Dawno sie nie wypowiadalem, bo i okazji nie bylo. Robociki sie nie psuly i problemow nie bylo
Posiadam Scoobe 385, ktora byla moim pierwszym robotem sprzatajacym i jednoczesnie strzalem w dziesiatke.
W maju 2014 do stajni dolaczyl Navibot SR8875, ktory pomimo zapewnien producenta nie sprzata zbyt dokladnie i bez zalu zamierzam sie go pozbyc.
W zeszlym tygodniu nabylem okazyjnie Roombe 534 i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony. Przymierzalem sie do 880, niestety cena troche mnie odstraszala, w domu pojawil sie owczarek a wraz z nim piach i siersc, z ktorymi 534 bardzo dobrze sobie radzi. Poki co bardzo polecam.
Wymień wózek na szary, kosz na Aerovac zobaczysz i odczujesz różnicę jeszcze bardziej
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Bardzo chętnie, tylko pytanie co kupić, żeby na pewno pasowało do mojego robocika ?
Czytałem też kiedyś na tym forum o zmianie (aktualizacji) oprogramowania w robociku, ma to sens w moim przypadku i ewentualnie czy możecie kogoś polecić w Warszawie i okolicach, co by zrobił więcej pożytku niż namieszał ?
O, taki szary wózek:
i taki kosz AV1:
będą na 100% pasowały i wzrośnie skuteczność sprzątania.
Aku LiNMC:
zwiększy czas pracy do prawie 4h gdy masz dywany.
W tej kolejności upgrade co podałem, jeśli zostanie funduszy i dodatkowo zmienisz soft na 08 to masz robota jak nowego, myślę że w hurcie za około 600zł wszystko się uda jeśli zrobisz to u jednego sprzedawcy, softu nikt nie przyśle, więc trzeba na 3-5 dni rozstać się z robotem, lub znaleźć coś w okolicy, pamiętaj w hurcie (4 elementy) możesz zawsze ponegocjować.
Posiadam wszystkie te elementy w mojej R620, a i z czystym sumieniem mogę polecić tego sprzedawcę, jest on czynnym naszym forumowiczem.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Jak się okazuje mój robocik ma już taki sam wózek jak na zdjęciach, więc jedno z głowy.
AeroVac - chyba się skuszę, bo już kiedyś na forum czytałem o zaletach, a nawet już się skusiłem i zakupiłem u podanego sprzedającego.
Bateria - póki co na moje potrzeby daje radę cały dzień wytrzymać, więc dopiero jak padnie, wymienię na większą - wszystkie pomieszczenia na dole w kaflach, a główne użytkowanie w korytarzu około 10m2, 2-3 razy dziennie (sprzątanie sierści i piachu)
Refleksja - SR8875 taką samą ilość brudu zbierał w 3x dłuższym czasie (więcej cykli sprzątania), na tej samej powierzchni, więc póki co plusik dla Roomby
Rozstanie na kilka dni z robocikiem przeżyję, na czas aktualizacji oprogramowania, tylko pytań kilka :
1. U kogo (sprawdzonego i rzetelnego) i za ile mógłbym coś takiego wykonać, najlepiej w Warszawie i okolicy (jak nie ma nikogo takiego w moich okolicach, to trudno, będę gdzieś wysyłał) ?
2. Co faktycznie daje aktualizacja w przypadku mojego modelu ?
3. Czy moją starą i jakże kochaną Scoobę 385 też należałoby zaktualizować, jak tak to adekwatnie pytanie 1 i 2 ?
Pozdrawiam serdecznie
Kamil G
Ostatnio zmieniony 09 mar 2015, 14:08 przez kamil_vip, łącznie zmieniany 2 razy.
Masz szary moduł szczotek? Nie czerwony, nie zielony ani nawet czarny? Więc ktoś Ciebie uprzedził ;) Kosza AV1 raczej nie dostaniesz w kolorze kości słoniowej jak Twoja R534 widziałem tylko czarne i bardzo czarne.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Tak, mam właśnie identyczny jak na załączonej fotografii ten moduł szczotek, miałem okazję dobrze mu się przyjrzeć, bo należę do tych co przy wrzucaniu śmieci rozbierają i czyszczą
Jednak nie przyglądałem się najlepiej ;), nurtowało mnie to i moja lepsza połówka przysłała mi właśnie zdjęcie, Roomby od spodu. Wózek jednak jest zielony. Chyba siłą autosugestii wyparłem zieleń zastępując ją szarym w mej głowie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd
Scooba przy takim "serwisowaniu" nie zawiodła mnie ani razu, więc warto te 2min poświęcić