Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Skutecznością sprzątania Roomba 980/966 niby nie różni się od tych z serii 800 za 2500-3000zł ani od tych z serii 600/700 za 1200-2000zł, ale szybkością/zdolnością odkurzenia całego domu/mieszkania na raz, już tak, więc samoczynnie, bez Twojego udziału równomiernie przemierza je całe. Oczywiście posiadanie zdolności tworzenia mapy mają nawet o połowę tańsze od nich modele innych marek, tj. Neato i Samsung. Pytanie o to dlaczego jest taka różnica w cenie należałoby zadać producentowi 

Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
to tak : nie zależy mi na tym, by odkurzył na raz całe
puszczać go zamierzam codziennie wychodząc z domu, day by day 8.00
może sobie połązić te dwie godziny, potem 3 godz się ładować i kontynuować
nie musze nim sterować via telefon
może sobie sprzątać i 8 godzin, nie przeszkadza mi
zwierząt nie ma
długowłose dwie sztuki ludzkie
co to jest to twoerzenie mapy?
puszczać go zamierzam codziennie wychodząc z domu, day by day 8.00
może sobie połązić te dwie godziny, potem 3 godz się ładować i kontynuować
nie musze nim sterować via telefon
może sobie sprzątać i 8 godzin, nie przeszkadza mi
zwierząt nie ma
długowłose dwie sztuki ludzkie
co to jest to twoerzenie mapy?
Modele serii 600/700/800 nie mają funkcji wznawiania po doładowaniu. Mają ograniczoną zdolność pokrycia na jednym ładowaniu oraz zasięg pracy. W jednym cyklu trwającym max. 60 minut obskoczy 40m2, potem w zależności od modelu (poza modelami 605/606/615/616 ktore moga pracowac do 75min po 1 ladowaniu ze wzgledu na slabszy akumulator) możesz wykonac jeszcze drugi. Tworzenie mapy, to znaczy ze robot wie w ktorym pomieszczeniu sie znajduje, oraz gdzie juz odkurzyl a gdzie jeszcze nie. Porusza sie nie chaotycznie tylko systematycznie, logicznie. Tą funkcję mają tylko 980 i 966
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
czyli u mnie tylko te 900? sakreble
bo fakt, jeśli tamte wyczyszczą tylko 40 m
to nie dla mnie
u mnie musi obskoczyć 100
bo fakt, jeśli tamte wyczyszczą tylko 40 m
to nie dla mnie
u mnie musi obskoczyć 100
Niekoniecznie. Niższe serie też się sprawdzą, tylko będą wymagały od Ciebie większego udziału, np. po doładowaniu ręcznego przenoszenia do innej części domu, pokoju, itp. częściowo rozwiązać ten problem mogą wirtualne latarnie które obsługują modele serii 780 i 790, umożliwiają podział powierzchni na strefy po 20 m2, przy 2-3 latarniach to 3-4 strefy, czyli 60-80m2, odkurzacz przemieszcza się ze strefy do strefy odkurzając każdą, spędzając w niej 25 minut max. Musisz tylko pamiętać co jakiś czas wymienić w nich baterie i przesunąć je kilka centymetrów żeby i w odgradzanej przez nie powierzchni Roomba czasem poodkurzała.
a jak tu się zdjęcia wkleja?
w oknie edycji postu masz "Dodaj załącznik"
To mebel który mnie martwi. Że za niski.
cała podłoga jest taka, te płytki są wszędzie, dywanów nie ma.
jak już potrafię wkleić to pokażę układ zaraz
progów brak. podłoga twarda.drzwi pozamykane i nigdzie nie wchodzi w pomieszczenia
i tak się chodzi w kółko. Po kwadracie. Na pierwszej focie widać klatkę schodową, która jest na środku.
widać punkt odniesienia fotografii - na pierwszej foto jest krzesełko - fotelik po lewej stronie, widać je też na drugiej fotografii
no to tak miałby łazić. W kółko.
cała podłoga jest taka, te płytki są wszędzie, dywanów nie ma.
jak już potrafię wkleić to pokażę układ zaraz
progów brak. podłoga twarda.drzwi pozamykane i nigdzie nie wchodzi w pomieszczenia
i tak się chodzi w kółko. Po kwadracie. Na pierwszej focie widać klatkę schodową, która jest na środku.
widać punkt odniesienia fotografii - na pierwszej foto jest krzesełko - fotelik po lewej stronie, widać je też na drugiej fotografii
no to tak miałby łazić. W kółko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
spokojnie, da radę 
tą szafkę to najwyżej wywalisz...bo chyba nie każesz nowemu domownikowi się o nią potykać?

