Wirtualna ściana ( latarnia) a kompaktowa automatyczna.
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Wirtualna ściana ( latarnia) a kompaktowa automatyczna.
witam,
mam w swoim zestawie roomby kompaktowe automatyczne wirtualne ściany i wszystko działa ok.Spróbowałem dzisiaj postawić swojej roombie latarnie od sąsiada, co ciekawe moja roomba w ogóle na nie nie reaguje.Dla mnie to dziwne bowiem sąsiad ma dokładnie ten sam model roomby co ja czyli 560.Zaś moje kompaktowe automatyczne wirtualne ściany kompletnie nie reagują na roombę sąsiada.Jak to jest z tymi ścianami?
Czy można coś w mojej roombie przełączyć żeby działała na latarnie?Pytam, bo chyba mam możliwość nabycia takiej jednej latarni.
Pozdrawiam
mam w swoim zestawie roomby kompaktowe automatyczne wirtualne ściany i wszystko działa ok.Spróbowałem dzisiaj postawić swojej roombie latarnie od sąsiada, co ciekawe moja roomba w ogóle na nie nie reaguje.Dla mnie to dziwne bowiem sąsiad ma dokładnie ten sam model roomby co ja czyli 560.Zaś moje kompaktowe automatyczne wirtualne ściany kompletnie nie reagują na roombę sąsiada.Jak to jest z tymi ścianami?
Czy można coś w mojej roombie przełączyć żeby działała na latarnie?Pytam, bo chyba mam możliwość nabycia takiej jednej latarni.
Pozdrawiam
- barbapuppa
- Robot Master
nie słyszałam o parowaniu latarni
dziwne, że Roomba nie działa z innymi latarniami od tego samego modelu, jaki miałby wtedy sens sprzedawanie oddzielnych latarni (zapasowych) przez firmy, skoro nie działałyby z tym konkretnym dedykowanym modelem
musi być jakiś myk, aby to działało poprawnie, może warto zapytać mailowo w sklepie, który takie latarnie sprzedaje co i jak trzeba zrobić, gdybyśmy chcieli zakupić
dziwne, że Roomba nie działa z innymi latarniami od tego samego modelu, jaki miałby wtedy sens sprzedawanie oddzielnych latarni (zapasowych) przez firmy, skoro nie działałyby z tym konkretnym dedykowanym modelem
musi być jakiś myk, aby to działało poprawnie, może warto zapytać mailowo w sklepie, który takie latarnie sprzedaje co i jak trzeba zrobić, gdybyśmy chcieli zakupić
Model romby z automatycznymi ścianami który posiadasz nie posiada fabrycznie modułu wi-fi potrzebnego aby roomba działała z latarniami.
Model sąsiada musi być starszy . W pierwszym etapie produkcji wszystkie modele powyżej 530 miały moduł wi fi czyli już model 535 miał możliwość pracy z wirtualnymi latarniami .
Gdy wprowadzono automatyczne ściany zrezygnowano z montażu modułu wi fi i dopiero modele powyżej 580 miały montowany moduł wi fi i były wyposażone w latarnie.
Model sąsiada musi być starszy . W pierwszym etapie produkcji wszystkie modele powyżej 530 miały moduł wi fi czyli już model 535 miał możliwość pracy z wirtualnymi latarniami .
Gdy wprowadzono automatyczne ściany zrezygnowano z montażu modułu wi fi i dopiero modele powyżej 580 miały montowany moduł wi fi i były wyposażone w latarnie.
Info o latarniach:
Wykaz kompatybilności sprzętu - TUTAJ
Co ciekawe - piszą, że wszystkie 560 współpracują z LH
Wszystko na ten temat TUTAJTips:
Do not use multiple Roombas with Lighthouses as they only pair to a single Roomba. Pairing occurs when the Lighthouse batteries are first installed and Roomba encounters each Lighthouse during its first mission. Pairing remains set until the Lighthouse batteries are replaced.
