jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
RioT

Re: jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

Post autor: RioT »

Kupiliśmy 620, żona zapuszcza codziennie, najczęściej przenosząc pomiędzy pomieszczeniami i powiem jedno - komfort sprzątania niebagatelny, brak okruszków i dziwnych plam w kuchni, bo nie ma się co rozdeptać - bo roomba posprząta. A z racji tego, że zapuszczamy codziennie, duży odkurzacz nie potrzebny i stoi w szafie :)
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

no tak, proszę pamiętać tylko o tym że Roomba nie lubi wody...w kuchni należy uważać.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
shack

Post autor: shack »

sondejm pisze:Będzie!

Wysłane w locie -Tapatalkiem z telefonu Samsung.
kupilem i ja od Pana Pawla :) 650 ostatecznie, dzis tylko chwile pojezdzila zeby wyladowac baterie, teraz ladowanie. Ale po tych 20 minutach widze ze bedzie dobrze :-)
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

O to miło, słyszeć że ktoś z forum kupił u mnie, dziekuję i życzę zadowolenia z zakupu.
moby177

Post autor: moby177 »

Witam !
To mój pierwszy post i typowy problem: jakiego robota wybrać ?
O ile się nie mylę, na tym forum zdecydowaną przewagę mają fani roomby.
Po przeczytaniu i obejrzeniu wielu testów nieco mnie to dziwi.
Z tego, co zauważyłem, to roomby mają następujące wady (których często nie mają inne modele):
- notoryczne i raczej mało inteligentne obijanie mebli i innych przeszkód zamiast sprytnego ich omijania dzięki najróżniejszym czujnikom; inne modele potrafią omijać nawet przezroczystą szklankę wody, a roomby walą w nią ile wlezie,
- bodajże jeden z najwyższych poziomów hałasu,
- bezplanowy schemat sprzątania typu random, podczas gdy niektóre inne modele dysponują licznymi wyrafinowanymi systemami sprzątania do wyboru.
Być może mój krytyczny stosunek do roomby wynika z tego, że czegoś tu nie wiem i w związku z tym liczę na oświecenie mnie przez bardziej doświadczonych uczestników tego forum (zanim popełnię niewybaczalny błąd nie kupując roomby, tylko np. hombota, albo samsunga). ;-)
Na razie roomby w ogóle nie biorę pod uwagę, ale być może, dzięki komentarzom lepiej poinformowanych współuczestników tego forum zmienię zdanie.
Czekam na info i pozdrawiam. :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Witam, skoro przeczytałeś testy i obejrzałeś, to już chyba wiesz wszystko. Polecam jeszcze przeczytanie forum od deski do deski i tyle.

Jeśli dla Ciebie ważniejsze są bajery a sprzątać może byle jak, to nie kupuj Roomby, kup np. Samsunga (produkują świetne telewizory).
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Weź odkurzacz zwykły lub taki za 5.000zł i odkurz dom pokrywając ssawką każdy crntymetr powierzchni tylko jeden raz. Jeśli zostanie paproszek to nie wracaj aby go wessać bo żaden inny robot z systemem sprzątania "tylko jeden przejazd" nie wróci po niego. Roomba natomiast pokrywa 99,7 procent powierzchni w przejazdach wielokrotnych po tej samej powierzchni. I kto ms rację. A meble u mnie po 3 latach (ok 1000cykli sprzątania) wyglądają nienaruszone. W większości drewno sosnowe i dąb.

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
moby177

pawel2m pisze:Witam, skoro przeczytałeś testy i obejrzałeś, to już chyba wiesz wszystko. Polecam jeszcze przeczytanie forum od deski do deski i tyle.

