Pomyślałem sobie wirtualne latarnie załatwią sprawę. Kupiłem więc 581.
Ustawiłem latarnie na nowych bateriach na najmniejszy zasięg za futrynami futrynami drzwi (nie w futrynach). Co się okazuje.
Fabrycznie nowa Roomba po 16 godzinach 1 ladowania sprzata 1 pokoj, ogranicza ja prawidlowo latarnia, po 25 minutach wyjezdza do korytarza, ograniczaja ja prawidlowo latarnie, wszystkie sie swiecą. Po skonczeniu korytarza roomba wraca do bazy ! Nie sprząta 2 pozostałych pomieszczen. To nie problem baterii.
Pytania:
1. Czy latarnie musza stac w futrynach drzwi?Tz czy optycznie musza sie widziec?
2. Czy to problem zasiegu?Czy ustawic latranie na maxymalny zasieg(wtedy szybko kipna mi baterie)?
Jeśli latarnie mają byc ustawione w futrynach drzwi to trochę kiepsko bo trzeba je stamtąd ciągle zabierać po sprzataniu i stawiac przed sprzątaniem ;)
Kolejna sprawa. Jeśli wjeżdża z korytarza ( w ktorym sprzatała) do pokoju, to po skonczeniu sprzątania pokoju wjezdza znowu do kotytarza i zanim znajdzie kolejna latarnie sprzata go ok 7 minut ;)
Kolejna sprawa: nie sprząta włosów, jeśli chcecie sprzątać włosy to nie ten odkurzacz. Bez względu czy włosy leżą na panelach, gresie, dywanie - nie sprzata !Firma iRobot nie zrozumiała tego, iz wlosy leżące na podłodze elektyzują sie i przywierają do podłogi, za to nitke wciągnie ;)Co za pech ;)To samo na skraju paneli i dywanu, kłębki włosów pozostają na skraju dywanu jak frędzelki

Sprzatanie dywanów oceniam na 3-.
Kolejna sprawa: wciskam dokowanie aby wróciła do bazy bo exploatuje ją już prawie 3 godziny, rozladowuje sie bateria, roomba dojeżdża do drzwi z zamiarem wyjechania na korytarz ...nagle ogranicza ją latarnia i nie może wyjechac ;) heh, to w takim razie latarnie nie współpracuja z bazą, roombą? Są autonomiczne?Żenada.
Ten odkurzacz ma tak wiele ograniczen i niedociągnięc w samej logice sprzatania, pomijam już technologię wykonania (az trudno uwierzyc ze zrobila go firma robiaca roboty wojskowe, wspolczuje zołnierzom).
Generalnie robot droższy z wirtualnymi latarniami sprawdza sie w praktyce gorzej niz robot tanszy ;) A tanszy robi robote byle jak ;)generalnie w telesprzedazy Mango może toto sie sprzeda, kupia to tez amatorzy gadżetów i ludzie ktorzy lubia wydawac pieniadze.
Pani domu , srednio zamoznej STANOWCZO ODRADZAM.