jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Ale na środki uspokajające dla kotów trzeba będzie łożyć co miesiąc, pracuje jak odrzutowiec podobno :lol:
Bierz Roombę 581 i dodatkowo Aerovac.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Dimmus

Post autor: Dimmus »

Dzięki....

Wiem, ze przy tylu futrach to nigdy nie będzie idealnie aczkolwiek jeżeli uda mi sie dzieki temu zakupowi zyskać trochę czasu to dla mnie jest juz duuuuzy plus

Apropos środków uspokajających to więcej wydam na własne ;) wyobraź sobie pedantka plus 7 kotów :lol: a tak poważnie to mamy teraz dwa odkurzacze jeden silencer ale drugi wyje równo i koty poprostu wtedy obrazone omijają mnie lukiem wiec dajemy rade.... ale wolałabym aby było czysciej a poprostu nie mam czasu codziennie czy co dwa dni odkurzać całego domu :roll:

Btw. pisze z telefonu wiec przepraszam za błędy, literówki, słowniki etc.

12.08.2012
poczytalam o Neato i po recenzji neato-xv-11-vt208,90.htm spasuje i wglebie sie w temat Roomby. Jedna z osob na forum polecila mi 770, wiec o niej tez poczytam, poszukam recepcji i pomysle nad tym :?:
xeone

Post autor: xeone »

Witajcie serdecznie,
po kilku miesiącach bezustannej i ciągle przegrywanej walki o porządek w domu zainteresowałam się zakupem robota sprzątającego i trafiłam na to bardzo ciekawe forum. Przeczytałam większość wątków i wiem tylko tyle, że wybiorę Roombę. Niestety nadal nie potrafię zdecydować, który model będzie dla mnie najlepszy i dlatego chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze.
Do sprzątania mam ok 200m2 powierzchni podzielonej na dwa piętra. Podłogi to jasne płytki i drewno merbau. Nie mamy żadnych zwierzaków ani dywanów. Głównymi generatorami brudu są kilkuletnie dzieciaki (swoją drogą to niesamowite, że w przeciągu 30 minut potrafią zrobić taki bałagan) , piasek wnoszony do domu (jeszcze brak trawy) oraz moje ciemne włosy. Planuję uruchamiać Roombę kilka razy w tygodniu. Czy odkurzacz podoła takiej powierzchni? Jak ew. rozmieścić laratnie?
Dla lepszej orientacji załączam rzuty domu.
Z góry bardzo, bardzo Wam dziękuję!

PS. Ponieważ w najbliższym czasie będę w USA, odkurzacz najprawdopodobniej kupię tam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dimmus

sondejm pisze:Ale na środki uspokajające dla kotów trzeba będzie łożyć co miesiąc, pracuje jak odrzutowiec podobno :lol:
Bierz Roombę 581 i dodatkowo Aerovac.
dzieki, czytalam wyniki testowow/recenzje barbapuppy dotyczace 780 i wynika z nich ze w sumie nei widac zauwazajacych przeslanek na korzysc modelu 780, zastanawia mnie tylko to, ze podobno 7XX maja lepsze szczotki, mniej awaryjne :?: wiesz cos o tym, nie moge znalezc na forum niczego konkretnego w tym temacie aby sobie porownac 581 i ewentualne 7XX

zastanawiam sie tez czy 581 na jednym ladowaniu da rade obleciec parter i pietro? w sumei jakies 150m2 i do sprzatanai siersc i zwirek na pietrze, zwirek na zasadzie malych kuleczek bo to cat's best. Zastanawiam sie ile czasu by jej (581) to zajelo i jezeli musi sie w miedzyczasie doladowac to moze zainwestowac w 780 bo tam chyba moze na jednym ladowaniu spratac 2,5h, co myslisz?
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

Dimmus pisze:
12.08.2012
poczytalam o Neato i po recenzji neato-xv-11-vt208,90.htm spasuje i wglebie sie w temat Roomby. Jedna z osob na forum polecila mi 770, wiec o niej tez poczytam, poszukam recepcji i pomysle nad tym :?:
Pamietaj, że to forum promuje tylko roombe, więc oceny nie są obiektywne, a szczególnie jesli chodzi o najgrożniejszego konkurenta roomby, czyli neato. Wiele osób na forum wypowiada się o nim zle, a nawet nie miało go w rękach.
Smietana

Post autor: Smietana »

Kilkanaście dni temu zacząłem się interesować robocikami i oczywiście trafiłem na to forum. Poczytałem tu i tam i również nie mam pewności jaki wybór będzie najlepszy (3 pokoje, tylko deska barlinecka, 3 koty, no i długowłosa żona :)). Decyzja ciągle się zmiena, na dzisiaj:

Wypożyczam stąd 3 roboty: Neato, Roomba 780, Mint - bo Minta Plusa niestety brak.

