Roomba 581 i problem z latarniami
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Te czujki poniżej wieżyczki działają. Jak ustawię odkurzacz na wprost do stacji to wjeżdża.
Ściągnąłem zderzak, wtyczka wpięta dobrze, przewody całe, a jednak nie działa :/
edit:
Zasilanie do czujnika dochodzi, na pinie 3, który przekazuje odebrane sygnały jest tyle samo co na pinie zasilającym - 4,83V, ale nie wiem czy tak ma być czy nie.
Ściągnąłem zderzak, wtyczka wpięta dobrze, przewody całe, a jednak nie działa :/
edit:
Zasilanie do czujnika dochodzi, na pinie 3, który przekazuje odebrane sygnały jest tyle samo co na pinie zasilającym - 4,83V, ale nie wiem czy tak ma być czy nie.
Kupiłem dwa tygodnie temu używaną, ale przez pierwszy tydzień nie używana, bo musiałem ją wyczyścić, potem wysłałem do Pawła na wymianę baterii i wgranie nowego softu, jak do mnie wrócił, to zacząłem się bawić z latarniami, i doszedłem do wniosków, które napisałem wczoraj i dzisiaj :(
edit:
I jak koledzy i koleżanki, jak myślicie co się mogło zepsuć? Czujnik (ponoć się nie psują), czy raczej coś na płycie?
edit:
I jak koledzy i koleżanki, jak myślicie co się mogło zepsuć? Czujnik (ponoć się nie psują), czy raczej coś na płycie?
- barbapuppa
- Robot Master
Paweł puścił robota, zobaczył że jeździ, więc myślał że wszystko gra 
Czy nowy soft może spowodować taki problem? Wydaje mi się że nie, całą reszta działa, więc czemu akurat ten czujnik miałby nie działać?
Najgorsze jest to, że jak go dostałem to bateria była do wyrzucenia, więc nie miałem jak zrobić wszystkich testów.
edit:
po wymianie czujnika na zderzaku wszystko działa.

Czy nowy soft może spowodować taki problem? Wydaje mi się że nie, całą reszta działa, więc czemu akurat ten czujnik miałby nie działać?
Najgorsze jest to, że jak go dostałem to bateria była do wyrzucenia, więc nie miałem jak zrobić wszystkich testów.
edit:
po wymianie czujnika na zderzaku wszystko działa.
ROBOTEL
Naprawa i sprzedaż odkurzaczy iRobot Roomba z serii 500, 600, 700, 800 i 900.
Naprawa i sprzedaż odkurzaczy iRobot Roomba z serii 500, 600, 700, 800 i 900.
- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Moje zadanie polegało na wgraniu nowego softu nie zaś na przeprowadzaniu testu ( pozakupowego ) wbudowanego. Z historii czarnej skrzynki jasno wynikało ze w 97% była ładowana z zasilacza nie stacji więc wszystko jasne.sondejm pisze:Paweł nie testował po zmianie softu? Rutyna?
Soft nie ma żadnego wpływu na fizyczne działanie lub nie działanie czujników, aktualizacja polega na wgraniu nowego zestawu komend SCI do płyty głównej.
Czujnik podczerwieni był uszkodzony, kolega sobie wymienił sam i jest po sprawie

- pawel2m
- Autoryzowany Dealer iRobot
- Kontakt:
Wielu tak naprawdę nieprzydatnych rzeczy a z bardziej przydatnych:
Ilosc przepracowanych misji sprzątających (w godzinach) , czas życia procesora, pobory mocy poszczególnych komponentów, ile godzin srednio trwa sprzatanie, ilosc cykli ładowania, ile godzin ladujesz na doku ile na zasilaczu. Stan naładowania aku, wersje softu, pojemność aku, Ostatnie błedy, powody zatrzymania takie pierdoły.
Pełna diagnostyka.
Raczej nie do kupienia, tylko dla serwisów. Jak ktoś wysyła mi roombe na aktualizacje softu, wydruk z black boxa dołaczam mu gratis.
Ilosc przepracowanych misji sprzątających (w godzinach) , czas życia procesora, pobory mocy poszczególnych komponentów, ile godzin srednio trwa sprzatanie, ilosc cykli ładowania, ile godzin ladujesz na doku ile na zasilaczu. Stan naładowania aku, wersje softu, pojemność aku, Ostatnie błedy, powody zatrzymania takie pierdoły.
Pełna diagnostyka.
Raczej nie do kupienia, tylko dla serwisów. Jak ktoś wysyła mi roombe na aktualizacje softu, wydruk z black boxa dołaczam mu gratis.