Stef pisze:Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Do: barbapuppa
Powierzchnia na dole w sumie ponad 100 m2 , ale najbardziej zalezy mi na odkurzaniu salonu, kuchni i korytrarza - ok. 70 - 75 m2.
Czy do odkurzenia tych trzech pomieszczen trzeba bedzie uzywac latarni czy nie?
Na gorze (ok. 80 m2) nie musze odkurzac codziennie. Zalozmy z 5 razy w tygodniu na dole i 2 razy na gorze. Chyba, ze ktorys model (780) da rade odkurzyc obydwa pietra jednego dnia (jednego ładowania), wtedy dol bedzie czyszczony codziennie.
650 dziala z latarniami czy tylko ze scianami ?
581 do 80m2 spokojnie da radę, gdybyś jednak chciał od razu górę, to nie ma szans, porównując pracę baterii serii 5xx i 7xx nowsza seria zdecydowanie wygrywa i myślę, że poza parterem z powodzeniem wykonałaby jeszcze kawał solidnej roboty na pięterku
możesz też zastosować taki sposób, że zapuszczasz Roombę na czas nieobecności, a po powrocie (naładowaną) wrzucasz na piętro, wtedy omijasz potrzebą dłuższej pracy na baterii
możliwości jest wiele
650 działa z latarniami (dokopałam się w końcu do tych informacji, choć śmieszne jest, że na oryginalnej stronie podają w 2 różnych miejscach sprzeczne informacje)
powiem jeszcze tak trochę z doświadczenia (mając pięterka jak i Ty), jak już raz spróbujesz zabawy z Roombą na parterze, to będziesz chciał, żeby cały domek obskakiwała, w efekcie albo dokupisz drugą niezależną na piętro, albo będziesz szukał rozwiązania, aby bateria maksymalnie długo pracowała
jeśli chodzi o latarnie, to przyznam, że trochę duża powierzchnia samej kuchni z salonem, przyznam, że nie testowałam Roomby na aż tak dużej powierzchni jednego pomieszczenia (maksymalnie 30m2), choć układ dosyć prosty, tutaj po prostu trzeba naprawdę spróbować metodą prób i błędów czy lepiej z latarniami czy bez
ja na pewno spróbowałabym odciąć korytarz i być może ten kawałek ze ścianą na środku
żebyś był 100% pewien co kupić najlepiej wypróbuj oba urządzenia, możesz je wypożyczyć i przetestować, nie są to jakieś oszałamiające kwoty, tym bardziej, że mieszkasz w Wa-wie, gdzie jest taka możliwość i nie musisz się liczyć z kosztami przesyłki