Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
- barbapuppa
- Robot Master
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Cześć do Neato nie są tak powszechnie dostępne jak do iRobota i na dodatek dużo droższe.
Tak więc nawet, gdy coś się zepsuje po gwarancji, to czasem częściej opłaca się kupić nowy produkt niż wymieniać poszczególne elementy. W Roombie jednak jest większy komfort.
Tak więc nawet, gdy coś się zepsuje po gwarancji, to czasem częściej opłaca się kupić nowy produkt niż wymieniać poszczególne elementy. W Roombie jednak jest większy komfort.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Rzecz w tym że części serwisowe do Neato nie są w ogóle dostępne. Po gwarancji jest to już produkt jednorazowy, bez możliwości naprawy. Chyba że znajdziesz na aukcjach inny zepsuty na części. Producent Neato nie oferuje zapasu części do swoich robotów, inaczej jak to robi producent Roomby. Dlatego należy uznać że produkuje sprzęt jednorazowy.barbapuppa pisze:Cześć do Neato nie są tak powszechnie dostępne jak do iRobota i na dodatek dużo droższe.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
- edwardw
- Raczkujący z Robotami
- Kontakt:
U nas klienci którzy kupili Neato kilka lat wczesnej i chcą naprawić robota to kierowani są po prostu do polskiego serwisu Neato. Oni wykonują bez problemów naprawy pogwarancyjne i to często nie wliczając koszty robocizny.
Natomiast jak ktoś sobie chce sam wymienić płytę główną, turbinę itd, to może faktycznie takich części nie znaleźć na rynku. Tego nie wiem, bo u nas w sklepie nikt o takie części nie pyta.
Natomiast jak ktoś sobie chce sam wymienić płytę główną, turbinę itd, to może faktycznie takich części nie znaleźć na rynku. Tego nie wiem, bo u nas w sklepie nikt o takie części nie pyta.
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
- barbapuppa
- Robot Master
Naprawa za darmo? Nie słyszałam o takich usługach.
Każdy szanujący się serwis obojętnie jakiej marki wlicza koszty robocizny.
No chyba, że Ci koszty już mają wliczone w same części zamienne. A ponieważ na rynku części brak, to nie ma jak zweryfikować.
Tylko w takiej sytuacji to nie jest za darmo.
Każdy szanujący się serwis obojętnie jakiej marki wlicza koszty robocizny.
No chyba, że Ci koszty już mają wliczone w same części zamienne. A ponieważ na rynku części brak, to nie ma jak zweryfikować.
Tylko w takiej sytuacji to nie jest za darmo.
Podaj proszę adres tego serwisu.edwardw pisze:U nas klienci którzy kupili Neato kilka lat wczesnej i chcą naprawić robota to kierowani są po prostu do polskiego serwisu Neato. Oni wykonują bez problemów naprawy pogwarancyjne i to często nie wliczając koszty robocizny.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Ja mam robot Mamibot PREVAC Blue. Jest to taki robot 2w1. Odkurza i mopuje na mokro.Ogólnie jestem z niego zadowolona, dobrze odkurza i myje podłogę. Nie gubi się w pomieszczeniach, nie obija się o nic, no i nie zostawia pustych, nieposprzątanych przestrzeni. Jedno ładowanie wystarcza mi na kilka sprzątań. No i obsługa jest mega prosta. Włączam przez smartfona i dalej sam działa.
Witam
Planuję zakup odkurzacza robota do domu jednorodzinnego.
Na parterze jest w zasadzie jedna wielka otwarta przestrzeń w skład której wchodzi kuchnia która przechodzi w jadalnię a jadalnia w salon. Salon jest oddzielony ścianą kominową od korytarza z którego jest wejście do łazienki i wiatrołapu. Jedyna drzwi na parterze to te do łazienki i wiatrołapu. Nie ma na dole żadnych progów i dywanów, są kafle i panele które są łączone listwami. Powierzchnia podłogi na dole to około 60m2.
