jaki odkurzacz wybrać??? - 2012

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

Zablokowany
kajo

Post autor: kajo »

Nic prostrzego http://www.inwazjarobotow.pl/pl/p/iRobot-Roomba-521/107
A tak na marginesie drażnią mnie wypowiedzi osób, które kupiły inny model (najczęściej chiński no name) i piszą na necie, że w porównaniu z roomba jest znacznie tańszy a technologicznie to jest to samo wrrrrr...
Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master

Post autor: barbapuppa »

ester-ka niewiele tak naprawdę da się powiedzieć o modelu 520, poza tym, że należy do 3 generacji Roombek jakie wyprodukował iRobot
był model 500, 510, 520, 521, 525, 530.... (ponoć numer pojawiał się w zależności od sprzedawcy) generalnie niewiele się różniły między sobą, były np. różnice w dokładanych akcesoriach np. pomiędzy seriami 52x, a 53x...
bateria standardowa do serii 5xx
akcesoria dokupisz bez problemu
mam tylko wątpliwość co do ściany i o to powinnaś zapytać najlepiej sprzedawcę
otóż moim zdanie wirtualna ściana czy też latarnia będzie pasować z każdą roombą serii5xx, jednak na niektórych forach spotkałam wypowiedzi użytkowników, że 520 nie obsługuje ścian
więc najlepiej spytać lub przetestować przed zakupem
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Awatar użytkownika
dafi
Robo Fan

Post autor: dafi »

barbapuppa pisze:otóż moim zdanie wirtualna ściana czy też latarnia będzie pasować z każdą roombą serii5xx, jednak na niektórych forach spotkałam wypowiedzi użytkowników, że 520 nie obsługuje ścian
Sprostowanie
Wirtualne siciany pracują ze wszystkimi modelami bez wyjątku.
Wirtualne latarnie z na początku produkcji pracowały z rombami od modelu 535 .
Od kilku lat latarnie pracują od modelu 580 w górę ( aby działały latarnie roomba musi być wyposażona w moduł wifi)
pogar

Post autor: pogar »

Witam.

Mam mieszkanie 82 m (3 pokoje + kuchnia i łazienka, jeden poziom) . Podłoga to panele + kafelki.
Chciałbym kupić robota odkurzającego.
Chciałbym wydać nie więcej niż 2500 (chyba że ma sensu aż tyle).
Jakiego robota kupić?
Z porównania Roomby Pro i Roomby 780 (wg info na irobot.pl) wynika, ze w 780 brakuje walizki, "najwyższej jakości materiałów" i funkcji max. Zaś różnica w cenie jest znaczna.
Jeśli jest sens zakupu za granicą , mogę to rozważyć..
Co kupić? Jednak Pro? 780? Może nie ma sensu aż tyle płacić?
Co radzicie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Post autor: lekwp »

Witaj na forum. Mam obie. Krótko : Pro do cięższych zadań 780 do dosprzątanego mieszkania bez kotów psów małych i większych dzieci wnoszących z dworu tony piachu.
Apropos walizki jedyna jej zaleta to to że jest. Karton i tak musisz zachować z prostego powodu. Jak się zepsuje to musisz w coś spakować. Proponuję na walizkę NIE ZWRACAĆ NAJMNIEJSZEJ UWAGI w całym przedsięwzięciu. (zawsze możesz to zrekompensować sobie jakimś drobiazgiem od Prady ) ;-)
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 14:27 przez lekwp, łącznie zmieniany 1 raz.
pogar

Witam
dziękuję za szybką odpowiedź. Mam dzieciaki , zwierząt nie. Ciężko mi określić "dosprzątalność" mojego mieszkania.. Ale rozumiem że powinienem iść w kierunku Pro ?

Czy seria 780 jest lepsza od 580? Wyżej ktoś polecał 580tkę do mieszkania o trochę większym metrażu niż mój..

