jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

ida9 pisze:
1. Rozmawiałam z właścicielem autoryzowanego serwisu, który uraczył mnie tekstem, że do "niższych" / starszych modeli Roomby za2-3 lata nie będzie części zamiennych, bo w USA już ich nie ma.
Bzdura.

5xx/6xx/7xx wszystko jeździ na tych samych częściach, bajki to na dobranoc dzieciom...

Części jest zatrzęsienie...są produkowane od 2006 roku...
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
morela

Post autor: morela »

a skąd wy bierzecie ten sprzet na testy?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

Już było:
barbapuppa pisze: w temacie: Forum e-robot » Roboty dla domu » Roomba 7XX » Wypożyczenie Roomby, dnia 2013-04-12, 18:44:
tutaj masz namiar na wypożyczalnię http://serwis.com/sprawdz-oferte.html
http://robosklep.pl/pl/wypozycz-robota
Ostatnio zmieniony 30 sie 2013, 21:41 przez sondejm, łącznie zmieniany 1 raz.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
ida9

Post autor: ida9 »

Ja brałam z serwis.com. Miała obsługa, ale dali ciała w sumie dwa razy. Pierwszy Neato przyjechała z wadą, drugi bez zasilacza... Wiele nie po testowałam na jednym naładowaniu, ale wystarczyło (zamknęłam skubanego w kuchni) ;-) Ale przynajmniej nie zapłacę, więc cała akcja mnie kosztowała 16 zł - tyle co koszt kuriera. Chciałam, żeby odebrali też na ich koszt, ale się nie zgodzili. Wiadomo każdemu się zdarzają wpadki, ale dwa dni pod rząd do tego samego klienta to wtopa już.
jaszonka

Post autor: jaszonka »

Dziękuję za odpowiedzi (strona 15), zwłaszcza sondejm`owi :) i porady -wszystkim- wasza strona jest kopalnią wiedzy.

Kupiłam roombę 620 pomimo wielkich sprzeciwów całej rodziny - zwłaszcza Mamy, która twierdziła, że to zabaweczka i wyrzucanie pieniędzy w błoto. Sama nawet nie byłam pewna swojej decyzji.
Dziś, po pierwszym 16 godzinnym bezpośrednim naładowaniu przeleciała mieszkanie mojej Mamy ( 48m2) i to z dwoma włochatymi dywanami. Bezcenny test - największa przeciwniczka roomby chodziła i kontrolowała - czy wyciągnie zdechłą muchę spod kaloryfera ( wymiotła :)), czy przejdzie przez kabel od żelazka ( przeszła), czy wejdzie na futrzasty dywan ( weszła i wyczesała aż miło patrzeć) czy wciągnie niteczkę z kącika ( wciągnęła). Pięknie wyplątała się kabli od własnej ładowarki. Po 30 minutach były już przyjaciółkami. W łazience po ciemku najpierw weszła pod frędzlasty dywanik (wysprzątała piaseczek), potem wtarabaniła się na niego i też odkurzyła. Wymiotła kąty, wciskając się w nie bokami na zmianę i szczotką boczną . Nie przeszła tylko przez czarny pas na dywanie, postawiona NA pasie - piszczała o zmianę lokalizacji. Po sprzątnięci sapnąła i poszła do bazy. Dwie wymiany pojemnika. 60 minut pracy. Można było swobodnie rozmawiać. Muszę kupić następną roombę dla Mamy:).

Potem wzięłam ją do siebie, nadal lata po mieszkaniu ( 60 m2) - minęło już 2 h 30 minut. Rzuciłam ją na głęboką wodę -trzy razy już oczyszczałam pojemnik - mój pies baardzo kudli. Ma wyłączoną bazę i chcę ją rozładować do końca.
Teraz 2h 50 minut - świeci się na czerwono i pulsuje DOCK. Sprząta posprzątane.
2 h 55 minut - JA mam dość, nie ona. Włączyłam jej bazę, zadokowała się i śpi-zaraz ją podłączę bezpośrednio - na kolejne 16 h.
Zobaczmy - pojemnik pełen, filtr brudny, szczotki do czyszczenia - ale przy zwykłym odkurzaczu miałam to samo - też szczotki do czyszczenia z kudłów, filtry brudne do prania, worek (6.5 pln) do wywalenia.

Wnioski -
Jest bardzo samodzielna, w jej chaotycznym ruchu jest metoda.
Znacznie lepiej zbiera tzw. "koty" z psich włosów z podłogi i z dywanu.
Nie mam ścian ani latarni, mimo tego obeszła dokładnie trzy pokoje, kuchnię łazienkę i przedpokój w obydwóch mieszkaniach.
Zaden problem w trakcie innych zajęć tylko podejść i opróżnić pojemnik. Czyszczenia mniej niż przy zwykłym odkurzaczu.
Wielka oszczędność czasu i energii oraz brak bólu ramion, kolan i pleców.
Nie zastąpi odkurzacza z jego 2000W ciagu, ale będzie wspaniale podtrzymywać efekty.
Nie pościera kurzów z półek i szafek, nie umyje podłogi, bo nie jest do tego stworzona.
Ale.. dla osób a chorym kręgosłupem, starych i niesprawnych, spracowanych matek i zagonionych ojców, właścicieli psów - nieodzowny pomocnik codziennego porządku.
W tym czasie nakarmiłam dwa głodne nastolatki, poszłam na spacer z psem i pisałam tego posta pijąc kawę.
Drugie ale...
Dlaczego nie kupiłam jej wcześniej??????
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

jaszonka pisze:Dlaczego nie kupiłam jej wcześniej??????
Takie pytanie zadaje sobie każdy niedowiarek, nie uwierzy dopóki nie zobaczy. Ja też.

