jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Dimmus

Post autor: Dimmus »

barbapuppa pisze:dimmus mimo wszystko przetrzymaj 16h na ładowarce
dzieki, tak zrobie ;-)
xeone

Post autor: xeone »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi... chociaż mam mętlik w głowie :) Nastawiałam się na Roombę, a teraz myślę też o Neato.

Na razie opcja zakupu dwóch robotów odpada. Mój mąż bardzo sceptycznie podchodzi do tego zakupu, zupełnie nie wierzy w możliwości takich sprzętów i mój pomysł traktuje jako kaprys, który po kilku użyciach będzie stał zakurzony w garażu :( Tym bardziej chciałabym kupić taki model, który faktycznie się u nas sprawdzi i chociaż dół ładnie posprząta (bo tam spędzamy 90% czasu).

Czy Neato faktycznie zbiera dużo mniej śmieci/piasku/okruchów? Czy na jednym ładowaniu Neato/Roomba sprzątną cały parter?

Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź.

[ Dodano: 2012-08-16, 14:04 ]
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Roomba 581 da radę posprzątać ok 100m na parterze podczas jednego ładowania (ew. mojego pobytu w pracy), czy muszę wybrac model z serii 7xx?
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

ZibiD pisze:Glanz!
Co Ty wyrabiasz?!

Przecież my tu:

No trzymaj jakoś fason bo nam się Krzywy całkiem pogubi :lol:
eee tam...temu forum brakuje właśnie obiektywizmu w wypowiedziach ;-)
xeone pisze:Mój mąż bardzo sceptycznie podchodzi do tego zakupu, zupełnie nie wierzy w możliwości takich sprzętów i mój pomysł traktuje jako kaprys, który po kilku użyciach będzie stał zakurzony w garażu :( Tym bardziej chciałabym kupić taki model, który faktycznie się u nas sprawdzi i chociaż dół ładnie posprząta (bo tam spędzamy 90% czasu).
W takim razie dam Ci radę z innej beczki - doinformuj trochę męża, że te roboty to przecież są normalne sprzęty gospodarstwa domowego (jak i inne agd...) i że to nie jest zabawka, tylko maszyna która naprawdę działa. Trzeba tylko użytkować je zgodnie z instrukcją, czyli regularnie. Jak nie wierzy to może odeślij go na stronę jakiejś bardziej znanej marki? Np. Samsung albo Karcher - oni też mają takie roboty, a co więcej te marki pewnie bardziej kojarzy, no i renoma...jaka by nie była, a bynajmniej ten drugi cieszy się całkiem niezłą ;-)
Czy na jednym ładowaniu Neato/Roomba sprzątną cały parter?
Jeśli chodzi o Roombę, to zależy to od wielu czynników. Masz dużo dywanów czy same twarde podłogi? Czy mieszkanie raczej puste, a może sporo mebli? No i jak bardzo się u Ciebie brudzi? Chodzicie po domu w butach czy skarpetkach? dużo piasku, sierści (zwierzaki?), włosów? - te wszystkie czynniki wpływają na pracę Roomby, gdyż posiada ona czujnik(i) brudu i im bardziej jest brudno tym dłużej sprząta. Sprawdziłem to u siebie, i gdy przez cały tydzień nie odkurzałem przedpokoju (ok. 8 m kw.) to sprzątała go później w około 45 minut. Innym razem zajęło jej to już tylko 30 minut. To samo w przypadku pokoi - czas się skraca wydłuża nie tylko w zależności od wielkości pomieszczenia, ale i stopnia zabrudzenia.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Roomba 581 da radę posprzątać ok 100m na parterze podczas jednego ładowania (ew. mojego pobytu w pracy), czy muszę wybrac model z serii 7xx?
Powinna. To najwyższy model serii 500, tak jak 780 w serii 700. Oba obsługują latarnie i oba przystosowane są do wysprzątania około 80 m kw. powierzchni z latarniami - 4 pokoje po 20 m kw. Zakładam że te 100 metrów nie masz całkiem puste, tylko jest parę mebli, więc w sumie będzie miała do pokrycia mniej jak 100?
Roomba 780
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