Na piętrze jest wąski i długi korytarz z którego jest wejście do 3 sypialni oraz łazienki. Korytarz i sypialnie to panele a łazienka to kafle. Wszędzie są drzwi. Powierzchnia po podłodze to około 80m2. W jednej sypialni jest kawałek wykładziny dywanowej (bardzo krótki włos) w formie dywanu.
Chciałbym odkurzacz który to ogarnie. W domu nie ma zwierząt. Są 2 dorosłe osoby i 2 dzieci. Jest trochę długich włosów. Będzie sprzątał raz dół raz górę w godzinach jak nikogo nie ma. Budżet jaki planuję to około 1500zł ale im mniej tym lepiej. Nie potrzebuję w odkurzaczy zbędnych dodatków. Nie muszę go kontrolować z komórki itp.
Po prostu chciał bym aby spełniał swoją funkcję czyli jak najlepiej sprzątał w danym budżecie.
Czy iRobot Roomba 681 będzie dobrym wyborem ? czy może coś innego lepszego i tańszego ?
Planuję zakup odkurzacza robota do domu jednorodzinnego.
Na parterze jest w zasadzie jedna wielka otwarta przestrzeń w skład której wchodzi kuchnia która przechodzi w jadalnię a jadalnia w salon. Salon jest oddzielony ścianą kominową od korytarza z którego jest wejście do łazienki i wiatrołapu. Jedyna drzwi na parterze to te do łazienki i wiatrołapu. Nie ma na dole żadnych progów i dywanów, są kafle i panele które są łączone listwami. Powierzchnia podłogi na dole to około 60m2.
Na piętrze jest wąski i długi korytarz z którego jest wejście do 3 sypialni oraz łazienki. Korytarz i sypialnie to panele a łazienka to kafle. Wszędzie są drzwi. Powierzchnia po podłodze to około 80m2. W jednej sypialni jest kawałek wykładziny dywanowej (bardzo krótki włos) w formie dywanu.
Chciałbym odkurzacz który to ogarnie. W domu nie ma zwierząt. Są 2 dorosłe osoby i 2 dzieci. Jest trochę długich włosów. Będzie sprzątał raz dół raz górę w godzinach jak nikogo nie ma. Budżet jaki planuję to około 1500zł ale im mniej tym lepiej. Nie potrzebuję w odkurzaczy zbędnych dodatków. Nie muszę go kontrolować z komórki itp.
Po prostu chciał bym aby spełniał swoją funkcję czyli jak najlepiej sprzątał w danym budżecie.
Czy iRobot Roomba 681 będzie dobrym wyborem ? czy może coś innego lepszego i tańszego ?
Też mam model Prevac Mamibot i w zasadzie jestem zadowolony. Testowałem wcześniej model Roomba serii 800 i powiem szczerze, ze wg mnie Mamibot i Roomba sprzątaly bardzo podobnie. Na plus dla Roomby funkcja wykrywania brudu. Na dywaniku w przedpokoju robot sprzątał bardziej wnikliwie. Na minus cena (ponad 3000). Na plus Mamibota oczywiście cena (niecałe 1400) i funkcja mopowania. Prawdziwego mopa nie zastapi, ale łazienkę i kuchnie objezdza na blysk przy regularnym używaniu. Do tego apka na smartfona, która naprawdę sprawnie działa. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Nie wiem jak z trwałością, odkurzacz posiadam trzy miesiące i jak dotąd zjada śmieci bez zarzutu. Mieszkanie trzy pokoje w sumie 60 m2. Jak pootwieram drzwi to na jedynym ladowaniu objezdza całość.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio za namową mojej zony kupilem Mamibota. długo porównywałem z iRobotem pod kazdym prakrycznie względem między innymi funkcjonarności, gwarancji czy ceny, Funkcjee maja podobne, gwarancja to 3 lata, w sumie najwięcej obecnie na rynku na producentow odkurzaczy tego typu a cena zdecydowanie niższa. Od 4 mies sprzata w naszym domu (56m2) Jak narazie jestesmy zadowoleni.tomad pisze:Witam,
mam pytanie oczywiście jaki sprzęt byście dla mnie polecali? Mam niewielkie mieszkanie 42m2 (zarys planu - mniej więcej, w załączeniu). Żadnych zwierzaków, dywan w jednym pokoju. Jednak z powodu alergii dobrze żeby mieszkanie było w miarę regularnie odkurzane, a ja lubię się polenić po całym dniu pracy, weekendy tez często zajęte
Zastanawiam się nad Neato D5 Connected?
