Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017

Post autor: sondejm »

Tak kończmy dyskusję bo widzę że jesteś nie do przekonania, uparłeś się że chcesz mieć odkurzacz a nie czysto w domu.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Post autor: edwardw »

jelen pisze:Przepraszam, ale zbaczamy z tematu odnośnie odkurzaczy :)
Obecnie wybieram pomiędzy Samsung SR8980 (używane), Neato D5/Connected i może jeszcze Xiaomi. Porównywał ktoś może hałas jaki one generują?
Ludzie co wy z tym hałasem ? :)
dobry odkurzacz musi trochę hałasować. Wiecie jakie są najcichsze odkurzacze? Te chińskie za 300 -400 zł. Sa mega ciche i to jest ich jedyną i największą zaletą ;)

Ja bym tego Samsunga nie wybierał. Płyty główne do nich kosztują kilkaset złotych a te często padają. Często używki mają naprawiane płyty, a taka płytę to się naprawić da tylko raz ;)

Do mnie przychodzi w przyszłym tyg. sonometr to Wam pomierzę głośność "wszystkich" robotów w tych samych warunkach i podam. Bo widzę, że jest takie zapotrzebowanie ;)
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Hałas w ogóle nie jest istotny.
Przecież jak się odkurza normalnym odkurzaczem, to nie jest bezgłośny.
Odkurzacz nie pracuje cały dzień, tylko jakiś czas. Ta uciążliwość nie jest więc całodzienna.
Skupcie się na skuteczności odkurzania.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Barbapuppa, jelen ma inne kryteria i przeczytalismy/ustaliliśmy to ponad wszelką wątpliwość.

[quote="jelen"]... Muszę wymienić swoją roombę serii 600 na coś zdecydowanie cichszego.
Aktualnie sprzątanie ma odbywać się podczas obecności domowników więc roomba zaczęła przeszkadzać. Sprząta super, ale strasznie hałasuje ...
Założenia:
a) jak najcichszy - właściwie to jedyny powód zmiany,
...
e) jakość/skuteczność sprzątania jest drugorzędna /quote]

Musimy to uszanować.

jelen bierz Neato.

/Edit
Przejęzyczenie z tym Neato, bierz Braava, bo jedynie ona spełnia obydwa najważniejsze kryteria.
Awatar użytkownika
edwardw
Raczkujący z Robotami
Kontakt:

Post autor: edwardw »

Jak ktoś pragnie ciszy to wg mnie nie Neato / Bravaa:
Ecovacs M82 - jest dużo cichszy od iRobota a o dziwo sprząta podobnie.
https://www.najlepszeroboty.pl
Specjalistyczny sklep z robotami sprzątającymi (Neato, Ecovacs, iRobot, Hobot, Mamibot...).
Warszawa, Galeria Ursynów, al. KEN 36 lok 20 (obok metra Natolin), tel. 606-854-886
kemot324

Post autor: kemot324 »

A moim zdaniem, taki odkurzacz ma sprzątać jak mnie nie ma w domu! Więc jego głośność jest w ogóle nie istotna.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Co kto lubi... Jedni wolą pod nieobecność, a inni muszą mieć pełną kontrolę.
Jak to mówią: "kontrola najwyższą formą zaufania" ;-)
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
qba

Post autor: qba »

Po szybkich konsultacjach tu na forum, zamówiłem Neato D5 u Pana Edwarda i już trochę udało mi się go przetestować (dobrze że jest długi weekend :D ). Pierwsze przejazdy zaliczył z nadzorem i muszę przyznać, że bardzo dobrze sobie radzi z przejazdami i odnajdywaniem drogi w mieszkaniu. Nawet przy skomplikowanym układzie nie pomija pomieszczeń, nawet jak przejedzie obok jakiegoś pomieszczenia to potem wraca je posprzątać. Co do głośności to jest naprawdę cichy (nie wiem czego niektórzy wymagają :P ), z pewnością jest cichszy od naszego zwykłego odkurzacza workowego, który nie jest jakiś stary, bo ma dwa lata i jest już z tych "nowszych" czyli ma 650W a nie 2200W jak kiedyś (ach te przepisy). Nawet jeśli by komuś przeszkadzał podczas puszczenia w domu to można sobie zamknąć drzwi, a on niech jeździ ;) Jestem szczerze zdziwiony, jak większość po kupnie robota, ile on jeszcze potrafi kurzu wciągnąć nawet po przejechaniu poprzedniego dnia zwykłym odkurzaczem, co daje świadomość że to naprawdę przydatne urządzenie i prawdziwy pomocnik czystości :) Jedyne co na razie musiałem zrobić, to trochę "udoskonalić" szafki w dużym pokoju, ponieważ są podniesione tak że D5 idealnie wjeżdża pod nie i zahacza się wieżą... Wydaje mi się, że z czasem mogłoby to uszkodzić silnik, jako że próbuje wjechać pod szafkę dalej, ale wieżyczka z laserem mu nie pozwala, więc zamontowałem mały system "odbojników", aby po prostu szybciej odpuszczał wjeżdżanie pod mebel. Trochę też się mota jak zostawimy mu zasłonę opuszczoną do ziemi, bo nie wie czy to ściana czy nie i widać że się przy tym gubi z przejechaniem (pewnie laser odnotowuje, że coś jest, a zderzak niczego nie wykrywa), ale żaden problem ją po prostu podnieść do sprzątania. Reszta przejazdu po domu jak na razie bez zarzutów. Myślę, że po długim weekendzie jak się będzie dobrze sprawował, będzie mógł się "usamodzielnić" i zacząć jeździć bez nadzoru :mrgreen:
Chciałbym naprawdę podziękować za pomoc i bardzo się cieszę, że w ogóle znalazłem to forum, bo naprawdę ułatwiło to wybór ;)
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Świetnie, że udało Ci się znaleźć to czego szukałeś.
Zapraszamy do podzielenia się opinią za jakiś czas jak już nieco "ochłoniesz" ;-)
To na pewno pomoże innym w wyborze.
TatiM