tą szafkę to najwyżej wywalisz...bo chyba nie każesz nowemu domownikowi się o nią potykać?

Mieszkanie obchodne dookoła to może być problem dla innych modeli niż R9xx, Neato sobie poradzi.
Pod nóżki można podkleić filc lub je zmienić na dłuższe jeśli dopuszczasz taka możliwość. Bierz Neato serię Dxx ( jednak on potrzebuje minimum 10,5cm wysokości) jeśli nie możesz zamknąć jednych drzwi i jeśli nie masz zasłon do podłogi.
/EDIT
No tak wisząca szafka, więc porada jak sanki w maju na prezent.
Pod nóżki można podkleić filc lub je zmienić na dłuższe jeśli dopuszczasz taka możliwość. Bierz Neato serię Dxx ( jednak on potrzebuje minimum 10,5cm wysokości) jeśli nie możesz zamknąć jednych drzwi i jeśli nie masz zasłon do podłogi.
/EDIT
No tak wisząca szafka, więc porada jak sanki w maju na prezent.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

nie mogę zamknąć drzwi bo nie mam 
nie mam zasłon w ogóle, dywanów nie mam, materiałowych kanap nie mam także
(to mieszkanie alergika)
podsumowując - czy dobrze rozumiem - jeśli chcę by robot ogarnął dobrze 100 m to musze mieć rombe 9xx albo neato? nie wiem jakie?
czyli zostały do wyboru 3, tak?
a jesliby to miał być robot, który ogarnia to własnie 100 m płytek po kwadracie z klatką schodową pośrodku, która wyłącza przestrzeń, ona jest zabudowana ścianami z 3 stron
oiraz
raz na 2 - 5 dni przeniose gościa na górę, gdzie jest pokoi : 3 sypialnie dziecięce, 1 dorosła dwie łazienki i ta sama powierzchnia co na dole?
to który wybrać?
i na górze też nie ma zasłon, firan, dywanów, w dwóch pokojach dzieciaki śpią na duzych materacach na podłodze, takich grubych łózkowych materacach, no ale pokoi i zakątków jest dużo
do tego otwarta klatka schodowa
ale
mogę wpuszczać kolejno do pokoi, tam rzadko sprzątam bo rzadko bywamy, dzieciaki bywają głównie na dole
to jaki, prsz Pań i Panów?

