Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2015
Panowie, witam i proszę o poradę. Chcę kupić pierwszy robot odkurzający.
Mieszkanie:
60m2
same panele + w kuchni płytki
brak firanek, za to dużo kabelków i przeszkód (zwykle zabawki dziecka)
pies w domu o krótkiej sierści (takie igły wbijające się wszędzie)
Robot ma mieć pamięć na 7 dni, zbierać sierść psa i go nie denerwować za bardzo ;)
Początkowo wybór padł na iRobot Roomba 776p za 2199 zł, ale zacząłem czytać to forum i dowiedziałem się też o firmie Neato i polecanym tutaj modelu BotVac70e. Który robot będzie lepszym wyborem? Neato jest ponad 5 stówek tańszy.
Mieszkanie:
60m2
same panele + w kuchni płytki
brak firanek, za to dużo kabelków i przeszkód (zwykle zabawki dziecka)
pies w domu o krótkiej sierści (takie igły wbijające się wszędzie)
Robot ma mieć pamięć na 7 dni, zbierać sierść psa i go nie denerwować za bardzo ;)
Początkowo wybór padł na iRobot Roomba 776p za 2199 zł, ale zacząłem czytać to forum i dowiedziałem się też o firmie Neato i polecanym tutaj modelu BotVac70e. Który robot będzie lepszym wyborem? Neato jest ponad 5 stówek tańszy.
Roomba 650, bo ma harmonogram i dobrze radzi sobie z przeszkodami. Neato może się gubić pośród nich i blokować.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- barbapuppa
- Robot Master
Zdecydowanie seria 6xx, bo w 7xx będą częściej zapychać się filtry.
Neato lubi bardziej przestrzenie, a kabelki niestety nie są jego mocną stroną.
Neato lubi bardziej przestrzenie, a kabelki niestety nie są jego mocną stroną.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Nie ma sie co zastanawiać, wybór Neato 
Neato posprząta do godziny a roomba będzie się tłukła pare godzin i denerwowała zwierzaka.
Na serio... firanki nie stanowią wielkiego problemu.
Z uwagi na sierść, która nie będzie się nawijać to dodatkowa korzyść.
Neato lubi każdą przestrzeń. Natomiast w przestronnych pomieszczeniach na pewno się nie zatraci i nic nie pominie.
A kabelków, tasiemek, skarpetek nie lubi każdy robot
, ale sobie z nimi radzą raz lepiej raz gorzej.

Neato posprząta do godziny a roomba będzie się tłukła pare godzin i denerwowała zwierzaka.
Na serio... firanki nie stanowią wielkiego problemu.
Z uwagi na sierść, która nie będzie się nawijać to dodatkowa korzyść.
Neato lubi każdą przestrzeń. Natomiast w przestronnych pomieszczeniach na pewno się nie zatraci i nic nie pominie.
A kabelków, tasiemek, skarpetek nie lubi każdy robot

---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Botvac czy Roomba??? Oto jest pytanie:)
Witam wszystkich serdecznie na tym forum:)
Potrzebuję pomocy. Nastał czas, że dość już mam narzekań żony, która każe mi odkurzać. W zeszłym roku rozwiązałem problem zmywania i kupiłem zmywarkę:) W tym roku chcę rozwiązać problem odkurzania:) Przeglądałem już większość Waszych opisów, testów, filmików na Youtube. Znalazłem ciekawą hiszpańską stronę http://robotsaldetalle.es/pruebas/ , na której są testy i filmiki robotów sprzątających. Zorientowałem się już w kwestii serwisu, dostępności części zamiennych, algorytmów poruszania się podczas sprzątania etc.
Ale mam jedno pytanie. W końcu to ma być odkurzacz, zatem pytanie brzmi: który lepiej odkurza??? Czyli, który zbierze mi więcej brudu. Nie interesuje mnie czas w jakim to robi, jego głośność. Jedynie efekt odkurzania. Botvac czy jednak Roomba? Jeśli Roomba to seria 8 czy 7. Widziałem dużo filmików na Youtubie, gdzie seria 8 po prostu nie zbierała.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi:)!
Potrzebuję pomocy. Nastał czas, że dość już mam narzekań żony, która każe mi odkurzać. W zeszłym roku rozwiązałem problem zmywania i kupiłem zmywarkę:) W tym roku chcę rozwiązać problem odkurzania:) Przeglądałem już większość Waszych opisów, testów, filmików na Youtube. Znalazłem ciekawą hiszpańską stronę http://robotsaldetalle.es/pruebas/ , na której są testy i filmiki robotów sprzątających. Zorientowałem się już w kwestii serwisu, dostępności części zamiennych, algorytmów poruszania się podczas sprzątania etc.
