Roomba 581 nie wróciła do stacji w celu naładowania
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Roomba 581 nie wróciła do stacji w celu naładowania
Zapuściłem jak zwykle robota z 3 wirtualnymi latarniami. Nie zdołał wysprzątać wszystkich pokoi jak zawsze. Ale to akurat chyba jest wina tego, że przez dwa dni nie był pod ładowarką:) Akurat byłem w domu, gdy w pewnej chwili w jednym z pokoi oznajmił "Proszę naładować Roombę" i się wyłączył. Kontrola od dokowania nie świeciła. Dlaczego nie wrócił do stacji dokującej? Zdaje się, że powinien.
Moim zdaniem przyczyną może być jednak brak ładowania przez 2 dni, miał w pamięci czas sprzątania na ostatnich kilku ładowaniach i nagle zabrakło prądu, odłączony od ładowarki znajduje się w trybie czuwania i pobiera prąd.
Omylni ludzie budują maszyny, one też mają prawo się pomylić, pomimo założeń że nie powinny.
Omylni ludzie budują maszyny, one też mają prawo się pomylić, pomimo założeń że nie powinny.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Po ładowaniu ok 20 godzin Roomba znowu ruszyła i tu dziwna sprawa. Mniej więcej po tym samym czasie co wczoraj (ok 1h 20 min) zapaliła jej się czerwona lampka i zasygnalizowała chęć powrotu do bazy. Uniemożliwiłem jej to wypinając z sieci stację dokującą. Roomba z czerwoną lampką i mrugającym Dock sprzątała jeszcze 1 godzinę i dopiero się wyłączyła! Nie pozostało mi nic innego jak ją zresetować i podłączyć do ładowania. Wygląda na to, że zapamiętała sobie ostatni czas pracy na akumulatorze.