Pomoc w wyborze odkurzacza
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Pomoc w wyborze odkurzacza
Witam , bardzo proszę o pomoc w wyborze odkurzacza nie wiem co kupić miałem kupić Samsunga navibota sr8950 później jednak zdecydowałem ze to będzie Neato a teraz zastanawiam się nad rombą 780 . Ogólnie interesuje mnie robot który dobrze radzi sobie z sierścią , bo w moim mieszkaniu jest jej dużo ( dwa psy) , mieszkanie nie jest duże wiec nie zależy mi na jakiś super opcjach typu że odkurzacz wróci do bazy nawet z 5-go pokoju niestety jeszcze tylu nie posiadam
chodzi o to żeby odkurzał dokładnie i skutecznie , z tego co widziałem na filmikach na youtube samsungi nie zbyt dobrze sobie radzą wogóle ze sprzątaniem , a może się mylę ? Bardzo proszę o poradę jaką markę wybrać ? pozdrawiam

Dywany, wykładziny, ile, gęste a może z długim włosiem? Pytam bo nie wiem jak Neato radzi sobie z czesaniem dywanów w jednym przejeździe (ma raczej trzepaczki niż szczotki) a Roomba wyszczotkuje dywan/wykładzinę dokładnie.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
- barbapuppa
- Robot Master
Neato przy dywanach (szczególnie zapiaszczonych) raczej średnio, tak wynika z moich obserwacji - to raczej odkurzacz do twardych powierzchni, na pewno sierść z dywanu nie zbiera jak Roomba, nie ma tu co porównywać
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
- barbapuppa
- Robot Master
sorry piokrza ale to co napisałeś zakrawa trochę o herezję
na stronie Samsunga jest wprawdzie wzmianka, że jeśli ktoś ma w domu zwierzaka, to powinien zastanowić się nad zakupem robota-odkurzacza, by ułatwić sobie codzienność, ale też jest napisane Należy jedynie upewnić się, że wybrany model posiada odpowiednie funkcje.
osobiście nie rzuciło mi się w oczy, aby np. SR8980 czy SR8750 posiadały jakieś specjalne funkcje dedykowane dla właścicieli zwierząt
myślę, że bardziej Samsungowi powinno chodzić o regularność sprzątania przy zwierzakach jednak, to każdy właściciel czworonogów dokładnie wie i tak naprawdę każdy odkurzacz jest dobry
w opisie Neato faktycznie producent zastosował wskazanie do stosowania przy psach i osobach alergicznych jednak jako argument przytoczył szczotkę i filtr, czy to co ma każdy model. Jeśli będzie używany na twardych podłogach, to owszem mogę się zgodzić, ale z sierścią na dywanach już nie, choć producent wymienia wszystkie rodzaje podłóg łącznie z dywanami.
Roomba dedykowana dla zwierzaków, to nic innego jak zwykła z dodatkowym koszem AeroVac1. Faktycznie po liftingu na ten kosz sierść z dywanów zbiera lepiej niż taka ze zwykłym koszem (mam tu na myśli serię 5xx lub z takim koszem w standardzie 6xx).
Nowa 780 radzi sobie prawie tak dobrze jak jakakolwiek wersja PET (5xx czy 6xx) jednak przy zwierzakach filtry będą się szybko zapychały co podniesie koszty eksploatacji.
Bezobsługowość Neato o której piszesz bierze się właśnie stąd, że on nie posiada włosianej szczotki, którą trzeba czyścić, jak w przypadku Roomby, ale przy powierzchniach z dywanami, to właśnie włosiana szczotki daje lepsze efekty niż zwykła trzepaczka
Generalnie jeśli są zwierzaki, a nie ma dywanów, to każdy jest w mniejszym lub większym stopniu dobry, byle był regularnie używany.
na stronie Samsunga jest wprawdzie wzmianka, że jeśli ktoś ma w domu zwierzaka, to powinien zastanowić się nad zakupem robota-odkurzacza, by ułatwić sobie codzienność, ale też jest napisane Należy jedynie upewnić się, że wybrany model posiada odpowiednie funkcje.