581 posprząta zdecydowanie mniejszą powierzchnię (około 80m2, bateria trzyma 2 godziny) niż 780 - tutaj czas odkurzania jest zdecydowanie dłuższy do 4 godzin
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

xeone pisze:
Czy Neato faktycznie zbiera dużo mniej śmieci/piasku/okruchów? Czy na jednym ładowaniu Neato/Roomba sprzątną cały parter?
Neato spokojnie sprzątnie na jednym naładowaniu ponad 100 m kw. Zbierze ci tyle samo smieci co roomba. Czas sprzatania tych 100 m to ok 45 minut do godziny.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

krzywy nie wprowadzaj w błąd, że tyle samo
napisz prawdę do końca np. że wzdłuż ścian kilka cm na całej powierzchni nigdy, za żadnym razem nie zostanie posprzątane przez Neato
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
krzywy1

barbapuppa, to ty nie wprowadzaj w błąd, bo cały czas powtarzasz to samo. Nowym uzytkownikom zostawiasz tylko jeden wybór. A romba wokół wirtualnych latarni, tez zostawia, nie mówiąc o bazie. Tak w zasadzie jest to nie do zmierzenia, gdyż zasada sprzątania neato jest trochę inna. Więc nie pisz,że wprowadzam kogoś w błąd, lub nie mam racji :evil:
Dimmus

Post autor: Dimmus »

xeone pisze:Czy Neato faktycznie zbiera dużo mniej śmieci/piasku/okruchów? Czy na jednym ładowaniu Neato/Roomba sprzątną cały parter?

ja moge Ci napisac jak u mnie dziala 581, dzisiaj sprzatala po pierwszym pelnym ladowaniu i pracowala prawie 3h az do rozladowania; sprzatnela caly parter (okolo 85m2 sama zdecydowala kiedy pokoje sa czyste) i pietro (okolo 65m2, nie zdarzyla jednego pokoju sprzatnac, czesc zrobila sama z latarniami a do czesci ja przenioslam bo mam skomplikowany uklad domu i z latarniami moglaby sie pogubic). Mozliwe ze tak dlugo pracowala bo akumulator nowy i pewnie to sie zmieni z czasem. U mnie tez nie ma dywanow, tylko na pietrze na korytarzu, jest duzo otwartej przestrzeni wiec i sprzatanie idzie szybciej.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

nigdy nic takiego nie twierdziłam z rzeczy o których piszesz
chciałabym tylko, aby wypowiedzi były precyzyjne i nie wprowadzały czytelników w błąd

w przypadku Roomby jeśli korzystasz z latarni, to oczywiście koło nich nie posprząta, ale można je co jakiś czas przestawiać o kilka cm i wtedy sprawa załatwiona
w przypadku Neato nie wiem co trzeba zrobić, poza ostatnim pomysłem innego kolegi w dziale Neato, aby wzdłuż ścian było posprzątane, bo sam odkurzacz tego nie potrafi
czyli wspomaganie ręczne wszędzie jest potrzebne, tylko trzeba dobrze przemyśleć, co się woli robić
krzywy1

Dziwne jest to, że mój ostatni post zostal usuniety. A teraz widzę , że usunęłaś też swój poprzedni :-P
BARBAPUPA to chyba ty nie rozumiesz niektórych rzeczy. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, i prosze cię o nie komentowanie głupimi stwierdzeniami moich postów, na dodatek niczym nie podpartymi. NIe jesteś alfą i omegą na temat neato. Mialeś go kilka dni, ja mam od kilku miesięcy, i moge stwierdzić, że PRZY CODZIENNYM SPRZĄTANIU JEST TAK SAMO EFEKTYWNY JAK ROMBA, a oprocz tego mamy kilka dodatkowych gratisow w postaci
1.nie niszczenia mebli
2.nie babrania sie z czyszczeniem
3.nie rozstawiania latarni, zmieniania baterii
4.nie ma wycia przez 3 godziny
5.BATERIA NA PEWNO WYTRZYMA DŁUŻEJ, bo neato sprzata 100 m w godzine a roomba w 3 godziny
i dużo, duzo innych
I proszę nie usuwać moich postów, bo będę musiał założyć nowy wątek na ten temat.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, 22:22 przez krzywy1, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Post autor: lekwp »

