Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

Post autor: edwardw »

nimitz pisze: Dom, jedna kondygnacja 160m2 powierzchni użytkowej bez garażu, kotłowni. Pozdrawiam nimitz
Witam
Ja z uwagi na to, że liczę każdą złotówke, to bym polecał Neato D5 z dodatkową szczotką silikonową do gładkich podłóg. Ważne jest żeby dokupić szczotkę silikonową spiralną, taką jak maConnected za 3500 zł.
Broń boże nie kupować szczotek silikonowych z prostymi łopatkami, a dużo sklepów je ma ciągle w ofercie. Są głośne.

Optymalny wybór to Neato Connected, ma ten sam akumulator co Neato D5 i identyczny mechanizm sprzątający, ale na wyposażeniu ma już szczotkę spiralną silikonową i Combo i 3 filtry ultra Hepa. Bardziej jednak przemawia za nim tryb Turbo.

P.S. My mamy teraz promocje i jak ktoś kupi Neato D5 to szczotkę silikonową sprzedajemy z rabatem 75 zł.
a w ogóle to jak ktoś jest z forum, to dzwońcie i wtedy zawsze da się jakiś rabacik .
Pozdrawiam
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
nimitz

Post autor: nimitz »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozostaje tylko poczekać na koniec budowy i przeprowadzkę i zamawiać. Zgłoszę się do Was niebawem po zestaw D5 + szczotka + rabat ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Polecamy się.
Jak ktoś jest z Wrocławia czy Warszawy to zawsze może zawitać do sklepu ;)
Tam na miejscu można sobie porównać iRobota, z Neato czy zobaczyć jak działa pierwowzór iLife, czyli roboty Ecovacsa. albo pobawić się robotami do mycia okien.
Czasami jest śmiesznie jak przychodzi ktoś i wyciąga z kieszeni woreczek z piaskiem, ryż i coś tam jeszcze i sobie testuje.

Kiedyś przyszedł Pan kupić Hobota 268. Wyciągnął jakąś mega farelkę czy wentylator. Ja zrobiłem takie oczy, że mało nie prześwietliłem ściany konstrukcyjnej budynku na wylot a Pan spokojnie mi wytłumaczył, że chce zobaczyć czy robot nie odklei się od szyby jak będzie wiatr.
Dużo by opowiadać ;)
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Marsjanka

Post autor: Marsjanka »

edwardw pisze:Polecamy się.
Jak ktoś jest z Wrocławia czy Warszawy to zawsze może zawitać do sklepu ;)
Tam na miejscu można sobie porównać iRobota, z Neato czy zobaczyć jak działa pierwowzór iLife, czyli roboty Ecovacsa. albo pobawić się robotami do mycia okien.
Czasami jest śmiesznie jak przychodzi ktoś i wyciąga z kieszeni woreczek z piaskiem, ryż i coś tam jeszcze i sobie testuje.
Ja dziś zawitałam :) Pożyczyć D5 :)

I od razu powiem, że Neato wcale nie jest takie głośne - porównałam sobie na miejscu z Roombą.
To dwa różne częstotliwości dzwięku - w Roombie jest wyższy, w Neato - niższy (ale nie odbieram go jako głośnego, ani tym bardziej głośnego jak odrzutowiec - to jakaś bujda).

Na razie sprzątnął mi kuchnię - z resztą ruszy po 23:00.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

A czy ten model D5? ma 2 prędkości turbiny?
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
jelen

Post autor: jelen »

barbapuppa pisze:Jeśli myślisz, że Roomba serii 900 jest bardziej cicha, niż poprzednie modele, to się raczej rozczarujesz.
[...]
Jeśli chodzi o Braava, to moim zdaniem za szybko ją skreśliłeś. Naprawdę daje radę z sierścią i włosami. Jeździ ładnie wzdłuż ścian i nie zauważyłam, żeby zostawiała po drodze sierść. Chyba, że masz dywan z frędzlami, to może się kawałek do nich doczepić.
I nie przesadzałabym z tym rysowaniem parkietów.
Dzięki za info. Czyli z żalem muszę skreślić wszystkie Roomby. Braavę rozważam, zainteresowaliście mnie nią, ale jednak jako uzupełnienie po sprzątaniu/odkurzaniu a nie zamiast.

