Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
adnim
Uświadomiony

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015

Post autor: adnim »

Wszystko jasne, serwis roomby, w Polsce bynajmniej pierwsza klasa, częsci tanie, jakość dobra, skuteczność sprzątania w jednym zamnkiętym pomieszczeniu bardzo dobra. Na tym zalety roomby jak dla mnie się kończą. Robocik nie daje rady na większej powierzchni. Jezdzi jak obłąkany. Czekam na roombę 980 wtedy porównam ją z neato. Póki co neato miażdzy roombę ( powtórzę się może: mówię o sprzątaniu na dużej powierzchni z wiekszą ilością pomieszczeń lub w jednym większym pomieszczeniu o skomplikowanym kształcie -- duzo zakamarków)
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Wszystko OK, ale...
Dla Neato trzeba mieć mnóstwo wolnej przestrzeni, nawet jak jest duża powierzchnia, ale dużo mebli i "gratów" (nie mówiąc o ledwo liźniętych dywanach) to ma problemy, gubi się/zawiesza i w takiej konfiguracji "szaleńcza" Roomba jest znacznie lepsza.
I nie mówię tego z teorii, ale autopsji ;-)
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

barb.. Twój robot od początku jest zepsuty :D

jakoś w pokoju po gościach.... albo w łazience... nie mam problemów, sie nie gubi itd :)
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
adnim
Uświadomiony

O zawieszaniu i gubieniu pierwsze szłyszę :) Powierzchnie mam dużą, bez dywanów, ale tez duzo zakamarków. Jak dla mnie neato nr.1 czekam na roombe 980 ;)
ps. gubi to się moja 780 jak szuka 30 min bazy do dokowania.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Neato pracuje na 60m2 - meble bez dywanów. Chłopak przeszedł gruntowne naprawy i jest sprawny.
Niestety mebelków trochę jest, zasłonki, kapki i zakamarki. I mimo moich starań często zastaję go z rozładowaną baterią poza bazą i nie dlatego, że prądu zabrakło. Często sobie nagle podczas sprzątania staje i rozgląda się nie wiadomo za czym, poza tym ma dziwne sekwencje sprzątania, robi np. pół kuchni razem z korytarze, no generalnie powiem, że nie jestem zadowolona.
Roomba powariuje, ale wszędzie wymiecie i nie zostawi nic wzdłuż ścian czy w kątach. No co kto lubi. U mnie akurat Neato jakoś nie może się dostosować do wymagań właścicielki ;-)
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
adnim
Uświadomiony

Barb, na 100% neato uszkodzony, u mnie śmiga nie raz na przeszło 80 lub wiecej metrów a układ naprawdę skomplikowany, a jak przychodzę domu to czysciutko a i sprzet zadokowany.
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

piokrza
Nie napiszesz w jakich warunkach/na jakiej powierzchni?

Warunki twarde bez dywanów, 50m2, minimum 5x w tygodniu.
Nowy laser kosztuje ok. 500zł (ebay.com), do tego płyta główna i moduł wyświetlacza z oddzielną płytką...koszt kilka x większy jak cała płyta z wyświetlaczem w Roombie.

Z tego wynika że taniej jest kupić używany i zrobić przeszczep.
Jedyny wniosek jaki można wyciągnąć, to że produkuje jednorazówki od 5 lat, bez rzetelnego serwisu i naprawy pogwarancyjnej. Ale i z gwarancyjną bywają poważne problemy, jak czytam na forum RR.
Mam odmienne doświadczenia. w ramach gwarancji otrzymałem nowy model i gratis kpl akumulatorów.
Też otrzymałem darmowy transport do odesłania robota gdy mi tam coś nie odpowiadało.
Narzekać nie moge.
---
GRZECH

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Jak jestem w domu i go pilnuję to zawsze dokuje, tylko jak wychodzę to "olewa robotę".
wojtkow

Post autor: wojtkow »

Tak jak pisałem, mam ok 120m2, dość mocno zagraconych, co powoduje, że np robot musi sobie wyznaczać trasę omijając niektóre meble, pod które nie wjedzie (przynajmniej na razie).
Jedyne co muszę zrobić przed zaczęciem sprzątania to podniesienie krzeseł w salonie. Mają taki rozstaw nóg, że robot nie jest w stanie między nimi przejechać, a 8 krzeseł powoduje, że spora powierzchnia nie jest sprzątana.
Poza tym, mimo głupiego układu, będącego wynikiem przebudowy i rozbudowy starego domu, robot znakomicie ogarnia cały mój metraż.

A co do zepsucia, jak się zepsuje po gwarancji, w sposób ciężki do naprawy, to go zwyczajnie wywalę i kupię nowy, to nie samochód.
Niestety żyjemy w czasach jednorazówek i planowego postarzania, więc już do tego przywykłem.
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

GRZECH pisze:Warunki twarde bez dywanów, 50m2, minimum 5x w tygodniu.
i ile razy się doładowuje by posprzątać tą powierzchnię jak był nowy oryginalny aku, a ile teraz?
Mam odmienne doświadczenia. w ramach gwarancji otrzymałem nowy model i gratis kpl akumulatorów.
Też otrzymałem darmowy transport do odesłania robota gdy mi tam coś nie odpowiadało.
Narzekać nie moge.
to co się stało że reklamowałeś? kto go wymieniał/serwisował? kupowałeś go od polskiego dystrybutora? w jakim sklepie go kupowałeś?
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
liet

Botvac Neato - co kupić?

