Witam
Pomóżcie ustawić mi jak najlepiej latarnie, by roomba jak najdokładniej sprzątała. Mieszkanie 48m2, bez dywanów frędzli od zasłon itp. W załączniku rysunek podłogi. Czerwonymi strzałkami pokazałem gdzie rozłożyłem aktualnie dwie latarnie, ale nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie. Bardziej doświadczonych użytkowników, proszę o poradę.
najlepiej rozłożone latarnie dla irobot roomba 780
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
-
najlepiej rozłożone latarnie dla irobot roomba 780
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: najlepiej rozłożone latarnie dla irobot roomba 780
Masz ustawienie optymalne latarni.
Miejsca o których piszesz że Roomba ma problemy to wąskie gardła i zawsze będzie tam troszkę błądziła.
A spróbuj bez latarni, wyjmij z nich baterie.
Jeśli przywiezie tyle samo paproszków to będziesz miał kilka złotych za baterie w kieszeni
Masz tylko 3 pomieszczenia, u mnie na 4 pomieszczeniach i korytarzu ok 5,5x1m razem 60m podłogi, Romba 630 radzi sobie znakomicie.
Miejsca o których piszesz że Roomba ma problemy to wąskie gardła i zawsze będzie tam troszkę błądziła.
A spróbuj bez latarni, wyjmij z nich baterie.
Jeśli przywiezie tyle samo paproszków to będziesz miał kilka złotych za baterie w kieszeni

Masz tylko 3 pomieszczenia, u mnie na 4 pomieszczeniach i korytarzu ok 5,5x1m razem 60m podłogi, Romba 630 radzi sobie znakomicie.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

-
Jeszcze mam łazienkę z podłogą 1x1m. W sumie pasowałoby mi by tam też wjeżdżał (myślałem że to dla niego za dużo). To dla roomby nie za dużo danych? Łazienka jest na dole pomiędzy dwoma pokojami.
Zostaw drzwi otwarte i spróbuj kilka razy puścić samopas (bez latarni), inaczej się nie dowiesz 
Do łazienki i WC nie otwieram drzwi gdy puszczam samopas bo jedne i drugie przesłaniają inne futryny. Tam włączam zazwyczaj z "ręki" po kilka minut.

Do łazienki i WC nie otwieram drzwi gdy puszczam samopas bo jedne i drugie przesłaniają inne futryny. Tam włączam zazwyczaj z "ręki" po kilka minut.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

- barbapuppa
- Robot Master
Rozstawienie latarni jest raczej optymalne.
Można ewentualnie przesunąć prawą latarnię w głąb korytarzyka w stronę tamtych pomieszczeń i latarnie dać po przeciwnych stronach, aby promienie były odwrotnie.
Łazienką bym otworzyła do sprzątania.
Można też puszczać bez latarni w ogóle, być może efekt będzie podobny, ale trzeba przetestować.
Jeśli chodzi o problematyczne miejsca, to każdy automatyczny odkurzacz zwykle ma problemy z nogami od krzeseł, mebli, stołów, bo to swego rodzaju przeszkody, ale ostatecznie daje radę po jakimś czasie.
Można ewentualnie przesunąć prawą latarnię w głąb korytarzyka w stronę tamtych pomieszczeń i latarnie dać po przeciwnych stronach, aby promienie były odwrotnie.
Łazienką bym otworzyła do sprzątania.
Można też puszczać bez latarni w ogóle, być może efekt będzie podobny, ale trzeba przetestować.
Jeśli chodzi o problematyczne miejsca, to każdy automatyczny odkurzacz zwykle ma problemy z nogami od krzeseł, mebli, stołów, bo to swego rodzaju przeszkody, ale ostatecznie daje radę po jakimś czasie.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268