jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
us3r

Post autor: us3r »

Witam

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Jestem świeżynką w tym świecie :)
Zastanawiam się pomiędzy modelami 770 i 581. Pewnie z moim laickim pojęciem wybrałbym 770 bo "nowszy". Niemniej troszkę przeraża mnie brak latarni w tym modelu. Mam mieszkanie +/- 72m. Nie ma przeszkód pomiędzy pokonywaniem pomieszczeń (próg minimalny - praktycznie niewidoczny).

Obawiam się, że 770 będzie zbyt chaotyczna i nie wysprząta jak należy. Z kolei 581 ma latarnie więc powinna poradzić sobie lepiej z logicznego punktu widzenia. Czy możecie mnie wyobrazić z błędu i wskazać właściwą drogę :) ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

us3r - rozrysuj swoje mieszkanie - w ciemno trudno coś Ci doradzić. :)
Obrazek
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

us3r, 581 daje ci własnie ten komfort,że jak rozstawisz latarnie, romba posprzata ci wszystko i nic nie przeoczy. A myślałeś o neato?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

No permanentna inwigilacja, tfu indoktrynacja, Krzywy daj spokój, podejrzewałem że jesteś dealerem Neato, a teraz już wiem że szukasz chętnego na swój egzemplarz, gdyż masz dość poprawiania po nim, te niedosprzątane 5cm wzdłuż wszystkich krawędzi też by mnie złościło.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
us3r

Dziękuje za szybką odpowiedź :)

Równie szybko staram się naszkicować rozmieszczenie pomieszczeń:

Obrazek

Po wejsciu do mieszkania kuchnia jest polaczona z przedpokojem (brak zadnych progów). Po lewej stronie jest WC (są drzwi). W dalszej części jest kuchnia, a po prawej salon - brak żadnych przeszkód żeby dostać się do salonu.

Później jest dalsza część przedpokoju i kolejno od lewej:
- sypialnia,
- łazienka,
- pokój dziecka

Na całym przedpokoju oraz kuchni wyłożone są jednolite płytki (+wc + łazienka) pozostałe pomieszczenia mają zwykłe panele - bez dywanów.

W domu brak zwierząt :)

Interesują mnie raczej tylko te dwa modele. A już na pewno musi to być iRobot :)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, 21:27 przez us3r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

A firany do podłogi i wąskie korytarzyki/zakamarki na 40cm są?
Bo Neato tam nie wiedzie. Między nogami krzeseł wsuniętymi pod stół też nie wysprząta.
us3r

Firany "krótkie" - odkurzacz na pewno nie sięgnie.

Nie ma też zakamarków w których mógłby się zgubić. Wąskim gardłem wydaje się być druga część przedpokoju niemniej na oko jest on szeroki na 1m, długi na 1,8-2m.

Mieszkanie ogólnie jest w minimalistycznym stylu (;
W salonie tylko meblościanka, stolik kawowy, rogówka i tyle. W kuchni wysokie stoły barowe.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Weź szkicuj ;-) nie opisuj.
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

sondejm pisze:No permanentna inwigilacja, tfu indoktrynacja, Krzywy daj spokój, podejrzewałem że jesteś dealerem Neato, a teraz już wiem że szukasz chętnego na swój egzemplarz, gdyż masz dość poprawiania po nim, te niedosprzątane 5cm wzdłuż wszystkich krawędzi też by mnie złościło.
Wiem, że pragniesz go kupić :lol: , ale niestety nie sprzedaję swego. A przy krawędziach nic nie zostawia, bo mam listwy przypodłogowe, jedynie trochę na listwach, ale romba też tego nie da rady sprzątnąć. A w ogóle skoro mówisz o 5 cm, to znaczy, że neato widziałeś tylko na filmie.
us3r

Myślę, że moje zdolności artystyczne nie wiele dadzą :)

Wracając jednak do tematu to czy jest jakaś istotna różnica pomiędzy 581 a 770?
Z jednej strony wybrałbym nowszy model, ale brak latarni połączona z łatwością zmiany pomieszczeń przy moim układzie może spowodować, że mieszkanie nie zostanie posprzątane aż tak dokładnie. Dlatego pojawiła się opcja wybrania nieco starszej, ale posiadającej latarnię roomby 581.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

myślę, że bez rysunku ciężko będzie, wystarczy nawet szybki szkic w zwykłym programie typu paint
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
us3r

przybliżony rysunek znajduje się kilka postów powyżej. Dodam jeszcze raz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, 21:52 przez us3r, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

us3r - Słusznie podejrzewasz. Przedpokój może być źródłem problemów. W tym układzie widziałbym jedną latarnię - dzielącą kuchnię i salon od przedpokoju (jeśli chodzi o 581).
Nie wiem czy 770 jest na tyle mądra by umiała skumać gdzie już była a gdzie nie, przy takim układzie - jej użytkownicy może coś powiedzą.
Czy ten przedpokój jest rzeczywiście taki wąski?
Obrazek
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

krzywy1 pisze:Wiem, że pragniesz go kupić :lol: , ale niestety nie sprzedaję swego. A przy krawędziach nic nie zostawia, bo mam listwy przypodłogowe, jedynie trochę na listwach, ale romba też tego nie da rady sprzątnąć. A w ogóle skoro mówisz o 5 cm, to znaczy, że neato widziałeś tylko na filmie.
ja też mam listwy przypodłogowe, a u mnie Neato nie sprzątnął (ale bez przesady nie było to 5cm, tylko gdzieś około 2-2,5cm), a Roomba daje radę, bo miotełka boczna wystaje poza obrys odkurzacza
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
us3r

ZibiD pisze:us3r - Słusznie podejrzewasz. Przedpokój może być źródłem problemów. W tym układzie widziałbym jedną latarnię - dzielącą kuchnię i salon od przedpokoju (jeśli chodzi o 581).
Nie wiem czy 770 jest na tyle mądra by umiała skumać gdzie już była a gdzie nie, przy takim układzie - jej użytkownicy może coś powiedzą.
Czy ten przedpokój jest rzeczywiście taki wąski?
Ta mniejsz część przedpoju to około 1,8 m x 1 m
Zablokowany