Jedna doba kosztuje 50pln. W regulaminie mają napisane:
"Za czas wypożyczenia robota przyjmujemy moment w którym klient otrzymał (odebrał robota od kuriera) do momentu wysyłki robota prez klienta, zaokraglając do pełnej doby w górę. (minimum jedna doba)"
Dochodzi do tego jeszcze kaucja 800pln :( Za 3 roboty będą pewnie chcieli 2400pln.

Wypożyczając 3 roboty na 2 dni płacę 300pln+kurier. Niby dużo, ale mam pewność, kótry robot sprawdzi się najlepiej w moich warunkach. Który zbierze sierść, jak wygląda czyszczenie szczotki, który jak hałasuje na desce itd...

Czy ktoś korzystał z tej opcji i jest w stanie napisać jak wygląda w praktyce wypożyczenie?
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

dimmus 581 z AeroVac lub bardzo ewentualnie 780 (tylko ze względu na czas sprzątania)
xeone ze względu na powierzchnię - 780 lub Neato (w zależności do czego jesteś przekonana)
smietana ktoś pisał na forum, że chce wypożyczyć, ale za drogo mu wychodziło i zrezygnował
firma na pewno jest rzetelna jeśli o to pytasz
to naprawdę dobry pomysł, żeby sprawdzić co u Ciebie najlepiej się sprawdzi
w gruncie rzeczy zastanawiam się tylko po co chcesz testować Minta?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Smietana

barbapuppa pisze: w gruncie rzeczy zastanawiam się tylko po co chcesz testować Minta?
Chciałbym sprawdzić jak poradzi sobie z sierścią, czy będzie zostawiał skudłacone? Co zrobi z drewnianym żwirkiem w okolicy kuwety? Czy przejedzie przez minimalny próg.

Głównie chodzi o to, że jak już biorę do testów, to chciałbym mieć pełen ogląd, bo Mint z kilku powodów bardzo mi się podoba, ale boję się, że sam Mint nie da rady:(
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

skudłacone jak dużo to zostawi
żwirek będzie pchał przed sobą (jak dużo to może pogubić na zakrętach)
progu nie pokona
masz rację sam nie da rady

ale na bieżąco do przecierania na szybko jest fajny, ja go nawet używam na mokro w trybie "miotłowym" wtedy oblatuje większą powierzchnię i jest szybciej, ale jak większe zabrudzenia to trzeba w trybie mopowania
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Smietana

barbapuppa pisze:skudłacone jak dużo to zostawi
Nie zrozumieliśmy się :) Sierść jest porozrzucana po domu, ale nie jest skudłacona, w zasadzie to jak się nie poszukuje specjalnie sierści, to jej nie widać. Chodziło mi o to, czy jak będzie sobie jeżdził po podłodze i zbierał włosek po włosku, to czy w końcu nie wypluje skłudaconego kłębka.. Odpowiedź jest pewnie prosta: po jakimś czasie na pewno tak, ale pytanie po jakim, biorąc pod uwagę ilość sierści i powierzchnię po jakiej jeździ i dlatego chciałbym go przetestować u siebie... :)
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

smietana jeśli mogę coś poradzić to lepiej zamiast tego Minta - który będzie wszystko zmiatał pod listwy przypodłogowe :-D - weź sobie na testy Navibota SR8895 ;-) one też ma dołączanego mopa którym zbiera na sucho najdrobniejszy pył. A jeszcze lepiej (tylko nie wiem czy już mają) byłoby przetestować nową serię - Navibota S - model SR8950 lub lepiej SR8980. ten ostatni jest szczególnie polecany właścicielom zwierząt, ze względu na duży pojemnik w stacji. Dzięki niemu opróżnianie ma się odbywać tylko raz w tygodniu.

xeone jeśli mogę poradzić - przy dwupoziomowym domu nastaw się że będziesz musiała codziennie znosić robota z góry na dół...i wynosić z dołu do góry...nie lepiej byłoby kupić w cenie 780, np. dwie 530? Ograniczy Ci to czas sprzątania (z 4h do 2h) Albo jeszcze lepiej Navibota SR8825 - tu czas, według opinii niektówych użytkowników, skróci się o połowę - 2h do 1h (530 nie obsługuje latarni, a Navibot ich nie wymaga).

