Problem z latarniami - nie działają.
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Problem z latarniami - nie działają.
Jako nowy, witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna mam używaną Roombę 560. Działa dobrze i jestem zadowolony. Dokupiłem 3 latarnie/ściany i jestem rozczarowany, nie chce to współdziałać. Może koledzy coś doradzą.
Roomba posiada moduł RF na płycie głównej (sprawdziłem). Latarnie w żadnym trybie nie współdziałają z robotem, nic się nie dzieje. Mam pilota na podczerwień i sterowanie jest bezproblemowe. Parkowanie do stacji dokującej jest prawidłowe. Wnioskuję, że podczerwień w Roombie jest OK. Gdyby był uszkodzony moduł RF, myślę, że latarnie powinny działać chociaż w trybie "ściana". No chyba, że "ściana" potrzebuje aktywacji radiowej.
Raczej odrzucam niesprawność 3 latarni, chociaż zastanawia mnie bardzo niski pobór prądu z baterii - 0,05 mA. Może jednak tryb "ściana" wymaga aktywacji radiowej po uruchomieniu robota?
Pozdrawiam
Od niedawna mam używaną Roombę 560. Działa dobrze i jestem zadowolony. Dokupiłem 3 latarnie/ściany i jestem rozczarowany, nie chce to współdziałać. Może koledzy coś doradzą.
Roomba posiada moduł RF na płycie głównej (sprawdziłem). Latarnie w żadnym trybie nie współdziałają z robotem, nic się nie dzieje. Mam pilota na podczerwień i sterowanie jest bezproblemowe. Parkowanie do stacji dokującej jest prawidłowe. Wnioskuję, że podczerwień w Roombie jest OK. Gdyby był uszkodzony moduł RF, myślę, że latarnie powinny działać chociaż w trybie "ściana". No chyba, że "ściana" potrzebuje aktywacji radiowej.
Raczej odrzucam niesprawność 3 latarni, chociaż zastanawia mnie bardzo niski pobór prądu z baterii - 0,05 mA. Może jednak tryb "ściana" wymaga aktywacji radiowej po uruchomieniu robota?
Pozdrawiam
Wydaje mi się to mało prawdopodobne, żeby wszystkie 3 były tak samo uszkodzone. Co prawda pochodzą z alle... i były używane.anwali pisze:Wygląda na to że latarnie są uszkodzone
Ja raczej bym obstawiał uszkodzenie modułu RF w robocie, gdybym tylko miał pewność, że w trybie "ściana" RF musi aktywować wysyłanie podczerwieni. Może ktoś wie czy tak jest?
Czy latarnie po wlozeniu baterii migaja na krotko zielona dioda na gorze?komarek pisze:Wydaje mi się to mało prawdopodobne, żeby wszystkie 3 były tak samo uszkodzone. Co prawda pochodzą z alle... i były używane.anwali pisze:Wygląda na to że latarnie są uszkodzone
Ja raczej bym obstawiał uszkodzenie modułu RF w robocie, gdybym tylko miał pewność, że w trybie "ściana" RF musi aktywować wysyłanie podczerwieni. Może ktoś wie czy tak jest?
Jesli tak to czy po wlaczeniu przy nich blisko roomby - zapala sie na nich dioda?
A moze masz pilota WWC?
Podczerwien, a sterowanie alatrniamy to dwie rozne bajki.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
Latarnie po włożeniu baterii migają kilka razy i gasną.Mystic pisze: Czy latarnie po wlozeniu baterii migaja na krotko zielona dioda na gorze?
Jesli tak to czy po wlaczeniu przy nich blisko roomby - zapala sie na nich dioda?
A moze masz pilota WWC?
Włączenie roomby w żaden sposób nie powoduje reakcji diód.
Jak rozumiem, po włączeniu roomby następuje polecenie radiowe do latarni uaktywnienia podczerwieni (co skutkuje zapaleniem diód latarni) ? Moim zdaniem to by było tutaj kluczowe i świadczyło o niedziałaniu w roombie (lub latarniach) toru radiowego.
Pilota WWC nie posiadam.
tak jak pisales masz uszkodzona plyte (czesc odpowiadajaca za radio).komarek pisze:Latarnie po włożeniu baterii migają kilka razy i gasną.Mystic pisze: Czy latarnie po wlozeniu baterii migaja na krotko zielona dioda na gorze?
A moze masz pilota WWC?
Włączenie roomby w żaden sposób nie powoduje reakcji diód.
Jak rozumiem, po włączeniu roomby następuje polecenie radiowe do latarni uaktywnienia podczerwieni (co skutkuje zapaleniem diód latarni) ? Moim zdaniem to by było tutaj kluczowe i świadczyło o niedziałaniu w roombie (lub latarniach) toru radiowego.
Pilota WWC nie posiadam.
nic nie zrobisz.
Stanęło na tym że uszkodzona płyta główna lub moduł odpowiedzialny za komunikację RF. W tym dziale czyli Roomba 5xx jest przyklejony temat z wykazem kompatybilności osprzętu i akcesoriów- zajrzyj.
Czytaj ze zrozumieniem.
Czytaj ze zrozumieniem.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
No tak ale nie jest tam wymieniona roooomba 564 pet i nie wiem do której grupy nalezy. Na logikę do tej samej co 560 ale już tu na forum pojawiały się opinie że podobno 564 i latarnie nie zagrają razem ale nigdzie nie było to napisane z pewnością. Dlatego pytam czy moze ktoś testował zeby mieć 100% pewności.sondejm pisze:W tym dziale czyli Roomba 5xx jest przyklejony temat z wykazem kompatybilności osprzętu i akcesoriów- zajrzyj.
Edyta: Wg wiki 564 to coś jak 560 czyli teoretycznie powinna działać chyba że to jakiś wyjątek bo jednak jak się pogugla po forach obcojęzycznych to też ludzie piszą że to nie zagra ale chyba niekt nie próbował.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 15:47 przez Jacol71, łącznie zmieniany 1 raz.
plyta jest 100% identyczna.Jacol71 pisze:No tak ale nie jest tam wymieniona roooomba 564 pet i nie wiem do której grupy nalezy. Na logikę do tej samej co 560 ale już tu na forum pojawiały się opinie że podobno 564 i latarnie nie zagrają razem ale nigdzie nie było to napisane z pewnością. Dlatego pytam czy moze ktoś testował zeby mieć 100% pewności.sondejm pisze:W tym dziale czyli Roomba 5xx jest przyklejony temat z wykazem kompatybilności osprzętu i akcesoriów- zajrzyj.
Edyta: Wg wiki 564 to coś jak 560 czyli teoretycznie powinna działać chyba że to jakiś wyjątek bo jednak jak się pogugla po forach obcojęzycznych to też ludzie piszą że to nie zagra ale chyba niekt nie próbował.