jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

ida9 pisze:Neato wygrywa u mnie wszystkim poza jedną obawą - że zostawi mi wszędzie nieposprzątane wzdłuż krawędzi i będę musiała po nim sprzątać.
sprzątać :) może tak, może nie...
Ja nie sprzątam i kotów nie ma.
A że do krawędzi robot nie dojeżdża więc zapewne nadrabiam myciem podłóg co kilka tygodni.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
jacekl

Post autor: jacekl »

To mój pierwszy tekst na tym forum. Dojrzałem do kupna robota odkurzającego. Mam duże dość mieszkanie - 150 m2 - o dość skomplikowanym układzie (trzy pokoje w tzw. amfiladzie, czwarty nie, duży długi przedpokój, duża kuchnia). Czy ktoś już przetestował nowego Samsunga NaviBot Corner Cleaner VR10F71UCBC z wysuwanymi szczotkami bocznymi, który wydaje się być bardzo zaawansowany technologicznie i doskonale nawigujący w trudnych wnętrzach. Dzięki wysuwającym się szczotkom bocznym sprawia wrażenie do brze wymiatającego z narożników i spod niskich mebli. Czytając wypowiedzi o Roombie odniosłem wrażenie, że w takich wnętrzach mogą się pogubić. Alternatywnie do wspomnianego Samsunga (2500 zł) rozważam zakup Roomby 790 (3200 zł).
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Sama interesuję się obecnie tym Samsungiem o którym piszesz.
Póki co nie ma zbyt wielu testów w jego wykonaniu.
Jednak jeśli popatrzymy na jego poprzednika model 8980 z bazą samoopróżniającą (gdyby dodali tutaj jedynie gadżet w postaci szczotek wysuwanych, a resztę pozostawili bez zmian co jest wielce prawdopodobne) to wyniki testów sprzątania nie byłyby na jakimś super poziomie.
W jednym z testów Samsung 8980 miał 83% skuteczności, a Roomba 99%

Jeśli chodzi o Roombę 790, to masz chyba wyraźnie sporo kasy na zbyciu.
Nie wiem czy opłacałoby się ją kupić i sprzedać akcesoria z walizki, żeby wyjść na swoje.
No chyba, że lubisz jak ja niebieski kolor, no to o gustach wtedy dyskutować nie będziemy.
Bo poza tym jednym argumentem nie widzę innych, żeby tyle pieniędzy bez sensu wydawać.
Lepiej chyba kupić 2 niższe modele za tą cenę :-P
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
jacekl

Post autor: jacekl »

Jestem gotów wydać kasę z sensem. Dlatego proszę o wsparcie. Póki co skłaniam się ku Samsungowi. Co do miejscowej skuteczności odkurzania to Roomba musi być lepsza bo ma dwie szczotki (gumową i włosianą), które, pracując przeciwbieżnie, zbierają kurz i drobne śmieci zapewne dobrze. Ale za to ma tylko jedną szczotkę boczną, której działanie i skuteczność są takie sobie. Samsung ma dwie szczotki boczne na dodatek (ten najnowszy model) wysuwane. Na filmach wygląda na to, że znakomicie radzi sobie w miejscach trudno dostępnych. Ponieważ, jak wspomnialem na początku, moje mieszkanie ma dość skomplikowany układ i sądzę, że Samsung lepiej poradzi sobie z nawigacją. Roomba (tak wynika z wielu wypowiedzi w różnych postach tego forum) nawiguje znacznie gorzej od Samsunga (bardziej chaotycznie) i zdarza jej się zostawić niedosprzątane miejsca zwłaszcza na środku pokoju. Poza tym w Roombie zniechęca mnie trochę konieczność ustawiania latarni. Ale cały czas decyzji nie podjąłem i czekam na podpowiedzi od osób, które używały już tych najnowszych modeli Roomby i Samsunga. A jeszcze barbapuppa co do koloru to model, który oglądałem nie był niebieski. Był w róźnych odcieniach szarości i czerni. Bardzo ładny zresztą.
mikaxx