nie mam zasłon w ogóle, dywanów nie mam, materiałowych kanap nie mam także

podsumowując - czy dobrze rozumiem - jeśli chcę by robot ogarnął dobrze 100 m to musze mieć rombe 9xx albo neato? nie wiem jakie?
czyli zostały do wyboru 3, tak?
a jesliby to miał być robot, który ogarnia to własnie 100 m płytek po kwadracie z klatką schodową pośrodku, która wyłącza przestrzeń, ona jest zabudowana ścianami z 3 stron
oiraz
raz na 2 - 5 dni przeniose gościa na górę, gdzie jest pokoi : 3 sypialnie dziecięce, 1 dorosła dwie łazienki i ta sama powierzchnia co na dole?
to który wybrać?
i na górze też nie ma zasłon, firan, dywanów, w dwóch pokojach dzieciaki śpią na duzych materacach na podłodze, takich grubych łózkowych materacach, no ale pokoi i zakątków jest dużo
do tego otwarta klatka schodowa
ale
mogę wpuszczać kolejno do pokoi, tam rzadko sprzątam bo rzadko bywamy, dzieciaki bywają głównie na dole
to jaki, prsz Pań i Panów?
Panie, Panowie, proszę o radę. Muszę wymienić swoją roombę serii 600 na coś zdecydowanie cichszego.
Aktualnie sprzątanie ma odbywać się podczas obecności domowników więc roomba zaczęła przeszkadzać. Sprząta super, ale strasznie hałasuje ...
Założenia:
a) jak najcichszy - właściwie to jedyny powód zmiany,
b) sprzątanie całości około 100m2 codzienne (ewentualnie prawą "dzienną" część domu 2x dziennie - około 50m2),
c) lniejący pies i kot (główny powód częstego sprzątania),
d) całość to ogólnie mówiąc gres (w jednym pokoju jest dywan ale i tak wolę sprzątać go "tradycyjnie" więc roombę rzadko tam wpuszczałem),
e) jakość/skuteczność sprzątania jest drugorzędna - może to dziwne przy wyborze odkurzacza, ale przede wszystkim zależy mi na "ogarnięciu" np. 90% sierści codziennie.
Odnośnie dźwięku to teraz "słuchając" w markecie innych modeli roomby i sprzętu innych producentów zauważyłem, że przy roombach najbardziej denerwująca jest wysoka częstotliwość dźwięków. Część innych producentów oferuje urządzenia z mniej denerwującym dźwiękiem - brzmią bardziej basowo. Może to tylko specyfika moich uszu albo moje "zmęczenie się roombą"...
Moja roomba generuje ok 70dB stojąc nad nią i 80dB po położeniu na niej telefonu z aplikacją do pomiaru dźwięku. Najcichszy sprzęt od konkurencji irobota wygenerował 65dB. Oczywiście wszytko mierzone na twardym podłożu bo dywan/wykładzina pewnie sporo wygłusza i tym samym programem żeby mieć skalę porównawczą.
Druga rzecz to sposób sprzątania. Roomba właściwie co 3/4 godziny wymagała oczyszczenia z sierści szczotek, trzymaczy, uchwytów kół itp. Pojemnik zapełniał się już po 2 godzinach. Może warto kupić coś bez szczotek, widziałem np. philips lub deebot? A może coś z opróżnianiem pojemnika z odkurzacza do większego w stacji bazowej jak chyba gdzieś widziałem w samsungu?
Unikanie przeszkód. Przykładowa miska z jedzeniem psa była traktowana jak zabawka więc roomba ją sobie przesuwała gdzie chciała. To można uznać za wadę, ale dzięki pracy jak taran roomba radziła sobie ze sprzątaniem za ciężkimi zasłonami dochodzącymi prawie do samej ziemi. Może zamiast chaotycznej pracy warto kupić coś z kamerą/nawigacją i wznawianiem pracy po podładowaniu się zwłaszcza, że roomba nie zawsze w standardową godzinę sprzątnęła wszędzie?
Budżet właściwie bez znaczenia chociaż do rozważenia jest czy kupić coś za 4000 zł co ma wytrzymać np. 8 lat pracy czy coś za 1000 zł żeby działało przez np. 2 lata. Tu już wchodzimy w koszty eksploatacyjne i to czy np. za 2 lata znowu nie zmienią mi się preferencje odnośnie sprzątania
Aktualnie sprzątanie ma odbywać się podczas obecności domowników więc roomba zaczęła przeszkadzać. Sprząta super, ale strasznie hałasuje ...
