Roomba kreci sie w kolko
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Roomba kreci sie w kolko
Witam wszytkich !
Od jakiegos tygodnia jestem (nie) szczesliwym posiadaczem Roomby 530.
Roomba dwa razy w sumie posprzatala cale mieszkanie, tyle ze czasem zdarzało jej sie w jedym miejscu krecic troche, popchniecie lub wylaczenie roziwazywalo sprawe. Teraz juz jest tak, ze jak sie wlaczy kreci sie caly czas w kolko, czasem cofnie (tez po obwodzie), czasem przyspieszy - tyle, ze caly czas robi to wokol swojego boku. Podnioslem ja i jednym kolem da sie pokreci dosc lekko (to co jezdzi), czujac opor silniczka. Drugie chodzi bardzo ciezko. Dodam, ze jej sie wlaczy DOCK to tez jezdzi w kolko. Aha i ze trzy razy wawalila blad, czyli zapalila sie dioda i zaczela szybko pikac ok 11-13 razy.
Czy to cos z silniczkiem, brudem czy jakims czujnikiem ?
Z gory dzieki za kazde info.
Pozdrawiam
Marcin
Od jakiegos tygodnia jestem (nie) szczesliwym posiadaczem Roomby 530.
Roomba dwa razy w sumie posprzatala cale mieszkanie, tyle ze czasem zdarzało jej sie w jedym miejscu krecic troche, popchniecie lub wylaczenie roziwazywalo sprawe. Teraz juz jest tak, ze jak sie wlaczy kreci sie caly czas w kolko, czasem cofnie (tez po obwodzie), czasem przyspieszy - tyle, ze caly czas robi to wokol swojego boku. Podnioslem ja i jednym kolem da sie pokreci dosc lekko (to co jezdzi), czujac opor silniczka. Drugie chodzi bardzo ciezko. Dodam, ze jej sie wlaczy DOCK to tez jezdzi w kolko. Aha i ze trzy razy wawalila blad, czyli zapalila sie dioda i zaczela szybko pikac ok 11-13 razy.
Czy to cos z silniczkiem, brudem czy jakims czujnikiem ?
Z gory dzieki za kazde info.
Pozdrawiam
Marcin
Dzieki za wsparcieTomeC pisze:szeryfie zrób jakieś zdjęcie wnętrzności tego kółka bo dawno je rozkręcałem i niebardzo pamiętam wszystkie elementy.Koledzy serwisanci autryzowani czy nie podpowiedzcie coś dla ''Sherifa'' znacie się przecież na tym

Tak jak myslalem winny byl silniczek, probowalem taki namierzyc ale mialem z tym problem. Koniec, koncow kupilem komplet 2 modulow kolek, wymienilem i Roomba jezdzi.
Z drugiej strony zachodze co moglo powodowac zwiekszony opor w takim malym silniczku - szczotki ? Chyba celem edukacyjnym go rozbiore