Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2016
Dzięki za info. Harmonogram faktycznie taki ważny nie jest nie jest.
Natomiast pojawił się kłopot bo próg między salonem a przedpokojem ma 2cm... Jest wyoblony listwą łączącą ale czy może to być przeszkoda nie do przejścia?
Czy warto kupić i sprawdzić a w przypadku gdy okaże się za wysokim progiem oddać?
Natomiast pojawił się kłopot bo próg między salonem a przedpokojem ma 2cm... Jest wyoblony listwą łączącą ale czy może to być przeszkoda nie do przejścia?
Czy warto kupić i sprawdzić a w przypadku gdy okaże się za wysokim progiem oddać?
Zrób zdjęcia i pokaż jak to wygląda
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Tak to wygląda:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Roomba da radę. U mnie większy i nawet prostopadle nie ma problemu.

Jeszcze raz dzięki. Kupię 651 i jeszcze zostanie na inne gadżety 

- edwardw
- Raczkujący z Robotami
- Kontakt:
Proszę się zastanowić nad Neato Essential.
Kosztuje 1399 zł a jeździ systematycznie, ma programator, dużą rolkę sprzątającą i specjalny kształt obudowy, który sprawia że robot wjeżdża w narożniki. Z dodatkową szczotką z włosiem, świetnie sprząta dywany i wykładziny.
Ja zresztą zawsze przed kupnem robota, polecam jego wypożyczenie, żeby samemu sprawdzić.
Kosztuje 1399 zł a jeździ systematycznie, ma programator, dużą rolkę sprzątającą i specjalny kształt obudowy, który sprawia że robot wjeżdża w narożniki. Z dodatkową szczotką z włosiem, świetnie sprząta dywany i wykładziny.
Ja zresztą zawsze przed kupnem robota, polecam jego wypożyczenie, żeby samemu sprawdzić.
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Witam mój wybór padł na Neato XV
widzę że są 2 wersje Essential oraz Signature która ż nich jest lepsza i czym się różnią ?
dziękuje za odpowiedź
widzę że są 2 wersje Essential oraz Signature która ż nich jest lepsza i czym się różnią ?
dziękuje za odpowiedź
- edwardw
- Raczkujący z Robotami
- Kontakt:
Zawsze warto wypożyczyć robota.karoob pisze:Dzięki za info. Harmonogram faktycznie taki ważny nie jest nie jest.
Natomiast pojawił się kłopot bo próg między salonem a przedpokojem ma 2cm... Jest wyoblony listwą łączącą
Natomiast może w podjęciu decyzji pomoże Panu parę faktów.
Na to jak radzą sobie odkurzacze z progami i grubymi dywanami decydujące znaczenie ma średnica kółek. Im są większe tym lepiej.
Mistrzem w tym jest Samsunga PoverBoot - 10 cm.
Potem długo nie ma nic... i są roboty Neato (wszystkie modele mają kółka o średnicy 7,5 cm z najdłuższymi wysięgnikami). Podjadą przez bardzo wysokie progi, nawet modele za ok 1500 zl (XV Essential).
Potem jest iRobot, którego dwa najpopularniejsze modele (980 i 800- setki) mają kółka o średnicy 7 cm (ale mniejsze wysięgniki niż w Neato). Takie same kołka ma 651, 776 i pewnie większość innych modeli.
Carneo i inne "polskie" odkurzacze (Ariete, Sencor) bazują na tym samym napędzie z kółkami o średnicy 65 mm (mają problemy żeby wjechać na grube dywany od wysokiego progu się odbiją, lub zawieszą na nim).
Teoretycznie więc najlepszym wyborem byłby Samsung Powerboot, tyle że to trochę niegramotny kolos - ale za to kosmicznie wygląda.
Co do wypożyczania to zawsze warto to zrobić, szczególnie, że nie jest to drogie (u mnie kosztuje ok 40 zł a przeciętnie 50 zł). Koszt wypożyczenia jest anulowany gdy ktoś zdecyduje się na zakup urządzenia. Na razie mamy jednak tylko odkurzacze Neato i Hoboty do wypożyczenia. Za ok 2 tyg będziemy mieć też iRobota.
- barbapuppa
- Robot Master
edwardw - Świetnie w teorii, trochę gorzej w praktyce.
Mam Neato i Roombę i jeśli chodzi o wieszanie się, to zdecydowanie lepiej radzi sobie z progami Roomba, Neato często trzeba pomagać się odwiesić.
I tyle w temacie.
Mam Neato i Roombę i jeśli chodzi o wieszanie się, to zdecydowanie lepiej radzi sobie z progami Roomba, Neato często trzeba pomagać się odwiesić.
I tyle w temacie.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Potwierdzam to co pisze barbapuppa. Miałem i Samsunga SR88xx i Neato XV/Signature i Roombę 6/7/8, na progach 2cm praktycznie za każdym razem blokował się ten pierwszy, a ten drugi znacznie częściej jak ten ostatni.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Roomba potrafi "walczyć" na progu/rurce od suszarki nawet kilka minut jeśli cliffsensory jej na to pozwolą (2 zadziałane kończą walkę), odpuszcza na kilka sekund i próbuje się uwolnić ponownie jak gdyby zbierała siły na kolejny atak lub czekała na naszą pomoc, choćby lekkie otarcie kapciem. Wiele razy podziwiam różne algorytmy podczas jej pracy i jestem pod wrażeniem już 5 rok.