Ale mam jedno pytanie. W końcu to ma być odkurzacz, zatem pytanie brzmi: który lepiej odkurza??? Czyli, który zbierze mi więcej brudu. Nie interesuje mnie czas w jakim to robi, jego głośność. Jedynie efekt odkurzania. Botvac czy jednak Roomba? Jeśli Roomba to seria 8 czy 7. Widziałem dużo filmików na Youtubie, gdzie seria 8 po prostu nie zbierała.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi:)!
Re: Botvac czy Roomba??? Oto jest pytanie:)
Czytałeś forum i jak pewnie zauważyłeś to filozoficzne pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi.kwiat79 pisze:... który lepiej odkurza??? Czyli, który zbierze mi więcej brudu.
Gdyby był jeden skuteczny to pozostałe nie były by użytkowane i uznawane za spełniające oczekiwania.
Roomba i Botvac, jak odkurzysz i ponownie zaczniesz odkurzać to zawsze coś zbierze, oczywiście o wiele mniej ale zawsze coś.
---
GRZECH
GRZECH
Wg mnie jest jednoznaczna. Tylko trzeba mieć porównanie. Na youtubie jest dużo filmików pokazujących właśnie takie porównanie i przeważnie Botvaci zbierają więcej brudu. Gdy przeglądałem forum, użytkownik "paweł2m" (jeśli przekręciłem nick to sorki) napisał taki tekst: "...żaden Botvac nie posprząta tak jak Roomba...". Ciekawe, bo z tego co się zorientowałem handluje on Botvacami. Niestety na to pytanie może odpowiedzieć tylko ktoś, kto użytkuje lub użytkował oba urządzenia. Tym filmikom z Youtuba do końca nie ufam, nakręcić wszystko można, dlatego poprosiłem o pomoc:) Dlatego proszę o opinię użytkowników, którzy użytkowali oba urządzenia.
Sorki, że jestem tak upierdliwy, ale im dokładniej będzie posprzątane, tym mniej mi żona będzie zrzędzić hihihi:)
Sorki, że jestem tak upierdliwy, ale im dokładniej będzie posprzątane, tym mniej mi żona będzie zrzędzić hihihi:)
- barbapuppa
- Robot Master
Naprawdę zależy też jakie masz warunki w domu.
U mnie dużo ludzi, dzieci, zwierzak, firanki, kapy, mnóstwo się brudzi.
Ja mama Roomby i Neato bez bocznej miotełki (konstrukcyjnie prawie identycznie, ale mimo wszystko brak 1 elementu i już mamy trochę inaczej).
Roomba - długi chaos. Neato - szybki jednoprzejazdowiec.
W mojej konfiguracji najlepiej wypada Roomba. Przejeżdża miejsca wielokrotnie i bardziej je dopieszcza. Czas nie jest dla mnie istotny. Mniej też mam po niej dodatkowego sprzątania bo wszędzie mi wjedzie. Przy Neato muszę wszystko podnosić do góry(firanki, kapy) na co nie zawsze mam czas, ale bez tego muszę potem latać z miotłą. No i 1 przejazd nie zawsze załatwia temat.
Tak jak mówię, zależy wszystko jakie masz warunki. Każdy musi znaleźć to co mu odpowiada.
U mnie dużo ludzi, dzieci, zwierzak, firanki, kapy, mnóstwo się brudzi.
Ja mama Roomby i Neato bez bocznej miotełki (konstrukcyjnie prawie identycznie, ale mimo wszystko brak 1 elementu i już mamy trochę inaczej).
Roomba - długi chaos. Neato - szybki jednoprzejazdowiec.
W mojej konfiguracji najlepiej wypada Roomba. Przejeżdża miejsca wielokrotnie i bardziej je dopieszcza. Czas nie jest dla mnie istotny. Mniej też mam po niej dodatkowego sprzątania bo wszędzie mi wjedzie. Przy Neato muszę wszystko podnosić do góry(firanki, kapy) na co nie zawsze mam czas, ale bez tego muszę potem latać z miotłą. No i 1 przejazd nie zawsze załatwia temat.
Tak jak mówię, zależy wszystko jakie masz warunki. Każdy musi znaleźć to co mu odpowiada.
