jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
narandal

Re: jaki odkurzacz wybrać??? - 2014

Post autor: narandal »

Witam Wszystkich
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu pomocnika przy odkurzaniu mieszkania i najgorsze w tym to, że im więcej wiadomości tym mniej wiem (w sensie wyboru).
Na początku brałem pod uwagę tylko roombe 780 (bo była najdroższa w sklepie) i postanowiłem poczytać i pooglądać na youtube co to cacko potrafi. Tam dowiedziałem się że jest już dostępna wersja 880 więc 780 poszła w odstawkę. Oglądałem, czytałem i... pojawili się konkurenci.
Pierwszym z nich został LG ale długo nie nacieszył się tą pozycją ze względu na osobisty uraz do tej marki.
Drugim Neato XV Signature Pro, brak chaosu w sprzątaniu (roomba) stało się moim priorytetem (robot będzie sprzątał podczas mojej obecności). Jednak to co zostawia blisko ścian przekreśliło jego szanse.
Numerem 3 był Samsung NaviBot Corner Clean. Te czyste narożniki, a że do tego cichy… nic tylko kupować :)
Teraz jednak na placu boju zostały: Kobold VR100 vs Neato Botvac.
Zalety Kobolda to dłuższa gwarancja i lepsza bateria (z częściami tu gdzie mieszkam nie ma problemu).
Minusy: W zasadzie nie wiem czy zaliczyć to na minus (nie znam się) ale zmienili od połowy roku 2013 zasilacz stacji dokującej z 2.5A na 2A

Plusy Botvaca hmm... nowszy (pewnie z nowym oprogramowaniem), pamięć lasera skanującego(?) a przynajmniej tak to wyglądało na filmiku który widziałem na youtube. Szczotka sięgająca praktycznie do końca prawej strony.
Minusy: Za mało informacji by stwierdzić.

Dalej czytam, oglądam i chyba rzucę monetą, bo tak dalej być nie może :)
moby177

Post autor: moby177 »

Podobne mam rozterki, jak Ty.
Twój wybór jest dobry, choć oczywiście nie bez wad.
Kobold i botvac są negatywnymi czempionami głośności i brak im pilota.
Czytałem opinię człowieka, który zrezygnował z podobnego wyboru, bo bez pilota nie będzie mógł bawić się z kotem w zaczepki.
:-)
Życzę dobrego wyboru !
Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser

Post autor: Mystic »

Hmm bierz kobolda, to usprawnione neato i odkurza szybko- to ważne jeśli przebywasz w domu podczas odkurzania.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
narandal

Niestety Botvac wydaje się mieć problemy wieku dziecięcego, a przynajmniej tak to wygląda z komentarzy zamieszczonych na tej stronie: http://www.kelrobot.fr/2014/04/27/test- ... to-botvac/
Pilot jest całkowicie zbędnym dodatkiem jak dla mnie, hałas też nie powinien powodować bólu głowy więc pewnie padnie na Kobolda taj jak podpowiada Mystic.
Dam sobie jeszcze tydzień na przemyślenie decyzji żeby nie żałować :)
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

A może możesz je gdzieś pożyczyć i wypróbować? Wtedy naocznie mógłbyś sprawdzić który bardziej Ci odpowiada.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
narandal

Niestety nie mam takiej możliwości, chyba że kupić i oddać jak nie będzie odpowiadał ;-)
Jedyne co mogę to wybrać się do sklepu vorwerk i zobaczyć jak u nich działa (kobold), bo wyczytałem że jest taka możliwość ale to nie to samo. Na youtube jest pod dostatkiem filmików.
W dodatku dzisiaj dopiero zauważyłem na forum dział o nowościach w którym piokrza informuje o nowym modelu Vorwerk Kobold VR200 który prawdopodobnie ma się pojawić ale nie wiadomo kiedy...
Znając swoje szczęście to kupie vr100 i "za tydzień" pojawi się vr200 który zdecydowanie bardziej mi się podoba wizualnie.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Może więc warto chwilę poczekać, albo zadzwoń do źródła i zapytaj kiedy będzie dostępny.
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
sowalski

Post autor: sowalski »

