Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Choć jeśli taki cienki bez usztywnienia to raczej nie wjedzie, przesunie go i zwinie.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Dzień dobry wszystkim. Od jakiegoś czasu myślę o kupnie jakiegoś odkurzającego ustrojstwa. Ostatnio trafiłem na stronę z produktami MAMIBOT, jednak gdy poszukałem jakichkolwiek opinii na ich temat, okazało się, że ich praktycznie nie ma, nie licząc kilku filmików na YT. Robocik nie będzie miał za dużo do sprzątania - mieszkanie 56m.kw.,wszędzie panele lub kafelki,chodzi głównie o zebranie okruchów, piasku oraz "kotów" z kurzu, ot zwykły zjadacz paprochów. Budżet do 1500zł, zastanawiałem się nad ROOMBA 516, a teraz biorę również pod uwagę MAMIBOT PET VAC. Czy miał ktoś z Was do czynienia z tym sprzętem? W porównaniu do R516 ma kilka plusów: dodatkową szczotkę boczną, możliwość zamiany szczotki głównej na ssawkę szczelinową (co w przypadku braku dywanów może być faktycznie plusem), terminarz (choć nie jest to dla mnie funkcja kluczowa), funkcję (niby)mopowania też myślę można odpuścić, nie wiem co z filtrem HEPA, no i wydaje się, że dosyć łagodniej traktuje przeszkody. Boję się jednak kupić coś praktycznie nieznanego, więc za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczny.
Ktoś z Was kupował Neato Connected tutaj?
https://mirapolnext.pl/odkurzacz-neato- ... -5188.html
Cena niższa niż w innych sklepach o kilka setek, ale prawie na równi z cenami zagranicznymi (no bo oczywiście w Polsce musi być najdrożej, tacy bogaci jesteśmy...). Niby oceny sklepu na ceneo dobre.
https://mirapolnext.pl/odkurzacz-neato- ... -5188.html
Cena niższa niż w innych sklepach o kilka setek, ale prawie na równi z cenami zagranicznymi (no bo oczywiście w Polsce musi być najdrożej, tacy bogaci jesteśmy...). Niby oceny sklepu na ceneo dobre.
Zdecydowałam się na roombę 866, tylko teraz trzeba wybrać skąd ;)
aktualnie jest w dobrej cenie w dwóch sklepach- 2399zł (wcześniej chyba koło 2700?)
Jest też taka aukcja: http://allegro.pl/odkurzacz-irobot-room ... ml#thumb/4
Skąd lepiej zakupić robota? czy gwarancja się przy roombie w ogóle przydaje?
aktualnie jest w dobrej cenie w dwóch sklepach- 2399zł (wcześniej chyba koło 2700?)
Jest też taka aukcja: http://allegro.pl/odkurzacz-irobot-room ... ml#thumb/4
Skąd lepiej zakupić robota? czy gwarancja się przy roombie w ogóle przydaje?
Azel zawsze możesz być pierwszy.
Tej nazwy sprzedawcy nie kojarzę. Musi od niedawna oferować Neato.
Tej nazwy sprzedawcy nie kojarzę. Musi od niedawna oferować Neato.
---
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
GRZECH
Roomba 625 (PRO), Scooba 385, Neato XV-15 SW:2.4 '2011 [vel marysia].
Neato XV-15 SW:3.2.18755 '2013 [vel magda]
'2022- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro [vel Mia]
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
@unblabla od autoryzowanego dealera. Z sieci sprzedaży detalicznej dla Polski. Chodzi o to żeby była gwarancja producenta respektowana przez serwis DLF w Polsce, a nie jakieś "rękojmia" sprzedawcy. Oczywiście że gwarancja się przydaje, po to chyba kupujesz nowy sprzęt żeby przynajmniej w 2 letnim okresie gwarancji mieć spokój z dokładaniem do ew. napraw? Bo co zrobisz jak w mniej jak miesiąc po zakupie, a więcej jak te ustawowe 14 dni zacznie się coś psuć? Będziesz wymieniać w niej moduły na swój koszt?
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
Ogólne działanie gwarancji znam przecież, i korzyści z niej płynące
bardziej chodziło mi o to, czy skoro roomby są tak bezawaryjne, warto dopłacać do gwarancji te ponad 500 zł

Na ogół Roomby są raczej mniej awaryjne od innej wiodącej marki, ale też zdarzają się wybrakowane egzemplarze także wśród nówek ze sklepu. Ta używana z aukcji wygląda ładnie. Jeśli jest tak jak piszą to może się opłacić. Poproś ich o fotki spodu (głowicy z wałkami) oraz kosza wyjętego z robota, a jakim są stanie i czy faktycznie nic nie brakuje (jednej z 2 klapek kosza na przykład). Zapytaj też o stan akumulatora, ile Roomba na nim pracuje (minut).
