Kilka faktów:
- mieszkanie 70m2.
- na całej powierzchni panele łącznie z łazienką (żadnych płytek i żadnych dywanów).
- nie ma progów pomiędzy pomieszczeniami i schodów, jedna gładka powierzchnia.
- nie ma zwierząt i nie będzie.
- nie ma firan i zasłon.
- meble od samej podłogi, więc nie musi się pod nimi mieścić.
Projekt mieszkania (czerwone koła to miejsce na bazę):

Moja pierwsza myśl to któraś Roomba, bo już z 2 lata temu szukałem takiego robota i miały dobre opinie, ale jakoś temat rozszedł się po kościach.
Kolega ma Roombę, ale jeszcze nie ma wyrobionej opinii, bo dopiero co zaczął użytkować, widziałem ją i robi dobre wrażenie.
Nie uparłem się na nią, jestem otwarty w tej kwestii.
Budżet...myślę, że do 3tyś jestem w stanie kupić coś dobrego, ale będę się cieszył jak będą to 2tyś

Jeżeli chodzi o wymagania to najbardziej zależy mi na harmonogramie, żeby odkurzał np.co 2 dni w godzinach kiedy jestem w pracy i na tym, żeby jak najdokładniej zbierał piasek i kurz z gładkich paneli - skuteczność odkurzania jest dla mnie priorytetem.
I kilka pytań:
- czy któryś z modeli Roomby odkurzy mi całe mieszkanie 70m2 na jednym ładowaniu a jeżeli nie to czy któryś z nich doładuje się w czasie pracy i powróci sam do sprzątania?
- w którym miejscu postawić bazę? (możliwe miejsca są zaznaczone czerwonym kołem).
- czy jest szansa, że odkurzy przestrzeń pomiędzy narożnikiem a ścianą o szerokości około 50cm i prawie 3m długości? (tam gdzie jest jedno a czerwonych kół jako potencjalne miejsce bazy).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, chcę dobrze wybrać ale ilość modeli robi mi mętlik w głowie