Dlaczego? Wydaje mi się, że uporządkowane/schematyczne odkurzanie jest lepsze od chaotycznego które mają Rumby, poza Rumbą 966 która to natomiast ma gumowe wałki, które jak widzę po forum nie są najlepszym rozwiązaniem. Musi mieć możliwość ustawienia schedulera, aby sprzątał jak nikogo nie ma w domu.
Robot oczywiście im tańszy tym lepiej, ale przede wszystkim ma dobrze odkurzać!! Ale też nie chciałbym przepłacać za markę co chyba w przypadku Roomby troszkę ma miejsce.
Co byście mi polecili?
pozdrawiam
- barbapuppa
- Robot Master
A troszkę wybiegając w przyszłość po okresie gwarancji tego "cuda"... Co potem, gdzie części zamienne?
466 za rok eksploatacji (nie licząc części eksploatacyjnych typu szczotki filtry) a później dać na mszę żeby się nic nie stało?
Trzeba jednak pamiętać o dostępności części eksploatacyjnych oraz możliwości naprawy po okresie gwarancji.
Trzeba jednak pamiętać o dostępności części eksploatacyjnych oraz możliwości naprawy po okresie gwarancji.

Z tego co wiem to warunkiem przyznania dystrybucji na Polskę postawionym importerowi przez firmę Mamibot było uruchomienie serwisu na terenie kraju i taki serwis znajduje się we Wrocławiu. Takie info otrzymałem przy zakupie. Czy to prawda nie wiem, nie sprawdzałem, bo robot działa póki co.barbapuppa pisze:A troszkę wybiegając w przyszłość po okresie gwarancji tego "cuda"... Co potem, gdzie części zamienne?
Jeślie nie neato to co?
W zeszłym roku kupiłem neato 70e z 2 szczotkami. Na początku używałem szczotki silikonowej, później założyliśmy combo i komfort pracy bardzo się poprawił (używamy odkurzacza jak jesteśmy w domu), plus mam wrażenie że był też skuteczniejszy (chociaż mamy podłogę epoksydową).
Ponieważ mamy na parterze openspace a roomba 9xx dopiero wchodziła, neato było chyba jedynym sensownym wyborem - projekt parteru:

Z zalet neato - w sumie to wszyscy to potwierdzają:
- sprzątał logicznie (zawsze według tej samej trasy)
- wracał po doładowaniu
- był dość skuteczny
ogólnie byliśmy zadowoleni.
ALE ostatnio trafił do serwisu (prawy bumper przestał działać) i prawdopodobnie dostaniemy zwrot kosztów zakupu. Decyzja serwisu ostatecznie pon-wt, ale już zaczynam rozglądać się przed czymś nowym.
No i teraz wady. Kupiłbym ponownie neato (podobną serię - nie potrzebujemy hepa, aplikacji na smart phone itp) no ALE:
- po niecałym roku zderzak przestał działać i jak widać serwis ma z tym problem
- taśma do grodzenia odkurzacza to porażka (nie działa)
- stosowaliśmy ją do odgrodzenia od schodów które widać na planie (schody do piwnicy nie mają poręczy i odkurzacz czasami się na tym zawieszał)
- ze 2 razy odkurzacz nie zauważył dziury na dół (chyba cofając się) i spadł, na szęście na starcie schodów i nic mu się nie stało, ale mam wrażenie że roomba by sobie z tym poradziła (testowaliśmy jakąś 5 letnią roombe 5xx przed zakupem neato i sobie radziła lepiej - dawała radę na podestach nad salonem, gdzie neato nigdy nie odwazyłem się puścić)
- ostatnio neato miało też czasami problem z powrotem do stacji
=> filmik z porażkami neato nagrany dla serwisu https://goo.gl/photos/GoLZwCdz7y6R1sUx8
Podsumowując neato działał świetnie ale z 6 m-cy, potem trochę słabiej, a na koncu zaczynał walczyć z meblami (bo jeżdzi zawsze skręcając w prawo i ten zderzak się 'wyrobił').