Jeśli dla Ciebie ważniejsze są bajery a sprzątać może byle jak, to nie kupuj Roomby, kup np. Samsunga (produkują świetne telewizory).
Witam !
Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań i wątpliwości i radzisz mi kupić telewizor zamiast robota.
To niezbyt fair. :mrgreen:
Skoro tu jestem, to najlepszy dowód, że planuję zakup.
Czyżbyś nie miał żadnych merytorycznych argumentów ? ;-)
Ja nie wykluczam zakupu rooomby, tylko chciałbym wiedzieć, dlaczego akurat roomba, a nie coś innego ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Napisaliśmy już tyle postów... a pytania są wciąż te same. To również niezbyt fair że nie chce Ci się przeczytać tego co już było wielokrotnie pisane tutaj.

Dlatego skoro nie chce Ci się czytać naszych wypocin, kup Roombę i będziesz miał święty spokój, będzie skutecznie posprzątane , nie będzie problemów z serwisem, częściami eksploatacyjnymi. Ale nie będzie bajerów żadnych typu sterowanie smartphonem, czy inne pierdoły które są fajne ale na jakość sprzątanie nie wpłyną.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Popieram przedmówcę, jeśli chcesz aby dobrze nawigował kup Neato lub Samsunga dywany jednak pozostaną niezbyt czyste a przy ścianach koty.

moby177

pawel2m pisze:Napisaliśmy już tyle postów... a pytania są wciąż te same. To również niezbyt fair że nie chce Ci się przeczytać tego co już było wielokrotnie pisane tutaj.

Dlatego skoro nie chce Ci się czytać naszych wypocin, kup Roombę i będziesz miał święty spokój, będzie skutecznie posprzątane , nie będzie problemów z serwisem, częściami eksploatacyjnymi. Ale nie będzie bajerów żadnych typu sterowanie smartphonem, czy inne pierdoły które są fajne ale na jakość sprzątanie nie wpłyną.
Skoro jesteś dilerem, to chyba najbardziej kompetentnym polemistą, więc dziwi argumentacja typu "święty spokój", zamiast konkretów.
Rzeczywiście sterowanie smartfonem, to gadżet, ale inne cechy fizyczne, to już niekoniecznie. ;-)
Na razie wiem tylko, że roomby mają raczej mocniejsze silniki, niż niektórzy inni konkurenci i to już jest jakiś merytoryczny argument pro, bo być może mają większą siłę ssania (?)
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Nie ma znaczenia siła ssania, bo tu nie o siłę ssania chodzi, całą robotę robią turbo szczotki, a turbina ssąca w zasysa kurz i śmieci podawane ze szczotek i to jest zupełnie wystarczające byś miał w domu czysto.

Szczotki z koszem połączone z dobrym algorytmem sprzątającym (dla niektórych chaotycznym) sprawdzają się w 90% (zakładamy że nie ma idealnego rozwiązania bo to tylko robot).

Jak na razie nie ma lepszego rozwiązania.
moby177

sondejm pisze:Popieram przedmówcę, jeśli chcesz aby dobrze nawigował kup Neato lub Samsunga dywany jednak pozostaną niezbyt czyste a przy ścianach koty.

Czytałem, że producent roomby jest w tej branży od 20 lat i ma wielkie doświadczenie, więc dziwi, że roomby są tak mało wyrafinowane pod względem technicznym.
To notoryczne obijanie mebli i rekordowy hałas rażą u lidera branży.
Może tajemnica tkwi w tym, że roomba jest zdaje się produktem amerykańskim, wymyślonym na ten konkretny rynek, a Japończycy i Koreańczycy tradycyjnie stosują inne kryteria (?)
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Nie jest najgłośniejsza, poczytaj o Neato to jest odrzutowiec przecież (tak czytałem).

moby177

sondejm pisze:Nie jest najgłośniejsza, poczytaj o Neato to jest odrzutowiec przecież (tak czytałem).

A dlaczego nie kupić np. LG hom bota (dziwi mnie mała moc silnika w tym robocie), albo Samsunga navibota, zamiast roomby ?
Gorszy serwis ?
Podobno serwis jest mocną stroną roomby ?
Zablokowany