Drodzy Forumowicze,
doradzcie, proszę. Waham się, który odkurzacz wybrać - byłam już zdecydowana na Neato Botvac, ale po zmierzeniu przestrzeni pod meblami, okazuje się, że jest za wysoki (przestrzeń ma równo 10cm, więc chybaby utknął). No chyba, że pod meblami będę sprzątać sama, co też biorę pod uwagę, jeśli nie będzie lepszej opcji. Moje priorytety to:
1. Odkurzanie sierści labradora (wielkie ilości!) plus kot + rodzina 4-osobowa - kafle + dywan ( dość gęsty - mój stary Samsung navibot miał z nim problem), open space ok. 70 m., sporo zakamarków, otwarta "przepaść" do piwnicy (pod koniec swojej "kariery" navibot zaczął spadać ze schodów, mimo codziennego czyszczenia, wycierania itd.)
2.Odkurzacz ma pracować prawie codziennie, ze względu na zwierzęta oraz dużą ilość osób roznoszącą sierść, do odkurzania jest wspomniany 70 m parter, czasami piwnica (kafle - też otwarta przestrzeń)
3. Nie chcę rozstawiać żadnych latarni, ścian itp. - o ile to możliwe - zależy mi, żeby posprzątał i wrócił do bazy bez mojego udziału (navibot tak miał) . Na podłodze nie ma żadnych misek, legowisk, kuwet itd.
4. Moje doświadczenia z navibotem są po początkowym zachwycie, negatywne - sprzątał ok, czyścił nawet kąty (funkcja edge), ale był chyba za słaby na moje warunki, co chwila się psuł, w ciągu 2 lat gwarancji był chyba 5 razy wysyłany do serwisu do Warszawy (jestem z Wrocławia) - koszmar - w końcu całkiem zdechł i nie jestem w stanie znaleźć tu na miejscu kogoś, kto go naprawi, nie mówiąc już o tym, że po upadkach ze schodów nie nadaje się już do użytku - jest całkiem zniszczony. Jednak nie bronię się przed Samsungiem, jeśli jest jakiś fajny, nowy model, który według Was - fachowców - pasowałby do moich potrzeb. Był cichy (wielka dla mnie zaleta!) i dosyć lekki

-jestem kobietą słabą fizycznie, z wiecznie bolącym kręgosłupem
5. W tym momencie nie myślę o cenie - myślałam o granicy 2 tys,jestem jednak tak zdesperowana wszechobecną sierścią, że w najgorszym razie kupię na raty...jeśli to miałoby być na dłużej niż dwa lata gwarancji...
Pomóżcie, proszę! Muszę wreszcie coś kupić.
Z góry dziękuję,
Aga