jaki odkurzacz wybrać??? - 2013

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Jakieś polecane miejsca sprzedaży, gdzie są otwarci na negocjacje? Co wato brać w gratisie - na pewno filtry - coś jeszcze?
Możesz spróbować sklep forumowy - dla zarejestrowanych użytkowników są zawsze ciekawe propozycje.
Pawel2 też pewnie coś może polecić.
Sklep internetowy z 5-letnią gwarancją też jest sprawdzony.
Wybieraj i targuj się.
Ja bym wolała niską cenę za sam sprzęt, bo te wszystkie gratisy zawsze można dokupić jak zajdzie taka potrzeba.
ida9 pisze:Czy to nieposprzątane 1 cm przez Neato nie powoduje, że zraz się niesie i znowu jest brudno?
Nie wiem jak odpowiedzieć na to pytanie. Po prostu jest nieposprzątane, czy się niesie? Jak masz kurz, a będzie przeciąg, to pewnie przeleci, butami też rozniesiesz.
Jednak jak sprzątniesz te miejsca gruntownie na początku i raz na jakiś czas poprawisz, to raczej nie powinno być problemu.
ida9 pisze:A jak z omijaniem / przesuwaniem drobnych przedmiotów- np. obecnie resoraki, klocki lego duplo. wiadomo, że trzeba zbierać . chować zabawki, ale jak coś się zapodzieje to jak reagują Neato i Roomba?
Roomba przesuwa resoraki, natomiast łyka drobne klocki lego (jeśli lubisz dłubać w śmieciach, w razie czego zawsze możesz potem wyjąć i umyć).
Nie polecam natomiast kokardek, wstążek, czy sznurówek zostawionych solo.
Neato autka też przepchnie, na lego go nie testowałam, to nie potrafię odpowiedzieć.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
ida9

Post autor: ida9 »

Przez te x lat zanim myjący może pojawi się na rynku coś ciekawego ;-)

Jeśli Roomba - to jaki model do mnie?
Rozumiem, że dzięki bocznej szczotce Roomba nie zostawi mi tego 1 cm brzegu nieposprzątanego?

Jak jest w realnym użytkowaniu z czyszczeniem pojemnika - szczotek. W Neato widziałam, że tylko opróżniają pojemnik, palcem wycierają syf od wewnętrznej str. filtra i tyle. Podobno w Roombie trzeba po każdym sprzątaniu czyścić pojemnik na mokro - tzn. myć. Czy to prawda?
Możecie mi tak w skrócie wytłumaczyć - często widzę przy Neato opis, że jest bardziej "bezobsługowy" w stosunku do Roomby. Czy ktoś kto testował oba może mi powiedzieć jaka jest różnica.

I jeszcze do obeznanych- jak wygląda użytkowanie przez kilka lat. Jakie części się zużywają - co trzeba dopić np. po pół roku / roku/ 2 latach.

Wchodzę na testownię, ale nic tam nie widzę. Gdzie szukać jakiś testów, porównań Neato ws. Roomba.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Neato ze względu na swoją budowę: 1 szczotka (nie włosiana) jest na pewno łatwiejsze w czyszczeniu niż Roomba. Zwykle opróżnia się tylko pojemnik.
W Roombie są 2 przeciwbieżne szczotki (włosiana i gumowa) i ta włosiana wymaga niestety więcej pracy. Trzeba zdjąć z niej włosy nakręcające się na szczotkę. Mamy do tego 2 narzędzia: płaskie do przecinania i okrągłe-pierścień do ściągania włosów. To zupełnie wystarczy do wyczyszczenia Roomby. Ja poświęcam jej nie więcej jak 10 minut i na to składa się odkręcenie bocznej szczotki, zdjęcie kółka, wysypanie z kosza śmieci i przetarcie.
Jeśli chodzi o mycie, to w przypadku kosza AeroVac nie ma takiej możliwości, raczej się wyciera tylko.

