Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
imrowai

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

Post autor: imrowai »

w międzyczasie napisałem do dystrybutora. Wg nich mając na względzie układ mieszkania to tylko model 886 + 2 latarnie (ale nie gwarantują powrotu robota do bazy) albo model 966 jako mający funkcję mapowania pomieszczeń... no takiego budżetu nie zakładałem..
Jednak Netano - pytanie czy system mapowania w essentialu ogarnie mój dom? - to że nie odkurzy narożników przy ścianach przeżyje - raz w tygodniu mogę wyjąc odkurzacz tradycyjny...

z drugiej strony - losowe jeżdżenie roomby, która nie ma pamięci układu pomieszczeń może rzeczywiście dyskwalifikować takie maszyny mojego domu
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Neato posiada system mapowania więc ogarnie wszystko a w razie spadku mocy także doładuje się w trakcie po czym wznowi sprzątanie. Miej na uwadze że Neato jest wyższy od Roomby. Warto sprawdzić prześwit pod meblami, kaloryferami itp. bo może się blokować. Do oddzielania nie sprzątanych przestrzeni wykorzystuje taśmę magnetyczną układaną/przyklejaną do podłogi. Jest to mniej funkcjonalne i estetyczne rozwiązanie od wirtualnych ścian, ale ma też plus bo nie trzeba pamiętać o wymianie baterii.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Post autor: edwardw »

Witam
Ja bym obstawiał Essentiala jako wariant dla ograniczonego budżetu a polecam Neato D75 (wersje ze szczotką spiralną). Neato D75 jest wydajniejszy, cichszy, dokładniejszy i porządniej wykonany. Ma też większy pojemnik na śmieci, większą szczotkę główna i szczotkę boczną. Większe filtry itd.... Nie warto oszczędzać w końcu robot ma działać codzienne.

Trzeba się tylko szybko decydować, bo oba roboty nie są już od kilku miesięcy dostępne w Neato. Jak się wyprzedadzą ze sklepów to ich nie będzie.

Większość sklepów ma po sztuce lub dwie. Często powystawowe. Nam zostało też ich już niewiele. Szkoda że Neato tak odpuszcza sobie segment odkurzaczy do 2000 zł.
Pozdrowienia
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
imrowai

Post autor: imrowai »

Wszystko wskazuje na D75 - ale muszę dorzucić jeszcze jednego kandydata :P - Samsung Powerbot - wizualnie prezentują się zacnie ale jak z działaniem?
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Powerbot? Odradzam. Brak bocznej szczotki, algorytmy z .... niegramotna obudowa itd.
To już lepiej sobie kupić Roombę 616.

Nie bez powodu Powerboty potaniały o 50% wartości a wg mnie i tak są za drogie.
To klasyczny przykład jak nie konstruować robota odkurzającego. Sprzedają się bo kosmicznie wyglądają i tyle.
Ten robot jest za duży, za wysoki a narożniki i przy ścinach to sprząta słabiej niż Neato Essentiall.
Głownie się sprzedaje w hipermarketach (chociaż i tam przestali go kupować 0 stad obniżki cen).
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Neato wykonał bardzo ciekawy ruch z Neato D5, bo aż się dziwię że on tylko tyle kosztuje.
Nie wiem jak w innych sklepach, ale u nas po premierze Neato D5 Connected (2849zł). Neato Connected (3500 zł) wyraźnie słabiej się sprzedaje. Oba roboty mają ten sam akumulator i dlatego ludzie wybierają Neato D5.

Ciekawy jestem za to jak się przyjmie Neato D3 Connected, ostatnio potaniał do 1999 zł. Ktoś go już używał?
robson

Post autor: robson »

Witam
Jaka jest rzeczywista różnica pomiędzy NEATO BOTVAC D85 a NEATO BOTVAC D75.
Różnica w cenie to około 600zł.
Z opisów wynika, że różnią się wyposażeniem. D85 ma dodatkowo filtry hepa + szczotkę combo (czy to jest warte 600zł? - a może różnice są większe?
Pozdrawiam
Robson
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Neato D85 i D75 to te same roboty ;)

Oba roboty są identyczne - poza kolorem.
Różnica polega na tym, że D85 ma dodatkowe wyposażenie (3 x filtry HEPA- 150 zł, szczotkę combo - 150 zł, szczotkę silikonową - 150 zł)
Neato D75 ma zwykły filtr materiałowy (28 zł) i szczotkę silikonową (niestety często starej generacji) . U nas ludzie kupują najczęściej Neato D75 + 2 filtry HEPA i ewentualnie szczotkę combo (jak ktoś ma dywany) i w cenie 2250 zł mają takiego samego robota jak Neato D85 :)

Dlatego żałuję że już nie będzie Neato D75, nam zostało kilka sztuk ze szczotką spiralną (nowsza wersja).
Polecam robota, bo jest świetny.
Pod tym linkiem ma Pan informacje odnośnie robota i szczotek silikonowych.

https://www.najlepszeroboty.pl/automaty ... BOTVAC-D75
TatiM

Post autor: TatiM »

