PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Przystawialem go do stacji ale odjezdzal. Moze musialbym go wylaczyc, przystawic i zobaczyc. Niestety aktualnie jestem za granica i nie dam rady nagrac filmiku, nagram jak tylko wroce. Sprawa troche dziwna bo widzi baze i do niej tylem podjezdza ale jakby nie wyczuwal podlaczenia bo kreci kulkami dosyc dlugo zanim stanie a po chwili odjezdza. Moze niema napiecia na blaszkach stacji..? Niestety teraz tego nie sprawdze.
Jeszcze takie pytanie: Czy robot musi jezdzic po calym pokoju szukajac bazy czy powinien od razu skierowac sie w jej kierunku i podlaczyc..? pozdrawiam
Jeszcze takie pytanie: Czy robot musi jezdzic po calym pokoju szukajac bazy czy powinien od razu skierowac sie w jej kierunku i podlaczyc..? pozdrawiam
Dobra rada to nie kamuflować stacji i z obu stron powinno być dużo wolnej przestrzeni po bokach no tak 1m powinno a na wprost to ze 2m
I ZTCP to trzeba wybrać tryb pracy z dokowaniem ale czy wtedy wyświetlacz migać ma czy świecić ciągle to nie pamiętam.
I ZTCP to trzeba wybrać tryb pracy z dokowaniem ale czy wtedy wyświetlacz migać ma czy świecić ciągle to nie pamiętam.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Na robocie każde wciśnięcie przycisku FUNCTION (ten duży) to 30/60 minut pracy miga lub świeci na stałe i jak świeci to chyba po zadanym czasie sprzątania się wyłączy a jak miga to pojedzie do ładowania, a może odwrotnie 
Kolego w pdf-ie do którego masz linka jest to napisane.
Pobierz na dysk i tam sobie powiększ tak jak ja to zrobiłem i wyciąłem ;)

Kolego w pdf-ie do którego masz linka jest to napisane.
Pobierz na dysk i tam sobie powiększ tak jak ja to zrobiłem i wyciąłem ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Narazie dziekuje za pomoc, jak bede w domu to sie pobawie, ewentualnie nagram filmik i sie odezwe ;) pozdrawiam
[ Dodano: 2013-02-02, 20:58 ]
Witam, dojechalem juz do domu i przesylam filmik z problemem. Sprawdzalem napiecie na bazie i wyszlo 6V czyli baza podaja napiecie. Do tego doszedl problem z bateria tzn jak go naladuje i wypne z ladowania to nastepnego dnia bateria jest pusta.
http://www.youtube.com/watch?v=-yDvwLUd3Hk
[ Dodano: 2013-02-02, 20:58 ]
Witam, dojechalem juz do domu i przesylam filmik z problemem. Sprawdzalem napiecie na bazie i wyszlo 6V czyli baza podaja napiecie. Do tego doszedl problem z bateria tzn jak go naladuje i wypne z ladowania to nastepnego dnia bateria jest pusta.
http://www.youtube.com/watch?v=-yDvwLUd3Hk
A wypinasz z ładowania w celu...?K-Scott pisze:Do tego doszedl problem z bateria tzn jak go naladuje i wypne z ladowania to nastepnego dnia bateria jest pusta.
Jeśli już musisz masz wyłącznik sprzętowy z boku, ja bym nie ładował po posprzątaniu i odstawiał a nałaładował raczej i zaraz do roboty, zresztą zalecają aby ciągle był pod ładowaniem jak iRoboty czy się mylę.
Po obejrzeniu filmu stwierdzam że robot nie dostaje napięcia z bazy czy ta baza jest konieczna?
Zrób test czasu sprzątania tuż po naładowaniu baterii powinno być na wyświetlaczu "FL" -bo ma wyświetlacz i wtedy zmierz czas, nowa miała około 50 minut ZTCP.

