Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Piokrza bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz, dopytam tylko czy te opinie o neato ze jest awaryjny np laser i kwestia bateryjno mechaniczna to regula czy jak wszystko zależy na jaki egzemplarz się trafi? Jego koszt na teraz to około 1000zł
Tu jest konfigurator http://irobot.pl/pl/konfigurator można dobrać coś w miarę potrzeb. Seria 600 jest przeznaczona na mały metraż (40-60m2), seria 700 i 800 bez obsługi latarni na średni (60-80m2) a seria 700 i 800 z obsługą latarni na duży (80m2-).
Neato to młoda marka i faktycznie pierwsza generacja XV (bez szczotki bocznej) była dość nie udana, również pod względem często występującej awaryjności. Co do nowej serii Botvac, to też pojawiały się poważne problemy które opisywali na forum RR użytkownicy z innych krajów.
Neato to młoda marka i faktycznie pierwsza generacja XV (bez szczotki bocznej) była dość nie udana, również pod względem często występującej awaryjności. Co do nowej serii Botvac, to też pojawiały się poważne problemy które opisywali na forum RR użytkownicy z innych krajów.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Czyli w moim przypadku kompromisem będzie roomba 650, odezwę się po zakupie czy i jak się odnalazła w naszym "labiryncie". dziękuję za pomoc.
Co do neato, to obawiam się że masz nieprecyzyjne informacje.
Mam wgląd na kilka odkurzaczy Neato od wersji 11 do Botvac'a.
Nie mam im nic do zarzucenia pod względem wytrzymałości obudowy i podzespołów.
Przez kilka lat użytkowania mogę powiedzieć że silnik bez zarzutu i części mechaniczne również nie są zużyte.
Baterie użytkuje ponad 2 lata... i nic sie nie dzieje, chodź już na nią pora.
Sprzątanie jest od 5 do 7 x w tygodniu.
Rozkład mieszkania jw. to dla tego robota nie problem.
Mam wgląd na kilka odkurzaczy Neato od wersji 11 do Botvac'a.
Nie mam im nic do zarzucenia pod względem wytrzymałości obudowy i podzespołów.
Przez kilka lat użytkowania mogę powiedzieć że silnik bez zarzutu i części mechaniczne również nie są zużyte.
Baterie użytkuje ponad 2 lata... i nic sie nie dzieje, chodź już na nią pora.
Sprzątanie jest od 5 do 7 x w tygodniu.
Rozkład mieszkania jw. to dla tego robota nie problem.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
GRZECH, najwyraźniej znajdujesz się w tej grupie szczęśliwych posiadaczy, którym udały się ich produkty. Ja jednak opieram się na statystyce zgłaszanych problemów z forum RR w ostatnich latach, na którym było opisywanych wiele powtarzających się tych samych usterek serii XV, także powstających po wydawaniu nowych wersji oprogramowania - jak topienie się styków ładowania w bazie i robocie, co zagrażało pożarem (sic!), a związanych też z wadliwą nawigacją (laser; wywalanie błędów bez powodu, "zawieszanie" w trakcie pracy). Jak wygląda teraz sytuacja z serwisowaniem tych robotów na gwarancji w Polsce? Czy istnieje autoryzowany serwis "door-to-door" na wzór iRobot, czy może naprawą zajmują się tylko niewyspecjalizowani sprzedawcy sklepu/dystrybutor? A może trzeba odsyłać za granicę, samemu ponosząc dodatkowy koszt i tracąc mnóstwo czasu?
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Nie ma urządzeń które są bezawaryjne 
Zawsze sie zdarzą egzemplarze, części, które są wadliwie wykonane lub ulegną uszkodzeniu. Daleko byłbym od generalizowania.
Wiemy że na forach zazwyczaj są użytkownicy którzy mają problemy. To jest "miara" awaryjności.
Pozostali nawet nie mają potrzeby dzielić się uwagami bo ich po prostu nie mają.
Co do serwisu w PL nie mam pojęcia. Nie kupowałem.
Co do naprawy to wiem, że Neato podmienia na nowy sprzęt, nie ma zabawy w naprawianie.

Zawsze sie zdarzą egzemplarze, części, które są wadliwie wykonane lub ulegną uszkodzeniu. Daleko byłbym od generalizowania.
