Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
- Select-Automotive
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
obydwa roboty były ustawione na spot cleaning.
-
Jestem juz po pierwszym odkurzaniu roomba 774.. teraz wrocila do bazy i sie laduje..
zdziwilo mnie ze odkurzala tylko 55 min.. bylam przygotowana na 1.5 lub 2 godziny a tu tak krotko.. czy to normalne a moze ze to pierwsze odkurzanie? Bateria byla dosc naladowana pomaranczowa na poczatku pozniej ja podlaczylam na godzine zanim przeczytalam ze mam ja najpierw rozladowac.. no ale jak startowala to miala juz baterie zielona..
co do sprzatania pojemnik pelen smieci szok.. fakt syf u mnie byl od soboty poprzedniej nie odkurzalam
co do jakosci sprzatania nie wiem bo mam taka podloge ze nawet po miesiacu nie sprzatania brudu nie widac golym okiem.. i teraz tez nie widac.. ale kolo drzwi w salonie byly takie 3 male okruszki biale i one jednak zostaly... posprzatac posprzatala bo pojemnik pelny ale czy dokladnie trudno powiedziec.. mam nadzieje ze z kazdym sprzataniem bedzie coraz lepiej bo szczerze to pierwsze szalu nie zrobilo bi naprawde liczylam ze bedzie chociaz z 1.5 godz jezdzic.
zobaczymy jutro.
powtot do bazy perfekcyjny zero problemow.
glosnosc tez ok.. myslalam ze bedzie duzo glosniejsza byc moze dlatego ze bylam nastawiona na neato i jego odglos odrzutowca
Roomba bez problemow przejechala z salonu z aneksem kuchennym na przedpokoj i pozniej do sypialni... pozniej znowu salon znowu przedpokoj i sypialnia itd.. na chwile do lazienki zajrzala.. pozniej troche pojezdzila po salonie przedpokoju i wrocila do bazy.
narazie jestem zadowolona ale zastanawia mnie dlaczego te 3 mini okruchy zostawila?
Napewno cos innego tez zostawila ale te 3 okruchy obserwowalam od samego poczatku sprzatania.
zdziwilo mnie ze odkurzala tylko 55 min.. bylam przygotowana na 1.5 lub 2 godziny a tu tak krotko.. czy to normalne a moze ze to pierwsze odkurzanie? Bateria byla dosc naladowana pomaranczowa na poczatku pozniej ja podlaczylam na godzine zanim przeczytalam ze mam ja najpierw rozladowac.. no ale jak startowala to miala juz baterie zielona..
co do sprzatania pojemnik pelen smieci szok.. fakt syf u mnie byl od soboty poprzedniej nie odkurzalam

zobaczymy jutro.
powtot do bazy perfekcyjny zero problemow.
glosnosc tez ok.. myslalam ze bedzie duzo glosniejsza byc moze dlatego ze bylam nastawiona na neato i jego odglos odrzutowca

Roomba bez problemow przejechala z salonu z aneksem kuchennym na przedpokoj i pozniej do sypialni... pozniej znowu salon znowu przedpokoj i sypialnia itd.. na chwile do lazienki zajrzala.. pozniej troche pojezdzila po salonie przedpokoju i wrocila do bazy.
narazie jestem zadowolona ale zastanawia mnie dlaczego te 3 mini okruchy zostawila?
Napewno cos innego tez zostawila ale te 3 okruchy obserwowalam od samego poczatku sprzatania.
Przy użyciu bazy nie będzie sprzątać dłużej jak 60 minut, chyba że model obsługujący latarnie to ~1.5 godziny. Inaczej to tylko uruchomienie w trybie "dock" z odłączoną stacją pozwoli na sprzątanie ponad 2 godziny. Inna sprawa, jeśli puściłabyś teraz w trybie "dock" bez stacji i nie dociągnęła 2 godzin, a po wyciągnięciu z pudełka jej nie ładowałaś, to może być oznaką że nie była w pełni naładowana od nowości. Teraz pierwszy raz ładuj jak pisałem wcześniej, żeby aku się uformował.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2015, 14:45 przez piokrza, łącznie zmieniany 2 razy.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- Select-Automotive
bo jest niedokładna, u mnie jest to samo 
ciekawe po ilu sprzątaniach je posprząta - rachunek prawdopodobieństwa
Aby jeździła dłużej naciśnij na dock i wyłącz bazę - będzie 1 h jeździć dłużej...

ciekawe po ilu sprzątaniach je posprząta - rachunek prawdopodobieństwa

Aby jeździła dłużej naciśnij na dock i wyłącz bazę - będzie 1 h jeździć dłużej...
Dla roomby to nie istotne, w trybie spot powinna kręcić ślimaka na zewnątrz a później do środka czego nie widać.
=================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE
=================