Co się psuje w przypadku Roomby? To zależy od warunków użytkowania, częstości zapuszczania... Sprawa naprawdę bardzo indywidualna.
Na pewno trzeba wymienić baterię po około 2 latach.
Ja w sumie poza filtrami wymieniłam do tej pory raz boczną szczotkę i raz gumową.

[ Dodano: 2013-07-23, 20:40 ]
Testowni już nie ma. Sprawdź w dziale Testy, Recenzje, Opinie - w dziale Tematy znajdziesz testy użytkowników na 1 i 2 stronie
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
ida9

Dzięki za wszystkie dotychczasowe wskazówki :-) Tak to jest- im więcej człowiek czyta, tym ma większy mętlik w głowie.

barbapuppa - ciemna jestem - nie mogę znaleźć namiarów na sklep forumowy - help proszę.

U nas z włosami nie jest tak źle - więc może i czyszczenie Roomby nie byłoby tak upiorne.
Wychodzi na to, że musiałabym mieć przy Roombie 2 latarnie jeśli zależałoby mi na szybkim posprzątaniu kuchni i salonu. Czy z niższych modeli nadal współpracuje z nimi tylko 581? A później już tylko 780? 780 jest znacznie droższa w eksploatacji i to mnie nie przekonuje. A 581 nówka jest jest jeszcze powszechnie dostępna w sprzedaży?
Czy każda latarnia ma funkcję wirtualnej ściany? Jeśli nie to jak to sprawdzić?

Jaki model Roomby byście mi polecili na moje potrzeby?

I czy Roomba zadziała mi tak, że jak postawię 2 latarnie oddzielając w całości korytarz od sprzątania i Roomba mi posprząta tą kuchnię i salon a ja ją wyłączę ręcznie i zaniosę do stacji to ona na następny dzień (przy nowym sprzątaniu) rozpozna, że to nowy cykl sprzątania - czy będzie chciała kończyć to, czego nie zrobiła poprzedniego dnia? (sorry jeśli to głupie pytanie). Tak na prawdę to ideałem byłoby używanie zamiennie (co 2 dni) funkcji latarni i ściany.

Neato wygrywa na razie czyszczeniem i czasem sprzątania - nie musiałabym kombinować. Obecnie u nas nie ma tak, że wychodzimy z domu na 3h tak, że nikogo nie ma.
Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
Kontakt:

Post autor: pawel2m »

ida9 pisze:

I czy Roomba zadziała mi tak, że jak postawię 2 latarnie oddzielając w całości korytarz od sprzątania i Roomba mi posprząta tą kuchnię i salon a ja ją wyłączę ręcznie i zaniosę do stacji to ona na następny dzień (przy nowym sprzątaniu) rozpozna, że to nowy cykl sprzątania - czy będzie chciała kończyć to, czego nie zrobiła poprzedniego dnia?
N
Nie.

Funkcją latarni oddzielisz kuchnię od salonu, robot najpierw zwiedzi salon (30 minut) i skończeniu pojedzie do kuchni (30 minut) po czym zwali się do bazy i zapomni o misji jaką wykonał regenerując siły .

Natomiast funkcją ściany jedynie zablokujesz mu wjazd do strefy np. gotowania.

Latarnie są zawsze dwu funkcyjne, a same ściany zawsze 1 - czyli wall only.

560, 581, 580 lub 780, przy czym te dwie pierwsze jedynie leżaki lub używki.
------------------------------------------------------
Aktualizacja softu w Roombie 5xx do wersji 08 - na PRIV
Naprawy, części zamienne - PRIV
Roomby nowe, używane - PRIV
Akumulatory do Roomby Litowe 4400mAh -249zł
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Szczerze, jeśli chcesz selektywnie sprzątać i przenosić, to po co Ci latarnie. Wystarczą ściany do odgrodzenia terenu, którego nie chcesz posprzątać, a jak chcesz całości sprzątać, to je usuwasz i tyle.
Wtedy możesz kupić najtańszą wersję Roomby.