osobiście nie rzuciło mi się w oczy, aby np. SR8980 czy SR8750 posiadały jakieś specjalne funkcje dedykowane dla właścicieli zwierząt
myślę, że bardziej Samsungowi powinno chodzić o regularność sprzątania przy zwierzakach jednak, to każdy właściciel czworonogów dokładnie wie i tak naprawdę każdy odkurzacz jest dobry
w opisie Neato faktycznie producent zastosował wskazanie do stosowania przy psach i osobach alergicznych jednak jako argument przytoczył szczotkę i filtr, czy to co ma każdy model. Jeśli będzie używany na twardych podłogach, to owszem mogę się zgodzić, ale z sierścią na dywanach już nie, choć producent wymienia wszystkie rodzaje podłóg łącznie z dywanami.
Roomba dedykowana dla zwierzaków, to nic innego jak zwykła z dodatkowym koszem AeroVac1. Faktycznie po liftingu na ten kosz sierść z dywanów zbiera lepiej niż taka ze zwykłym koszem (mam tu na myśli serię 5xx lub z takim koszem w standardzie 6xx).
Nowa 780 radzi sobie prawie tak dobrze jak jakakolwiek wersja PET (5xx czy 6xx) jednak przy zwierzakach filtry będą się szybko zapychały co podniesie koszty eksploatacji.
Bezobsługowość Neato o której piszesz bierze się właśnie stąd, że on nie posiada włosianej szczotki, którą trzeba czyścić, jak w przypadku Roomby, ale przy powierzchniach z dywanami, to właśnie włosiana szczotki daje lepsze efekty niż zwykła trzepaczka
Generalnie jeśli są zwierzaki, a nie ma dywanów, to każdy jest w mniejszym lub większym stopniu dobry, byle był regularnie używany.
- barbapuppa
- Robot Master
Jeśli popatrzysz na inne wątki, to były opinie dotyczące szczotki włosianej Neato (wprawdzie wówczas od Kobolda) i raczej nie były to pozytywne opinie.
Ja tylko piszę o subtelnych różnicach pomiędzy sprzętami, jeśli masz dywany. Zauważ, że nie wspomniałam nawet o niesprzątniętych miejscach wzdłuż ścian przy Neato.
Ty generalizujesz, że wszystko do wszystkiego się nadaje i tak samo działa. I tutaj się nie zgadzam. Jedne są bardziej dokładne, ale szybsze, inne wolniejsze a bardziej dokładne. Kwestia zawsze wybrania "mniejszego zła", czyli mankamenty jakie jesteśmy w stanie zaakceptować, żeby wyłożyć nogi wygodnie, gdy ktoś za nas zasuwa.
Każdy musi wybrać to, co dla niego najbardziej odpowiednie pod względem powierzchni, podłoża i ewentualnych sierściuchów.
Ja tylko piszę o subtelnych różnicach pomiędzy sprzętami, jeśli masz dywany. Zauważ, że nie wspomniałam nawet o niesprzątniętych miejscach wzdłuż ścian przy Neato.
Ty generalizujesz, że wszystko do wszystkiego się nadaje i tak samo działa. I tutaj się nie zgadzam. Jedne są bardziej dokładne, ale szybsze, inne wolniejsze a bardziej dokładne. Kwestia zawsze wybrania "mniejszego zła", czyli mankamenty jakie jesteśmy w stanie zaakceptować, żeby wyłożyć nogi wygodnie, gdy ktoś za nas zasuwa.
Każdy musi wybrać to, co dla niego najbardziej odpowiednie pod względem powierzchni, podłoża i ewentualnych sierściuchów.
Szczotka, jak szczotka wyczesze dywan, ale trzepaczkabarbapuppa pisze:Jeśli popatrzysz na inne wątki, to były opinie dotyczące szczotki włosianej Neato (wprawdzie wówczas od Kobolda) i raczej nie były to pozytywne opinie.

Jeżeli chodzi o włosy, sierści to uważam, iż Neato nie ma sobie równych, jest prawie bezobsługowy

Co do braku szczotki do sprzątania wzdłuż ścian uważam iż nie jest to wielką ujmą dla robota Neato. Nie mam piachu, kotów, brudu itp. przy ścianach

---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem