Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester
Re: Jaki odkurzacz wybrać??? - 2017
Taki lekki jest? Coś co ma więcej jak waga jej samej przecież nie przesunie.
Miej na uwadze te latarnie, że to nie będzie "zostaw i zapomnij", ale trzeba wcześniej trochę się z tym pobawić, odpowiednio je rozmieścić, pamiętać o ich/jej ograniczeniu w przestrzeni (powierzchnia/długość przejazdu/brak doładowywania), pamiętać o wymianie baterii w latarniach co jakiś czas, czasami przestawić latarnie o parę metrów żeby Roomba poodkurzała "martwe" pola tworzone przez bariery...chyba że będziesz ręcznie poprawiać co jakiś czas zwykłym odkurzaczem. Mimoże serię 8xx wprowadzono 3 lata temu to technologia latarni z 2006 roku, jak wprowadzono serię 5xx
Komfort obsługi Roomby bez latarni na takiej powierzchni byłby bardzo niski, ale z latarniami dla wielu wciąż jest znacznie niższy, czasami "nie do przyjęcia" jak w modelach z nawigacją w serii 9xx Wystarczy poczytać opinie na tym forum.
Miej na uwadze te latarnie, że to nie będzie "zostaw i zapomnij", ale trzeba wcześniej trochę się z tym pobawić, odpowiednio je rozmieścić, pamiętać o ich/jej ograniczeniu w przestrzeni (powierzchnia/długość przejazdu/brak doładowywania), pamiętać o wymianie baterii w latarniach co jakiś czas, czasami przestawić latarnie o parę metrów żeby Roomba poodkurzała "martwe" pola tworzone przez bariery...chyba że będziesz ręcznie poprawiać co jakiś czas zwykłym odkurzaczem. Mimoże serię 8xx wprowadzono 3 lata temu to technologia latarni z 2006 roku, jak wprowadzono serię 5xx
Komfort obsługi Roomby bez latarni na takiej powierzchni byłby bardzo niski, ale z latarniami dla wielu wciąż jest znacznie niższy, czasami "nie do przyjęcia" jak w modelach z nawigacją w serii 9xx Wystarczy poczytać opinie na tym forum.
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
U mnie deska do prasowania stoi często za zasłoną w salonie, powinna być w garderobie ale często sie z niej korzysta podczas oglądania TV, Roomba ani ruszy tej deski mimo że stoi podparta prawie pionowo na dwóch nogach. Raz tylko się przewróciła ale zapomniałem sprawdzić jak jest ustawiona, być może było zbyt w pionie 
O ten barek możesz być spokojny, waży ponad 10kg, to ani drgnie

O ten barek możesz być spokojny, waży ponad 10kg, to ani drgnie

R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Dzięki za odpowiedzi, z tym barkiem uspokoiliście mnie, martwi mnie natomiast obijanie białych lakierowanych powierzchni, z tego co widziałem na filmikach to Roomba wchodzi w przeszkody bez pardonu.
Kolejna kwestia to praca po ciemku (np. przy zasłoniętych roletach zewnętrznych), czy tylko Roomby z kamerą (9XX) mają z tym problem czy na pracę innych (np. 8XX) to też ma wpływ? Szczerze powiedziawszy nie wiem czy czujniki IRda potrzebują światło, a z tego co czytałem na forum to takie właśnie wykorzystuje Roomba.
Kolejna kwestia to praca po ciemku (np. przy zasłoniętych roletach zewnętrznych), czy tylko Roomby z kamerą (9XX) mają z tym problem czy na pracę innych (np. 8XX) to też ma wpływ? Szczerze powiedziawszy nie wiem czy czujniki IRda potrzebują światło, a z tego co czytałem na forum to takie właśnie wykorzystuje Roomba.
czy czujniki irda potrzebuja swiatla?odpowiem pytaniem; czy np; pilot do tv to uzywany jest tylko w dzien?
roomba 980 ma kamerke,potrzebuje widocznosci by mapowac otoczenie,roomby bez mapowania nie potrzebuja.
jesli sie myle to przepraszam i prosze mnie poprawic,pozdrawiam

roomba 980 ma kamerke,potrzebuje widocznosci by mapowac otoczenie,roomby bez mapowania nie potrzebuja.
jesli sie myle to przepraszam i prosze mnie poprawic,pozdrawiam
czujniki ir nie potrzebują światła; kamera w 9xx już tak
Testował: Roomba 620 780 782e 870 980 Scooba 230 5800 385 390 450 Braava 320 240 Samsung SR8855 SR8895 SR8980 SR10F71 Neato XV-11 XV-15 Electrolux ZA2.0 Vileda 100 Virobi Dyson 360 Eye Hobot 168 188 268 https://www.youtube.com/Roomba02
W sumie logiczne, dzięki!
Witam
Help me
Zdecydowałam się na robota sprzątajacego, ale cielonego pojęcia nie mam, któery wybrać, mam wrażenie, że im wiecej czytam tym mniej wiem. Liczę na Waszą pomoc.
Podstawowym kryterium jest budżet niestety. Z tego co wyczytałam u Was nieocenioną pomocą byłaby roomba 980, ale niestety mój mąż mógłby dostać zawału
, więc mój budżet to max 2000 zł
Mamy piętrowy dom 120 m dół : otwarty salon z kuchnią, w salonie panele w kuchni płytki. Dwa dosyć grube chodniczki jeden pod stolikiem kawowym i jeden pod stołem, poza tym brak dywanów i mebli. Układ raczej prosty. Na dole około 60 m powierzchni , na górze 3 pokoje i łazienka spokojnie mogę przenosić robot z pomieszczenia do pomieszczenia.
Myślałam o R 681 lub 650 bo chciałabym uniknąć "zabawy" w latarnie.
Dodam jeszcze, ze nie mamy zwierząt ale za to mamy trójeczkę dzieciaków.
Waham się też czy w ogóle robot -odkurzacz czy zwykły porządny odkurzacz.
Z góry dziękuję za pomoc
Help me

Zdecydowałam się na robota sprzątajacego, ale cielonego pojęcia nie mam, któery wybrać, mam wrażenie, że im wiecej czytam tym mniej wiem. Liczę na Waszą pomoc.
Podstawowym kryterium jest budżet niestety. Z tego co wyczytałam u Was nieocenioną pomocą byłaby roomba 980, ale niestety mój mąż mógłby dostać zawału

Mamy piętrowy dom 120 m dół : otwarty salon z kuchnią, w salonie panele w kuchni płytki. Dwa dosyć grube chodniczki jeden pod stolikiem kawowym i jeden pod stołem, poza tym brak dywanów i mebli. Układ raczej prosty. Na dole około 60 m powierzchni , na górze 3 pokoje i łazienka spokojnie mogę przenosić robot z pomieszczenia do pomieszczenia.
Myślałam o R 681 lub 650 bo chciałabym uniknąć "zabawy" w latarnie.
Dodam jeszcze, ze nie mamy zwierząt ale za to mamy trójeczkę dzieciaków.
Waham się też czy w ogóle robot -odkurzacz czy zwykły porządny odkurzacz.
Z góry dziękuję za pomoc
681 to praktycznie 650 tylko w zmienionej obudowie ("nadwoziu"), z dość wystającym szerokim zderzakiem. Póki co, nikt nie pisał o tym jak radzi sobie np. między nogami krzeseł. Jeśli nie potrzebne są Ci latarnie i odkurzanie wielu pomieszczeń na raz, to model 650 Ci wystarczy. W 681 z dodatkowych "luksusów" jest jeszcze akumulator litowo-jonowy, nowa wirtualna ściana Dual Mode i zintegrowana stacja dokująca. W 650 był zwykły akumulator APS, kompaktowa automatyczna wirtualna ściana oraz stacja dokująca z zewnętrznym zasilaczem. Oba modele mają harmonogram, więc możesz ustawić w wybrane dni sprzątanie dołu ze stacji, a na górę przenosić ją ręcznie do poszczególnych pokoi według potrzeb.
Generalnie jakie jest wasze doświadczenie z awaryjnością robotów odkurzających?
Czytam sobie przez ostatnie dni opinie na amazonie (amerykańskim, niemieckim) i mam wrażenie, że po kilku miesiącach w połowie z nich coś się psuje (niezależnie od firmy). Faktycznie są tak mocno awaryjne?
Czytam sobie przez ostatnie dni opinie na amazonie (amerykańskim, niemieckim) i mam wrażenie, że po kilku miesiącach w połowie z nich coś się psuje (niezależnie od firmy). Faktycznie są tak mocno awaryjne?
Piokrza dziękuję za odpowiedź.
Czy te iroboty wjadą na dywanochodnik, na którym stoi stół czy raczej potraktują go jako przeszkodę??
Czy może lepiej dołożyć parę stówek na 782e lub 776p?? Co one ma więcej czego nie mają poprzednie?
Czy 651 lub 681 same się naładują jak im się wyczerpie bateria i czy będą pamiętały gdzie skończyły sprzątanie?
Czy te iroboty wjadą na dywanochodnik, na którym stoi stół czy raczej potraktują go jako przeszkodę??
Czy może lepiej dołożyć parę stówek na 782e lub 776p?? Co one ma więcej czego nie mają poprzednie?
Czy 651 lub 681 same się naładują jak im się wyczerpie bateria i czy będą pamiętały gdzie skończyły sprzątanie?
Nikt nie podpowie??
Tylko Roomba serii 9xx sama wznawia po naładowaniu w miejscu gdzie skończyła, inne "po naładowaniu są gotowe do pracy".
Poczytaj.
Poczytaj.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)

A moje pytanko o awaryjność? 

- barbapuppa
- Robot Master
Z awaryjnością to różnie bywa, choć patrząc na praktyki z ostatnich lat, to raczej lepiej już nie będzie. Wszystko ma się zepsuć, bo masz kupić za chwilę nowe.
Z Roombą jest o tyle łatwiej, że dostęp do serwisów, części jest duży i nie są to stosunkowo wysokie koszty w razie czego.
Też pewnie kwestia na jaki egzemplarz trafisz.
Dywanochodnik nie jest przeszkodą dla Roomby o ile nie przekracza 2cm wysokości inaczej odbije się jak od przeszkody i pojedzie sobie w inną stronę.
Z Roombą jest o tyle łatwiej, że dostęp do serwisów, części jest duży i nie są to stosunkowo wysokie koszty w razie czego.
Też pewnie kwestia na jaki egzemplarz trafisz.
Dywanochodnik nie jest przeszkodą dla Roomby o ile nie przekracza 2cm wysokości inaczej odbije się jak od przeszkody i pojedzie sobie w inną stronę.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Dziękuję za odpowiedź