Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
piokrza dzięki za odpowiedź. Nie potrzebuję harmonogramu. Na forum czytałam opinie że seria 6xxx sprząta równie dokładnie co seria 7xx roombyi dopłacanie niekoniecznie ma sens. Jednak wg danych jakie znalazłam na stronie jednego z marketów ta druga dla odmiany jest właśnie cichsza o kilka dB. Najmniej hałasu emituje, tak jak pisałeś, seria 8xxx, ale niestety jest poza moimi możliwościami finansowymi, chyba że będzie w super promocji. Ostatnio była na stronie producenta ale obecnie widnieje jako brak w magazynie 880. Bardzo uciążliwe pod katem hałasu jest to obijanie o przeszkody? Drzwi wewnętrzne w domu są ciemne, meble również - czy będzie to duży problem? Czym się różni roomba 650 od 651? Tylko możliwością zasilania? 786p od 772e?
ciemne/czarne meble mogą pochłaniać podczerwień emitowaną przez zderzak, która służy wykrywaniu przeszkód i zwalnianiu przed nimi
650/651, w tej drugiej zintegrowany ze stacją zasilacz i 2x bardziej wydajny akumulator (900 cykli ładowań), akcesoria
786p/772e, w pierwszej możliwość użycia wirtualnych latarni (auto odkurzanie sekwencyjne pomieszczeń), akcesoria
650/651, w tej drugiej zintegrowany ze stacją zasilacz i 2x bardziej wydajny akumulator (900 cykli ładowań), akcesoria
786p/772e, w pierwszej możliwość użycia wirtualnych latarni (auto odkurzanie sekwencyjne pomieszczeń), akcesoria
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Dzień dobry!
Przyszłam na forum z prośbą o pomoc w wyborze roomby - waham się pomiędzy 772e a 786p, ale już widzę, że nie jestem pierwsza;)
Podpowiedzcie mi proszę, bo albo nie umiem szukać, albo nie wiem co - ale jaka jest różnica w pojemnikach na brud pomiędzy tymi dwoma modelami i różnica w akumulatorach?
Bo jeśli różnią się tylko tym, że jedna ma latarnię, a druga nie...to chyba muszę przemyśleć, czy ta latarnia jest aż tak istotna i mi potrzebna?
Przyszłam na forum z prośbą o pomoc w wyborze roomby - waham się pomiędzy 772e a 786p, ale już widzę, że nie jestem pierwsza;)
Podpowiedzcie mi proszę, bo albo nie umiem szukać, albo nie wiem co - ale jaka jest różnica w pojemnikach na brud pomiędzy tymi dwoma modelami i różnica w akumulatorach?
Bo jeśli różnią się tylko tym, że jedna ma latarnię, a druga nie...to chyba muszę przemyśleć, czy ta latarnia jest aż tak istotna i mi potrzebna?
Różnic w pojemnikach/akumulatorach nie ma, jest natomiast obsługa wirtualnych latarni (sprzątania sekwencyjnego) w modelu 786p i nie chodzi tu o samo posiadanie latarni w komplecie...ten model ma wbudowaną obsługę (radiową łączność) latarni, której nie ma model 772e
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Witam,
Szukam robota do odkurzania w mieszkaniu:
- powierzchnia 74m2, po odjęciu mebli, pozostaje ok 55m2 do odkurzania.
- na podłodze panele + kafle w łazience, w pokoju syna dwa małe dywany z krótkim włosem (grubość ~7mm), pomiędzy pomieszczeniami listwy o grubości ~2mm
- brak firan i zasłon (nie ma i nie będzie)
- brak zwierząt
- część mebli w kuchni ma ciemne cokoły
Generalnie odkurzacz nie będzie miał ciężkiego życia, chodzi o to aby regularnie pozbywać się głównie kurzu, który standardowo się w mieszkaniu się pojawia w trakcie normalnego użytkowania. Z mieszkania jest wyjście na taras/ogród, tak więc możliwe, że tą drogą pojawią się czasem dodatkowe zabrudzenia (ziemia/trawa).
Chcę aby odkurzacz uruchamiał się samoczynnie w trakcie naszej nieobecności o zadanej porze i dniu tygodnia (wymagana możliwość ustawiania harmonogramu).
Tutaj istotna informacja: w trakcie odkurzania mieszkanie może być całkowicie zaciemnione (opuszczone rolety). Ostatecznie mogę z tego zrezygnować i unosić rolety na czas odkurzania (mam taką możliwość).
Z tego co wyczytałem, to ciemność wyklucza urządzenia iRobot?
Po lekturze tego wątku wstępnie wybrałem Naeto Botvac D75, ewentualnie coś z iRobot'a, jednak tutaj mam obawy o to czy Roomba da radę z ogarnięciem wszystkich pomieszczeń bez latarni?
Chcę aby proces odkurzania był jak najbardziej zautomatyzowany, tak więc odpada opcja ręcznego przenoszenia sprzętu pomiędzy pomieszczeniami. Chcę też w miarę możliwości uniknąć konieczności rozstawiania dodatkowego sprzętu (latarnie).
Planowany budżet to ~2300-2500 PLN.
Czy w tej cenie znajdę coś lepszego niż D75, spełniającego moje potrzeby?
Schemat mieszkania, jak na załączonym rysunku:
Szukam robota do odkurzania w mieszkaniu:
- powierzchnia 74m2, po odjęciu mebli, pozostaje ok 55m2 do odkurzania.
- na podłodze panele + kafle w łazience, w pokoju syna dwa małe dywany z krótkim włosem (grubość ~7mm), pomiędzy pomieszczeniami listwy o grubości ~2mm
- brak firan i zasłon (nie ma i nie będzie)
- brak zwierząt
- część mebli w kuchni ma ciemne cokoły
Generalnie odkurzacz nie będzie miał ciężkiego życia, chodzi o to aby regularnie pozbywać się głównie kurzu, który standardowo się w mieszkaniu się pojawia w trakcie normalnego użytkowania. Z mieszkania jest wyjście na taras/ogród, tak więc możliwe, że tą drogą pojawią się czasem dodatkowe zabrudzenia (ziemia/trawa).
Chcę aby odkurzacz uruchamiał się samoczynnie w trakcie naszej nieobecności o zadanej porze i dniu tygodnia (wymagana możliwość ustawiania harmonogramu).
Tutaj istotna informacja: w trakcie odkurzania mieszkanie może być całkowicie zaciemnione (opuszczone rolety). Ostatecznie mogę z tego zrezygnować i unosić rolety na czas odkurzania (mam taką możliwość).
Z tego co wyczytałem, to ciemność wyklucza urządzenia iRobot?
Po lekturze tego wątku wstępnie wybrałem Naeto Botvac D75, ewentualnie coś z iRobot'a, jednak tutaj mam obawy o to czy Roomba da radę z ogarnięciem wszystkich pomieszczeń bez latarni?
Chcę aby proces odkurzania był jak najbardziej zautomatyzowany, tak więc odpada opcja ręcznego przenoszenia sprzętu pomiędzy pomieszczeniami. Chcę też w miarę możliwości uniknąć konieczności rozstawiania dodatkowego sprzętu (latarnie).
Planowany budżet to ~2300-2500 PLN.
Czy w tej cenie znajdę coś lepszego niż D75, spełniającego moje potrzeby?
Schemat mieszkania, jak na załączonym rysunku:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciemność w żaden sposób nie może ograniczać iRobota, proszą się po omacku, jest ślepy (lasery/bajery?-BRAK). No chyba że chcesz serie 9xx. To ona może mieć podobne ograniczenia jak samsung te z kamerą, czyli bez światła słabo "widzą".
Bierz Neato.
Bierz Neato.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Roomba raczej nie da rady w pełni i automatycznie pokryć całej sprzątanej powierzchni. Modele z nawigacją wykorzystującą kamerę (Roomba 980, wszystkie Samsungi) nie działają prawidłowo w ciemności. Pozostaje więc Neato. Właściwie od modelu Botvac D75 wyższe modele różni tylko dodatkowe wyposażenie (filtry, szczotki), a w serii Connected - pojemniejszy akumulator litowo-jonowy oraz łączność WiFi.
@pikorza, @sondejm: dzięki za odpowiedź. D75 zamówiony, mam nadzieję, że spełni swoje zadanie 