Witam.
W maju prosiłam o poradę. Teraz już jestem po porównaniu Neato Connected i Roomba 980. Narazie wróciłam do Neato i zamówiłam nowy. Roomba niestety nas rozczarowała, lub też inaczej mówiąc nie sprostała wymaganiom naszego domu. Pierwszą sprawą było to, że ( według mojej opini ) więcej zabawy jest z czyszczeniem Roomba niż Neato. Mamy z synem długie włosy i gumowe wałki trzeba było czasami czyścić nawet podczas jednego sprzątania i jeszcze po. Wałki na środku miały oplatane włosy, po bokach w zagłębieniach również,czarno- białe kółko było oplątane po bokach,szczotka boczną musialam za każdym razem odkręcać poniewaz wlosy utykały pod. Nadmienię że tu gdzie mieszkam nie mamy gniazdek elektrycznych w łazienkach , więc wszystkie kobiece czary typu suszenie prostowanie, lokowanie wykonujemy w sypialniach. Stąd ilość włosów.
Kolejna sprawa to mam wrażenie że Roomba szybciej się rozładowywała. Z Neato posprzątałam dół i górę domu na jednym ładowaniu, a Roomba musiała wrócić jednak do ładowarki już po sprzątaniu dołu.
Roomba ma wyższy zakres dźwięków, w Neato jest bardziej niższy. Przez ten dźwięk moi panowie powiedzieli że nie ma opcji aby ją zostawić. Wolą Neato albo będą męczyć się "analogowo". Generalnie będąc na dole o wiele bardziej słyszelismy Roomba niż Neato. W naszym domu zwykle ktoś jest ponieważ pracujemy na różne zmiany i Neato jest wiele łagodniejszy dla naszych uszu. Dla ciekawości wgrałam program do telefonu i mierzyłam poziom dźwięku obydwóch kładąc komórkę na obydwóch. Pokazywało w obu przypadkach te samo 72-75 db.

Neato miał mniejszy problem z pokonaniem progów, zaś Roomba zgrabniej wjeżdżała pod krzesła a miała casami problem z progiem

Roomba ma dłuższe wąsy w szczotce bocznej. Nie wiem czy to plus czy minus bo u nas powodowało to rozrzucanie kociego żwirku na większą odległość, a nie zamiatanie pod odkurzacz . Niestety robot nie wracał posprzątać tego co rozrzucił.

Efekty w rogach nie idealne ale na korzyść Roomba.

Mamy dwa koty. Jeden z nich to Ragdoll. Kto widział tę rasę to wie że Ragi mają futerko delikatne jak króliczki. Niestety wbija się wszędzie. I z tym sobie Roomba jej wałkami nie poradziła. Neato wyczyścił po pierwszym przejeździe prawie idealnie silikonówką. Po szczotce combo było wylizane.

Roomba ma tryb spot 1metr x1 metr,a w Neato można sobie wybrać 1x1 lub large spot.

No i ostatnią rzeczą to jednak fakt, że roomba sprząta raz dłużej niż Neato.

To takie moje trzy grosiki z punktu widzenia kobity która nie cierpi odkurzać. Generalnie wedlug mojej opini pomysł gumowych wałków w Roomba jest nietrafiony. Przydałaby się mozliwość wymiany na włosiane lub takie jak w neato. A do Neato powinni zastosować nieco dłuższą szczoteczkę. Jak mi się coś przypomni to napiszę. ciekawa jestem czy ktoś próbował zamontować szczotkę boczną z Kobold do Neato ? :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

Jak dla mnie to proste i w miarę rzetelne podsumowanie pracy obu robotów.
Przydatne dla potomnych :)

Osobiście kibicuje Roombie 980... ale cóż... cena nieadekwatna.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Ciekawe podsumowanie.

Co dźwięku to rzecz gustu, jednym pasuje ten z Roomby innym z Neato i nie ma co dyskutować.

Hmm... nie zauważyłam problemu z progami w Roombie. Wprawdzie nie miałam Neato Connected tylko zwykłe Neato, ale pamiętam, że skutecznie zawisał mi w łazience na takich stojakach (około 1cm średnicy) na papier, co w przypadku Roomby się nie zdarzało.

Jeśli chodzi o czas sprzątania, to też jest jedna istotna różnica, Neato nie wykrywa brudu, po prostu jeździ pas za pasem. Roomba po jego znalezieniu czyści to miejsce kilka razy. Stąd też czas sprzątania się wydłuża.

Jestem zdania, że pozbawienie Roomby szczotki włosianej choćby nawet jako opcji jest porażką. Niestety w przypadku dywanów czy chodników najlepiej sprawdzają się niższe modele z włosianą szczotką.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

barb, masz racje :-)

Wszystko zależy od oczekiwań i priorytetów jakimi się kierujemy wybierając robota :->
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
TatiM

Post autor: TatiM »

Dokładnie się zgadzam. To tak jak z samochodami. Jeden woli czerwony, drugi niebieski a trzeci na rowerze. A preferencje zmieni nawet to czy posiadamy zwierzaka, i jaki rodzaj dywanu mamy. Ja się cieszę , że miałam możliwość przetestowania obydwóch . Teraz ostrzę pazurki na Everbot'a :mrgreen:
sebasamurai

Post autor: sebasamurai »

Witajcie, przymierzam się do zakupu pierwszego robota sprzątającego. W sklepie polecono na DEEBOT R95 ponieważ, jak twierdzi sprzedawca ma dobry algorytm sprzątający, dobrze mapuje mieszkanie i można nim łatwo sterowac za pomocą aplikacji. Do sprzątania jest mieszkanie ok 70m2, bez dywanów, podłoga drewniana, bez progów i schodów. Duży problem to sierść psa która zbija się w kłęby i zalega w kątach.

Czy ktoś testował u siebie tego DEEBOT a? Proszę o opinie.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Dlaczego Ecovacs? Potrzebujesz odkurzaczu hybrydowy? Czy po prostu odkurzacz?
Kiedy chcesz go włączać, będąc w domu czy pod nieobecność i czy dom będzie posprzątany z drobnych zabawek kabli i sznurowadeł?
W tej cenie masz renomowane odkurzacze na przykład Neato lub iRobot.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Zablokowany