Wiemy że na forach zazwyczaj są użytkownicy którzy mają problemy. To jest "miara" awaryjności.
Pozostali nawet nie mają potrzeby dzielić się uwagami bo ich po prostu nie mają.
Co do serwisu w PL nie mam pojęcia. Nie kupowałem.
Co do naprawy to wiem, że Neato podmienia na nowy sprzęt, nie ma zabawy w naprawianie.
---
GRZECH
GRZECH
-
Witam,
do domu poszukuję robota sprzątającego. Łączna powierzchnia użytkowa to około 150m2. Na tą powierzchnię składa się:
parter
- 60m2 - powierzchnia otwarta (salon, jadalnia, kuchnia otwarta)
- 4m2 - przedsionek
- 11m2 - pokój
pierwsze piętro:
- 7m2 - korytarz
- 20m2 - sypialnia + garderoba
- 20m2 - pokój
- 20m2 - pokój
- 13m2 - łazienka + pralnia
W większości pomieszczeń mam płytki i panele. Jedynie w dwóch pokojach mam nieduże dywany z runem max 1cm. W domu mieszkają dwie dorosłe osoby, dwoje dzieci w wieku szkolnym i kot z średniej długości sierścią.
Jakiego robota moglibyście mi polecić? Czy dostępne roboty zmiatają bród, czy wsysają na zasadzie odkurzacza?
Czy skuteczne posprzątanie gwarantuje zupełna losowość pracy Roomby? Jaka jest gwarancja, że Roomba wszystko posprząta skoro nie zna planu mieszkania.
Czy może skuteczne sprzątanie gwarantuje urządzenie, które stworzy sobie mapę mieszkania? Jakie to urządzenie?
Na robota chciałbym wydać maksymalnie 2500zł. Jednak jeśli okaże się, że odpowiedni sprzęt kosztuje 1300zł to będzie super.
do domu poszukuję robota sprzątającego. Łączna powierzchnia użytkowa to około 150m2. Na tą powierzchnię składa się:
parter
- 60m2 - powierzchnia otwarta (salon, jadalnia, kuchnia otwarta)
- 4m2 - przedsionek
- 11m2 - pokój
pierwsze piętro:
- 7m2 - korytarz
- 20m2 - sypialnia + garderoba
- 20m2 - pokój
- 20m2 - pokój
- 13m2 - łazienka + pralnia
W większości pomieszczeń mam płytki i panele. Jedynie w dwóch pokojach mam nieduże dywany z runem max 1cm. W domu mieszkają dwie dorosłe osoby, dwoje dzieci w wieku szkolnym i kot z średniej długości sierścią.
Jakiego robota moglibyście mi polecić? Czy dostępne roboty zmiatają bród, czy wsysają na zasadzie odkurzacza?
Czy skuteczne posprzątanie gwarantuje zupełna losowość pracy Roomby? Jaka jest gwarancja, że Roomba wszystko posprząta skoro nie zna planu mieszkania.
Czy może skuteczne sprzątanie gwarantuje urządzenie, które stworzy sobie mapę mieszkania? Jakie to urządzenie?
Na robota chciałbym wydać maksymalnie 2500zł. Jednak jeśli okaże się, że odpowiedni sprzęt kosztuje 1300zł to będzie super.
Jeśli chodzi o Roombę serii 600 i 700 to one zamiatają brud, ale skutecznie. Na Twoją dość sporą powierzchnię bierz pod uwagę tylko modele z górnej półki, które mają zwiększoną wydajność pracy na baterii i obsługują wirtualne latarnie, tj. 780 lub 880 (ten "wsysa" kurz). Tą otwartą powierzchnię 60m2 trzeba będzie podzielić, bo Roomba po przejechaniu >5m bez uderzenia w przeszkodę zaczyna myśleć że przestrzeń rzeczywiście nie jest niczym ograniczona i wyrzuci błąd. Roomby 600/700/800 są dokładne, ale tylko do określonej wielkości powierzchni. Za każdym razem obliczają czas sprzątania na podstawie pomiaru wielkości danego pomieszczenia (najdłuższy przejechany dystans bez uderzenia w przeszkodę, liczba i częstotliwość uderzeń, itp.). W przypadku użycia z latarniami, czas jest automatycznie ograniczany do 25 minut na strefę (dla 4 stref). Niekiedy może to być zbyt mało na dokładne odkurzenie, zwłaszcza jeśli nie będziemy przestrzegać maksymalnej powierzchni strefy ~20m2.