A ja dalej się nie zdecydowałam
Co będzie dla mnie lepsze - powierzchnia do sprzątania 100m2, ok.15m2 z tego to płytki, reszta panele, 2 nieduże krótkowłose dywany. Chciałabym, żeby sprzątał jak mnie nie będzie (nie musi mieć koniecznie opcji ustawiania harmonogramu. Ale może;) )
Brać Roombę 786p, czy coś w ogóle innego?

Co będzie dla mnie lepsze - powierzchnia do sprzątania 100m2, ok.15m2 z tego to płytki, reszta panele, 2 nieduże krótkowłose dywany. Chciałabym, żeby sprzątał jak mnie nie będzie (nie musi mieć koniecznie opcji ustawiania harmonogramu. Ale może;) )
Brać Roombę 786p, czy coś w ogóle innego?
Dywany mięknie czy twarde? Krótkie włosie? Zwierzaki?

Dywany krótkowłose, takie wykładzinowe, nieduże. Zwierząt nie ma, ale może kiedyś...jakiś psiak....
Na stanie jeszcze dwóch nieletnich łobuziaków- nie gubiących włosia;)
Na stanie jeszcze dwóch nieletnich łobuziaków- nie gubiących włosia;)
Neato na ten metraż, jeślii jego wady o których wspominamy często tobie nie przeszkadzają.

Idę poczytać o wadach. Ale czyli co - roomba 786p nie ogarnie?
100m to pewnie otwarte przestrzenie- wtedy będzie kiepsko, chyba że na kilku poziomach to da radę 1 poziom na 1 ładowaniu.

1 poziom-> salon, kuchnia, hol, 3 pokoje. No i 2 łazienki...
Kurde, do roomby przekonuje mnie to, że wydaje mi się, że części zamienne łatwo dostępne...
Kurde, do roomby przekonuje mnie to, że wydaje mi się, że części zamienne łatwo dostępne...