Pytam jako laik: nie znam się :) Mogę wydać na Pro, ale tylko wtedy jeśli naprawdę będzie to miało sens..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Powiem tak : Czy pro ? Odpowiedz na pytanie pomocnicze. Czy możliwa jest sytuacja że zakupiony robot wjedzie do remontowanego pokoju w gips i cement ? Jeśli tak to Pro , jeśli nie to 780. Takie jest moje zdanie oparte na osobistych doświadczeniach.
pogar

:_) Dziękuję :-) Gips i cement byłyby wpierw usunięte szuflą i miotłą przy pomocy Dyson'a. :=)

Więc 780 wydaję się ok.
Czym , generalnie, różni się 780 od 580?
Czy musiałbym cos dokupywać do 780 do mojego mieszkania? jakieś latarnie czy coś (nie znam się , przepraszam za te głupawe pytania)

Pozdr.
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

780 to full wypas. O 580 pytaj innych. Mnie osobiście kręci ta :

http://allegro.pl/robot-irobot-roomba-i2274880233.html

Co do pro wyedytuj moje posty może będą pomocne.
pogar

dziękuję. Widziąłem tą ofertę.. Coś dziwnie tania...
Ta zaś: http://allegro.pl/rewelacyjny-irobot-ro ... 87058.html mówi o 12sto miesięcznej gwarancji.. Myślałem ze polski Irobote daje dwa lata?
Chyba wezmę 780tkę stąd: http://allegro.pl/5-lat-prawdziwej-gwar ... 71610.html
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

Masz racje z DLF powinna mieć 2 lata gwarancji. Może właściciel jest niedoinformowany.
Może coś się zmieniło...
Te 5 lat gwarancji na 780 to coś nie teges , ktoś o tym pisał na forum ale już nie pamiętam o co chodziło.
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

Mam 780'tkę i delikatnie mówiąc, bardzo denerwują mnie te filtry HEPA :-/ otóż, w tradycyjnych odkurzaczach, czy to workowych czy bezworkowych, zawsze przed Hepa jest przecież worek czy gęsta nylonowa siatka, gąbka, cyklon...tu nic, tylko od razu kurz leci na filtr i go zatyka...ja nie wymieniałem ich jeszcze od nowości (od listopada ub. r.). Myślę jednak by się trochu pobawić, i spróbować rozciąć obudowę, wyciągnąć zawartość, a na jej miejsce włożyć jakiś tańszy i lepszy do czyszczenia wkład. Tylko co...
Roomba 780
pogar

:-) dziękuję za informacje.
co do tej gwarancji to nie wiem o co chodzi, ale zapewne o coś w rodzaju pewnych usług za darmo przez kolejne 3 lata. Za bardzo mi na tym nie zależy - wziąłbym u nich , bo mógłbym po to sam podjechać... :)
Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca

glanz989 pisze:Mam 780'tkę i delikatnie mówiąc, bardzo denerwują mnie te filtry HEPA :-/ otóż, w tradycyjnych odkurzaczach, czy to workowych czy bezworkowych, zawsze przed Hepa jest przecież worek czy gęsta nylonowa siatka, gąbka, cyklon...tu nic, tylko od razu kurz leci na filtr i go zatyka...ja nie wymieniałem ich jeszcze od nowości (od listopada ub. r.). Myślę jednak by się trochu pobawić, i spróbować rozciąć obudowę, wyciągnąć zawartość, a na jej miejsce włożyć jakiś tańszy i lepszy do czyszczenia wkład. Tylko co...
Po co ?

[ Dodano: 2012-04-15, 16:09 ]
pogar pisze::-) dziękuję za informacje.
co do tej gwarancji to nie wiem o co chodzi, ale zapewne o coś w rodzaju pewnych usług za darmo przez kolejne 3 lata. Za bardzo mi na tym nie zależy - wziąłbym u nich , bo mógłbym po to sam podjechać... :)

Nie spiesz się , poczytaj forum. Z kurzu przez kilka dni nie umrzesz. :mrgreen:
glanz989
Robo Znawca

Post autor: glanz989 »

5 lat gw. jest zapewne po wykupieniu dodatkowych 3-ech...

lekwp, nie rozumiem pytania. Masz przecież opisane w tym co cytujesz, chyba? ;)
Roomba 780
Zablokowany