Z obecnie dostępnych na polskim rynku robotów tworzących mapę produkują dwie marki Neato i Samsung. Pierwszy "wsysa" drugi zamiata (seria Navibot) lub "wsysa" (seria Powerbot). W I kwartale 2016 ma się u nas pojawić jeszcze najnowsza Roomba 980 (ten sam mechanizm "wsysania" co w 880) z nawigacją podobną do Samsunga/Neato, która według zapewnień reklamy ma być "zwłaszcza" wydajna na takich powierzchniach i w takich warunkach jakie Ty tu przedstawiasz (dom 150m2, duże i otwarte przestrzenie, rodzina, dzieci, zwierzaki, ciągły bałagan, itd. + wygoda i czas).
Z obecnie dostępnych na polskim rynku robotów tworzących mapę produkują dwie marki Neato i Samsung. Pierwszy "wsysa" drugi zamiata (seria Navibot) lub "wsysa" (seria Powerbot). W I kwartale 2016 ma się u nas pojawić jeszcze najnowsza Roomba 980 (ten sam mechanizm "wsysania" co w 880) z nawigacją podobną do Samsunga/Neato, która według zapewnień reklamy ma być "zwłaszcza" wydajna na takich powierzchniach i w takich warunkach jakie Ty tu przedstawiasz (dom 150m2, duże i otwarte przestrzenie, rodzina, dzieci, zwierzaki, ciągły bałagan, itd. + wygoda i czas).
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zatem jaki model wybrać z obecnie dostępnych? Roomba 780 nie jest dostępna w popularnych sklepach (model 880 jest dla mnie za drogi). Czy model Roomba 785 będzie dla mojej powierzchni dobry? (potencjalny koszt około 2000zł)?
Jak rozpoznać, że dany model ma wydłużone działanie baterii?
Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że do dużych powierzchni potrzebna jest Roomba z obsługą latarni. Czy możesz mi wytłumaczyć jak taka latarnia działa (ewentualnie przeczytam jakiś dobry artykuł)? Na jakim odcinku działa latarnia? Czy tylko w przejściu w drzwiach, czy na większej powierzchni również np. 6m?
Zatem jaki model wybrać z obecnie dostępnych? Roomba 780 nie jest dostępna w popularnych sklepach (model 880 jest dla mnie za drogi). Czy model Roomba 785 będzie dla mojej powierzchni dobry? (potencjalny koszt około 2000zł)?
Jak rozpoznać, że dany model ma wydłużone działanie baterii?
Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że do dużych powierzchni potrzebna jest Roomba z obsługą latarni. Czy możesz mi wytłumaczyć jak taka latarnia działa (ewentualnie przeczytam jakiś dobry artykuł)? Na jakim odcinku działa latarnia? Czy tylko w przejściu w drzwiach, czy na większej powierzchni również np. 6m?
785 różni się tylko tym od 780, że zamiast dwóch wirtualnych latarni posiada jedną wirtualną latarnię i jedną wirtualną ścianę z nakładką halo do odgradzania misek zwierzaków. Poza akcesoriami dodatkowymi, sam robot dysponuje tymi samymi funkcjami. Ten model powinien Ci wystarczyć.
Tu http://irobot.pl/pl/konfigurator masz konfigurator, możesz zaznaczyć typ powierzchni i wielkość pomieszczenia - sam pokaże jaki model sprosta danym warunkom. Co nie znaczy, że tańszy im nie sprosta, ale będzie np. wymagał częstszej ingerencji użytkownika. Różnica tych najnowszych (i najdroższych) modeli w stosunku do najtańszych tkwi w oszczędnym oprogramowaniu i podzespołach Roomby, schemacie ładowania i nowej baterii (XLife).
Latarnie ustawiasz we framudze drzwi między kolejnymi pomieszczeniami. Ma zasięg do ~4 metrów. Przez 25 minut działa jak wirtualna ściana, nie przepuszczając dalej Roomby, a potem "otwiera" przejście i kieruje Roombe do odkurzania kolejnego. I tak przejedzie po kolei do wszystkich, a na koniec wróci po tych latarniach do stacji dokującej w pomieszczeniu wyjściowym.