Wypinam z ladowania w celu oszczedzania energi.sondejm pisze:A wypinasz z ładowania w celu...?K-Scott pisze:Do tego doszedl problem z bateria tzn jak go naladuje i wypne z ladowania to nastepnego dnia bateria jest pusta.
Jeśli już musisz masz wyłącznik sprzętowy z boku, ja bym nie ładował po posprzątaniu i odstawiał a nałaładował raczej i zaraz do roboty, zresztą zalecają aby ciągle był pod ładowaniem jak iRoboty czy się mylę.
Po obejrzeniu filmu stwierdzam że robot nie dostaje napięcia z bazy czy ta baza jest konieczna?
Zrób test czasu sprzątania tuż po naładowaniu baterii powinno być na wyświetlaczu "FL" -bo ma wyświetlacz i wtedy zmierz czas, nowa miała około 50 minut ZTCP.
Mierzylem miernikiem i na bazie jest 6V czyli napiecie na bazie jest.
Laduje po posprzataniu i odkladam bo lepiej jak baterie sa naladowane niz rozladowane i pozostawione, z drugiej strony jezeli bym go potrzebowal to wlanczam i odkurza, nie musze go najpierw ladowac.
Sprobuje naladowac i wypiac baterie i po kilku dniach wlozyc i sprawdze czy trzyma, jezeli tak tzn ze robot na uplyw energi mimo wylaczonego wylacznika z boku. pozdrawiam
Policz 10Watt/h to max jaki bierze zasilacz w trybie podtrzymywania naładowanej baterii (pewnie mniej ale zaokrągliłem) razy 24h razy 30 dni to jakieś 5,9zł miesięcznie a bateria do D...Y (kosza) już i 150zł pewnie trzeba będzie bo 12 ogniw po 12zł +przesyłka, lub gotowca za 160zł.
Stare dobre przysłowie pszczół mówi -"kto mało płaci dwa razy płaci/kto tanio kupuje dwa razy kupuje".
Ostatnia rada to zastosować się do zasad poprawnej pisowni (również wcześniejsze posty wyedytować)- od tego uzależniam dalszą pomoc.
Stare dobre przysłowie pszczół mówi -"kto mało płaci dwa razy płaci/kto tanio kupuje dwa razy kupuje".
a podczas ładowania jak postawisz na bazie ręcznie to ile jest, powinno być z 15V.K-Scott pisze:Mierzylem miernikiem i na bazie jest 6V czyli napiecie na bazie jest.
Radzę zrób test: włącz zaraz po pełnym naładowaniu i zmierz czas pracy, podaj różnice czasu pracy po pauzie w ładowaniu np 24h i czas pracy zaraz po naładowaniu (pełne naładowanie to "FL" nie "ba", wyciągniemy wnioski. Stacja dokująca odłączona i schowana na czas sprzątania.K-Scott pisze:Sprobuje naladowac i wypiac baterie i po kilku dniach wlozyc i sprawdze czy trzyma, jezeli tak tzn ze robot na uplyw energi mimo wylaczonego wylacznika z boku. pozdrawiam
Ostatnia rada to zastosować się do zasad poprawnej pisowni (również wcześniejsze posty wyedytować)- od tego uzależniam dalszą pomoc.
Przekomarzanie się nic nie pomoże, skoro wiesz lepiej po co pytasz?K-Scott pisze:Sprobuje naladowac i wypiac baterie i po kilku dniach wlozyc i sprawdze czy trzyma, jezeli tak tzn ze robot na uplyw energi mimo wylaczonego wylacznika z boku. pozdrawiam

Przekomarzanie się nic nie pomoże, skoro wiesz lepiej po co pytasz?[/quote]K-Scott pisze:Sprobuje naladowac i wypiac baterie i po kilku dniach wlozyc i sprawdze czy trzyma, jezeli tak tzn ze robot na uplyw energi mimo wylaczonego wylacznika z boku. pozdrawiam
Ja się nie przekomarzam tylko próbuje ;) I wyszlo na to,że z odłączoną baterią po 24h odkurzacz odkurzał a nie jak wcześniej przejechał metr i szukał bazy. Dzisiaj niestety znowu wyjeżdżam ale siostra sprawdzi czas sprzątania.
Po polączeniu odkurzacza do bazy jest dalej 6V.
-
wiem, że odgrzewam kotleta, ale mam ogromną prośbę, przeszukałam chyba wszystkie internety i nic...
Czy mógłby mi ktos przesłać na maila instrukcję obslugi do powermed robocop? Mama zgubiła instrukcję, dostal mi się sprzęt, ale instrukcja by się przydała...

dodam tylko, że mam starszy model robocopa
Czy mógłby mi ktos przesłać na maila instrukcję obslugi do powermed robocop? Mama zgubiła instrukcję, dostal mi się sprzęt, ale instrukcja by się przydała...

dodam tylko, że mam starszy model robocopa

Nie mam, jedynie to:
https://docs.google.com/file/d/0B9tnfq_ ... ve_web&urp

-
jak naładuję to sprawdzę, czy programowanie wygląda tak samo, jak z Twoim. A do tego chyba bateria jest padnięta...sondejm pisze:Nie mam, jedynie to:
Dziękuję Ci bardzo !
Re: PowerMed ROBOT czy warto za 500zł, nowy?
Witam, odgrzewane kotlety lepiej smakuja, czytam tu niektore wpisy i nie moge sie zgodzic. Mam od niedawna robocopa w tej starszej wersji i wg mnie sprawuje sie idealnie, byc moze dlatego ze powierzchnia u mnie to panele i kafelki, ale swoje zadanie wykonuje i nie ma do czego sie przyczepic. Polecam kazdemu kto nie ma duzych wymagan i dywanow. Srebrny wyglada mlodziej 
Zdjecia tuz po lifcie: Przy okazji, co myslicie o wymianie akumulatora na 12 ogniw NiMH w rozmiarze AA? Probowal juz ktos tego? Moznaby wtedy tanim nakladem zwiekszyc pojemnosc np. do 4700mAh

Zdjecia tuz po lifcie: Przy okazji, co myslicie o wymianie akumulatora na 12 ogniw NiMH w rozmiarze AA? Probowal juz ktos tego? Moznaby wtedy tanim nakladem zwiekszyc pojemnosc np. do 4700mAh
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.