Obecnie wybieram pomiędzy Samsung SR8980 (używane), Neato D5/Connected i może jeszcze Xiaomi. Porównywał ktoś może hałas jaki one generują?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Braava ma opcję na mokro i sucho. Może​ właśnie zamiast, jeśli nie masz dywanów z frędzlami i progów to będzie idealna do zamiatania a zaraz potem na mokro. Skoro chcesz kupić Braava to teraz i nie będzie to półśrodek jak Samsung SR.... Po zakupie ocenisz czy wystarcza, czy może jednak potrzeba robota że ssaniem.
Aku w Braava wystarcza na 4h pracy a podstawka turbo ładuje ją w 2h.

Od prawie trzech miesięcy mam Braava o wiele rzadziej używam Roomba, praktycznie raz w tygodniu a śmieci jest jedna piąta albo i mniej niż wcześniej gdy odkurzałem 2-3 razyna tydzień. Brava jeździ co drugi dzień, 1 cykl na suchą i zaraz później na mokro wystarcza na 60m pod.całk. (minus meble i dywany to będzie 40m). mieszkania w jednym cyklu ładowania. Mam dwa dywany w pokojach i 2 chodniczki w wc i łazience gdyby nie te dywany i chodniki to Roomba nie miałabym nic w koszu.
jelen

sondejm pisze:Braava ma opcję na mokro i sucho. Może​ właśnie zamiast, jeśli nie masz dywanów z frędzlami i progów to będzie idealna do zamiatania a zaraz potem na mokro. Skoro chcesz kupić Braava to teraz i nie będzie to półśrodek jak Samsung SR.... Po zakupie ocenisz czy wystarcza, czy może jednak potrzeba robota że ssaniem.
Aku w Braava wystarcza na 4h pracy a podstawka turbo ładuje ją w 2h.

Od prawie trzech miesięcy mam Braava o wiele rzadziej używam Roomba, praktycznie raz w tygodniu a śmieci jest jedna piąta albo i mniej niż wcześniej gdy odkurzałem 2-3 razyna tydzień. Brava jeździ co drugi dzień, 1 cykl na suchą i zaraz później na mokro wystarcza na 60m pod.całk. (minus meble i dywany to będzie 40m). mieszkania w jednym cyklu ładowania. Mam dwa dywany w pokojach i 2 chodniczki w wc i łazience gdyby nie te dywany i chodniki to Roomba nie miałabym nic w koszu.
Niestety u mnie praca jest codziennie, a w części dziennej (ok 50m2) 2x dziennie. Z tego powodu takie częste "ogarnianie" musi być ciche i w miarę bezobsługowe z mojej strony. Chętnie poświęcę trochę czasu na obsługę Braavy ale sądzę, że max 1x na tydzień bo częściej nie będzie mi się chciało :) Dodatkowo wydaje mi się, że jednak nie zdzierżę (estetycznie i mentalnie) dużej ilości sierści którą Braava mogłaby u mnie sobie przesuwać/przepychać jeśli przed jej działaniem nie będzie odkurzone.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Ok już na starcie Braava przez ciebie została ubita. Jest mniej bezobsługowa niż iRobot czy Neato. Założenie ściereczki i pada trwa 5 sekund, postawienie jej i włączenie te samo. Zdjęcie i wyrzucenie ścierki po zamiataniu to 10 sekund. Jeśli oczekujesz i szukasz bardziej bezobsługowego robota to niestety ale nie znajdziesz. Jeśli to 50 metrów jest w jednym kawałku, np połączony salon z kuchnią i jadalnią bez progów to obsługa Braavy zajmie Tobie 25 sekund.
Ale skoro to za dużo to nie mam pomysłu.
Może mnie nie zrozumiałaś Nie musisz używać Braavy do mycia na mokro, wlewać do pada wody, zmieniać i płukać ściereczek, stosujesz tylko jednorazowe ścierki typu swifer jako miotły.
A jeśli będzie brudno i trzeba będzie to zrobić na mokro wtedy zajmie ci to 3 minuty.

