Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
adnim
Uświadomiony

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015

Post autor: adnim »

Co do alarmu, moja roomba, jak i neato nie uruchamiją go. Mam czujki przeznaczone dla zwierząt, mój york smiga razem z robotami i ani razu nie zdarzyło się aby alarm się załączył ;)
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75
Prada

Post autor: Prada »

Witam wszystkich :) Jestem nowa i potrzebuję rady w wyborze robota sprzątającego.
Dom parterowy o powierzchni ok. 150 m2. Głównie płytki ( łazienka, wc, kuchnia, wiatrołap, przedpokój, pom.gosp., ) oraz panele ( salon, gabinet, pokój dziecka ), w sypialni podłoga drewniana. Miejsce zamieszkania wieś, a więc kurz i piach. W domu koty, kilka sztuk o różnym rodzaju sierści. Brak dywanów. Chciałam kupić odkurzacz oraz dokupić mu do pary Braavę. Co o tym myślicie?
Oczekiwania co do robota: samodzielne wznawianie pracy w miejscu, w którym ją przerwał, jak najmniej gadżetów do rozkładania ( czytałam o latarniach, wirtualnych ścianach itp. im mniej tego tym lepiej, poza tym jak coś postawię to pewnie moje koty to pacną łapą i przewrócą ). Chyba więcej wymagań nie mam, a może powinnam mieć? Może jeszcze powinnam wziąć coś pod uwagę wybierając taki sprzęt? Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki :)
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Witaj.
O ile żwirek i sucha karma to pokarm dla robota (dużymi kawałkami zazwyczaj gardzi większość robotów) to woda i odchody = śmierć robota, lub co najmniej poważne uszkodzenia i smród w całym domu. Określ budżet. Ten metraż to Neato lub Samsung z nowych serii, czyli 1200-2500zł.

======================
Tapatalkiem z Ace4 przez LTE :)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

Dobre zestawienie.
Prada pisze: Oczekiwania co do robota: samodzielne wznawianie pracy w miejscu, w którym ją przerwał, jak najmniej gadżetów do rozkładania ( czytałam o latarniach, wirtualnych ścianach itp. im mniej tego tym lepiej, poza tym jak coś postawię to pewnie moje koty to pacną łapą i przewrócą ).
Takie wygody ma Neato i Samsung :)
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
adnim
Uświadomiony

Post autor: adnim »

Traviz, licz się tylko z tym że roomba nie dotrze do każdego zakamarka w twoim domu.
Rommba porusza się w sposób chaotyczny, mało inteligenty i przy takiej ilości pomieszczeń może zdarzyć sie że nie dotrze w ogóle do któregoś pomieszczenia, albo jeśli juz dotrze to wjedzie i za chwile wyjedzie.

Mam zarówno roombę jaki i neato i ten drugi zdecydowanie wygrywa pod wzgledem nawigacji, a i na jakość sprzątania narzekac nie mogę.
Mam przynajmniej pewność że neato dotrze do każdego pomieszczenia i odkurzy je w każdym zakamarku.

Mając już jakieś doświadzcenie z robocikami stwierdzam ze nie kupiłbym po raz drugi roomby, prócz modelu 980 którego to jeszcze nie testowałem.Jak 980 się tylko pojawi i będzie w rozsądnej cenie, zastąpi pewnie moją 780.
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75
Prada

Miski z wodą mogę ustawić wyżej ( lub w tym jednym przypadku użyć wirtualnej ściany ). Jeśli chodzi o odchody, to pomieszczenia z kuwetami mogą być sprzątane pod nadzorem ( zanim wpuszczę tam robota sprawdzę stan podłogi - to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie). Ponieważ chciałam kupić dwa urządzenia to myślę, że na odkurzacz mogę wydać ok. 1800 zł.
Awatar użytkownika
traviz

Post autor: traviz »

Adnim, generalnie zależy mi na sprzątniętym parterze, ponieważ to jest dość spora otwarta przestrzeń i nie chciałbym jej dzielić ręcznie, przestawiać robota po pracy za wirtualną ścianę i włączać bo to bez sensu. Do pozostałych pokoi np. pralnia, wiatrołap, piętro jestem w stanie zanieść robota i go włączyć przy zamkniętych drzwiach. Jeżeli Neato daje mi większe szanse w przypadku parteru to jestem jak najbardziej za :-) Z zakupem będę i tak raczej czekał do końca miesiąca, może będą jakieś promocje na Black Friday.

Tak z ciekawości, jaki model Neato kupię za max. 1500-1600 zł, który nie będzie gorszy od Roomby 651?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Neato Botvac 70e
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Kup najtańszy, akcesoria można łatwo dokupić.
Gorszy to złe słowo. Różnice w jakości sprzątania mają ścisły związek z oczekiwaniami usera jak również zależą od układu mieszkania i metrażu. Neato i Samsung w najnowszych wersjach nie mają ścian (chyba że się mylę-nie mam czasu sprawdzić, Neato ma taśmę magnetyczną).

======================
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Radzę poczekać na styczeń, raczej taniej dużo będzie, lub w grudniu jeszcze będzie.

======================
Awatar użytkownika
traviz

Wcięło mojego poprzedniego posta...

W założonym budżecie rozważam obok Roomby 651, Neato 70e - ma to jakiś sens?

Neato Botvac 70e
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Ma sens. 2 roboty ogarną lepiej niż jeden ;) a po wybraniu lepszego on właśnie zostanie.

======================
Awatar użytkownika
traviz

Hehe, źle to napisałem ;-) Neato 70e LUB Roomba 651 ;-)

Neato Botvac 70e
Prada

Poleciliście Samsunga lub Neato. Mogę wydać ok. 1800 zł. Jaki model konkretnie jest wart uwagi? Dziś byłam w MM i na żywo w akcji widziałam Roombę i dwa modele Samsunga. Miałam wrażenie, że Samsung tylko zamiata a Roomba jakby zasysa dodatkowo. A może tylko mi się wydawało? Może w błąd wprowadziły mnie odgłosy jakie wydawały? Szczerze to Samsung nie wywarł na mnie dobrego wrażenia...
Niestety w mojej okolicy nie mogę nigdzie na żywo obejrzeć Neato.... :/
A co myślicie o odkurzaczach Rowenty ( RR7011, RR7035 i RR7039 - dostępne na allegro, zasysają - przynajmniej tak wynika z opisu ) oraz firmy Moneual ?
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

traviz kup jeden odkurzacz, a jak będzie coś nie tak kup drugi inny :)
Neato wystarczy wersja podstawowa Botvaca. Jak będziesz chciał to sobie upgrade zrobisz z wyposażeniem.

Prada co do Neato to kupisz Botvaca już w cenie 1600zł. Neato nigdzie nie widziałem w marketach.
Moneual był na forum u niektórych użytkowników na testach i nie znalazł zainteresowania. Poczytaj na forum to dowiesz się szczegółów.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Prada

Szukam, czytam...głowa boli i im więcej czytam tym bardziej nie wiem na co się zdecydować :/
Moneual odpadł. Samsung myślę, że też.
Został Neato, Rowenta też mnie zaciekawiła i znalazłam jeszcze coś takiego: http://homeup.pl/index.php?id_product=5 ... er=product . Tego na forum chyba nikt nie testował.
Zablokowany