Rozwiewam wątpliwości. Uzyskałem każdorazowo wynik prawie identyczny tj.: dwie godziny dwadzieścia minut pracy do wyczerpania akumulatorów i zatrzymania urządzenia (tj 140 min. pracy ciągłej w trybach dock i spot).
Upał jest...
Z innej beczki. Najlepsze miejsce dla bazy i roomby jest w moim mieszkaniu 20-25cm od kaloryfera. Dokładnie baza i zasilacz 20cm a roomba 25cm od grzejnika. Teraz oczywiscie nie działającego. Może być taka odległość bezpieczna dla roomby w sezonie grzewczym
CZy normalne jest, że roomba podładowuje akumulator (miga na pomarańczowo) po bardzo krótkiej pracy np. testy dokowania, dojazdu w ich trakcie i plątania się wśród mebli itp? Czy krótka praca i doładowywanie wpłynie na pamięć akumulatora w sposób istotny?
Po kilku minutach moja 580 nie załącza na bursztynowo, nawet po 2 spotach na dywanie.
Zaspokojenie ciekawości użytkownika jest ponadto i nijak nie da się wyliczyć ile straciła pojemności przez nasze widzimisię albo ciekawość, byle nie codziennie po 20razy dokowała.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
531 wymaga chyba jednak "wsparcia i logistyki" bo dziś puściłem ją z bazy w trybie auto (widziałem jako, że zamardzudziłem rano w domu) to pokręciła się po pokoju około 30 minut i nie wyjeżdzając z pokoju wróciła na stacje dokującą... no cóż brak latarni oznacza potrzebę przenoszenia z pokoju do pokoju w nawet nie skomplikowanym mieszkaniu w trybie auto?
Jak wcześniej parokrotnie męczyłem ją w trybie DOCK z wyłączoną bazą to kręciła się dokładnie po całym mieszkaniu a tu na trybie automatycznym taka niespodzianka...
właśnie bez latarni, to troszkę taka loteryjka będzie, raz się uda, a raz nie
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268
Zobaczymy jak dalej pójdzie w trybie auto najwyżej będziemy sprzątać z "palca" w trybie "praca do nieprzytomności" z wyłączoną bazą dokującą potem tylko trzeba zanieść zwłoki do stacji dokującej....
Konserwacja i czyszczenie roomby:
1. Zastanawiam się czy po zdjęciu dolnej i górnej przykrywy jest dostęp aby "przedmuchać" silnik i płytę główną sprężonym powietrze z zapewne gromadzącego się tam podczas eksploatacji kurzu i brudu?
Co ile przedmuchujecie (powinno się czyścić) wnętrze roomb?
2. Smarowanie WD40 raczej wykluczam bo ostatecznie wysusza ale smar do przekładni lub do amortyzatorów rowerowych powinien się nadać. Czy i co oraz jak często smarujemy w odkurzaczu?
Wystarczy jak będziesz ją czyścił sumiennie po każdym sprzątaniu, zdejmowania górnej pokrywy wymaga tylko roomba, ktora nie była wogole czyszczona , a używana przez dłuższy czas. Dolną pokrywę można odkręcić raz na miesiąc i przeczyścić. WD-40 nie używaj, jak nie wiesz dokładnie gdzie prysnąć. Jak prysniesz nie tam gdzie trzeba to kurz+WD-40 załatwią ci rombe na cacy.
Marcin2000 pisze:531 wymaga chyba jednak "wsparcia i logistyki" bo dziś puściłem ją z bazy w trybie auto (widziałem jako, że zamardzudziłem rano w domu) (...)
Jaki znów tryb "auto"?? Roomba nie ma mapowania by takowy posiadać - ma tryb "clean", a w nim nie sprząta całej chaty (tylko jeden pokój), bo do tego potrzeba jeszcze żeby obsługiwała latarnie i je posiadała
[ Dodano: 2012-08-22, 13:10 ]
krzywy1 pisze:Dolną pokrywę można odkręcić raz na miesiąc i przeczyścić.
taaa...te śruby to akurat takie są że raz w miesiącu nie zaszkodzi
osobiście nie ryzykowałbym odkręcania częściej jak raz na pół roku - to są cieniutkie i miękkie plasticzki, do tego słabiutkie gwinty - wyrobią się ino patrzeć. Trzeba z wielkim wyczuciem je dokręcać, żeby nie zerwać.
jeszcze WD40 się Wam zachciewa...ojojoj, już nie cudaczcie, bo nawet producent tego nie przewidział, a zwykły odkurzacz też tak rozkręcacie?
Szanowni koledzy spokojnie... Napisałem że nie planuje używać WD40 tylko specjalistyczny smar np. do przekładni lub moim zdaniem najlepszy do amortyzatorów rowerowych bo brudu i piasku nie przyciąga zbyt wiele a iten w ilościach homeopatycznych.
Wiem też, że śrubę do plastiku nie przykręcamy na max tylko z daleko idącą ostrożnością...
Z czasem kurz i brud nie tylko w odkurzaczach zaczyna zalegać tu pr awdopodobnie na płycie gownej i silniku co zdrowe nie jest dla wymienionych. Chciałem się dowiedzieć co ile raz na rok sprężone powietrze?
Fakt program CLEAN łatwiej mi nazywać automatyczny bo samo zchodzi z bazy i na nią wraca
Jesli chodzi o plyte główną, to wątpię, żebys tam znalazł kurz, wszelakie smary natomiast mają to do siebie że kurz się do nich klei. Używaj rombe i nie myśl za wiele,ktoś kiedyś napisał czym jest nadgorliwość
Widzę że kolega Marcin będzie dobrym PANEM dla swojej "MARYSI", pragnę uspokoić rozbierałem po miesiącu używania R580, rok produkcji 2009, żadnego kurzu nie znalazłem, no może tyle co kot napłakał ale żadne koty czy tumany, kółka czyste, przekładnia szczotek po bokach miała ze 2 kotki, taka czysta może za sprawą AeroVaca, którego nabyłem po tygodniu używania.
Marcin2000 pisze:przedmuchaniu płyty głównej z kurzu"
Tam nie hula żaden wiatrak więc czysto, dam fotki przed odkurzaniem z niczego.
A zaglądałem aby sprawdzić czy mam moduł radiowy do obsługi wirtualnych latarni (to zielone obok panela HMI). Mam i kaskę na 2 laterenki - używane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.
Mam pytanie czy te latarnio-ściany będą działać z moją Roombą 531 jako tylko ściany wirtualne? Wiem, że jako latarnie nie będą. Proszę o pewne info bo mogę je okazyjnie kupić...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.