pół/trzy-czwarte obrotu.
Czy coś mogę jeszcze zrobić? Skoro coś się jednak kręci, czy to oznacza, że silnik działa?
[ Dodano: 2013-02-18, 22:14 ]
a teraz zaczęła się drzeć

"please remove and clean the robot brushes"
ja już oczyściłem szczotki ;(