jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
pogar

Post autor: pogar »

lekwp pisze:
pogar pisze::-) dziękuję za informacje.
co do tej gwarancji to nie wiem o co chodzi, ale zapewne o coś w rodzaju pewnych usług za darmo przez kolejne 3 lata. Za bardzo mi na tym nie zależy - wziąłbym u nich , bo mógłbym po to sam podjechać... :)

Nie spiesz się , poczytaj forum. Z kurzu przez kilka dni nie umrzesz. :mrgreen:
Czytam, czytam :-) denerwują mnie te "koty" latające po domu.
Nowego 780 taniej niż za 2399 (z przesyłką) chyba za bardzo nie znajdę :-)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 15:14 przez pogar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Post autor: lekwp »

Glanz : Jaki zysk przewidujesz z tej operacji ?

Pogar : Ja kupiłem taniej w Vobisie.
pogar

który Neato? :-) przewijam się przez ów wątek i jeszcze nie znalazłem odpowiedzi dlaczego w moim mieszkaniu miałby być lepszy Neato.
Zapomniałem napisać, iż w pokoju dziecięcym mam niewysoki dywan/wykładzinę.
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Post autor: lekwp »

Na stronie głównej forum znajdziesz dział o Neato.
pogar

tak, widziałem. Nie mniej ów wątek jest skonsolidowanym "co kupić" :-) Przed wejściem na to forum nie wiedziałem nawet że Neato istnieje...
pogar

dzięki :)
Czy Neato ma problemy z jakimiś podłożami (nadal się wgryzam w wątek, 2699 za neato xv-15 mogę przeboleć) ? Czy sprawa serwisowania wygląda podobnie jak z Roomb'ami?
pogar

Lekwp: dziękuję za pomoc.
Patrząc na filmy http://vimeo.com/robotsaldetalle wydaje się, iż Roomba 780 lepiej daje radę.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

Witaj pogar na forum
właściwie zastanawiam się dlaczego rozważasz wyłącznie 780 i 625?
ja mam większy metraż, a 581 spokojnie daje radę, może nie ma poprawionego algorytmu sprzątania jaki jest w 780 i lepszej wydajności baterii (jak piszą), ale ma tą dodatkową zaletę, że filtry są znacznie tańsze w eksploatacji (ja mam dokupiony kosz AeroVac)
oczywiście wybór należy do Ciebie, ale ja pomimo tylu lat obserwacji tego co się dzieje na rynku, naprawdę nie rozumiem tej fascynacji modelem PRO (czy sprzedaż domokrążna w jakiej odbywa się prezentacja modelu i wciskanie ludziom wyższości tego - z walizką akcesoriów jakie można za tańsze pieniądze dokupić - za niebotyczną kasę w stosunku do nowszej 780 można uznać za uzasadnioną? dla mnie nie)
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
pogar

:-) duże są te zmiany w algorytmie między 580 i 780? W skali roku roku o ile taniej wychodzą filtry (załóżmy odkurzanie 3 razy w tygodniu) ?
Nie wiem czy potrzebuję 580 i 780. Chcę kupić i ma sprzątać tak, by żona była zadowolona... :-)
Dla laika cena jest odpowiedzią. PRO już wykluczony.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

