a gdzie jest napisane że dłużej działa na aku?azmadan pisze:
a 780
+ dłużej działa na baterii
- trzeba kupować filtry...

kupować filtry...a do innych modeli nie trzeba?
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
ja bym się nie spieszył z wystawianiem tych opinii odnośnie serii 700, bo upłynęło zbyt mało czasu, by w ten sposób oceniać...po roku, dwóch będą w miarę sensowne opinie, również odnośnie filtrów (ich wytrzymałości/trwałości) i akumulatora...barbapuppa pisze:glanz dłużej działa na baterii, to fakt, choć bateria identyczna, ale inne zarządzanie energią, poczytaj na testowni
no z tymi filtrami to różnie bywa, ale w 581 można rzadziej kupować, bo można go czyścić zwykłym odkurzaczem, czy pod wodę, ja mam wciąż ten sam od nowości i super działa (oczywiście w koszu AeroVac)
Roomba 520 jeśli chodzi o jakość odkurzania niczym nie ustępuje innym roombom klasy 500,ester-ka pisze:Czy Roomba 520 jest coś warta? Mam mieszkanie z małą ilością mebli, bez dywanów, bez kabli na wierzchu i progów, głównie parkiety.
Roomba 520 (wersja USA?) to najprostszy model. Nie ma stacji dokującej (ani jej nie obsługuje), więc będziesz musiała ręcznie podłączać ją do ładowarki (jak telefon). Nie ma też programowania czasu startu, ani obsługi wirtualnych latarni. Wraz z nim nie dostaniesz też żadnych dodatkowych akcesoriów (wirtualne ściany), czy części zapasowych (filtry, szczotki). Myślę że wystarczający na podzieloną drzwiami powierzchnię, lub jeden duży pokój, gdzie można obyć się bez wirtualnych latarni, lecz nie w pełni korzystać z automatycznego sprzątania całego domu, w pełnym tego słowa znaczeniu (brak obsługi wirtualnych latarni). Trzeba będzie ręcznie przestawiać z pokoju do pokoju. Natomiast model 521 (wersja europejska), który jest dostępny na polskim rynku, posiada i obsługuje stację dokującą.ester-ka pisze:Czy Roomba 520 jest coś warta? Mam mieszkanie z małą ilością mebli, bez dywanów, bez kabli na wierzchu i progów, głównie parkiety.
hmm...zauważyłem ostatnio że max. czas jaki Roomba sobie wykalkuluje to jest 1 godzina na największy pokój (ca. 20m2). I tyle też podaje producent - "czas pracy po naciśnięciu "Clean" waha się od 25-60 minut", tyle że to chyba nie do końca prawda bo u mnie najkrótszy jaki zauważyłem to było coś koło 10-15 minut. Aaa, i jeszcze jedno - dziś "zawiesił się" chyba soft, bo przedpokój o pow. 4m2 odkurzała ponad 30 minut, co w zwykle czyni w 20...nie wiem od czego to zależy (może od wykrycia brudu?), ale wyłączyłem gdy tylko poczułem ten dziwny zapach w powietrzu...jakby kurz i włókna z dywanu unosiły się cały czas... szczotka i boki obudowy były trochę zalepione runem z dywanu - chyba "zbyt" długo pracowała na tej powierzchnibarbapuppa pisze:glanz myślę, że masz sporo racji w tym co piszesz, jednak spotkałam się z kilkoma wypowiedziami użytkowników 780, którzy nie mają dywanów, że Roomba pracuje 2,5-3 godziny
więc już ostatecznie nie wiem jak to jest?
p.s.:Sehr geehrter Kunde,
vielen Dank für Ihre Anfrage.
Unsere Geräte verkaufen wir nur in Deutschland. Ein Versand ins Ausland kann nicht erfolgen.
Vielen Dank für Ihr Interesse an unseren Produkten.
Mit freundlichen Grüßen
Cornelia Hockling
KAS Kunden- und Auftragsservice
Jeśli dokupisz 1 wirtualną ścianę to powinna sobie poradzić, musisz ustawić w jednej z tych lokalizacji, przy otwartych drzwiach tam gdzie sprząta (jeśli łazienka ma być też sprzątana to drzwi otwarte tylko w dni sprzątania w łazience, w pokoju z biurkiem drzwi do tego małego pomieszczenia bez mebli zamknięte) sprzątanie: dziś lewa część jutro prawa, zakładając że bateria wystarczy co najmniej na 1h a najlepiej na 1h30m wtedy spokojnie da radę. Zależy jeszcze ilu domowników i jakie zwyczaje.ester-ka pisze:Dołaczyłam plan