Witam, Krzysztof z tej strony. Trafiłem na to forum w czasie próby rozwiązania problemu z naszą Roombą.
Problem jest następujący - ok 3-4 min. po uruchomieniu roomby, robot staje, zapala się kontrolka z "!" i wiadomość głosowa o wyczyszczeniu szczotek. Niestety, czyszczenie nie pomaga (czyściłem kilka razy, dałem nowe szczotki, nowy filtr, przedmuchałem delikatnie sprężonym powietrzem) i nic, zero poprawy- pojedzie 3 min i sytuacja się powtarza :/
Co jeszcze ew. mogę wyczyścić albo samodzielnie rozebrać i przeglądnąć?
Pozdrawiam
Nie orientuję się dokładnie jaki to typ (całą pokrywa górna jest koloru czerwonego, zakupiona w 2009r)
Komunikat o czyszczeniu szczotek - problem
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
-
Z tej strony sondejm.
Skoro masz czerwony lakier samochodowy to musi być model 625PRO.
Spróbuj odkręcić dolną pokrywę, wcześniej szczotkę boczną zdemontuj, wyjmij cały wózek ze szczotkami i przekładnią (też 4 śrubki jak od pokrywy dolnej), dokładnie obejrzyj tę przekładnię czy w środku w szczelinach gdzie są mocowane szczotki nie ma np "kłaków". Gdy już będziesz miał to w ręku zajrzyj od spodu w tę przekładnie na silnik czy czysto? Spróbuj pokręcić palcami szczotki gdy włożone są w gniazda, jeśli wydaje się że ciężkawo to trzeba rozebrać przekładnie i może wyjąć parę metrów "kłaka".
Skoro masz czerwony lakier samochodowy to musi być model 625PRO.
Spróbuj odkręcić dolną pokrywę, wcześniej szczotkę boczną zdemontuj, wyjmij cały wózek ze szczotkami i przekładnią (też 4 śrubki jak od pokrywy dolnej), dokładnie obejrzyj tę przekładnię czy w środku w szczelinach gdzie są mocowane szczotki nie ma np "kłaków". Gdy już będziesz miał to w ręku zajrzyj od spodu w tę przekładnie na silnik czy czysto? Spróbuj pokręcić palcami szczotki gdy włożone są w gniazda, jeśli wydaje się że ciężkawo to trzeba rozebrać przekładnie i może wyjąć parę metrów "kłaka".
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Re: Komunikat o czyszczeniu szczotek - problem
Jeżeli uważasz że sobie z tym nie poradzisz możesz podesłac do mnie ustrojstwo paczkomatem. To Ci to zrobię bez problemu.belfer1983 pisze:Witam, Krzysztof z tej strony. Trafiłem na to forum w czasie próby rozwiązania problemu z naszą Roombą.
Problem jest następujący - ok 3-4 min. po uruchomieniu roomby, robot staje, zapala się kontrolka z "!" i wiadomość głosowa o wyczyszczeniu szczotek. Niestety, czyszczenie nie pomaga (czyściłem kilka razy, dałem nowe szczotki, nowy filtr, przedmuchałem delikatnie sprężonym powietrzem) i nic, zero poprawy- pojedzie 3 min i sytuacja się powtarza :/
Co jeszcze ew. mogę wyczyścić albo samodzielnie rozebrać i przeglądnąć?
Pozdrawiam
Nie orientuję się dokładnie jaki to typ (całą pokrywa górna jest koloru czerwonego, zakupiona w 2009r)
Rusz ręką szczotki czy lekko sie kręcą, szczególnie główna duża. Jesli jest spory opór wyczyść gearbox.
Paweł
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 16:59 przez pawel2m, łącznie zmieniany 1 raz.