Post autor: liet »

Witam,

Od jakiegoś czasu rozważam zakup robota sprzątającego. W rodzinie pracują Roomb'y 550 i 620. To co zniechęca mnie do zakupu Roomb'y to (z pozoru) chaotyczne algorytmy sprzątania, brak możliwości sprzątania narożników oraz sposób wykrywania przeszkód.
Ze względu na powyższe, mój wybór padł na Botvac'a. Problem mam z wyborem konkretnego modelu.
Z testów wynika, że seria D jest porównywalna z poprzednią (tj. bez D w nazwie modelu), za to znacznie droższa.
Przeglądając specyfikację, prawdziwe zmiany wprowadza model Connected, ale jego cena przekreśla sensowność zakupu.
Drogą eliminacji zostają Botvac'i 85, 75 oraz 70e. Jeżeli się nie mylę, różni je tylko kolor obudowy oraz wyposażenie (np. filtry czy szczotki). Jeżeli tak jest w istocie, to najsensowniejszym wyborem zdaje się być albo 70e albo 75 (różnica w cenie to 100 zł).
I teraz prośba do osób obeznanych w temacie oraz tych którzy już użytkują jakikolwiek model Botvac'a i również musiały przejść przez etap wyboru:
- który model najlepiej wybrać / dlaczego?
- gdzie najlepiej kupić sprzęt?
Moje mieszkanie ma niewiele ponad 70m2. W przeważającej części podłoga to deski; trochę płytek. Żadnych dywanów.
I na koniec jeszcze jedno pytanie - czy poza laserem, Botvac ma jeszcze jakieś systemy wykrywania przeszkód? Listwy przypodłogowe mają u mnie 7cm wysokości i martwi mnie, że jeżeli laser znajduje się na większej wysokości, to będzie mierzył odległość do ściany, a nie do listwy, przez co będzie się o nią obijał?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Przez 2 lata za jednym ładowaniem ogarnia 50m2. Pod koniec żywota 2x a potem 3x było konieczne doładowywanie. Spadek wydajności pod koniec dość szybki, z 2-3 miesiące.

Błąd lasera spowodowany całkowitym rozładowaniem aku.
Przysłali nowy, który miał uszkodzoy boczny czujnik. Wymienili na kolejny nowy.
Transport nic mnie nie kosztował.
Kupowałem i reklamowałem w "robotshopie".
W Polsce wówczas nie było żadnego dystrybutora.
---
GRZECH

piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Ok, dzięki za odp. Ten "fałszywy" błąd lasera powodowany zużyciem aku był często wspominany na RR.

edit:
Różnica między Botvac "D" a Botvac tkwi w ulepszonym łożysku szczotki głównej tego pierwszego. Connected to tylko aplikacja na smartfony, poza tym to samo co Botvac D. Różnice między tymi podstawowymi Botvacami tkwią właśnie w kolorze kopułki lasera i wyposażeniu, które zawsze można dokupić osobno. Akurat Neato jedzie wzdłuż ściany na początku sprzątania, więc wykorzystuje do tego czujnik boczny. Trzyma się przy tym bardzo blisko ściany, u mnie XV-11 najeżdżał na listwy co mają ok. 2cm wysokości. Potem jak odkurza środek pomieszczenia to już nie dojeżdża do ścian. Nowe oprogramowanie (od Signature wzwyż) ma jeszcze algorytm "Corner Clever" tak że dojeżdża do kątów maksymalnie, aż uderzy zderzakiem i dopiero wycofa.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Re: Botvac Neato - co kupić?

Wybierz najtańszy 70e. Różni sie od 75 że masz zamiast jednego filtra standardowego (70e) dwa filtry HEPA.
HEPA dokupisz za 20~30zł/szt.
Sklepu poszukaj na internecie, jest ich kilka.

Co do przeszkód robot ma jeszcze czujniki zderzeniowe czołowe i boczne oraz czujnik boczny odległościowy by możliwie blisko poruszać się wzdłuż przeszkód.
Robot najeżdżając na wprost ściany z listwą zwalnia przed przeszkodą więc sie od niej delikatnie odbije zderzakiem.
---
GRZECH

liet

Post autor: liet »

Dziękuję za odpowiedź. A jak ma się sprawa tylnych kół o owalnym kształcie? Czytając wątki ktoś wspomniał, że przez to, iż nie obracają się wokół własnej osi, mogą rysować podłogę?
Co do Botvac'a Connected, to patrząc na specyfikację, jest to pierwszy Botvac wyposażony w akumulator Litowo-jonowy. Również "air-flow" jest największy z dotychczas dostępnych robotów Neato, co tłumaczy, dlaczego w teście który gdzieś czytałem wypadł znakomicie pod kątem sprzątania.

Jeszcze jedno pytanie - czy "szczotki" od Botvac'ów serii D będą pasować do 70e? Czytałem, że w serii D została przeprojektowana szczotka (łożyska nie są już na wierzchu) dzięki czemu w łożysko nie wplątują się włosy.
Zablokowany