Witam wszystkich na forum!
Poszukuje robota-odkurzacza do domu jednorodzinnego. W domu mieszkają 3-4 osoby (raczej krótkie włosy) i kot syberyjski (http://www.petandu.com/uploads/breed//t ... 2e4c22.jpg duuużo wszechobecnej sierści + porozrzucany żwirek). Cykl pracy w jakim miałoby pracować docelowe urządzenie to 5h na parter (około 60-65m m2 bez mebli - plan w załączniku) po czym będzie przenoszony na górę na której powinien od razu rozpocząć sprzątanie. Pracowałby przez 5 dni w tygodniu, w weekendy będzie ewentualnie uruchamiany w poszczególnych pomieszczeniach. Głośność nie ma dla mnie znaczenia, przede wszystkim wydajność ;-). W salonie znajduje się firana do podłogi lecz ew. dosprzątanie pod nią nie jest problemem.

Zastanawiam się nad roombą 780 lub Koboldem VR100, Neato XV-25 lub XV Signature Pro jednak jestem otwarty na inne propozycje. Z tego co się zorientowałem problemem roomby może być kiepskie rozplanowanie sprzątania. Boje się że za jednym razem nie da rady posprzątać całej kondygnacji nawet z latarniami :-(. Pytanie jak przy takim rozmieszczeniu pomieszczeń radę dał by sobie Neato?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Nie wiem o co chodzi z docelowym sprzątaniem 5h na parterze. Ale jeśli faktycznie masz na myśli tak długi czas sprzątania, to pozostaje Ci wyłącznie odkurzanie ręczne.
sowalski

Mówiąc o 5h miałem na myśli czas na odkurzenie parteru i podładowanie tak aby od razu mógł zacząć pracę na piętrze :-).
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Ja też nie wiem po co odkurzać 5 godzin te 60 metrów skoro można to zrobić np. w 2 godziny w przypadku Roomby? Neato jest jeszcze szybszy, pewnie zajmie mu to godzinę/półtorej. Ale jeśli chcesz mieć non-stop idealnie czysto, to oczywiście nikt nie broni - włączaj ile chcesz, jedynym ograniczeniem jest akumulator który musi się doładowywać co jakiś czas te 2-3 godziny, więc powstaje przerwa w ciągu dnia. Najlepiej spisuje się tu programowanie harmonogramu które mają odkurzacze Neato/Vorwerk i Roomba serii 700/800.

Na tej powierzchni zarówno Roomba jak i Neato dadzą radę, pytanie tylko czy Roomba bez wirtualnych latarni dotrze naprawdę wszędzie jak choćby Neato? Jak Roomba to chyba seria 800, bo to jedyna która ma sens w przypadku dużych ilości sierści czy włosów? Neato z kolei daje radę przy każdym rozmieszczeniu pomieszczeń, gdyż tworzy sobie mapę, a Roomba od pewnej granicy powierzchni (>60m2), może zaczynać się gubić i czegoś niedoodkurzać w danym cyklu, choć w innym może dotrzeć w miejsce w które nie dotarła np. w poprzednim - to taki trochę los szczęścia przy powierzchniach większych niż przewidział producent (60m2; 80m2 z latarniami). Dlatego iRobot poleca dzielić powierzchnię wirtualnymi ścianami i po zakończeniu sprzątania danej przestawiać Roombę ręcznie, albo załatwić to automatycznie - jak to jest w przypadku modeli obsługujących wirtualne latarnie. Natomiast Neato sam wznawia sobie odkurzanie po doładowaniu jeśli powierzchnia sprzątania jest większa niż pozwala mu na to aktualny poziom naładowania akumulatorów. Ma też większą moc ssania, więc włosy czy sierść praktycznie nie osadzają się na wałku a od razu są wciągane podmuchem do pojemnika. Jeśli Neato/Vorwerk to sens ma tylko model ze szczotką boczną. Roomba przez swą specyfikę pracy (wielokrotny przejazd po danej powierzchni) sprząta w pojedynczym cyklu bardzo gruntownie, natomiast Neato trochu pobieżnie przejeżdża tylko raz - ale jeśli ma być sprzątane codziennie to też da radę. Jednak szczotka boczna to "mus", nie daj sobie wmówić że bez tego będzie czysto wzdłuż ścian i mebli bo to nie prawda!
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Dodam jeszcze od siebie, że Neato lubi raczej duże przestrzenie.
Wąskie przesmyki między meblami czy kapy/firanki/zasłony są dla niego przeszkodą.
I bezwzględnie musi być boczna szczotka, chyba że lubisz ręczne poprawki. Moc ssania o której wszyscy piszą nie załatwia krawędzi niestety.
Każdy z odkurzaczy ma swoje plusy i minusy i żaden nie jest doskonały. Musisz iść w wyborze na pewnego rodzaju kompromis.
sowalski