Roomba nie ma pamięci jak Neato, ona każde sprzątanie po wyjeździe z ładowarki traktuje jako nowe, niezależnie czy poprzednie zostało ukończone.

Sklep forumowy łatwo znaleźć, wystarczy kliknąć w "pszczółkę", a potem napisać na e-mail znaleziony na stronie.
ida9

No właśnie ta pamięć w Neato mnie zmyliła - właściciele na to narzekali.

W sumie masz rację barbapuppa - u mnie ściany załatwiłyby sprawę - jak chciałabym sprzątnąć cały dół to bym po prostu je usuwała i tyle.
Jaki "prostszy" model byłby ok do posprzątania dołu - tzn. powierzchni ok. 50 m2 (z czego tylko 1 pokój jest oddzielony drzwiami a reszta to otwarta przestrzeń. Były potrzebne 2 ściany i AeroVac.

Jeśli chodzi o używki na co zwracać uwagę - o co dopytać?
Na razie znalazłam, że dokładne zdjęcia od spodu i zdjęcia szczotek. O jaki jeszcze zdjęcia pytać.

Znalazłam na razie ciekawą aukcję na 560.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

620 kosztuje ok. 1 tys. zł + 2 ściany czy ściano-latarnie po 70-80zł każda wychodzi ok. 1200zł
Masz nowy akumulator, gwarancję i zero obaw, że kupujesz kota w worku.
Narzędzie okrągłe do czyszczenia zawsze można dokupić, jeśli w zestawie jest tylko płaskie.

Przy używce patrz też na długość pracy baterii (krótka żywotność oznacza konieczność doinwestowania), czy ma kosz AeroVac (jak nie trzeba zakupić), sprawdź po numerze seryjnym który to rocznik, to też wiele może powiedzieć. Podlicz wszystkie koszty.
Zwykle sprzedawcy twierdzą, że odkurzacze dosłownie 2-3 razy wyjechały na sprzątanie. Niestety w większości przypadków nie jest to prawda.

Na znanym portalu aukcyjnym jest teraz w dobrej cenie w licytacji nowa 780 - można próbować upolować. Ostatnio poszła w bardzo niskiej cenie taka.
Jest też nowa 760 w dobrej cenie. Też jeszcze 1 dzień aukcja.
Oczywiście jeśli nie przeszkadza Ci HEPA w serii 7xx.
galleonum

Post autor: galleonum »

@ sondejm, barbapuppa
dziękuję za wyjaśnienie różnic w PET

@ barbapuppa
to jest 625 PRO, o różnice w PET pytałem z ciekawości

@ pawel2m
dziękuję za ekspercką wycenę
Awatar użytkownika
GRZECH
Robo Koneser

Post autor: GRZECH »

barbapuppa pisze:Roomba nie ma pamięci jak Neato, ona każde sprzątanie po wyjeździe z ładowarki traktuje jako nowe, niezależnie czy poprzednie zostało ukończone.
Neato nie ma pamięci, nie uczy się sprzątania pomieszczeń i ich nie zapamiętuje na przyszłość.

Jedyne co jest związane z pamięcią podczas sprzątania w Neato:
- pamięta gdzie już posprzątał a gdzie nie - jeżeli w międzyczasie musi się doładować
- pamięta gdzie jest stacja ładowania by do niej bez problemu wrócić
- pamięta gdzie rozpoczął sprzątanie by do tego samego miejsca wrócić jeżeli został uruchomiony "z ręki" np. w danym pomieszczeniu.
Każde kolejne odkurzanie jest zapamiętywane jw. od nowa.