No i teraz o ile byłem wielkim fanem neato - radził sobie świetnie na 100m2, przy otwartej powierzchni, w cenie 50% roomby 9xx to zacząłem się zastanawiać czy mamy pecha, czy rzeczywiście neato jest dużo mniej wytrzymały (u nas pracował 2-3 razy w tygodniu parter + 1 raz 2 pokoje na piętrze, a więc w sumie może 100-150 razy).
I tu pytania:
1. Czy użytkownicy neato / sprzedawcy też potwierdzają że roomba jest dużo mniej awaryjna
2. Nie chcielibyśmy dopłacać 1500 do roomby 9xx, ale jeśli to będzie jedyny wybór dla nas to co zrobić. Czy przy pomocy 2-3 latarni (1 salon, 1 kuchnia, 1 ho) któryś niższy model 7xx/8xx ogarnie nasz dom?
Możemy ewentualnie roombe puszczać ręcznie stawiajac wirtualne ściany pomiędzy kuchnią a salonem lub salonem i holem (wtedy podział byłby 10m2 gabinet, salon 50m2, 25m2 kuchnia, 15m2 hol), ale nie wyobrażam sobie rozstawiania 2 latarnii w samym salonie:
Czy latarnie muszą być widoczne dla roomby czy można je schować w szafkach?
3. Xiaomi
zaczynam tłumaczyć chińskie fora - ogólnie to sprzęt tej firmy jest jakościowo dobry, ale po doświadczeniach z neato mam wrażenie że jednak polski serwis to podstawa - albo otrzymamy naprawiony odkurzacz albo zwrot srodków. Obawiam się że sprzedawca który importuje ten sprzęt nie załatwi takiego obslugi.
Podsumowując - z 10 m-cy używania neato 70e jesteśmy raczej zadowoleni, ale szukamy czegoś co posłuzy min. 4-5 lat.
W zeszłym roku kupiłem neato 70e z 2 szczotkami. Na początku używałem szczotki silikonowej, później założyliśmy combo i komfort pracy bardzo się poprawił (używamy odkurzacza jak jesteśmy w domu), plus mam wrażenie że był też skuteczniejszy (chociaż mamy podłogę epoksydową).
Ponieważ mamy na parterze openspace a roomba 9xx dopiero wchodziła, neato było chyba jedynym sensownym wyborem - projekt parteru:

Z zalet neato - w sumie to wszyscy to potwierdzają:
- sprzątał logicznie (zawsze według tej samej trasy)
- wracał po doładowaniu
- był dość skuteczny
ogólnie byliśmy zadowoleni.
ALE ostatnio trafił do serwisu (prawy bumper przestał działać) i prawdopodobnie dostaniemy zwrot kosztów zakupu. Decyzja serwisu ostatecznie pon-wt, ale już zaczynam rozglądać się przed czymś nowym.
No i teraz wady. Kupiłbym ponownie neato (podobną serię - nie potrzebujemy hepa, aplikacji na smart phone itp) no ALE:
- po niecałym roku zderzak przestał działać i jak widać serwis ma z tym problem
- taśma do grodzenia odkurzacza to porażka (nie działa)
- stosowaliśmy ją do odgrodzenia od schodów które widać na planie (schody do piwnicy nie mają poręczy i odkurzacz czasami się na tym zawieszał)
- ze 2 razy odkurzacz nie zauważył dziury na dół (chyba cofając się) i spadł, na szęście na starcie schodów i nic mu się nie stało, ale mam wrażenie że roomba by sobie z tym poradziła (testowaliśmy jakąś 5 letnią roombe 5xx przed zakupem neato i sobie radziła lepiej - dawała radę na podestach nad salonem, gdzie neato nigdy nie odwazyłem się puścić)
- ostatnio neato miało też czasami problem z powrotem do stacji
=> filmik z porażkami neato nagrany dla serwisu https://goo.gl/photos/GoLZwCdz7y6R1sUx8
Podsumowując neato działał świetnie ale z 6 m-cy, potem trochę słabiej, a na koncu zaczynał walczyć z meblami (bo jeżdzi zawsze skręcając w prawo i ten zderzak się 'wyrobił').