Dywany (heat-set, poliamidowe/polipropylenowe, itd.) najlepiej czyści Roomba. Miałem Samsunga i Neato. Oba nie dawały rady z naprawdę porządnym trzepaniem i wyczesywaniem brudu.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Co do warunków pracy to mieszkanie 60 m2, dwójka dzieci w wieku przedszkolnym i pies z krótką białą sierścią. Za dwa lata się przeprowadzimy do domu. Tam będą dwie kondygnacje 100 m2 każda. No dobra, czyli generalnie mówicie, że Roomba sprząta wydajniej na cykl. A jeśli Roomba to serii 8, czy 7? W MM oglądałem te rolki i jakoś mam mieszane uczucia co do skuteczności 880-tki. Przykład jej efektywności widać np. tutaj https://www.youtube.com/watch?v=MMODQbH4vZc . Co do serii 7 możecie mi napisać, bo nie mogę rozkminić różnic między np. 786p, 785, 770, 760? Czy one różnią się tylko kolorem i wyposażeniem?
Nie żebym był "obrońcą" tego konkretnego modelu, bo nawet go nie testowałem. Ale czy uważasz za w porządku robić test bez założonej klapki od kosza?kwiat79 pisze:Przykład jej efektywności widać np. tutaj https://www.youtube.com/watch?v=MMODQbH4vZc

Porównując - to tak jakby usunąć pokrywę worka/pojemnika z tradycyjnego odkurzacza. Czy odkurzacz będzie dalej odkurzał tak jak przed jej zdjęciem???

Różnica polega na posiadanych funkcjach dodatkowych (jak obsługa wirtualnych latarni i odkurzania sekwencyjnego pomieszczeń w 785 i 786p) i wyposażeniu w konkretne akcesoria (zapasowe szczotki, filtry lub wirtualne ściany).Co do serii 7 możecie mi napisać, bo nie mogę rozkminić różnic między np. 786p, 785, 770, 760? Czy one różnią się tylko kolorem i wyposażeniem?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2015, 20:55 przez piokrza, łącznie zmieniany 3 razy.
- barbapuppa
- Robot Master
Jeśli zdecydujesz się na Roombę, to na Twoim miejscu wybrałabym najprostszy model z serii 6xx, jeśli nie potrzebujesz "wodotrysków". Jest tania w eksploatacji.
Jak się nie sprawdzi zawsze możesz ją sprzedać i kupić droższy lub inny model.
Jak się nie sprawdzi zawsze możesz ją sprzedać i kupić droższy lub inny model.
Kurcze faktycznie jak teraz obejrzałem to zauważyłem, że nie ma tej ściany z tym otworem, który ma zwiększać ciśnienie zasysania. Dzięki za spostrzegawczość:) Co do serii 6, to też tak się zastanawiam, czy nie kupić 650, tak naprawdę zależy mi, żeby można było harmonogram ustawić.
Jeszcze jedna kwestia. Czy 650-tka będzie współpracować z latarniami, czy nie? W zestawie oczywiście ich nie ma, ale jakbym dokupił?
Jeszcze jedna kwestia. Czy 650-tka będzie współpracować z latarniami, czy nie? W zestawie oczywiście ich nie ma, ale jakbym dokupił?
Witam wszystkich:) czytam i czytam i coś już chyba wybrałem dla naszej rodzinki tylko jedna sprawa pozostaje do rozwiązania.. Mieszkanie 60m2 panele a w kuchni plytki, chciałbym odkurzacz z harmonogramem i budżet skromny więc roomba 650 lub neato signature tylko obawiam sie bo rozkład mieszkania to L jak na zdjęciu. Czy roomba 650 sprzątnie i wróci do bazy? Bo ten model nie obsługuje latarni, z neato obawiam sie ze jest kiepsko zrobiony czytałem że silnik i elementy mechaniczne bardzo szybko sie zużywają i bateria bardzo szybko traci pierwotną pojemność a chcę aby codziennie było sprzątane, w soboty robię to ja cyklonowym samsungiem wiec brak bocznej szczoteczki mnie nie martwi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 7:28 przez Maxmax, łącznie zmieniany 1 raz.
Roomba 650 da radę, ale możliwe że do super dokładnego odkurzenia każdego pokoju będziesz potrzebował tej wirtualnej ściany do podzielenia stref i ręcznego przestawiania. Puszczona "samopas" ze stacji, przy takim zamkniętym układzie pomieszczeń nie za każdym razem może wjechać do każdego pokoju.