Post autor: TatiM »

Witam. Jestem nowa, więc na początek chcę przywitać się z wszystkimi Uczestnikami forum.
Kupiłam Neato Botvac Connected na Amazon. co.uk. z możliwością zwrotu do 25 maja.
Niestety po kilku dniach użytkowania niepokoją mnie pewne sprawy:
- Odkurzaczowi zdarzyło się już dwa razy zgubić boczną szczoteczkę
- Boczna szczoteczka na drugi dzień użytkowania zaczęła gubić włosy
- Progi mam na 1 cm i nie sprząta przy progach ( nie zasysa brudu przejeżdżając, nie zamiata wzdłuż boczną szczoteczką ponieważ " włazi "na próg)
- Dzisiaj pogubił się w mieszkaniu i nie posprzątał wszystkich obszarów, chociaż sprzątał gdy nikogo nie było w domu
-Podnosząc odkurzacz zdarza się że niewielka ilość piasku i paprochów wysypie się na ziemię, a czasami są tam już wcześniej po zakończeniu sprzątania( jakby nie dociągał ich do pojemnika),
- Wczoraj kilkanaście razy wołał o oczyszczenie ścieżki chociaż zatrzymywał się w pustej kuchni z dala od mebli.

Mam wobec tego pytanie czy Ktoś odnotował podobne problemy, czy lepiej dopłacić i zamienić na Roomba 980, czy Roomba 980 ma również podobne mankamenty.
Chcę jeszcze dodać, że Neato futro zbiera całkiem nieźle ( mam kota rasy Ragdoll z futerkiem latającym jak obłoczki , z którego bardzo się sypie na wiosnę ), a z drugiej strony Neato swoim tylnym wydmuchem potrafi skutecznie rozwiać futerko z kąta po np. kuchni. Jak w tej sytuacji ma się wydmuch ( rozdmuch) Roomby 980? Czy wiadomo jak Roomba 980 zbiera sierść i długie ludzkie włosy ?
Pozdrawiam
Tati
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś pisał tutaj o nagminnym gubieniu szczotki bocznej i wylatywaniu z niej włosów.
To chyba jakiś wadliwy model.
Co do gubienia się, to albo wada lasera (patrz wyżej), albo może to być też skutek dużej ilości kurzu.
Tak czy siak ja bym reklamowała.

Jeśli chodzi o włosy i sierść, to Roomba będzie sobie radziła na podobnym poziomie.
Jeśli chodzi o progi, to niestety tak jak i wyższe dywany roboty odkurzające zazwyczaj mają z tym problem, bo podnosząc się i chcąc wjechać na przeszkodę mniej przylegają do podłoża i nie mają jak zgarnąć i zassać brudu. Roomba ma troszkę przewagę, że posiada czujnik brudu i jest większe prawdopodobieństwo, że po jego wykryciu bardziej skupi się na posprzątaniu takiego obszaru.
Minus Roomby 980 to dosyć szybko zapychający się kosz.
TatiM

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
Sama się dziwię bo żeby szczotka zaczęła gubić włosy już od drugiego sprzątania i odpadać. Dobrze, że jej nie wciągnął. I żeby się Neato gubił, kiedy wcześniej było sprzątane codziennie i podłoga myta. Więc wielkiego brudu nie powinno być. A dzisiaj nie dojechał do bazy tylko zatrzymał się około 5 cm przed. Musiałam ręcznie ułożyć go do ładowania. Dlatego właśnie zastanawiam się czy " skórka warta wyprawki".
W takim razie nie pozostaje mi nic tylko przetestować jeszcze kilka dni Neato i odesłać a później przetestować Roomba.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania " na gorąco" i mogę coś sprawdzić i przetestować, póki odkurzacz jest u mnie to proszę pisać. Może komuś pomogę.
Pozdrawiam serdecznie.
Tati
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Z tego co piszesz wynika, że ewidentnie coś jest nie tak z robotem.
Miałam kiedyś Neato i też mi się zaczął gubić w mieszkaniu i nie dojeżdżał do bazy. Problem był właśnie z laserem. Myślę, że masz wadliwy egzemplarz. Reklamuj, niech Ci wymienią na wolny od wad.
Ewentualnie w międzyczasie pożycz Roombę i zdecyduj, który bardziej Ci pasuje. Tylko rzeczywiście trudno Ci będzie w pełni testować Neato jak to jest sprzęt wadliwy.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

A może laser się zakurzył i wystarczy przedmuchanie wieżyczki sprężonym powietrzem, kup takie​ sprężone powietrze w pojemniku za kilka złotych na przykład w Kauflandzie
TatiM

No to zadziałam jeszcze ze sprężonym powietrzem. Mam nadzieję, że mi sie uda kupić gdzieś końcem tygodnia( mieszkam w IRE) i chyba domówię Roomba jednak do porównania. Mam nadzieję, że 20 dni wystarczy na testy, poieważ póżniej wyjażdzam w rodzinne pielesze:)na chwilkę.
Dziękować bardzo za porady :)
Zablokowany