xeone pisze:Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi... chociaż mam mętlik w głowie :) Nastawiałam się na Roombę, a teraz myślę też o Neato.

Na razie opcja zakupu dwóch robotów odpada. Mój mąż bardzo sceptycznie podchodzi do tego zakupu, zupełnie nie wierzy w możliwości takich sprzętów i mój pomysł traktuje jako kaprys, który po kilku użyciach będzie stał zakurzony w garażu :( Tym bardziej chciałabym kupić taki model, który faktycznie się u nas sprawdzi i chociaż dół ładnie posprząta (bo tam spędzamy 90% czasu).

Witaj. Moim zdaniem jeśli roomba to 780 , chociaż w praktyce swoją nastawiam na czas w którym nikogo nie ma w domu i latarni nie używam. Jednak uznałem że warto te 150 czy 200 pln dopłacić za potencjalną możliwość.
Moja połowa też tak miała jak twoja ale teraz zaakceptowała 2 roboty na jednym poziomie bo mamy KOMPLETNY SPOKÓJ z odkurzaniem 98% powierzchni domu.
Dlaczego mam dwa ? No lubię jak się plączą po domu i w rezultacie ani jednego "kota" na podłodze. 8-) :mrgreen: :mrgreen: Dwa żywe tak : Są. ;-)
Na poważnie to poczytaj moje posty , gdzieś napisałem dlaczego i jak je rozmieściłem.
Ty kup jednego , chyba że..... :mrgreen:
Na Neato się nie znam , chętnie kiedyś wypróbuję. Na razie brak kasy. ;-)
Pozdrawiam i Dajcie trochę na luz Koleżanki i Koledzy. To tylko ODKURZACZE. 8-)
Roomba 625,780,scooba 385
Waldemar
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

krzywy posty wygasły, czyli usunęły się same po zadanym czasie

co do Twoich argumentów w pełni się z nimi zgadzam, ale każdy odkurzacz czy Neato czy Roomba czy jakikolwiek inny ma i swoje wady :lol:
kwestia wyboru co komu mniej przeszkadza
krzywy1

Rozumiem, że mój poprzedni tez wygasł? choc go wcale nie wygaszałem...
nic dodac nic ująć :-/
krzywy1

Uważam, że dla nowych uzytkowników wnosi :evil:. Jak ktos kłamie, to niech wszyscy wiedzą
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

Krzywy, czy Ty czasem nie jesteś jakimś znajomym prezesa Jarosława Wielkiego? Retoryka i przekaz podobny, a przy tym i Tobie zdarza się pleść bzdury podparte własnymi teoriami - np. wielkiego ciągu :lol:

Skoro już o tym. Niezwykle zainteresowało mnie Twoje stwierdzenie dotyczące baterii:
krzywy1 pisze: 5.BATERIA NA PEWNO WYTRZYMA DŁUŻEJ, bo neato sprzata 100 m w godzine a roomba w 3 godziny
Czy zechciałbyś wyjaśnić na czym opierasz tę PEWNOŚĆ? Jakieś nowe odkrycia w dziedzinie fizyki? Przeliczyłeś obciążenia prądowe Neato, zbadałeś jakość baterii, prądy ładowania układu zasilania? Ogniwa w bateriach Neato wytrzymują więcej cykli? Kę? :->
Obrazek
Zablokowany