Wykaz kompatybilności sprzętu - TUTAJ
Co ciekawe - piszą, że wszystkie 560 współpracują z LH
No to się wyjaśniło :(
Bo próbowałem na nowych bateriach kilka razy i niestety nic.
Przynajmniej jednego wydatku mniej
Ale jak już to zapytam o jeszcze jedną sprawę (bo nie chcę zakładać nowego tematu) i chociaż mojej roomby to nie dotyczy ( i dzięki ci panie) tylko roomby sąsiada, ale warto by wiedzieć w razie czego.
Zauważyłem, że po ok minucie sprzątania w roombie sąsiada zapala się niebieska lampka ( ta od brudu) i cały czas świeci się pulsacyjnie - czyli miga.Roomba normalnie sprząta czyli nie jeździ w kólko - dopiero kiedy znajdzie brud to zapala się ta lampka na stałe, chwilę jeździ w kólko (czyli wszystko normalnie) , a potem jedzie dalej ale lampka niebieska cały czas pulsuje.Niekiedy się wyłączy , ale to tylko sporadycznie. Sąsiad już czyścił ten czujnik brudu, ale to nic nie daje.Sam to sprawdzałem i to okienko od czujnika brudu jest rzeczywiście czyste.Czy mu coś nawaliło?
Bo próbowałem na nowych bateriach kilka razy i niestety nic.
Przynajmniej jednego wydatku mniej

Ale jak już to zapytam o jeszcze jedną sprawę (bo nie chcę zakładać nowego tematu) i chociaż mojej roomby to nie dotyczy ( i dzięki ci panie) tylko roomby sąsiada, ale warto by wiedzieć w razie czego.
Zauważyłem, że po ok minucie sprzątania w roombie sąsiada zapala się niebieska lampka ( ta od brudu) i cały czas świeci się pulsacyjnie - czyli miga.Roomba normalnie sprząta czyli nie jeździ w kólko - dopiero kiedy znajdzie brud to zapala się ta lampka na stałe, chwilę jeździ w kólko (czyli wszystko normalnie) , a potem jedzie dalej ale lampka niebieska cały czas pulsuje.Niekiedy się wyłączy , ale to tylko sporadycznie. Sąsiad już czyścił ten czujnik brudu, ale to nic nie daje.Sam to sprawdzałem i to okienko od czujnika brudu jest rzeczywiście czyste.Czy mu coś nawaliło?
- barbapuppa
- Robot Master
- barbapuppa
- Robot Master
Mam te informację z praktyki . Moduł wi fi tu nazwany rfbarbapuppa pisze:dafi no właśnie jak to jest, bo ZibiD wrzucił linka i tam nie ma żadnego rozróżnienia na roomby z WiFi lub bez, możesz podać źródło skąd masz takie info, abyśmy mogli poczytać i zweryfikować swoją wiedzę?
http://www.ebay.com/itm/NEW-Roomba-560- ... 27be259a94
to jest płyta główna z obsługą latarni ( mała zielona płytka w dolnym lewym rogu )
a to płyta bez modułu http://www.ebay.com/itm/Roomba-MCU-Prin ... 5888629f01
wykaz kompatybilności http://irbt.imageg.net/graphics/media/i ... use_vw.jpg
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2011, 20:53 przez dafi, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy dobrze rozumiem, że po dołożeniu modułu całość powinna zacząć współpracować z LH, czy soft jest też w innej wersji i nic z tego nie będzie?dafi pisze: Mam te informację z praktyki . Moduł wi fi tu nazwany rf
http://www.ebay.com/itm/NEW-Roomba-560- ... 27be259a94
to jest płyta główna z obsługą latarni ( mała zielona płytka w dolnym lewym rogu )
a to płyta bez modułu http://www.ebay.com/itm/Roomba-MCU-Prin ... 5888629f01
hehe... jest technicznie mozliwe przelutowanie modulu RF ale chyba nikt tego nie robil.dafi pisze:Myślę ze nikomu nie chciało się tego sprawdzić przynajmniej ja nie sprawdzałem
latwiej wymienic plyte glowna

RF na fotce ponizej to zielona kostka po lewej dolnej stronie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||