Tu http://irobot.pl/pl/konfigurator masz konfigurator, możesz zaznaczyć typ powierzchni i wielkość pomieszczenia - sam pokaże jaki model sprosta danym warunkom. Co nie znaczy, że tańszy im nie sprosta, ale będzie np. wymagał częstszej ingerencji użytkownika. Różnica tych najnowszych (i najdroższych) modeli w stosunku do najtańszych tkwi w oszczędnym oprogramowaniu i podzespołach Roomby, schemacie ładowania i nowej baterii (XLife).
Latarnie ustawiasz we framudze drzwi między kolejnymi pomieszczeniami. Ma zasięg do ~4 metrów. Przez 25 minut działa jak wirtualna ściana, nie przepuszczając dalej Roomby, a potem "otwiera" przejście i kieruje Roombe do odkurzania kolejnego. I tak przejedzie po kolei do wszystkich, a na koniec wróci po tych latarniach do stacji dokującej w pomieszczeniu wyjściowym.
-
Skoro latarnię trzeba stawiać przy framudze drzwi (alternatywnie odległość przeszkody od latarni to max 4m), to jak model 780 poradzi sobie z powierzchnią otwartą 60m2? Najmniejszy odcinek, gdzie latarnią można byłoby podzielić powierzchnię na dwie sekcje wynosi ponad 4,5m.
W takim układzie będzie odkurzał całość. W zasadzie już modele z serii 600 są przeznaczone do pow. 60m2 i nie obsługują wirtualnych latarni, a modele 700 są jeszcze bardziej wydajne. Możesz spróbować uruchomić Roombę ze stacji dokującej w centralnym punkcie domu bez użycia latarni i zobaczyć jak daleko dojedzie i czy odkurzy w każdym kącie.
-
Z tego co napisałeś wcześniej, może mieć jednak problemy z posprzątaniem większej powierzchni.piokrza pisze:Tą otwartą powierzchnię 60m2 trzeba będzie podzielić, bo Roomba po przejechaniu >5m bez uderzenia w przeszkodę zaczyna myśleć że przestrzeń rzeczywiście nie jest niczym ograniczona i wyrzuci błąd.
Czy dzieląc latarnią powierzchnię w proporcjach 40m2 i 20m2, każda z tych powierzchni będzie sprzątana 25min? Czy ten czas da się zmienić?
Jeśli na tej powierzchni 50m2 faktycznie nie ma żadnych przeszkód w postaci np. stołu, krzeseł, sofy co te 4-6 metrów to tak może być. Czas 25 minut byłby przy zastosowaniu 3-4 latarni. Jeśli użyjesz jednej, to czas sprzątania jednej strefy wydłuży się do 35 minut.
Witam forumowiczów
Zamierzam kupić odkurzacz automatyczny.
Zależy mi na dokładnym sprzątaniu, sama odkurzam codziennie i strasznie mnie męczy każdy kamyczek, pyłek na podłodze (skrzywienie psychiczne…heheh). Chciałabym aby odkurzacz miał harmonogram, aby można było go ustawić tak, żeby odkurzał kiedy mnie nie ma w domu.
1. Mam w domu psa, który może sierści nie gubi, ale wnosi na łapkach piasek,
2. Mam 2 dzieci, które jedzą jak świnki i po każdym posiłku zostaje masa okruchów.
3. Nie mam żadnych dywanów
4. Mam 2 wysokie kanapy na nóżkach, reszta mebli stoi bezpośrednio na podłodze
5. Na piętrze są łóżka na wysokich nogach i szafy – zabudowy do samej podłogi
6. Nie mam żadnych progów – przejścia do pomieszczeń są płaskie
7. Firany do ziemi, kapa na łóżku w sypialni – do ziemi po 2 stronach łóżka, od przodu bez wiszącej kapy.
Biorę pod uwagę:
Roomba 880, Samsung POWERbot albo NEATO BOTVAC D75 czy D85 (czy one różnią się tylko szczotką i kolorem obudowy??)