Więc powiedział bym że pamięć w Neato to bardzo przydatna rzecz i narzekać na to nie sposób :-)
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]

Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Post autor: sondejm »

barbapuppa pisze:620 kosztuje ok. 1 tys. zł + 2 ściany czy ściano-latarnie po 70-80zł każda wychodzi ok. 1200zł
Masz nowy akumulator, gwarancję i zero obaw, że kupujesz kota w worku.
620-tka nie ma WiFi więc tylko ściany automatyczne /ręczne wchodzą w rachubę.

Latarnio/ściana automatyczna (bo tylko takie są) aktywowana jest przez WiFi, nie można załączać ręcznie.

[ Dodano: 2013-07-25, 21:12 ]
barbapuppa pisze:Bardziej miałam na myśli, że jak nie ukończył cyklu sprzątania bo padła bateria to wróci w to miejsce, aby dokończyć, co Roombie się nie zdarzy nigdy ;-)
Sprzedawcy i producent piszą że Roomba może po naładowaniu kontynuować sprzątanie i to jest prawda, jeśli ją tam zaniesiemy gdzie skończyła.

;-)
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

sondejm a ja myślałam, że ściano-latarnie jeśli odkurzacz nie ma możliwości (czyli WiFi) działają wtedy w trybie ścian i wszystko jedno z jakim modelem. Widać nie doczytałam gdzie trzeba. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

Taka ściana automatyczna może być
Obrazek
Wirtualna Ściana tworzy niewidzialną barierę, której Roomba nie przekroczy. Wirtualną Ścianę można zaprogramować do ochrony obszarów o szerokości do 2 metrów. W ten sposób tworzy się bariera, która blokuje iRobotowi Roomba dostęp do miejsc, w których nie ma sprzątać. Najlepsze efekty osiągnie się, umieszczając Wirtualną Ścianę za progiem przejścia do pomieszczenia, które ma zostać odgrodzone. Ustaw wirtualną ścianę tak, aby strzałka na jej szczycie wskazywała linię, która ma być granicą dla iRobota Roomba. Na początku sprzątania włącz ręcznie Wirtualną Ścianę, by bariera została aktywowana. Wyłączy się ona automatycznie po 135 minutach. Wirtualna Ściana zasilana jest dwiema bateriami alkalicznymi
ida9

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
Wiem, że każdy tak ma, ale na prawdę przy takim wyborze człowiek dostaje kręćka.
Neato wygrywa u mnie wszystkim poza jedną obawą - że zostawi mi wszędzie nieposprzątane wzdłuż krawędzi i będę musiała po nim sprzątać.

Za to Roombę 620 mogłabym mieć kilka setek taniej. Ale tu boję się upierdliwego czyszczenia, i długości pracy. Ale za to miałabym na pewno lepiej posprzątane.

Także wybór jest trudny ;-)

Rozumiem, że pewne jest, że Roomba 620 obsługuje wirtualne śiany. Bo z jakiś zestawieniach producenta z porównaniem modeli jest tam kreska (jak mniemam, bo nie ma w zestawie sprzedawanym w robotem), a gdzieś w jakiś opisach w necie, że ściany współpracują od modelu 630 w górę.
Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master

ida9 pisze:Rozumiem, że pewne jest, że Roomba 620 obsługuje wirtualne śiany. Bo z jakiś zestawieniach producenta z porównaniem modeli jest tam kreska (jak mniemam, bo nie ma w zestawie sprzedawanym w robotem), a gdzieś w jakiś opisach w necie, że ściany współpracują od modelu 630 w górę
Wszystkie ściany tylko ściany są wybudzane są przez promień z wieżyczki Roomby, jeśli ściana (nowej generacji) włączona (ON/AUTO) i energia w bateryjkach jest to ściana automatycznie się załączy na czas pracy - gdy będzie widziała Roombę i nie przepuści dopóki będzie energia w bateryjkach.

Pierwsza z góry jest podobna do ściano/latarni lecz zamiast widocznego ON/OFF ma SUWAK Lighthouse/Wirtuall Wall

I takie 3 rodzaje ŚCIAN na 100% obsłuży.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zablokowany