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
-
Witam wszystkich.
Jestem nowy i zalogowałem się tutaj żeby zapytać Was co polecacie:
mieszkanie 3 pokoje + przedpokój + przedsionek + kuchnia + WC + łazienka = 8 pomieszczeń. 65m2.
panele + płytki
brak dywanów (nie licząc malutkiego w WC)
brak zwierząt
brak progów
Mieszkanie ma prosty rozkład, nie jest "zagracone".
Braciak ma Roombe 886 i bardzo zachwala. Mi się w niej podoba przede wszystkim programowanie oraz gumowe szczotki. Jedyne co mnie zastanawia to jej uderzanie - mam 2 szafy w zabudowie z lacobelu oraz szklaną lodówkę beco. Czy nie stłucze mi taki odkurzacz tego? Mam jeszcze rower w 1 pokoju ale z tym sobie jakoś poradzę.
Na odkurzacz chciałbym dać jak najmniej ale w razie potrzeby tak z 2500zł (myślę nawet nad używką - co o tym myślicie?)
Przeczytałem już trochę wątków i raczej wyleczyłem się z Samsunga i Philipsa...
Z góry dzięki za odpowiedzi
Jestem nowy i zalogowałem się tutaj żeby zapytać Was co polecacie:
mieszkanie 3 pokoje + przedpokój + przedsionek + kuchnia + WC + łazienka = 8 pomieszczeń. 65m2.
panele + płytki
brak dywanów (nie licząc malutkiego w WC)
brak zwierząt
brak progów
Mieszkanie ma prosty rozkład, nie jest "zagracone".
Braciak ma Roombe 886 i bardzo zachwala. Mi się w niej podoba przede wszystkim programowanie oraz gumowe szczotki. Jedyne co mnie zastanawia to jej uderzanie - mam 2 szafy w zabudowie z lacobelu oraz szklaną lodówkę beco. Czy nie stłucze mi taki odkurzacz tego? Mam jeszcze rower w 1 pokoju ale z tym sobie jakoś poradzę.
Na odkurzacz chciałbym dać jak najmniej ale w razie potrzeby tak z 2500zł (myślę nawet nad używką - co o tym myślicie?)
Przeczytałem już trochę wątków i raczej wyleczyłem się z Samsunga i Philipsa...
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pożycz na 2 dni i sprawdź jak Roomba traktuje te meble. Masz kotary, firany do podłogi? Może zobacz Neato, jest mniej napastliwy względem mebli.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

-
Nie mam kotar ani firan. Chyba rzeczywiście pożyczę i zobaczę jak się sprawuje.
Zapytam jeszcze raz - nikt, nic?baszurek pisze:Dzień dobry wszystkim. Od jakiegoś czasu myślę o kupnie jakiegoś odkurzającego ustrojstwa. Ostatnio trafiłem na stronę z produktami MAMIBOT, jednak gdy poszukałem jakichkolwiek opinii na ich temat, okazało się, że ich praktycznie nie ma, nie licząc kilku filmików na YT. Robocik nie będzie miał za dużo do sprzątania - mieszkanie 56m.kw.,wszędzie panele lub kafelki,chodzi głównie o zebranie okruchów, piasku oraz "kotów" z kurzu, ot zwykły zjadacz paprochów. Budżet do 1500zł, zastanawiałem się nad ROOMBA 516, a teraz biorę również pod uwagę MAMIBOT PET VAC. Czy miał ktoś z Was do czynienia z tym sprzętem? W porównaniu do R516 ma kilka plusów: dodatkową szczotkę boczną, możliwość zamiany szczotki głównej na ssawkę szczelinową (co w przypadku braku dywanów może być faktycznie plusem), terminarz (choć nie jest to dla mnie funkcja kluczowa), funkcję (niby)mopowania też myślę można odpuścić, nie wiem co z filtrem HEPA, no i wydaje się, że dosyć łagodniej traktuje przeszkody. Boję się jednak kupić coś praktycznie nieznanego, więc za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczny.
Tak myślę, że jak meble są szklane, to powinny ładnie odbijać promienia IR i roomba powinna zwalniać i tylko lekko dotykać przeszkód i zmieniać kierunek.
- barbapuppa
- Robot Master
Nie znam Mamibota, więc nie pomogę.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Dzięki, barbapuppa
. Cały czas się zastanawiam, choć już byłem zdecydowany na roomba 616 (ewentualnie 651 ze względu na programowanie), ale nadal intryguje mnie miamobot, oprócz PETvac biorę też pod uwagę EXvac. Oglądając filmiki na YT wygląda, że nie walą po wszystkim tak, jak roomby, w przypadku EXvac na którymś z filmów omija nawet szklankę z wodą. Myślę więc dalej
.