Założenia:
a) jak najcichszy - właściwie to jedyny powód zmiany,
b) sprzątanie całości około 100m2 codzienne (ewentualnie prawą "dzienną" część domu 2x dziennie - około 50m2),
c) lniejący pies i kot (główny powód częstego sprzątania),
d) całość to ogólnie mówiąc gres (w jednym pokoju jest dywan ale i tak wolę sprzątać go "tradycyjnie" więc roombę rzadko tam wpuszczałem),
e) jakość/skuteczność sprzątania jest drugorzędna - może to dziwne przy wyborze odkurzacza, ale przede wszystkim zależy mi na "ogarnięciu" np. 90% sierści codziennie.
Odnośnie dźwięku to teraz "słuchając" w markecie innych modeli roomby i sprzętu innych producentów zauważyłem, że przy roombach najbardziej denerwująca jest wysoka częstotliwość dźwięków. Część innych producentów oferuje urządzenia z mniej denerwującym dźwiękiem - brzmią bardziej basowo. Może to tylko specyfika moich uszu albo moje "zmęczenie się roombą"...
Moja roomba generuje ok 70dB stojąc nad nią i 80dB po położeniu na niej telefonu z aplikacją do pomiaru dźwięku. Najcichszy sprzęt od konkurencji irobota wygenerował 65dB. Oczywiście wszytko mierzone na twardym podłożu bo dywan/wykładzina pewnie sporo wygłusza i tym samym programem żeby mieć skalę porównawczą.
Druga rzecz to sposób sprzątania. Roomba właściwie co 3/4 godziny wymagała oczyszczenia z sierści szczotek, trzymaczy, uchwytów kół itp. Pojemnik zapełniał się już po 2 godzinach. Może warto kupić coś bez szczotek, widziałem np. philips lub deebot? A może coś z opróżnianiem pojemnika z odkurzacza do większego w stacji bazowej jak chyba gdzieś widziałem w samsungu?
Unikanie przeszkód. Przykładowa miska z jedzeniem psa była traktowana jak zabawka więc roomba ją sobie przesuwała gdzie chciała. To można uznać za wadę, ale dzięki pracy jak taran roomba radziła sobie ze sprzątaniem za ciężkimi zasłonami dochodzącymi prawie do samej ziemi. Może zamiast chaotycznej pracy warto kupić coś z kamerą/nawigacją i wznawianiem pracy po podładowaniu się zwłaszcza, że roomba nie zawsze w standardową godzinę sprzątnęła wszędzie?
Budżet właściwie bez znaczenia chociaż do rozważenia jest czy kupić coś za 4000 zł co ma wytrzymać np. 8 lat pracy czy coś za 1000 zł żeby działało przez np. 2 lata. Tu już wchodzimy w koszty eksploatacyjne i to czy np. za 2 lata znowu nie zmienią mi się preferencje odnośnie sprzątania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Turbinka w koszu tak wam przeszkadza? Czy szczotki? Można zastosować pojemnik powiększony o 100% bez turbinki i filtra. Dawali do 625PRO i wersje PET to miały. Mam taki kosz na zbyciu. Skąd jesteś- pożyczę na próbę.

Roomby serii 700 są ciut cichsze, a 800 dosyć znacznie cichsze - przede wszystkim nie ma mechanicznego dźwięku modułu szczotek i hałas turbiny też jest jakby bardziej "miękki". Podobnie 966za którą ja bym osobiście tu obstawał ze względu na nawigację, a przy tym układzie domu to byłoby najlepsze wyjście zwłaszcza że chaotyczny tryb pracy już odrzucasz. Ostatnio była w promocji euro za bodaj 3399zł. Nic nie będzie bardziej skuteczne od Roomby, zwłaszcza bez szczotki rolkowej z włosiem. Philips to dopiero zabawka...jak ten Samsung którego nie ma na rynku od dobrych paru lat. Zważ na ich bardzo małą moc ssącą, nawet mniejszą od Roomby, wąski wlot, a przez to łatwo zapychające się szczotki/wałki. Przy sierści takie typy zapchają się w imen. Poczekaj, może Samsung z nowym Powerbotem VR7000 okaże się "wybawieniem".
Seria z dwoma gumowymi wałkami ma wąskie gardło przy wlocie do kosza, zapycha się często nawet gdy brak zwierza w domu. A i sam kosz mniejszą pojemność ma niż w AV1.