• ROOMBA obawiam się, ze się pogubi w moim domu, nie odkurzy całości na 1 baterii i nie wróci do sprzątania w miejscu, gdzie skończył odkurzać, chaotyczna jazda, długi czas sprzątania, akumulator z efektem pamięci, drogie filtry HEPA
• SAMSUNG – nie zmieści się pod kanapy w salonie (ewentualnie wymienię nóżki na takie aby się zmieścił), konieczność ustawienia ściany, aby nie spadł ze schodów (w instrukcji piszą: – „Przed miejscami niebezpiecznymi (schody, balustrady) należy zainstalować urządzenie virtual guard, aby zapobiec
uszkodzeniu odkurzacza lub obrażeniom ciała użytkownika"), brak bocznej miotełki, drogi filtr HEPA
• NEATO BOTVAC – głośny, mniej dokładny od Roomby (prawda??), jak to z tymi taśmami magnetycznymi – są opinie, że słabo działają, ładnie nawiguje po skomplikowanym mieszkaniu, potrafi wznowić prace w miejscu, gdzie skończył –do 3 razy (super!!)
Po przeczytaniu 45 stron wątku skłaniam się do Neato. Jedynie czego się obawiam – to serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
Nie wiem tez który model wybrać (D85 czy D75 a może zupełnie inny?) i czy drogie są filtry (to są HEPA czy zwykłe??),
Proszę o podpowiedź
----------------------------------------------------------------------------
Załączyłam schemat domu.
Te szare kontury o cienkich krawędziach to meble – łózka, szafy, stoły, okrągłe - to pufy, donice, krzesła.
`

Zamierzam kupić odkurzacz automatyczny.
Zależy mi na dokładnym sprzątaniu, sama odkurzam codziennie i strasznie mnie męczy każdy kamyczek, pyłek na podłodze (skrzywienie psychiczne…heheh). Chciałabym aby odkurzacz miał harmonogram, aby można było go ustawić tak, żeby odkurzał kiedy mnie nie ma w domu.
1. Mam w domu psa, który może sierści nie gubi, ale wnosi na łapkach piasek,
2. Mam 2 dzieci, które jedzą jak świnki i po każdym posiłku zostaje masa okruchów.
3. Nie mam żadnych dywanów
4. Mam 2 wysokie kanapy na nóżkach, reszta mebli stoi bezpośrednio na podłodze
5. Na piętrze są łóżka na wysokich nogach i szafy – zabudowy do samej podłogi
6. Nie mam żadnych progów – przejścia do pomieszczeń są płaskie
7. Firany do ziemi, kapa na łóżku w sypialni – do ziemi po 2 stronach łóżka, od przodu bez wiszącej kapy.
Biorę pod uwagę:
Roomba 880, Samsung POWERbot albo NEATO BOTVAC D75 czy D85 (czy one różnią się tylko szczotką i kolorem obudowy??)
• ROOMBA obawiam się, ze się pogubi w moim domu, nie odkurzy całości na 1 baterii i nie wróci do sprzątania w miejscu, gdzie skończył odkurzać, chaotyczna jazda, długi czas sprzątania, akumulator z efektem pamięci, drogie filtry HEPA
• SAMSUNG – nie zmieści się pod kanapy w salonie (ewentualnie wymienię nóżki na takie aby się zmieścił), konieczność ustawienia ściany, aby nie spadł ze schodów (w instrukcji piszą: – „Przed miejscami niebezpiecznymi (schody, balustrady) należy zainstalować urządzenie virtual guard, aby zapobiec
uszkodzeniu odkurzacza lub obrażeniom ciała użytkownika"), brak bocznej miotełki, drogi filtr HEPA
• NEATO BOTVAC – głośny, mniej dokładny od Roomby (prawda??), jak to z tymi taśmami magnetycznymi – są opinie, że słabo działają, ładnie nawiguje po skomplikowanym mieszkaniu, potrafi wznowić prace w miejscu, gdzie skończył –do 3 razy (super!!)
Po przeczytaniu 45 stron wątku skłaniam się do Neato. Jedynie czego się obawiam – to serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
Nie wiem tez który model wybrać (D85 czy D75 a może zupełnie inny?) i czy drogie są filtry (to są HEPA czy zwykłe??),
Proszę o podpowiedź

----------------------------------------------------------------------------
Załączyłam schemat domu.
Te szare kontury o cienkich krawędziach to meble – łózka, szafy, stoły, okrągłe - to pufy, donice, krzesła.
`
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.