Co do ilości śmieci to będzie coraz mniej przy codziennym sprzątaniu, chyba że będziesz używała "od niedzieli" np tylko w soboty, wtedy opróżnianie pojemnika po godzinie pracy konieczne.

Kurzu na meblach z czasem będzie duuuużo mniej, (widzę to u mnie), lecz Roomba wyjeżdża prawie codziennie, minimum 5 razy na tydzień)
jaszonka pisze:Nie zastąpi odkurzacza z jego 2000W ciągu, ale będzie wspaniale podtrzymywać efekty.
Zastąpi, uwierz zastąpi, no chyba że masz dużo miejsc-zakamarków gdzie nie da rady wjechać np za narożniki pod niskie komody.

Czy Twoja 620 melduje o zapełnieniu pojemnika czy podchodziłaś na "czuja"?
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Miło słyszeć, że jesteś zadowolona.
Jak się już trochę bardziej zaprzyjaźnicie, to napisz nam swoją opinię co Ci się podoba, a co chciałabyś zmienić.
Może kiedyś producenci wezmą pod uwagę nasze zdanie :-P
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
jaszonka

Od wielu miesięcy myślałam nad kupnem roomby, a przekonało mnie do zakupu Wasze forum-forum ludzi pozytywnie zakręconych ( to komplement). Przeczytałam prawie wszystko i to Wasze wypowiedzi przekonały mnie do zakupu i za to bardzo dziękuję.

odpowiadam -
1.Roomba meldowała o zapełnionym pojemniku i wtedy wymieniałam.

2.Kurzu i piachu zawsze będzie dużo - dwóch nastolatków i kudłaty duży pies, do tego mnóstwo zakamarków w ich pokojach. Ale teraz to nie ja będę codziennie odkurzać :)

3.Nie podoba mi się delikatna osłona - dziś wjechała w narzędzia i już sobie porysowała "buzię".

Szkoda, że nie nakręciłam filmiku jak włączyła sobie funkcję spot po łazienkowym dywanikiem:)
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

jaszonka pisze:1.Roomba meldowała o zapełnionym pojemniku i wtedy wymieniałam.
Pierwsze słyszę o tej funkcji w 6x0, 7xx to mają wiem, ale żeby niskobudżetowy? Musze sprawdzić, zazwyczaj po 2-3 sprzątaniach opróżniałem.
jaszonka pisze:Nie podoba mi się delikatna osłona - dziś wjechała w narzędzia i już sobie porysowała "buzię".
Nie straciła na jakości sprzątania tylko na wyglądzie, jest ok.

Teraz szukam instrukcji od 6xx może coś napisali o tym powiadamianiu.
jaszonka

Pierwszy raz zatrzymała się i zaczęła coś gadać - nie wiem co bo rozmawiałam - podeszłam i stała paląc czerwoną lampkę, po opróżnieniu pojemnika lampka zgasła i ruszyła dalej, potem znalazłam ją w kuchni - tak samo stała z czerwoną diodą i tak samo ruszyła po opróżnieniu, trzeci raz - nie było mnie w domu - stała z czerwoną diodą, dwa ostatnie razy były w pokojach synów - obaj siedzą w kompach za słuchawkami - zawołali tylko , że stanęła i miga. Pojemnik był pełen. Ani razu nie stała z powodu wplątania czy zaklinowania.
Idę do pudła czytać opis - bo przyznam się, że bazowałam z obsługą na Waszych instrukcjach, a oryginalnej nie doczytałam!
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Nie znalazłem, takiej informacji w instrukcji o opróżnianiu pojemnika na bród, jest tylko:
"Błąd 2. Otwórz pojemnik ze szczotkami urządzenia Roomba i wyczyść szczotki"

Tutaj elektroniczna wersja PDF
jaszonka

Wyczytałam, że mógł to być sygnał utrudnionego obracania szczotek.Szczotki były prawie czyste - wszystkie włosy psa pięknie wpadały do pojemnika, ale pojemnik był tak napchany pierwszym razem, że mógł przeszkadzać szczotkom.

Jutro będę słuchać uważnie co gada i ile błysków puszcza.

[ Dodano: 2013-09-06, 21:18 ]
Sondejm - masz rację!
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

A pierścień na wierzchnim panelu Roomby masz złoty czy żółty?
Na fotkach w serii 6x0 widać złoto, jak kupiłem to pomyślałem podróbka mam pierścień ŻÓŁTY, do złotego nie podobny na moich fotkach.

[ Dodano: 2013-09-06, 21:24 ]
jaszonka pisze:Jutro będę słuchać uważnie co gada i ile błysków puszcza.
Jutro może nie być tyle śmieci, choć może nie doceniam domowników ;-)
jaszonka

Pierścień jest żółty, ale taki żółto-zgaszony. Ale wiadomo -reklama zawsze upiększa.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

jaszonka pisze:Pierwszy raz zatrzymała się i zaczęła coś gadać - nie wiem co bo rozmawiałam - podeszłam i stała paląc czerwoną lampkę, po opróżnieniu pojemnika lampka zgasła i ruszyła dale
Bez wciskania czegokolwiek, tak sama ruszyła?
Przepraszam, nie pytam jak blondynkę lecz nie dowierzam co czytam, kupiłaś na pewno iRobot Roomba 620?
Zablokowany