Dimmus moja porada - jeśli nie ogranicza Cię, jak zresztą piszesz, budżet to weź może Navibot SR8980 - ma stację opróżniająco-ładującą z dużym 2-litrowym zbiornikiem, więc jak znalazł do dużych ilości sierści. Do tego jest cichszy do Roomby (60, zamiast 70dB), szczotka główna, według zapowiedzi producenta - sama ma się też czyścić w bazie...jednak tak jak w przypadku użytkownika smietana radziłbym najpierw wypróbować, lub sprawdzić w sklepie. Ale myślę że czy to Neato, Navibot czy Roomba to i tak każdy musiałby u Ciebie pracować na okrągło (dzień w dzień), żeby zachować pożądany efekt czystości. Ja nie mam zwierzaków, a Roomba jeździ u mnie 3x w tygodniu i to wcale nie jest dużo, a brudzi się przecież codziennie ;-)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2012, 21:57 przez glanz989, łącznie zmieniany 1 raz.
Roomba 780
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

może ja się źle wyraziłam, włosy czy sierść skudłaci w wałeczki jeśli będzie ich dużo i wypluje gdzieś po drodze, choć przy regularnym zapuszczaniu raczej powinien podołać, ale to też zależy od rodzaju powierzchni po jakiej jeździ
Dimmus

BAAARDZO Dziekuje wszystkim za rady, poczytalismy z mezem o proponowanych modelach etc. naglowkowalismy i stanelo na roombie 581 z aerovaciem :lol: maz strasznie sie zapail do pomyslu i jak 581 sie sprawdzi to moze kupimy druga na pietro :mrgreen:

juz nie moge sie doczekac, odezwe sie jak juz bede ja miala aby dac znac jak sobie radzi
Dimmus

Roomba 581 dotarla :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

rozladowalam akumulator przy okazji popatrzylam jak sobie pracuje w salonie, odrazu zapodalam dwie latarnie, wszystko ladnie dziala, taki maly czolg z niej - mala i dzielnie brnie do przodu :lol: , az sie zdziwilam ile sie tego zebralo w koszu, koty ogolnie patrza z zainteresowaniem, o zgrozo jeden biegal za roomba i wykazywal niezdrowe zainteresowanie szczotka ale dal sobie spokoj ufff

przezylam chwile grozy jak przy podlaczeniu do ladowania pojawil sie Err1, ale zgodnie z instrukcja zdjelam pokrywe, wyjelam, wlozylam ponownie akumulator, i teraz gra, pewnie przy wyjmowaniu zabezpieczenia cos sie tam przesunelo...

pytanie mam ogolne-kontrolka pulsuje na bursztynowo co wg instrukcji ma oznaczac, ze jest w trakcie ladowania i nie jest to tryb 16godzinny bo podobno wtedy kontrolka szybko miga...hmm podlaczylam roombe do ladowania o 12.30, czy mam ja przetrzymac 16h czy zakonczyc ladowanie jak kontrolka zmieni sie na zielona (i bedzie to przed uplywem 16h) :-/

wrazenia bede juz opisywac w dziale poswieconym roombie 5XX aby nie zasmiecac tego watku, kupilam w inwazjirobotow - Robotaddons ktore dodaja to naprawde fajna sprawa, troche sie nameczylam z moim pedantycznym podejsciem aby rowno przykleic ale w efekcie nie slychac jak roomba 'wjezdza' w meble, ja mam ciemno brazowe, niektore prawie czarne i bardzo ladnie sobie z nimi poradzila, ogolnie zero stresu ze cos poobija
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

dimmus mimo wszystko przetrzymaj 16h na ładowarce
Zablokowany