No i teraz o ile byłem wielkim fanem neato - radził sobie świetnie na 100m2, przy otwartej powierzchni, w cenie 50% roomby 9xx to zacząłem się zastanawiać czy mamy pecha, czy rzeczywiście neato jest dużo mniej wytrzymały (u nas pracował 2-3 razy w tygodniu parter + 1 raz 2 pokoje na piętrze, a więc w sumie może 100-150 razy).
I tu pytania:
1. Czy użytkownicy neato / sprzedawcy też potwierdzają że roomba jest dużo mniej awaryjna
2. Nie chcielibyśmy dopłacać 1500 do roomby 9xx, ale jeśli to będzie jedyny wybór dla nas to co zrobić. Czy przy pomocy 2-3 latarni (1 salon, 1 kuchnia, 1 ho) któryś niższy model 7xx/8xx ogarnie nasz dom?
Możemy ewentualnie roombe puszczać ręcznie stawiajac wirtualne ściany pomiędzy kuchnią a salonem lub salonem i holem (wtedy podział byłby 10m2 gabinet, salon 50m2, 25m2 kuchnia, 15m2 hol), ale nie wyobrażam sobie rozstawiania 2 latarnii w samym salonie:
Czy latarnie muszą być widoczne dla roomby czy można je schować w szafkach?
3. Xiaomi

Podsumowując - z 10 m-cy używania neato 70e jesteśmy raczej zadowoleni, ale szukamy czegoś co posłuzy min. 4-5 lat.
Moim zdaniem trafiłeś felerny egzemplarz. Daj mu jeszcze raz szansę lub Roomba 9xx.
R8xx/7xx będzie potrzebowała 2h na posprzątanie takiej powierzchni a skoro ma sprzątać gdy jesteście w domu to będzie uciążliwe.
Może Xiaomi?
R8xx/7xx będzie potrzebowała 2h na posprzątanie takiej powierzchni a skoro ma sprzątać gdy jesteście w domu to będzie uciążliwe.
Może Xiaomi?

- barbapuppa
- Robot Master
Pytanie czy upadki nie przyczyniły się do późniejszych wydarzeń związanych ze zderzakiem?!
Roomba 9xx też potrzebuje trochę czasu na ogarnięcie, szczególnie jeśli włączysz jej 2 przejazdy.
Trudno ostatecznie Ci coś doradzić, bo i jeden i drugi ma swoje wady i zalety.
Powiem tak, jeśli mieszkasz w Warszawie, to pożycz na test 980 i zobacz jak się będzie spisywać u Ciebie i czy to co Ci przeszkadza w Neato jest lepiej rozwiązane w Roombie. Koszt chyba kształtuje się koło 100zł.
Ocenisz wtedy, który model jest Ci bliższy.
Xiaomi nie znam, ale bez serwisu i dostępnych części byłabym ostrożna.
Roomba 9xx też potrzebuje trochę czasu na ogarnięcie, szczególnie jeśli włączysz jej 2 przejazdy.
Trudno ostatecznie Ci coś doradzić, bo i jeden i drugi ma swoje wady i zalety.
Powiem tak, jeśli mieszkasz w Warszawie, to pożycz na test 980 i zobacz jak się będzie spisywać u Ciebie i czy to co Ci przeszkadza w Neato jest lepiej rozwiązane w Roombie. Koszt chyba kształtuje się koło 100zł.
Ocenisz wtedy, który model jest Ci bliższy.
Xiaomi nie znam, ale bez serwisu i dostępnych części byłabym ostrożna.