właściwie na to pytanie sam sobie trochę odpowiedziałeś, testy na vimeo pokazują, że 780 nieznacznie lepiej sprząta od 581 (choć jak dla mnie nie jest to zbyt wielka różnica %), choć ma podobno lepsze wyplątywanie się z kabli, niestety trudno porównać mi oba odkurzacze, bo w rękach 780 nie miałam, opieram się jedynie na tym co czytałam, widziałam na filmikach i co opisują użytkownicy
przez krótki moment sama byłam napalona na 780 jednak koszty wymiany filtrów nieco ostudziły mój zapał
szczerze powiedziawszy ja w swoim AeroVacu (to akurat dobra inwestycja do 581 - można w sieci znaleźć 581 +AeroVac w komplecie) jeszcze nie wymieniłam filtra od nowości (choć zapasowy zakupiłam od razu), po prostu jak się zabrudzi to albo traktuję go zwykłym odkurzaczem, albo po porządnym wytrzepaniu i zdrapaniu paznokciem czy szczoteczką kurzu poddaję go praniu pod kranem, a potem porządnie suszę, naprawdę nie zauważyłam w związku z tymi czynnościami jakiegoś problemu z odkurzaniem, Roomba sprząta 4-5 razy w tygodniu
co do RoboSklepu o którym pisałeś, to sama kupiłam u nich wówczas z 3-letnią gwarancją, teraz jest to 2-letnia iRobota i 3-letnia ich własna, nie trzeba nic wykupywać dodatkowo
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
pogar

Z tego co widzę to 780 jest droższy o ok 400 zł.
581 ma w zestawie 3 latarnie, 780 - dwie.

Kosz AeroVac do 581 kosztuje ok 100 zł. Czyli różnica to 300 zł.
Jeśli dwie latarnie mi wystarczą (nie wiem) to wziąłbym 780 : lepsze <podobno> sprzątanie za 300 zł.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

rozważ też fakt, że żona będzie na pewno zadowolona z czegokolwiek co kupisz, a w codziennej pracy ją wyręczy, jednak weź pod uwagę, że w 100% żaden odkurzacz nie jest idealny i raz na jakiś czas trzeba po nim poprawić

[ Dodano: 2012-04-15, 17:14 ]
jeśli chodzi o latarnie, to kwestia jaki masz układ mieszkania, bo nie zawsze potrzebna jest duża ilość
w większości przypadków 2 były wystarczające, ale jak pisałam zależy od układu

[ Dodano: 2012-04-15, 17:22 ]
w 780 będziesz musiał wymieniać częściej 2 filtry, wg tego co pisze Glanz przypuszczam, że co 6mies. na pewno, niestety nie da się ich wyczyścić
za to na pewno dłużej odkurzacz będzie sprzątał niż 581, bo jest lepsze wykorzystanie baterii
Awatar użytkownika
ZibiD
Robo Ekspert

Post autor: ZibiD »

Ja bym się nie szarpał na pro - sam mam i walizka służy mi jako wypełnienie pustej przestrzeni pod łóżkiem a cena jest zauważalnie wyższa niz 581 z aerovac.
Co do neato - musisz się rozczytać i zastanowić czy spełni wymagania. Jest dobry ale nie idealny. Sa konkurencje, w których jest lepszy od roomby i sa takie, w których jej ustępuje. Oba odkurzacze, to jednak czołówka.
Kupujac za granica neato, trzeba się liczyć z brakiem gwarancji a ewentualna naprawa tania nie będzie. Pod tym względem roomba z gwarancja jest dużo bezpieczniejsza.
Nie spiesz się z decyzja - kalkuluj na zimno - 2 tysie piechota nie chodza. :-)

Edit: jeden z testów
http://www.robotreviews.com/reviews/roo ... -mint-plus

I drugi:
http://translate.google.pl/translate?hl ... bs%3Dqdr:y
Obrazek
pogar

dziękuję.
Pro odpadł: niekorzystny stosunek ceny do wartości i przydatności :-)
Naeto mnie nie przekonał.
Wachałem się między Roombą 581 a 780 i stanęło na tej drugiej: niewiele droższa, nowsza technologia, dłuższa praca na baterii. Dziękuję wszystkim za bardzo aktywną pomoc.
Pozdrawiam
pogar

:-) Dziękuję. Skoro już tu się zarejestrowałem, to postaram się ciut poudzielać :)
Odkurzacz odebrany, napisałem o nim tu: pierwsze-chwile-z-780tka-vt517.htm :-)

Pozdrawiam
Zablokowany