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

-
Przepraszam za ignorancje ale tryb dock rozumiem ze bez bazy i jak uruchamiam go? 2 razy clean odpinam baze i jezdzi az sie nie rozladuje? Tylko ze mnie zalezy na programowaniu sprzatania dlatego wzielam model z programowaniem.. aby sprzatala jak mnie nie ma.. bo jesli mam uruchamiac recznie i odpinac baze to moglam wziasc roombe 620 oszczedzajac kilka stowek
Zobaczymy przy kolejnych sprzataniach jak dlugo i jak bedzie sprzatac.
ps wlasnie doczytalam ze dock uruchamia sie jak roomba jest odpieta od bazy
Dzieki za rade

Zobaczymy przy kolejnych sprzataniach jak dlugo i jak bedzie sprzatac.
ps wlasnie doczytalam ze dock uruchamia sie jak roomba jest odpieta od bazy

Dzieki za rade
Odpinasz baze i tak jak 2x "Clean" - wciskasz 2x "Dock". Tylko że w takiej sytuacji może zdechnąć gdzieś pod meblem i będzie problem z wyciągnięciem...
Jak zależy na programowaniu, to nie ma możliwości użytkować bez bazy. Musisz się przyzwyczaić że będzie sprzątać ~45-60 minut i to nie ma znaczenia jaki model, wszystkie Roomby (ze stacją/bez latarni) tak mają.
Jak zależy na programowaniu, to nie ma możliwości użytkować bez bazy. Musisz się przyzwyczaić że będzie sprzątać ~45-60 minut i to nie ma znaczenia jaki model, wszystkie Roomby (ze stacją/bez latarni) tak mają.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
-
Dzieki..piokrza pisze:Odpinasz baze i tak jak 2x "Clean" - wciskasz 2x "Dock". Tylko że w takiej sytuacji może zdechnąć gdzieś pod meblem i będzie problem z wyciągnięciem...
ze zdechnieciem pod meblem nie ma problemu bo pod zaden moj mebel nie wjedzie za niskie sa

Co do takiego krotkiego czasu pracy fakt zdziwiona jestem bo z tego co wyczytalam na forum roomba w porownaniu do neato miala duzo dluzej sprzatac... a tu tylko godzinka wiec neato sprzatalby w takim razie 30 min

Zobaczymy po kilku sprzataniach jak bedzie z jakoscia.. moze przy codziennym godzinnym sprzataniu.. bedzie czysto i nie bede musiala juz w try bie dock jej puszczac.. ale dla swietego spokoju sproboje tez moze jutro trybu dock aby zobaczyc czy bateria rzeczywiscie 2 godziny wytrzyma.
- Select-Automotive
zrób jej teścik, wytrzep piach z buta i puść ją na niego w trybie spot. Ciekaw jestem czy posprząta dokładnie. Jeśli nie to 

-
ZrobilamSelect-Automotive pisze:zrób jej teścik, wytrzep piach z buta i puść ją na niego w trybie spot. Ciekaw jestem czy posprząta dokładnie. Jeśli nie to

Co prawda nie mialam piasku na butach ale wysypalam lyzeczke soli na podloge i wlaczylam spot..
Wyczyscila wszystko

- barbapuppa
- Robot Master
Hmm... a moja 581 z bazą jeździ znacznie dłużej niż godzinę. Może to też kwestia metrażu.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
-
barbapuppa- byc moze, ja mam 60 metrow, ale po odjeciu mebli itp i czesci lazienki oraz takiego pomieszczenia gospodarczego to ze 40-45 metrow zostaje do sprzatania wiec nie duzo.
Zobaczymy jutro jak dlugo bedzie jezdzic po formowaniu baterii.
Zobaczymy jutro jak dlugo bedzie jezdzic po formowaniu baterii.
Koleżanko dolcissima, nie dziw się że roomba zostawiła "trzy białe małe okruszki", roomba nie jest "inteligentna" -- nie mapuje powierzchni i nie wie gdzie jest, gdzie była a gdzie jej nie było. Jeździ gdzie ją napęd popędzi. Kwestią przypadku jest to gdzie w danym momencie się znajdzie.
Co innego neato, braava, samsung lub najnowasza roomba 980.
Co innego neato, braava, samsung lub najnowasza roomba 980.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75
- barbapuppa
- Robot Master
To mały metraż, to raczej na specjalnie dłuższą pracę nie będzie można liczyć z bazą.
-) Tester robotów na forum (-
Trzeba kupić tygodniowy programator czasowy ( z wyświetlaczem) i tak go zaprogramować aby na 10 minut przed startem Roomby wyłączył stacje dokującą. Po 2h nagle magicznie za pomocą tegoż programatora pojawia się napięcie na docku i "woła" Roombe. Skuteczność powrotów ocenisz sama, myślę że 95% udanych powrotów do bazy będzie, natomiast o 100% wzrośnie czas pracy.
=================
=================

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)