Dokładnie. Dlatego że Roomba tak jak roboty militarne iRobot zostały stworzone do pracy w realnych, trudnych życiowych warunkach, a nie idealnym dla nich laboratorium.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- edwardw
- Raczkujący z Robotami
- Kontakt:
To nie teoria, ale wyniki testów. Ja z chęcią zobaczę film ,na którym iRobot przejdzie przez próg a Neato czy Powerboot nie.
Macie jakieś zdjęcia tego progu na którym Neato się wiesza a iRobot przejeżdża? Jak jest jego wysokość i kształt?
Bardzo mi to pomoże, bo podczas zbliżającego się w PCW dużego testu robotów skonstruujemy identyczny próg i to sprawdzimy.
Co do militarności iRobota, to nie ma to nic do rzeczy. W pokonywaniu przeszkód liczy się średnica kółek i długość wysięgników. Dochodzą do tego jeszcze niuanse jak p.a kształt robota (to czy ma zaokrąglone/wyprofilowane brzegi obudowy, żeby robot łatwiej wjeżdżał na progi i dywany).
Macie jakieś zdjęcia tego progu na którym Neato się wiesza a iRobot przejeżdża? Jak jest jego wysokość i kształt?
Bardzo mi to pomoże, bo podczas zbliżającego się w PCW dużego testu robotów skonstruujemy identyczny próg i to sprawdzimy.
Co do militarności iRobota, to nie ma to nic do rzeczy. W pokonywaniu przeszkód liczy się średnica kółek i długość wysięgników. Dochodzą do tego jeszcze niuanse jak p.a kształt robota (to czy ma zaokrąglone/wyprofilowane brzegi obudowy, żeby robot łatwiej wjeżdżał na progi i dywany).
Cześć Wszystkim!
Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeżeli robię coś nie tak np. pisze nie w tym temacie co trzeba.
Do rzeczy. Chcę kupić robot/automat zwał jak zwał. Byłem zdecydowany na Roombę, ale jak poszedłem do sklepu to był pokaz Samsunga i strasznie mnie pan namawiał i zasiał wątpliwość. Zacząłem drążyć i natknąłem się również na Naeto, więc tego… Pomóżcie. Każdy chwali swoje, jedne jeżdżą prosto, inne dowolnie, są okrągłe, prostokątne, w kształcie D itd. No nie mam na to siły już, a widzę, że kilku osobom pomogliście.
Budżet mam około 2500 zł, ale coś tam się ewentualnie jeszcze znajdzie ;). Mieszkanie ma około 100 mkw. Składa się na to przedpokój, pokój z aneksem, dwie łazienki i dwa pokoje (dziecka i sypialnia). Zależy mi na tym, aby odkurzał codziennie rano pokój dzienny, aneks i przedpokój. Pozostałe muszę zamykać ze względu na psa, więc chcę zrobić to tak, że rano będzie zaczynał sam, a wieczorem go zaniosę do pozostałych pomieszczeń. Chyba, że widzicie inny sposób? Generalnie wszędzie mam parkiet i terakotę i jeden dywan w pokoju dziecka.
I teraz moje wątpliwości. Czy szczotka z boku jest ważna? Czy te roboty wjadą pod meble hemnes z Ikei (takie na nóżkach)? Które z nich są najłatwiejsze w obsłudze? Wiem, że trzeba je czyścić, ale na ile często i jak jest to trudne? Jak wygląda awaryjność? Czy te serwisy Neato i iRobot działają?
Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeżeli robię coś nie tak np. pisze nie w tym temacie co trzeba.
Do rzeczy. Chcę kupić robot/automat zwał jak zwał. Byłem zdecydowany na Roombę, ale jak poszedłem do sklepu to był pokaz Samsunga i strasznie mnie pan namawiał i zasiał wątpliwość. Zacząłem drążyć i natknąłem się również na Naeto, więc tego… Pomóżcie. Każdy chwali swoje, jedne jeżdżą prosto, inne dowolnie, są okrągłe, prostokątne, w kształcie D itd. No nie mam na to siły już, a widzę, że kilku osobom pomogliście.
Budżet mam około 2500 zł, ale coś tam się ewentualnie jeszcze znajdzie ;). Mieszkanie ma około 100 mkw. Składa się na to przedpokój, pokój z aneksem, dwie łazienki i dwa pokoje (dziecka i sypialnia). Zależy mi na tym, aby odkurzał codziennie rano pokój dzienny, aneks i przedpokój. Pozostałe muszę zamykać ze względu na psa, więc chcę zrobić to tak, że rano będzie zaczynał sam, a wieczorem go zaniosę do pozostałych pomieszczeń. Chyba, że widzicie inny sposób? Generalnie wszędzie mam parkiet i terakotę i jeden dywan w pokoju dziecka.
I teraz moje wątpliwości. Czy szczotka z boku jest ważna? Czy te roboty wjadą pod meble hemnes z Ikei (takie na nóżkach)? Które z nich są najłatwiejsze w obsłudze? Wiem, że trzeba je czyścić, ale na ile często i jak jest to trudne? Jak wygląda awaryjność? Czy te serwisy Neato i iRobot działają?
Jaką powierzchnię ma część którą robot ma sprzątać sam? Szczotka z boku musi być, inaczej robot nie wygarnie z wzdłuż ścian i z kątów. Wyjątkiem może tu być Neato Botvac który szczotkę główną ma przysuniętą do samej ściany i Samsung Powerbot Turbo VR9350 który ma bardzo dużą siłę ssania. Z reguły dla Roomby i Samsunga Navibota musi być min. 10cm prześwitu pod meblami, dla Neato ~11cm, a dla Samsunga Powerbota ~14cm. Zwykle opróżniasz kosz co 1-3 sprzątania, szczotki czyścisz 1 raz w tygodniu. Najmniej awaryjne są te markowe, które zyskały sobie renomę. iRobot w ramach gwarancji ma bezpłatny serwis door-to-door, u mnie z odbiorem i dostawą Roomby w sumie nie było 4 dni.