/Edit

Wczoraj mieliśmy niezapowiedzianych gości, to znaczy dowiedziałem się na 20 minut przed ich przyjściem, uruchomiłem Braava w pokoju dziennym i po 20 minutach pokój 20m był ogarnięty. Do dziś nie zdjąłem szmatki.
20170426_225529.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jelen

Skreśliłem ją jeśli miałaby pracować jako jedyne urządzenie. Pewnie ją kupię ale jako dodatek. Na zdjęciu pada widzę kilka włosków - u mnie byłby tu jeszcze pierdyliard sierści i poro jej zostawione . Pewnie podobnie jak na niedawnych zdjęciach od 'piokrza'.
Dlatego planuję odkurzać czymś innymi a Braavę włączyć później raczej na mokro - na 100m pewnie na kilka razy/ładowań.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Ostatni raz, z Braavą to nie są żarty i wiem już na pewno że nie nie dopuszczasz myśli że coś innego niż odkurzacz ze ssaniem może uprzątnąć ten pierdyliard kłaków. Mylisz się. W koszu robota te kłaki będą luźno ułożone, będą szybko zapełniały każdy kosz nawet cyklon w Samsungach. Zajrzyj i przeczytaj jeszcze raz komentarz na Amazonie https://www.amazon.com/gp/customer-revi ... B00408PCEW
Przeciwwskazaniem do zamiatania Braavą mogą być bardzo miękkie podłogi, włosie zwierzaków jest bardzo twarde i na przestrzeni lat mogą powstawać rysy, choć przednia część z padem Braavy tak naprawdę ledwo dotyka podłogi za sprawą perfekcyjnego wyważenia jej przez konstruktorów, o kafle bym był spokojny.

/edit
Nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź odnośnie ładowania dla pokrycia 100m2,
Czy to wyjaśni troszkę?
Braava Czas pracy..png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

sondejm pisze:A czy ten model D5? ma 2 prędkości turbiny?
Nie D5 działa tylko z jedną mocą turbiny. Tylko Connected ma tryb Eco i Turbo.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

sondejm pisze:Ok już na sta]
Ja mam dwa duże koty Maine Coon i teraz trzeciego i proszę mi uwierzyć że Bravą, Roomby a już w szczególności Neato się nie zastąpi.

Natomiast Brava świetnie uzupełnia pracę robota odkurzającego.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Jestem w stanie z Tobą się zgodzić ale tylko jeśli to dotyczy dywanów a nie powierzchni twardych. Co prawda nie mam żadnych sierściuchów w domu są tylko dwie długowłose kobiety.
Przez prawie pół roku chodzę po domu na boso i uwierz mi nic mi się do nóg nie przykleja, nawet po przejeździe Braavy na sucho.
jelen

Przepraszam, ale zbaczamy z tematu odnośnie odkurzaczy :)
Braava jako jedyne urządzenie jednak do mnie nie przemawia - piszę tylko o swoich wymaganiach. Uważam, że z sierścią sobie nie poradzi na tyle żebym był zadowolony. Z dwoma kobietami pewnie tak jak piszesz dałaby radę. Też mam dwie długowłose, ale one "generują" może jeden % wszystkich włoso- czy sierściopodobnych brudów. Raz, że widać zdecydowaną różnicę gdy pies wyjeżdża na tydzień z dziećmi do teściowej, a dwa, że opróżniając kosz roomby byłem w stanie rozróżnić włosy żony i córki (bardzo mało) od sierści psa (multum) i kota (troszkę). Chcę sobie oszczędzić codziennego widoku sierści.

Obecnie wybieram pomiędzy Samsung SR8980 (używane), Neato D5/Connected i może jeszcze Xiaomi. Porównywał ktoś może hałas jaki one generują?
Zablokowany