Ostatecznie zamówiłem Neato Botvac 85 z brytyjskiego amazona.
Zbyszeklem

Post autor: Zbyszeklem »

Cześć
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Dzis w koncu dojrzałej do decyzji usprawnienia sobie i nie tylko sobie codziennego zycia :-). Czas na irobota :-). Mam tylko dylemat czy kupic wypas w postacji modelu 780 czy poprzestać na modelu 660 ktorego testy rowniez ogladalem, czytalem opinie itd itd.
Mieszkanie ma 52 m i składa sie z salonu połączonego z kuchna, 2 pokoje i łazienka. Pokoje sa oddalone od głównego salonu korytarzem i znajdują sie w przeciwleglym kacie mieszkania ;-).
Pytania:
1 czy model 660 wystarczy na obsluzenie tego metrażu?
2. Czy jego funkcjonalność bedzie zadowalające?...nie musi byc panel dotykowy i wiele innych funkcji jakie maja modele wyższe.
3. na co mam zwrócić uwage o czym nie pomyślałem wczesniej analizując te 2 modele?
4. Co takiego niezastąpionego ma model 780 co przeważa szale na jego korzyść i odwrotnie?...co takiego ma 660?- nie zawsze modele wyższe sa tak duzym przełomem aby dopłacać ok 25% wiecej:-)
5. Koszty utrzymania i serwisowania..??- jest tu jakas znacząca roznica?

Z gory dziekuje za podpowiedzi :-). Nie sztuka jest kupic cos max i tego nie wykorzystac ale sztuka jest optymalnie dobrac przy pomocy i podpowiedzi ludzi doświadczonych :-)

Pozdrawiam
Zbyszek
piokrza
Robot Master

Post autor: piokrza »

Witaj,

1. wystarczy, modele bez latarni są przeznaczone do obsługi max. 60m2 a z latarniami do 80m2. Możesz też uruchomić Roombę w trybie "Dock" z odłączoną od sieci stacją dokującą, gdzie sztucznie wymusisz wydłużenie czasu pracy robota do ponad 2 godzin

2. moduły szczotek są w obu modelach te same, natomiast kosz AeroVac 1 wg mojej opinii wydaje się być nawet mocniejszy, a przede wszystkim pojemniejszy ze względu na brak przedziału HEPA który zajmuje przestrzeń i ogranicza przepływ powietrza

3. z moich obserwacji wynika że Dirt Detect II w 780 jest bardziej czuły na drobniutkie okruszki, pyłki i włókna, ale efekt końcowy sprzątania wydaje się być taki sam co w Roomba 620 tylko z Dirt Detect I

4. 780 obsługuje dodatkowo wirtualne latarnie (odkurzanie sekwencyjne kolejnych pomieszczeń), oraz kilka "wodotrysków" w postaci optycznego czujnika kurzu, wskaźnika zapełnienia kosza oraz panelu dotykowego i bardziej "dizajnerskiego" wyglądu... z kolei 660 w stosunku do najprostszego modelu Roomby 620 posiada programowanie harmonogramu i kilka dodatkowych akcesoriów (w. ściana, filtr, szczotka)

5. koszty utrzymania/serwisowania są na ogół te same (poza panelami sterowania i płytami głównymi), gdyż serie 600 i 700 współdzielą większość części (moduły szczotek, szczotki, w. ściany), tylko filtry HEPA w 700 z racji swych "antyalergicznych" skłonności częściej trzeba podobno wymieniać...
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Zablokowany