Dziekuje za odpowiedzi. Poki co wole pozostawic stacje dokujaca w salonie, ale za to zamknalem drzwi do pokoju nr 1 i przenioslem latarnie w przejscie pomiedzy salonem a holem. Robot przez 25 min sprzatal salon (30 m2) i pojechal do holu. Po kolejnych 50 (sic!) minutach (niby w jedej strefie moze pracowac maks. 25 min) wnerwiajacego odbijania sie od drzwi i scian w holu (18 m2) jakims cudem zostal wreszcie wpuszczony przez latarnie do jedynego pokoju z otwartymi drzwiami, gdzie po 4 minutach zaczal migac napis DOCK mowiacy o tym, ze sprzatanko skonczone pora wracac do bazy. Oczywiscie robot pokryl mniej wiecej 20% powierzchni podlogi pokoju. Nastepnie wyjechal z pokoju na hol i jeszcze ze dwa razy wjechal ponownie do tego samego pokoju (moim zdaniem latarnia nie powinna go ponownie wpuscic do pokoju, gdzie juz byl). Moja irytacja siegnela wlasnie zenitu i mam ochote rozwalic tego "robota". Specjalnie przewertowalem cala instrukcje jeszcze przed zakupem, by mnie nic nie zaskoczylo. Poczytalem teraz w internecie wiecej nt. latarni i okazuje sie, ze Roomba 880 ma jakies dziwne ograniczenia np. co do maksymalnej wielkosci powierzchni do posparzatania, maksymalnej powierzchni pokoi, czasu spedzanego w jednym pokoju (25 min) oraz ilosci latarni (maks. 5). Jesli chodzi o samo sprzatanie to jest ok, nie mam sie do czego przyczepic, ale czego sie spodziewac po 20 wjazdach pod ten sam stol. Odnosze wrazenie, ze po 2 latach ubedzie mi 2 mm gresu ;) . Kilku znajomych polecalo mi ten model, ale oni maja mniejsze mieszkania i u nich robot spelnia swoje zadanie (jezdzi bez latarni). Jezeli nie uda mi sie wymusic na tym sprzecie sprzatania kazdego z pokoi, to bede go zwyczajnie reklamowac, poniewaz obecnie to jest jakas parodia odkurzacza. Wczesniej widzialem porownania Neato i Roomby i cos mi mowilo, zeby wybrac ten pierwszy. Mysle, ze model 980 bedzie pod tym wzgledem przelomowy. Na pewnym zagranicznym forum ktos trafnie to ujal, ze Roomba to taki iPhone od Appla - drogie, kazdy chce to miec, a technicznie sprzet nie powala.
Jutro jeszcze przetestuje propozycje
sondejm'a i zdam relacje