Post autor: mikaxx »

witam, to mój pierwszy post na forum. Zastanawiam się jaki model Roomby wybrać.. czy opłaca się dopłacać do roomby 7xxx czy kupić roombę 630 ( z 5 letnia gwarancja w cenie 1350) a może 580? W domu mam 4 koty po których jest dużo sierści. W powietrzu codziennie unosi sie dużo kurzu. Czy w ogóle roomba coś na to poradzi? generalnie podłoga to panele i kafelki bez dywanów. w innym pomieszczeniu są dywany z krótkim włosiem. proszę o jakąś poradę..czy może kupić roombę 560 za 700 zł z najnowszym oprogramowaniem (soft 07 i do tego pojemnik na siersc aero), zielonym pojemnikiem, pilotem i 2 wirtualnymi ścianami? znalazłam taką ofertę ...(roomba używana)
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

mikaxx pisze:witam, to mój pierwszy post na forum. Zastanawiam się jaki model Roomby wybrać.. czy opłaca się dopłacać do roomby 7xxx czy kupić roombę 630 ( z 5 letnia gwarancja w cenie 1350) a może 580? W domu mam 4 koty po których jest dużo sierści. W powietrzu codziennie unosi sie dużo kurzu. Czy w ogóle roomba coś na to poradzi? generalnie podłoga to panele i kafelki bez dywanów. w innym pomieszczeniu są dywany z krótkim włosiem. proszę o jakąś poradę..czy może kupić roombę 560 za 700 zł z najnowszym oprogramowaniem (soft 07 i do tego pojemnik na siersc aero), zielonym pojemnikiem, pilotem i 2 wirtualnymi ścianami? znalazłam taką ofertę ...(roomba używana)
Kup ta roombę od szeryfa za 700 zł. Jest prawie nowa widziałem zdjęcia.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
mikaxx

wiadomo , ze wolalabym te za 700 zl niz wydac 1300 tylko chodzi o roznice w sprzataniu. jest jakas roznica miedzy roomba 560 a 630 ?
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Kochana - nie ma żadnej różnicy. Ponieważ urządzenia bazują na tej samej płycie głównej oraz identycznych modułach.

620 ma dodatkowo tylko kosz Aerovac oraz szary moduł, ale nie ma timera i mozliwosci pracy z latarniami.

620 jest zwykłą 530 z szarym modułem i koszem AV. Reszta jest ta sama.

NIe ma różnicy w sprzątaniu.
mikaxx

aha dziekuje za wyjasnienie:)
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

I jak roomba? Mam nadzieję że się sprawdziła :) Nowy akumulator, aerovac, wózek. Nic tylko sprzątać !
mikaxx

Dzisiaj dostałam, działa bardzo fajnie. Posprzątała ładnie, pełny zbiorniczek śmieci. chodziła chyba prawie 2 h i wciąż nie wołała o prąd. Wlazła nawet pod łóżko i tam pozbierała paprochy ;) Latarnie okazały się całkiem przydatne ;)
Awatar użytkownika
pawel2m
Kontakt:

Sprzątanie pod łóżkiem jest super.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

pawel2m pisze:Sprzątanie pod łóżkiem jest super.

Zapraszam wtedy pod moje łóżko :lol:
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
mikaxx

tak bo w końcu jest tam czysto, to miejsce gdzie ciężko było sięgnąc miotłą a i tak sama nie zmiotłam wszystkiego. Oby służyła :)
Dzięki info na forum udało mi sie też ją polaczyc z pilotem. będę ją załączać codziennie ;0)

A czy w serii 600 nie zostały udoskonalone jakieś sensory wykrywania brudu?

czy teggo typu udoskonalenia moze wprowadzic do roomby 500?
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

mikaxx pisze:A czy w serii 600 nie zostały udoskonalone jakieś sensory wykrywania brudu?

czy teggo typu udoskonalenia moze wprowadzic do roomby 500?
780 ma optyczny czujnik brudu i chyba czujnik zapełnienie kosza.
Od serii 4xx przez 5xx i 6xx ten sam sposób czyli dźwiękowa detekcja, mała żółta blaszka pod szczotką wzmacnia uderzenia brudu i przekazuje do odkurzacza aby "zakręcił" się w tym miejscu kilka razy, DirtDetect (blueLED).
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Zablokowany